Keskustelut Tekniikka Kaipola kiinni

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 186)
  • Kaipola kiinni

    Siihen loppui sanomalehtipaperin valmistus Suomessa. Ennen oli iso bisnes tuo sanomalehtipaperin teko, mutta nyt se on sitten sekin loppu.

  • Kalle Kehveli

    Metsäala on taivaanlaskun ala. Vaikka tehtaissa ei olisi yhtään työntekijää, ne olisivat loppuneet. Tavara ei käy kaupaksi. Myykää metsistänne heti kaikki puusto pois. Kohta se ei kelpaa enään kenellekään. 6 tunnin työpäivä 6 tunnin palkalla on tulevaisuutta. Työtä on pakko jakaa, ja ansiotaso toisilla laskee ja toisilla nousee. Valtion ja kuntien työpaikat 4 tunnin työpäivään.

    Metsäkupsa

    Monet vuosikymmenet on metsäteollisuutta auringonlaskun alana jotkut pitäneet, mutta väärässä  ovat olleet. Metsäala on mielestäni yhä tulevaisuuden ala, mutta se vääjäämättä muuttaa muotoaan. Ehtona on tietysti se, että Suomessa kannattaa yrittää. Siitä en ole ollenkaan vakuuttunut, jos toimintaympäristöä turmellaan , niin silloin teollisuus siirtyy sille suotuisammille maille.                                                                                        Hyvä esimerkki 6 h työaika 8 h palkalla, ei maamme ole niin tehokas ja kilpailukyinen kuin eräät tahot uskottelevat. Yhdyn edellä Kallen näkemykseen 6 tunnin työpäivästä 6 tunnin palkalla eräillä aloilla. Työmarkkinoilla työssä olevista imetään mehut pois ja sitten osa palaa loppuun. Sitten on joukko 0 h työajalla eräänlaisella kansalaispalkalla elätettävänä, ei käy tasan koskaan, näin se vain on. Lisää vapautuu metsäteollisuuslaitoksista jatkossakin Kaipolan malliin, ei tarvitse kummoinen ennustaja olla.

    Tolopainen

    Todellinen työaika ei ole lähelläkään 8h millään työpaikalla, se on alle 6h nykyisin. Työpäivän alkuun on kahvitauko, päivällä ruokatunti ja pari kahvitaukoa. Työt yleensä lopetetaan puolituntia ennen työajan päättymistä ja mennään pesulle ainakin tehdastöissä. Toimihenkilöiden nimellinen työaika on 7.5h. Jos on 8h työaikajärjestelmässä työnantajan pitää maksaa 12.5 työpäivää pekkasia. Lisäksi on palkalliset arkipyhät, joinakin vuosina joulukuussa on van 15 työpäivää ja joku kehtaa vielä puhua 8h työajoista sellaisia on ollut joskus 70- luvulla. Ongelma on aivan eri käytännössä, useimmat ihmiset haluaisivat tehdä täyttä työaikaa, mutta eivät saa tehdä. Esim. kaupanala, hyvin harva haluaa istua kassalla 8h eikä työnantajat sellaista hyväksy. Työaika on työnantajan kanssa sovittavissa nykyisin, jotkut voivat tehdä vaikka 2h viikossa ja kela maksaa päivärahaa. Tuollaiset keskustelut 6h työajoista on täysin turhia ei niitä kukaan halua. Sehän johtaisi siihen, että tehtäisiin kolme 12h päivää viikossa. Nykyisin vuorotöissä tehdään yleensä  12h vuoroja, työntekijät haluavat sellaisen järjestelmän, koska työ on kevyttä valvontaa ja saa pidemmät vapaat.

    Meillä todellinen ongelma on työaikojen rapautuminen työnantaja joutuu maksamaan kolmanneksen palkkaa, josta ei saa vastikkeeksi työsuoritusta. Pääministerin olisi pitänyt kehoittaa työläisiä lopettamaan työpaikoilla notkuminen ja ryhtymään tekemään töitä. Koskee erityisesti eduskuntaa.

