Keskustelut Luonto Kallista vasanlihaa

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 33)
  • Kallista vasanlihaa

    Merkitty: 

    Saa nähdä, että näemmekö samaa surullista hirvenmetsästyksen aloituksen siirtymisestä johtuvaa saldoa kun tilanne oli viime vuonna.

    Laskeskelin Liikenneviraston julkaisuista onnetomuuksien kehitystä tammi-syyskuussa ja toisaalta loka-joulukuussa.

    Vuonsi 2014 ta-sy 1004 (62 %) lo-jo 619 ( 38 %) yht 1623

    Vuosi 2015 ta-sy 1182 (65,4 %) lo-jo 626 (34,6 %) yht 1808

    Vuosi 2016 ta-sy 1134 ( 60,3 % ) lo-jo 747 ( 39,7 % ) yht 1881

    Vuosi 2017 ta-sy 1038 ( 56,1 %) lo-jo 786 ( 43,9 % ) yht 1824

    Vuosina 2014-16 oli loka-joulukuun onnettomuuksia keskimäärin 60 % tammi-syyskuun onnettomuuksien määrästä.  Tällä perusteella viime vuonna, jolloin siis ensimmäisen kerran myöhennettiin hirvenmetsästystä, onnettomuuksia olisi pitänyt olla 0,6×1038 noin 620.  Siis hirvenmetsästysajan myöhentyminen aiheutti noin 160 ylimääräistä onnettomuutta.

    Sama trendi on myös henkilövahingoissa.

    Vuosi 2015 ta-sy 70 (65,4  %) lo-jo 37 (34,6 %) yht 107

    Vuosi 2016 ta-sy 75 (64,6 %) lo-jo 38 (35,4 %) yht 113

    Vuosi 2017 ta-sy 64 (55,7 % ) lo-jo 51 (44,3 %) yht 115

    Jos suhde viime vuonna olisi ollut sama kuin edellisvuosina, niin henkilövahinkoja olisi pitänyt olla n 33 kpl 51:n asemasta.

    Siis kallis hinta vasanlihasta.  N. 160 lisäonnettomuutta, joissa loukkaantui liki 20 enemmän kuin muuten olisi ollut.  Olisiko sekin hirvi, joka aiheutti viime vuoden lokakuussa kuolonkolarin ollut vanhan systeemin aikana jo pakkaseessa?  Siellä eivät tiettävästi aiheuta onnettomuuksia.

  • jees h-valta

    Juurikin noin ja toivomme onkin juuri pedoissa.

    Timppa

    Se Keski-Suomen peltohirvien kaatomäärä perustuu radiosta kuulemaani.  Reaaliaikaisessa riistahavainnot.fi:n grafiikassa määrä ei erotu nollasta.  Koko Suomen tasollakin tilanne näyttää samalta.

    Varmastikin peltohirviä pystyisi jossain kaatamaan enemmän.  Esimerkiksi meidän naapuriporukka.   Usein jahtiin ajettaessa nähdään naapureiden pellolla hirviä.  Helposti se käy heiltä koirillakin.  Ensimmäisenä viikonloppuna 7 hirveä.  Me yksi.

    Meillä ei elokuun jälkeen ole pelloilta havaintoja.

    Peltohirvien metsästys ei kylläkään ole aivan yksinkertaista.  Joka tapauksessa pitää varautua siihen, että eläin hyvänkin lsaukauksen jäkleen voi juosta pari sataa metriä.  Tietysti pitää olla koira jälestämään ja riittävästi riskejä miehiä vetämään eläin jostain louhikosta.  Nylkeäkin pitää.  Siinä monen perheen iltapuuhat menevät sekaisin, jos iltahämärässä hirvi ammutaan ja vetomiehet ajelevat paikalle jostain kaukaa metsästä vetämään ja nylkemään.  Luulisin, että tämä käytännön vaikeuskin rajoittaa peltojahtia.

    Jätkä

    Hirven suolistaminen, vetäminen  ja nylkeminen ovat ihan simppeleitä hommia. Liukkaalla vetoalustalla hirvi tulee pinelläkin porukalla ja toisekseen Mönkijöitä ja traktoreita on olemassa jo joka porukan osallistujilla – jopa useitakin.

    Onhan se pellolta helpompi hakea kuin metsästä. Hirvi otetaan kyttäämällä, joten osuma on täydellinen, ellei ala ampujalla kädet täräjämään.

    Meillä oli hirvi kaatunut perämettälle ja se haettiin sieltä maataloustraktorilla helposti ja ilman vahinkoja taimikolle.Matkaa kilometri ja osittain vanhoja ajouria, osaksi matalan taimikon yli ja osaksi harvennetun Enskan läpi. Ei ongelmia.

    Timppa

    Jätkähän kaiken tietää.  Itsestään selvää on, että pellolta on helppo viedä hirvi lahtivajaan.

