Keskustelut Metsänhoito Kannattaako metsätalous

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 27)
  • Kannattaako metsätalous

    Laskekaahan mitä jää viivan alle. Päätehakkuiden jälkeen uudistamiskustannukset ja myyntivero. Sitten taimikonhoitokustannukset pariinkin otteeseen. Ei kannata.

  • pihkatappi pihkatappi

    Ei kannata ei, varsinkin kun kaikenmaailman tuhot syövät sen vähäisen tuottopotentiaalin, ihan tuurissaan että jollain kuviolla pääset plussalle ja sen plussan kääntää tappioksi joku epäonnistunut tapaus. Taimikonhoidon tuilla on saatu puuntuottaminen juuri ja juuri kannattavaksi, laskee sen miten tahana, niin istutuksesta ja taimikonhoidoista kuluu aikaa ensimmiseen kunnon tiliin liian pitkä aika.

    Täytyy nyt tehdä nämä kemeratyöt pois ja nauttia sitten nuorten metsien kasvusta, onneksi on varttuneempiakin puustoja, että pääsee joka vuosi harrastamaan hakkuutöitä. Niin paljon oli hirvenpaskaa tänäänkin palstalla, että tuskin sinne koskaan kannattaa yrittää uutta metsää, kunhan olemassa olevan puuston saa pienillä vaurioilla rahaksi muutettua, onneksi on jo jäävä puusto kakkoskehitysluokkaa ja halvalla ostettua, niin jotain jää. Mutta joo, ilman hirviäkin pitää tykätä metsätöistä kovasti ja unohtaa ne omat työtunnit, jos meinaa voittoa itse viljellen puuntuottamisella tehdä.

    Metsuri motokuski

    Kummasti vain nuo metsätilat kaupaksi menee ja ihan hyvällä hintaa. Joillekkin se metsänhoito vain kannattaa ja tosille ei.

    Nimetön

    A1NANKIN TÄÄLÄN PÄIN VAKAN VARASET,ISÄNTÄT HAALII UUSIA METIÄ SITÄN,MUKAN KUN TULEE MYNTIIN.EN TIETÄ MISTÄ NIILÄN RIITÄÄ RAHA KUN,ON ISOT METÄT J0 ENTESTÄN MISTÄ,E1 OLE MUUTAN KUN JATKUVAA RAHAN MENOJA.MINULEKIN OVAT MAKSANTUT HVYIN KUN,EI HEILEN KELPAA MUU KUN,SE RIIMA SEKÄN HUIPUN LAATU.MINÄ KUN OLEN SE AINUA,RIIMAN TEKIÄ TÄÄLÄN PÄIN.TAMIKOT PANTAAN KUNTOON OLI KEMIRAA TA1 EI.SEKÄN HARVENTUKSET TEHTÄÄN OIKIAAN,AIKANAAN VAIKAN E1 TULE SIITÄKÄN KUN,KUSTANTUKSIA.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Toisilla kannattaa ja toisilla ei.Suosittelen niille jotka köyhtyäkseen metsää omistaa,myymään nyt,kun ostajia kovalla hinnalla on.

    harrastelija harrastelija

    Tuskin sellainen metsänomistaja, joka myy puut kantohinnalla ja teettää hoitotyöt / uudistamisen vieraalla, pääsee siihen 3-4 %:n tulokseen mitä tilastot lupaa.

    Katselin metsäverkosta 4 vuoden hakkuita joita on kertynyt n. 4 000 m3 ja bonuskin on 1.4 €/m3, niin ei näy metsätilillä paljon +saldoa.
    Parempi korko on kyllä tullut osuussijoituksilla – 6 – 5,5 %!

    Itse tehtynä metsästä on kyllä tullut kuutiolle aivan toisenlainen hinta vaikka kaikilsta tuuteista tulee viestiä, että ”puu on niin arvokas raaka-ainen, ettei sitä saa polttaa”!

    Aktiiviselle metsänomistajalle hankintakauppa olisi paikallaan – kohtuullisella hinnalla. Pienet määrät nähtävästi rajoittavat koko ajan hankintakauppoja.

    Potifar

    En ole ikinä miettinyt, koska tämä on harrastus ja kuntoilujuttu.

    Puuta on metsissä, joita on mukava katsella ja todeta mielihyvällä miten taimikot kasvavat.

    N. 10 ha keväällä 1997 istutettuja taimikoita, joiden kasvua/kehittymistä on kiva seurata. Siinä on ”kannattavuuden raja”

    Näin siis minulla! Jokaisella on oma juttunsa!

    pihkatappi pihkatappi

    Mutta jos puhutaan taloudellisesta metsänhoidosta, niin ei oikein nuo taimikonperustamis kustannukset kasva korkoa, pitää siis harrastaa metsätöitä että siinä pääsee plussalle. Mutta silti ostamalla halvalla tiloja, joissa monen kirjava puusto, pärjää taloudellisestikin. Ja jos tilalla sitten tulee päätehakkuita, menee tietysti harkintaan tilan mynti tai yksittäisten kuvioiden perustamiskustannukset ja siihen liittyvä harrastus toiminta. Aika vähän on tullut itse istutettua, luontainen uudistaminen mustikka turvekankailla ja kuivahkoilla kankailla sen lisäksi harkinnassa kylvö sekä näitä karuimmilla pohjilla aina luontainen uudistaminen.

    Nyt olen tehnyt kemeratöitä 5 hehtaarin turvekangas kuviolla, jonka hinnaksi määritin 500 euroa / ha kaksi vuotta sitten tilaa ostettaessa, siinä tulee ensiharvennus alle kymmenen vuoden päästä, josta itse tehden jää käteen jo yli tuon 500 euroa/ha ja jäljelle jää tukkiaihoita ja koivuja. Jos kuvio olisi pitänyt itse istuttaa 35 vuotta sitten niin olisihan tilanne aivan eri kuin nyt. Ja sanomattakin selvää että palsta on Lapin läänissä.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Turhaa rutinaa ettei metsätalous kannata. Välttämättä ei tuottoprosentti ole kovin korkea mutta pitemmällä tähtäimellä metsätilan saa konkussiin vain juopottelulla.

    Turhaa rutinaa sekin että tilojen hinnat on korkeita.
    Metsiin sijoittajat kun laskevat että palstan hinta plus korko, pitää saada 10 vuoden aikana kuitattua netto tuotoilla.
    Jos tähän päästään niin se palstan pohja ja jällelle jääneet puut ovat sitten puhdasta voittoa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    pihkatappi pihkatappi

    Etelä-Suomessa alle 40 hehtaarin metsätilat vaihtavat omistajaa usein niin kovalla hinnalla että ostajana ei ole varmasti jobbari, joka meinaa pistää tilan puuston rahaksi ja myydä pohjat, koska puustolla ei monesti saa puoltakaan tilan hinnasta. Tuskin tuollaista voi ostaa minkäänlainen metsätalouden harjoittaja, kysymyksessä on täysin harrastelu ja puuhamaa ostos.

    Jovain Jovain

    Vanhojen metsien illuusio on valitettavasti jo mennyttä aikaa. Kieltämättä vielä on tarjolla puustoisia tiloja, mutta harvemmin. Tällä hetkellä tarjotaan nuoria metsiä, joiden tuotto on heikkoa ja jopa olematonta. Nuorissa metsissä mennään jo nollatoleranssilla.

    Voidaan sanoa jopa tuotto-odotusten kulminoituvan logistiikan kustannuksiin, ei niinkään puun tuottamiseen. Eli tuotto-odotukset ovat suuremmat logistiikassa kuin puun tuottamisessa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 27)