Keskustelut Luonto Kanahaukka

Esillä 7 vastausta, 51 - 57 (kaikkiaan 57)
  • Kanahaukka

    Nappaan aiheen omaksi ketjukseen. Timppa kirjoittaa toisaalla näin:

    Vaikka ei kuulukaan varsinaisesti aiheeseen, niin vastaan Annelille, että tutkija Risto Tornberg on väärässä.  Kanahaukka on merkittävä saalistaja kaikille kanalinnuille.  

    Metsälehdessä oli juuri jutta aiheesta, Anneli taisi viitata samaan juttuun. Haluaisinkin nyt tietää, etä mihin tutkimuksiin perustuu väite Tornbergin väärässäolosta?

     

  • Lenkopetäjä

    Minä oo nähäny tuommosen tilanteen usiammasti ku kerran.pitäskö siitä vetää johtopäätös että metsot soi ja parittelee tiellä?no voihan joku yksilö senki tehä.kanahaukasta sen verran että seki ottaa ravinnoksi mitä helpoiten saa.jos alueella on heikosti kanalintuja niin onhan se selevä että se joutuu käyttämään muita lintuja

    Metsänmies

    Turha syyttää yksin kanahaukkaa kanalintukadosta. Syyllisiä löytyy useita. Vierasperäiset pienpedot, minkit ja supi ovat innokkaita munarosvoja. Myös nykyinen metsätalous on osasyyllinen. Ennen oli laajoja saloalueita, missä linnut saivat pesiä rauhassa, eikä metsästäjätkään jaksaneet joka paikkaan rientää. Nyt metsätiet ovat pirstoneet metsät, pesimäalueet pienentyneet ja metsästäjä ajelee entisille tiettömille saloille autolla. On siinä kanalinnuilla taistelua selviytymisestä.

    Timppa

    Meillä on mdetsästysmaita vajaa 3000 ha.  Ammutaan 2-3 kanalintua syksyssä.  Eipä se paljoa vaikuta.

    Ennen oli parhaat metsästysmaat useinkin lähellä asutusta.  Eivät ne salomaat olleet sen pasrempia metsästysmaita.

    Tietysti on monta samaan suuntaan vaikuttavaa, mutta kanahaukka vaikuttaa 365 vrk vuodessa.

    Lenkopetäjä

    Tuohon metsänmiehen listaan ku lisää vielä sääolosuhteet nii siinäpä se onki.linnuthan löytyy sieltä missä niille on ruokaa ja vettä oltiinpa Lapin erämaassa tai kylänpinnassa.viime syksyllä oli varmat paikat tyhjiä ja linnut löyty nevojen läheltä missä oli vähä vielä vettä tarjolla 

    Lenkopetäjä

    Onko Timpan metsäsätysmaat joku yhteimetsä-alue vai ihan seura.tuntuu niin pieneltä alueelta?

    Timppa

    Seuran, johon meikäläinen kuuluu metsästysmaat muodostuvat kahden kantatilan maista, joista toinen on toki jaettu kolmeen osaan.  Eli 4 päävuokranantajaa, joista yksi on yhteismetsä, jossa puuhastelen.  Lisäksi muutama pikkutila, joista yhden omistaja on porukkamma tärkein jäsen.  Hän on nimittäin eläköitynyt teurastaja, jonka leikkuuvajassa palastelemme hirvet.

    Seuran perusti 1961 toisen kantatilan omistaja, jyväskyläläinen lääkäri, joka keräsi sakkiin kavereitaan.  Tällä lääkärillä metsästys ei ollut pääasia vaan iloiset eli kosteat peijaiset ennen ja jälkeen jahdin.  Onneksi ulkopaikkakuntalaisena yleensä säästyin niiltä.

    Lääkäri oli saanut vain kaksi tytärtä.  Näistä toinen jäi naimattomaksi ja toinen avioitui Ranskaan, minne jäi.  Lääkäri myi maansa lähes kokonaan 1970-luvun alussa metsäyhtiölle.  Kauppasummalla hän perusti säätiön, joka tukee Jyväskylän yliopistossa tohtoriksi opiskelevia.

    Lenkopetäjä

    Varmasti hyvätkin puolensa pienessä seurassa.vähempi mielensä pahottajia.meijän seuralla on n.58000ha ja lisäksi tuossa kylessä noin 20000ha valtion maita johon olen ruukannu luvan hakea.vähä meinaa olla villinlännen meininki välillä isossa seurassa.yks kanahaukka pari juotuu ehtiin uuen kodin ku se kuvio missä pesä on hakataan kesällä aukoksi

Esillä 7 vastausta, 51 - 57 (kaikkiaan 57)