Keskustelut Metsänomistus Kanasalaisaloite hirvimäärän alentamiseksi

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 108)
  • Kanasalaisaloite hirvimäärän alentamiseksi

    Onko Suomessa puuntuottajilla omaa yhdistystä/toimielintä joka voisi muotoilla juridisisesti selkeän kansalaisaloitteen nykyisen kestämättömäksi paisuneen hirvimäärän kohtuuliistamiseen tähtäävää lakia varten?

    Kun asiaa varten on syytä myös jalkautua nimien keräämistä varten niin valmis organisaatio kävisi tähän projektiin paremmmin.

  • jees h-valta

    Kuten todennut olen: Ei metsästäjä ole ollenkaan tarpeellinen ”eläin” luonnossamme. Ilman sitä pärjätään erinomaisesti. Ja kaikilla on niin pal mukavampaa. Jopa marjastajat ja sienestäjät uskaltavat metsiin. Asia josta vähän puhutaan mutta harrastuksia tasavertaisesti luonnossa nekin.
    Ja usean kerran olen kuullut marjastajien ja sienestäjien sanovan ettei sinne enää uskalla mennä kun siellä on hirvestäjät ammuskelemassa. Niitä pelätään vähintään yhtä paljon kuin petojakin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos nimim. Metsuri motokuski tarkoittaa havinnoilla hirven ekologiasta sitä hänen ja suorittavan näkemystä, että hoidettu männyntaimikko on vähemmän altis hirvituholle, kyllä se voi pitää paikkansa. Hoidetulla tarkoitetaan taimikkoa jossa lehtipuu on selvästi lyhyempää kuin mänty ja sen osuus runkoluvusta olisi ehkä korkeintaan neljännes. Hirvet menevät tällöin ehkä muualle. Tästä ei olisi kuitenkaan ongelman ratkaisuksi, vaan ongelma siirtyisi muualle, maukkaampiin taimikoihin. Tehokkaan taimikonhoidon ja tehokkaan metsästyksen osuutta ilmiössä voi olla vaikeaa erottaa toisistaan, jos se molemmat vaikuttavat samalla alueella.

    Mutta jos oletettaisiin että kaikki taimikot vaikka koko riistakeskusalueella olisi hoidettu hyvin, tai jos ollaan poronhoitoalueella jossa poro estäisi lehtipuun uudistumisen, johtaako tämä alueella alempaan hirvikantaan? Talviravinto on tällöin mäntyvoittoista, mutta onko se ongelma hirvelle, vai onko se siihen sopeutunut. Olisi mielenkiintoista kuulla, liittyykö alentunut vasapaino mitenkään heikentyneeseen talviravintoon.

    Petojen lisääntynyt läsnäolokin voi sellaisen ilmiön aiheuttaa, koska susien aiheuttama häiriö pakottaa hirvet liikkeelle, mahdollisesti heikompiin ravintokohteisiin, ja ruokailuun jää vähemmän aikaa.

    suorittava porras suorittava porras

    Ravinnon puute alentaa vasatuottoa. Kaksosvasojen osuus on tuolloin pienempi. ”Iskussa” olevien hirvisonnien vähäisyys puolestaan vaikuttaa siihen , että naarailla ei ole partneria sopivalla hetkellä , vaan mahdollisesti vasta jälkikiiman aikaan. Tämän seurauksena vasat syntyvät myöhemmin ja ovat luonnolliseti pienempiä metsästyksen aikaan. On myös mahdollista , että myöhään synytnyt vasa ei selviä tulevan talven yli , vaikka olisi onnistunutkin välttämään metsästäjän luodin.

    Jo tänä vuonna eniten metsävhinkoja aiheuttavien vasojen määrä tulee laskemaan , koska naaraita on metsästetty kuluneella jahtikaudella tehostetusti. Jatkossa kuitenkin vasojen määrä suhteessa koko kantaan kasvaa , kun hirvikannan rakennevääristymä saadaan korjattua.

    Metsien tehokkammalla hoidolla voidaan hirvikarja ohjata metsätaloudellisesti vähemmän arvokkaille alueille. Hirville ei ole mikään pakko syöttää istutettuja tai kylvettyjä taimikoita , ravintoa riittää nykyiselle määrille muuallakin yllin kyllin.

    jees h-valta

    Vai on niitä metsätaloudellisesti joutilaampia hirville syötettäväksi?
    Saisko niistä tarkemman analyysin mitä ne semmoset on?
    Onhan tietysti käsite joutomaa olemassa mutta ei niissä kyllä hirviä ole näkynyt. Ei kyllä puitakaan isommin.

    Iron Man Iron Man

    Sieltähän moton paskasten ikkunoiden takaa kaiken kerkiää tarkkaan huomioimaan.
    Kaikki metsäiset tutkimukset on syytä lopettaa,kysyy vaan öykkäreiltä kyl ne tietää.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Täällä tuntuu olevan joillakin sellainen käsitys että metsän, siis lähinnä taimikon, hoito estää hirvivahingot.

