Keskustelut Metsänhoito Kannattaako luonnollinen uudistaminen

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 68)
  • Kannattaako luonnollinen uudistaminen

    Kyse siis ylispuiden poistosta jossa puulaji vaihtuu koivusta kuuseen. Paljonko kuusten (taimien) runkoluvun tulee olla, jotta luonnollinen uudistaminen on kannattavempaa kuin maan muokkaus ja istutus? Usein näkee todella harvaksi jääneitä kuusikoita joista on koivut poistettu, melkeinpä ilmakuvasta pystyy laskemaan runkoluvun, niin paljon tyhjää on. Kannattaako se? Tietysti ovat 10-15 vuotta, 20 vuotta istutustainta edellä ja istutuskustannukset pois.

  • Mottimasa Mottimasa

    Koivua on tällähetkellä enää vähän, puhutaan kymmenistä rungoista hehtaarilla, aikaisemmin ollut sekametsä, pääosin isoa kuusta ja kouvua, rehevä lehto. Avohakkuussa jätetty kuusikon päälle jokunen koivu, taimikko osin hyvä,  mutta osin harva ja lopun alasta vallannut heinä ja vadelma, horsma. Mutta puhutaan yleisellä tasolla, usein näkee vastaavia jätetyn luonnolliselle tasolle, ilman istutusta tai edes huonoimpien paikkojen mätästystä, ovat harvoja ja ilmakuvia tutkimalla näkee yli puolet alasta olevan tyhjää. Tietysti se luonnontaimi on jo ”elävien kirjoissa” verrattuna istutettuun jonka eteen on tehtävä kovasti työtä ennenkuin on heinä ja vadelma voitettu. Jos luonnonrunkoja on yli 50% vähemmän kuin hyvin istutetussa niin kannattaako se.

    Jätkä

    Tuo monenkin pelkäämä siemenpuiden ja miksei muidenkin puiden herkkä kaatuminen siemenpuuasennossa ja harvennushakkuun jälkeen on erittäin voimakkaasti sidoksissa siihen tiheyteen, missä puut ovat kasvaneet ennen toimenpidettä.

    Pitääkö teille AINA ja JOKAPAIKASSA aloittaa aakkosista: Taimikonharvennus oikealla ajalla ja – harvuuteen, enska oikeassa vaiheessa ja harvuuteen, Toinen harvennus oikeassa vaiheessa ja -harvuuteen. Jopa siemenpuuhakkuu – jos se tehdään hoidon puutteessa ylitiheään metsään, on temppu, jonka jälkeen kahden vuoden päästä ei ole pystyssä muut, kuin yli-ikäiset kilpikaarnapetäjät ja kaksi vanhaa haapaa.

    Ettekö tosiaan osaa ottaa opiksenne? Kysykää MHY:stä, olisiko siellä metsästä edes pikkuisen inalla olevia.

    Petkeles Petkeles

    Simuloin huvikseni että luontaisesti syntynyt parimetrinen kuusentaimikko antaa hyvän metsänhoidon suosituksia seuratessa paremman taloudellisen kokonaistuloksen kuin istutustaimikko vaikka runkoluku jäisi tasolle 300 kpl/ha. Tällöin korkovaatimus on 3%. Jatkuvan kasvatuksen tapaan ilman perustamiskustannuksia tulos on suhteellisesti vielä parempi jos aletaan hakemaan korkeampaa korkokantaa.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Ota jätkä huomioon että niin minä kuin moni muukin on tehnyt niitä siemenpuuaukkoja sellaisiin metsiin, joita ovat aiemmin muut hoitaneet.

    Toisaalta tiedän sekä omassa metsässä että muualla ihan tarpeeksi myös niitä kaatuneita siemenpuita, jotka ovat kasvaneet sopivan harvassa metsässä. Tosiasia on että et varmaan Sinäkään Jätkä ole nähnyt sellaista männyn siemenpuualaa, josta ei olisi ennen normaalia korjuuaikaa muutama puu kaatunut.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    MaalaisSeppo

    Jos tyytyy 3 % korkokantaan ja maapohjan arvo nousee saman 3 %, niin ilmeisesti kannattaa jättää aukko oman onnensa nojaan. Ei paljoa voita, eikä häviä.

    pikkutukki

    Tilanteen mukaan valitaan halvin mahdollinen varma menetelmä .

    derHorst

    Itse olisin sitä mieltä, että jos koivut / ylispuut voi poistaa taimikot päältä siten, että jää järkevä määrä kasvatettavia taimia (ensiharvennuksen jälkeinen tiheys), niin luontainen uudistus kannattaa taloudellisessa mielessä aina. Keinollisesti uudistajan riski on aika huomioon ottaen isompi.

