Keskustelut Tekniikka Kaipola kiinni

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 186)
  • Kaipola kiinni

    Siihen loppui sanomalehtipaperin valmistus Suomessa. Ennen oli iso bisnes tuo sanomalehtipaperin teko, mutta nyt se on sitten sekin loppu.

  • jees h-valta

    Kyllähän siellä Li ja Paavo jo ärähti ettei syy nyt ainakaan heidän politiikassa pitäisi olla! Valitettavasti nyt vain joka kustannus koronan painamana on liikaa. Siinä Vanhanen oikeassa että ei nyt.

    Kurki

    Visakallo: Puumarkkinat elävät koko ajan. UPM taasen ostaa tällä hetkellä kuusi- ja mäntytukkia normaalisti jopa ihan kelvollisella hinnalla.

    Pohjois-Amerikassa puutavaran hinta noussut keväästä 1200/yks dollariin 500/yks dollarista eli 240%.

    https://www.nrcan.gc.ca/our-natural-resources/domestic-international-markets/current-lumber-pulp-panel-prices/13309

    Tolopainen

    Kaipolan koneet ovat vanhoja, 61, 87 ja 89 valmistuneita, jotta pitkään valmistellun lopettamisen päätepiste tuli eteen. Hieno homma, työntekijät voivat tehdä jotain järkevämpää ja Suomessa päästöt vähenee, kuitupuulla voidaan korvata fossiilista energiaa. Tehtaan lopettivat markkinoiden sulaminen alta, painopaperit on turha ke, kun päästöjä pitää vähentää se kannattaa tehdä turhimmasta päästä. Sanomalehdille ei ole mitään tarvetta nykyaikana.

    Jos Steven Jobs olisi ollut Ollilan tilalla, Suomessa tehtäisiin vieläkin kännyköitä. Yrityksen menestys johtuu hyvästä johdosta, ei valtion veropolitiikasta. Lisäksi tarvitaan Aasialaista halpatyövoimaa, joka tekee tuotteet.

     

    jees h-valta

    Huomauttaisin Tolopalle ettei tuon tehtaan paperin ajo kuitenkaan ollut edelleenkään tappiollista. Miksi sontaa suollat kun tiedät missä mennään. Papereita, montaakin lajia tarvitaan maailmalla valtava määrä joka päivä. Ei sen tarve tule loppumaan vielä kymmeniin vuosiin.

    Kurki

    <<<Huomauttaisin Tolopalle ettei tuon tehtaan paperin ajo kuitenkaan ollut edelleenkään tappiollista.<<<

    Jos tehtaan sulkemisesta ja muista järjestelyistä tulee 75 milj. säästöt vuosittain, niin miten Kaipola olisi voitollinen?

    UPM kirjaa Q3 2020 tulokseen noin 115 miljoonan euron rakennejärjestelykulut (55 miljoonan euron kassavaikutus ja 60 miljoonan euron alaskirjaukset) vertailukelpoisuuteen vaikuttavina erinä. Valtaosa kirjauksista liittyy suunniteltuihin toimenpiteisiin UPM Communication Papersissa. Toimien on arvioitu tuovan noin 75 miljoonan euron vuotuiset säästöt.

    https://viisasraha.fi/Markkinat/UPM-sulkee-Kaipolan-paperitehtaan-viimeist%C3%A4%C3%A4n-vuoden-lopussa

    jees h-valta

    Niin, kaikki saadaan tilinpäätöksissä tarkoitushakuisesti alaskirjauksilla ja muilla kikoilla näyttämään aivan mielentilan mukaisilta. Ja se mielentila on Kaipolan suhteen ollut selvä jo kotvan aikaa. Sinällään en kyseenalaista  Pesosen lausuntoja mutta kyllähän tiedonvälitystä seuraamalla hiukan toisenlaistakin viestiä tehtaan tilasta saa. Paperin teon toimintaympäristö on vain kustannuksiltaan hiukan kovempi verrokkina muut paperitehtaat maailmalla. Halpatyövoiman maissa saa jäämään vielä hiukan enemmän kuin suomessa. Siitähän tässä kyse. Kevyen ammattitaidon työt ulosajoi Ahonen hoitamalla aivan älyttömät liksat tehdastyöstä. Tusinatyöstä josta puoletkin nykyisestä palkkatasosta vastaisi osaamisvaatimusta.

    Tolopainen

    Harjavallassakin suljettiin putkiliike ja pigmenttitehdas, molemmat olivat ajautuneet kannattamattomiksi. Pigmenttitehdas myytiin välivaiheena ulkomaiselle omistajalle. Valtio-omisteisena tuskin tuotti yhtään positiivista tulosvuotta ja aiheutti valtavat päästöt merialueelle ja ilmaan. Taisi parhaimmillaan työllistää 700 henkilöä ja saneerattiin monta kertaa. Yleensä noiden valtion yhtiöiden työntekijämäärä on kolmannes parhaista pöhötysvuosista. Niin se pigmenttitehdas olikin Porissa mutta työntekijöitä oli saman verran kuin Kaipolan tehtailla.

    MJO

    Paperinkulutus tippuu kokoajan ja maailmalla on ylituotantoa kokoajan. Jos tarvittava määrä paperia pystytään valmistamaan vähemmällä tehdäsmäärällä, niin ylimääräisiä suljetaan. Vähiten kannattavimpia aletaan sulkemaan, vaikka se olisikin kannattava (vielä).

    Kurki

    Kaipolan sulkemisen säästö on Pesosen mukaan 75 miljoonaa euroa.

    Suurin piirtein tuon verran sieltä tuotannosta olisi pitänyt palkkakustannuksia leikata, jotta tuotanto kiikun kaakun olisi kannattavaa.

    Tappiollinen kuitu on täällä hetkellä sellutehtaan osalta vain palkkakustannuksia, mutta tuotantoketjun alkupäässä hakkuissa ja kuljetuksissa voinee olla voittoakin mukana. Kantohinnan osuus on jotain 5%..10% luokkaa.

    Sähköveroa alennetaan ensi vuoden vaihteessa kilpailijamaiden tasolle, mutta jäljelle jäänyt vero ja polttoaineverot ja nostot menevät siellä valtion taloudessa palkkojen maksuun.

    Sähkö on paperitehtaan suuri menoerä. UPM tuottaa sähköä ja sen säköntuotannon takana on taas palkkakustannukset.

    http://www.kysy.fi/kysymys/paperitehtaan-sahkonkulutus

    Apli

    Olihan Kaipolan konekanta vanhaa ja myös voimalaitos siitä ei päästä mihinkään, eikä sinne ollu investoitu juurikaan.. Mutta paperin kysyntä laskee ja nykyinen hallitus haluaa lisätä reilusti kuitupuun polttoa jota tuetaan verorahoilla se ei varmasti metsäteollisuutta miellytä. Lisäksi tiedossa on uusia polttoaineen veron korotuksia, vaikkakin teollisuuden sähkövero laskee.. Lisäksi pitää muistaa että myös Jokilaakson tehtaiden voimalaitokset käyttää turvetta, se pitää korvata sielläkin… Noh sähkön kuluttajahintaan tällä on laskeva vaikutus, Kaipola on iso sähkönkäyttäjä.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 186)