    Paperiliitto niittää nyt talven lakon tuloksia, oliko kyse työntekijöiden etujen ajamisesta. Viisvuorotyön kustannukset on Suomessa maailman korkeimmat. Mutta työtaakka helpottuu, sitähän pääministeri halusi.

    Suomessa on lähes miljoona ihmistä ollut etätöissä jo puolivuotta heille maksetaan täysi palkka eika kukaan kontrolloi työaikaa. Aika joustava järjestelmä vai mitä sanoisi pääministeri, joka ei tunne lainkaan työelämää.

     

    Kalle Kehveli

    Samoiten eläkkeet tulisi olla enintään 1000€ kuukaudessa. Sillä selviää hyvin menoista ja ei eläkeläinen muuta tarvitsekaan. Kyllä löytyy paljon mätää tästä maasta.

    Tolopainen

    Eläke tulee palkan mukaan tietenkin. Nykyisessä järjestelmässä pienituloisten ei tarvitse maksaa lainkaan omia eläkkeitään. Jokainen voi tietenkin säästää itselleen niin suuren eläkkeen kuin haluaa. Ei metsähehtaarien omistusmääriäkään ole rajoitettu mitenkään. Minun eläkkeeni ei pienennä yhtään kehvelin eläkettä.

    Visakallo

    Hallitusohjelma on täynnä yritysten kustannuksia ja sitä kautta työpaikkoja tuhoavia elementtejä. Työpaikkoja lisääviä toimia ei juuri ole, ja ne vähätkin ovat julkisilla varoilla synnytettäviä simulaatiotyöpaikkoja.

    Tolopainen

    Pääministerin osaamattomuus ja ideologia alkavat tulla esille. Ei riitä, että osaa puhua huolitellusti ja käy säännöllisesti kampaajalla.

    jees h-valta

    Noh, voinee kait päätellä ettei edellytyksiä ollutkaan kuin Rinteen juoksulikaksi. Ja hirvittävän kalliiksihan tuo vielä suomelle tulee.

    Tolopainen

    Marin sitoutti Suomen Etelä-Euroopan vekseleihin 40v:ksi. Taitaa jäädä historian heikoimmaksi pääministeriksi. Kekkosen aikanakin tehtiin vain viiden vuoden kauppasopimuksia Neuvostoliittoon. Ryssien velkoja ei tarvinnut taata, eikä yhteistaloutta tullut.

    Sota tästä tulee, talous on niin vahvasti velan varassa lännessä, että kohta tarvitaan hyperinflaatio ja uusi alku.

    MJO

    3. Palkkakustannukset Anu Aholan mukaan yksittäisen työntekijän työntekijän ansiotaso on Suomessa kilpailijoita korkeampi. Saksassa 3-vuorotyöntekijä ansaitsee 30 % vähemmän kuin Suomessa ja tekee 100 tuntia enemmän työtä vuodessa. Ja Ruotsissa 3-vuorotyöntekijä ansaitsee 40% vähemmän kuin Suomessa.

    Pitääköhän tuo oikeasti paikaansa? Itse tunnen henkilökohtaisesti yhden tyypin Ruotsalaisesta paperitehtaasta. Hän ei ainakaan tienaa 40% vähemmän kuin Suomalainen vuorotyöläinen. Ei vaikka tekee pelkkää normi ma-pe klo 7-15 työaikaa kunnossapidossa. Eikä sotu-kulutkaan ymmärtääkseni Ruotsissa ole järkyttävästi pienemmät.

    Tosiasia on kuitenkin painopaperikulutus vähenee maailmassa kokoajan ja sen seurauksena tehtaita suljetaan ja trendi tulee jatkumaan. Onneksi sellua ainakin vielä tarvitaan.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 186)