    Metsänhoito on nykyään siitä hyvä laji, että jokainen voi toimia tavallaan. Kokeilla, oppia ja vetää johtopäätöksiä seuraavaan kohteeseen.

    Jätkä

    Taneli. älä aina vetäise hernettä nenääsi, kun minä uskallan sanoa totuuden.

    Pääsääntöisesti meillä siemenpuut ovat pysyneet pystyssä – jopa ehdottomasti liian pitkään. Ja jos viidenkymmenen hehtaarin alueelta kaatuu pari – kolme siemenpuuta sen parin vuoden aikana, minkä niitä tarvitaan, niin siitäkin voi todeta, että ”mitä sitten?”

    Äestetyn siemenpuualueen voi heti siemenpuiden poiston jälkeen, eli silloin, kun taimia on riittävästi, täydentää siirtoistutuksin  siihen tarkoitukseen valmistetulla siirtoistutusputkella. Jos vaivautuu kulkemaan äestysjäljet päästä päähän voi kokea ahaa-elämyksen: – Taimettuminen on onnistunut 99,9 prosenttiseti ja sen 0,9 prosenttia istuttaa ohimennen.

    Joskus tuntuu ja kuulostaa, että metsän näkeminen puilta on joillekin aivan liian vaikeaa.

    Samaa voi joskus naureskella, kun joku läähättää löydettyään istutusalueeltaan yhden kuolleen taimen. Sen vuoksi pitäisi valjastaa organisaatio täydentämään taimikko, eikä siinä auta, vaikka puolen metrin säteellä on luonnon kylvämä taimi samaa puulajia.

    Samanlainen ”sokeus” vaivaa monia ”noviiseja”, kun useampi henkilö istuttaa samaa mätästettyä aluetta. Siinä isketään niin tosissaan samaan mättääseen jo kolmattakin tainta, kun on ketjussa hieman eri tehoisia istuttajia.

    Puuki

    Petkeles :

    Ei taida riittää 300 kpl/ha parimetristä kuusen tainta jos käytetään hyvän metsänhoidon  suosituksia.  Lakirajakin taimien määrälle oli ennen  1200 kpl/ha.

    Riittävä määrä  2 metrisille voisi olla OMT-pohjalla n. 1000 kpl/ ha, jotta kasvupotentiaalia ei menisi liiaksi heinänkasvatukseen.

     

    Gla Gla

    Mielestäni tätä pitää arvioida eri tavoin kuin normalia aukon uudistamista, eikä lakirajoista tarvitse välittää, kun avohakkuuta ei tehdä.

    Parimetriset kuuset ei enää taistele edes omt:llä heinän kanssa ja metrisetkin on helppo pitää esillä verrattuna 30 sentin istutustaimiin. Toki 300 kpl on rajun näköinen tasaisesti jakautuneenakin. Mutta se oli Petkeleksen laskema nollaraja kannattavuudelle, minkä voin hyvin uskoa.

    Mottimasan mukaan taimia ei kuitenkaan ole 300 vaan yli 50% vähemmän kuin istutustaimikossa eli olisiko lukumäärä suunnilleen 600-700. Minusta nuo kannattaa kasvattaa. Aukkopaikkojen kohdalla voi harkita, laittaisiko sekaan täydennystaimia. Siinä vaan täytyy muistaa, että jo heinikon päälle päässeiden kuusten kasvu on kiihtyvässä vaiheessa ja lähelle laitettu täydennystaimi jää armotta tällaisen varjoon eli ihan pieniä reikiä ei kannata paikata. Ajouriakaan ei tietenkään pidä istuttaa ja lisäksi kun paikalla on rehevä heinikko/vattupuska, sen torjuminen teettää kohtuuttoman määrän työtä pelastettujen taimien määrään nähden. Toisaalta hyöty tulee myöhemmin, kun paikalla on täystiheä metsä, joka ei sitten enää heinity ja toisaalta nyt tuollaisen aukon muokkaus + istutus tuo heinäämisen eteen joka tapauksessa monin verroin työläämpänä kuin täydennysvaihtoehdossa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 68)