Keskustelut Puukauppa Kanadan metsäteollisuus hiipuu, missä vika?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 24)
  • Nuakka

    Lieneekö mielikuvassani perää, mutta onko Kanadan( ja koko pohjois-Amerikan) metsätalous kaikissa vaiheissaan jotenkin vanhanaikaista ja tehotonta? Tavaralajimenetelmä ei taida olla vielä valtavirtaa, eikä metsänuudistaminen ole järjestelmällistä. No, meillä tulee rohkaisevia uutisia:

    https://www.metsagroup.com/fi/uutiset-ja-julkaisut/tiedotteet/2024/metsa-group-aloittaa-esiselvityksen-kuura-tekstiilikuitutehtaasta–uusi-tehdas-moninkertaistaisi-sellun-jalostusasteen-suomessa/

    Nostokoukku

    Enpä tiedä tuosta rohkaisusta. Sukkahousukuituja on selvitetty jo yli 30 vuotta ja aina ne ovat painuneet unholaan.

    Kalle Kehveli

    Kanadassa huono metsätie-verkosto ja  vaikeat korjuuolosuhteet.

    Nostokoukku

    Ja ettei vain Suomen ay-liikkeellä olisi sormensa pelissä?

    Nuakka

    Yksi iso ero Suomeen myös metsänomistus, vain 6% yksityisillä.

    A.Jalkanen

    Kysyin kuukkelilta ”why is canada’s forest industry declining”. Vaikuttaisi siltä että syyttävä sormi osoittaa heilläkin kohti heidän mielestään ei-kestäviä hakkuita ja metsäteollisuuden suuria päästöjä. En tiedä mitä siellä tarkoitetaan kestämättömillä hakkuilla mutta hakkuiden aiheuttamat hiilipäästöt ajatellaan siellä ilmeisesti metsäteollisuuden päästöiksi. Täältä ulkopuolelta katsoen sitä kuvittelisi että metsää kannattaisi ennemminkin hakata lisää eikä vähemmän, jos perusongelmana ovat metsätuhot.

    https://www.nationalobserver.com/2023/06/27/news/how-can-canada-transition-away-forestry-industry

    Nuakka

    Helppo nimetä nuo Kanadan perinteiset hakkuut ei-kestäviksi, jälki on aika rajua vaikka sinänsä iso, lahmattu hakkuualue on pieni koko metsäpinta-alaan nähden. Raflaavilla kuvilla on helppo saada yleinen mielipide metsätaloutta vastaan, ja kun metsien hallinta on suurelta osin poliitikoilla, ei varmasti löydy halua/rohkeutta kehittää puuntuotantoa.

    A.Jalkanen

    Suomi mainittu, torilla tavataan? Kanada ei enää pysty vastaamaan USA:n kasvavaan sahatavaran kysyntään ja katseet voivat suunnata Eurooppaan, varsinkin kun tuontia Venäjältä ei varmaan haluta lisätä.

    ”Canada’s direct neighbor, the US, requires about 30% of its lumber from imported sources to meet wood consumption demand. In the past, US demand was met with Canadian lumber supplying about 90-97% of it. But as the above sections described, Canadian output has dropped enough to cause the US to import from other sources.

    The most obvious choice comes from European sources like Finland. Global market shares across European countries have boosted 15% in 2023. This marks a major change from even just five years ago when European lumber only held a few percentage points.

    With Canada facing a crisis in production, a clear gap has appeared in the market. It provides an ample opportunity for the European market to fill that gap and satisfy US lumber demand.”

    https://www.resourcewise.com/forest-products-blog/canadian-lumber-market-shrinking-could-europe-fill-gap

    Timppa

    Suomen metsäsektorin vahvuus on siinä, että päätuotantoalueen metsät, asutus ja tuotantolaitokset ovat limittyneet.  Metsätalousuuden ei tarvitse rakentaa raskasta liikenneinfraa kuten muissa maissa.  On pystytty rakentamaan tiheä metsäautoteiden ”hiussuonisto”, joka mahdollistaa pienet kuljetuskustannukset, kun tuotantolaitokset ovat lähellä, mitä auttaa hoidettujen metsien hyvä kasvu.  Hoitohommat ovat edulliset.  Metsurit asuvat lähellä ja usein työmaa alkaa tien vierestä.  Suomalainen metsäsektori on  se Kalevalan Sampo, joka tuottaa tuloa niin kauan, kun aurinko paistaa.

    Kanada on haastava maa.  Sen oppivat aikanaan suomalaiset metsäyhtiöt, jotka ostivat Kanadan länsirannikolta Kitimatista jotkut tuotantolaitokset.  Olivat tehneet kotiläksynsä huonosti.  Silloin puut olivat niin suuria, etteivät mahtuneet sahan raameihin ja oli muutakin haittaa.  Tulivat ns maitojunalla kotimaahan oppirahat maksaneina.  Stora Enso oli seuraava oppirahojen maksaja kylläkin USA:n puolella.

    markules

    Isän serkku oli Thunder Bayssä paperitehtaan ostopomona eläkeikäänsä 90-luvun lopulle asti. Muistan että jo tuolloin sanoi että puunhankinta koko ajan vaikeutuu ja kallistuu kun pitää ostoaluetta laajentaa kauemmas ja kauemmas tiettömään korpeen.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 24)