    Itsestään selvää sen sijaan ei ole se, että metsään kaatuneen hirven voi noutaa jollain motoa pienemmällä koneella.  Ei ainakaan meillä.  Viime lauantaina ammuttiin koiran haukusta joskus aiemmin nilkkansa telonut hirvi lähes puolen kilometrin päähän lähimmästä tiestä, jonne oli vielä vastamäki.  Ei sinne tervejalkaista hirveä olisi ammuttukaan.  Kyllä porukka höyrysi, kun vetolevyn päällä hirveruhon tielle saivat.

    Planter

    Hirvenmetsästyksen myöhentäminen perustunee linkin selvitykseen.

    Jotenkin tuntuu oudolta, jos/kun osassa maata on vaikeuksia saada kaadettua riittävästi hirviä, että hirvikannan tuottoa yritetään samaan aikaan lisätä myöhentämällä metsästyksen alkua.

    Myöhentäminen johtaa entistä suurempiin ongelmiin ainakin ”ukkokoutuneiden” seurojen mailla ja niiden mailla, joilta hirvet ehtivät siirtyä talvilaitumille, ennen metsästyksen alkua.

    Metsästysaikaa saisi pidentää molemmista päistä, jolloin seuroille jäisi riittävästi aikaa ja mahdollisuus valita itselleen sopivat ajankohdat.

    https://linnustajat-fi-bin.directo.fi/@Bin/e17008ea6da2327534fb95e73febc505/1541080697/application/pdf/175783/Riistakeskus_hirven_metsastysaika.pdf

    harrastelija

    Lapissa oli ruotsalaisten mallin mukaan heti alkusyksystä vähän aikaa metsästys. Sitten vähän taukoa kiiman vuoksi ja metsästys jatkuu. Ehkä etelässä ja keskisuomessa on sama vaikka metsästellään vuoden loppuun?Näillä korkeuksilla jo 30 sm lumi vaikeuttaa metsästystä paljon. Nykyisin ei ole oikein suksimiehiä metsälle. Vaaramaisemilla linkoamattomilla teillä ei ole autolla juuri menoa. Kelkkojen käyttö suksien ohella on oma haasteensa. Ja suuria kaatomääriä ei tule, ellei ole ihan ammattilaisia, joilla on aikaa rypeytyä.

    Kyllähän biologit osaavat teoriassa tutkia kiima-aikoja, mutta ei se noin yksinkertaisella viikon ajalla taida paljon haitata hirvien naimatouhuja, koska metsästys on yleensä vain viikonloppuna ja päiväsaikaan. Loppuvuodesta on ikävää katsoa naarashirven kohtua, jossa saattaa olla kaksikin isoa sikiötä.

    Timppa

    Hirvimiehet kouluttavat joka tapauksessa koiriaan koko syksyn ennen varsinaisesta hirvenmetsästysaikaa.  Eikö se vaikuta mitenkään asiaan?

    Jos ne vasat olisivat vähän pienempiä, niin kuka sitä paria lihakiloa on vailla.

    Kyllä Keski-Suomessakin voivat tiet olla tukossa joulukuun alussa.

    Varsinainen vitsi on se tammikuun 2 viikon lisämetsästysaika.  Koiria ei saa käyttää muuta kuin haavakoiden metsästyksessä.

    Timppa

    Ei tainnut ”uudistus” mennä aivan suunnittelijoiden toiveiden mukaan.  Pyrkimyksenähän oli nostaa vasojen painoja rajoittamalla metsästystä kiima-aikana.  Vuosi 2017 oli siis ensimmäinen. Tämän marraskuun 25. päivän tilaston mukaan vasojen keskipainot ovat pudonneet.  Uroksillä keskimäärin 2 kg ja naarailla vähän vähemmän.

    Korpituvan Taneli

    Ei siihen syksyn jahdin myöhentämiseen muuta syytä ollut kuin halu lisätä hinvikantaa ja vaikeuttaa joidenkin alueitten metsästystä. Kun siihen lisätään kirjoituspöytäprograattien määräilyn halu, niin siinähän se soppa on.

    Vahinko eläintähän pitäisi saada metsästää ympäri vuoden!

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    suorittava porras

    Alhaiset vasojen painot voivat johtua kuivasta kesästä.

    Ihan hyvä uudistus tuo jahdin myöhäistäminen. Metsästävät maanviljelijätkin pääsevät täysillä mukaan , kun peltohommat on tehty. Marjastajat ja sienestäjät saavat myös  keräillä metsän antimia rauhassa.Pienriistaporukat taputtavat käsiään , kun saloilla ei ole tungosta. Läheskään kaikilla hirviseurueilla ei ole korkeatasoisia saaliinkäsittelytiloja. On paljon mukavampi panna hirvi roikkumaan viileään , kun lämpimään liiteriin….nimittäin , jos lihaa aiotaan riiputtaa…ja vielä syödäkin. Helposti riittää aika kaataa kiintiöt täyteen nykyisillä lupamäärillä . Vuoden päästä metsästettävää on jo huomattavasti vähemmän.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 33)