    Tiettävästi hirvi ahtaa itseensä saman määrän rehua ihan riipumatta siitä minkälaisessa taimikossa se elelee. Tietysti tuhoa voi hiukan siirtää, mutta se edellyttää kyllä, että vieressä on huonosti hoidettu taimikko.
    Kun hirvi tulee talvehtimisalueelleen, niin ei se katso, että kappas on hyvin hoidettua taimikkoa, menenpäs naapuripitäjään.
    Se ei todellakaan poistu sieltä talvehtimisalueeltaan vaan syö sitä mitä on. Siinä menee sitten hoidetutkin taimikot.

    Vain hirvikannan määrä vaikuttaa niiden tekemään kokonaistuhoon. On kai selvä asia että yksi hirvi syö vähemmän kuin kolme hirveä. Ei tuon nyt pitäisi mitään rakettitiedettä oleman?
    Niitä tienvarsipusikkojakin sitten riittää paremmin kun kanta on ensin pudotettu esim kolmasosaan.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    suorittava porras suorittava porras

    Vesistöjen varsilla ja peltojen liepeillä on runsaasti purtavaa. Monet metsäautoteiden varret tuottavat vesakkoa valtavia määriä. Veikkaan , että ainakin osa täälläkin mainostetuista hirvituhoista kohdistuu juuri tiealueilla rehottaviin pajupensaisiin. Kauemmas harva edes vaivautuu tilannetta tutkimaan. Hirvenjälkien jono lumisella metsäautotiellä ja jopa tiealueella kasvaneiden koivun taimien ja pajujen latvojen katoaminen hirvien suuhun saa satunnaisesti metsäautotietään kulkevan päättelemään , että taimikotkin on syöty.

    …mutta niistä ruokamaista…. sähkönsiirtoverkkojen johtokäytävät ovat erinomaisia ravinnonlähteitä hirville (on haapaa , pihlajaa , koivua , katajaa ja satunnaisia männyn taimia) , samoin isompien liikenneväylien raivaamattomat lähialueet. Käytöstä poistettavat turvetuotantoalueet tuottavat myös runsaasti ravintoa hirvien tarpeisiin – nykyiselle vähnevälle määrälle aivan riittävästi.

    …ja meinasi aivan unohtua , että nämä lehtipuuvoittoiset energiahalkkuupalstat tuottavat hirville ravintoa lisääntyvässä
    määrin. Kannoista nousevat versot ovat parissa vuodessa sopivalla hollilla hirvien syötäväksi ja tavaraa tulee lisää koko ajan.

    mehänpoika mehänpoika

    Esitän himohirvestäjä ”suorittavalle” ryhtymistä aitaamaan sähköyhtiöiden voimalinjojen aluksia hirvenlihan tuotantoon ympäri Suomea. ”Harrastelija” tai joku toinen suorittavan kokoinen voisi siirtää lihakarjan aitauksiin ruokailemaan.

    Sähköyhtiöiden johtokatujen raivauskulut saataisiin näin hyvin pieneksi. Toivottavasti myös hirvikanta!

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Senverran korjausta tuon aikaisemman viestini sanamuotoon:
    Hirvikannan koko on ainoa asia, joka vaikuttaa hirvien kokonaissyöntimäärään.
    Se miten paljon siitä on ”tuhoa” riippuu vielä jyrkemmin kannan koosta, koska hirvi tosiaankin, myös talvella, syö mielellään lehtipuuta. Siis pajua, pihlajaa, haapaa ja koivua. Leppä ei kelpaa.
    Jos siis kanta on tarpeeksi pieni niin toisarvoiset pusikot riittävät pidemmälle. Pienemmät taimikkovahingotkin saattavat mennä vielä niin, että vikapuut poistuvat ensiharvennuksessa.

    Lehtipuun viljelyn, ilman aitausta, mahdollistaa vain kunnollinen kannan romautus ja sen pitäminen pienenä.

    Tässä yhteydessä on sitten turha puhua aukkojen hirviä lisäävästä vaikutuksesta. Halukkaita ampujia kyllä on, kunhan heille annetaan lupa.
    Lupakäytännön poisto ei tarkoita automaattisesti seuruemetsästyksen loppumista, se vain poistaa vuokralaisten määräysvallan. Silloin jos sitten yritetään jättää hirviä metsään, kun pakastin on täynnä, niin löytyy kyllä pakastin, jossa on tilaa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Gla Gla

    Suorittava porras: ”Kun metsänhoitotyöt tehdään ajoissa , säästetään työkustannuksissa , edistetään puiden kasvua , vähennetään luonnontuhoriskejä ( hirvituhotkin ovat niitä) ja alennetaan myöhemmäässä vaiheessa korjuukustannuksia. Perus metsänhoito riittää tähän. Mikä siinä on niin vaikeaa???Eniten metsänhoidosta hyötyy maanomistaja.”

    Tässä ei ole mitään vaikeata. Lukemattomat kerrat on todettu, että asia on juuri kuten sanot. Mutta siltikään tuo ei ole riittävän hyvä ratkaisu hirviongelmaan. Taneli sen tuossa jo perusteli.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 108)