Keskustelut Metsänomistus Kainuun metsäpeura

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
  • Kainuun metsäpeura

    ”Kainuussa metsäpeuroja havaittiin lentolaskennassa yhteensä 793 yksilöä, kun viime vuonna tavattiin 840 yksilöä. Kannan kiivain taantuminen näyttää siis tasaantuneen, vaikka hienoista laskua edelliseen vuoteen verrattuna havaittiin.” Näin toteaa riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.

    Vähennystä edelliseen vuoteen 47 eläintä merkitsee n 6 % vähennystä. Parhaimmillaan Kainuun peuroja oli 1700 yksilöä. Taitaapa olla, että 10 vuoden kuluttua kainuulaisten pitää mennä Korkeasaareen katsomaan peuroja. Menetystä kiihdyttää entisestään se, että kaikenlaisten petojen määrä on kasvussa.

    Peuralla olisi varmaan ollut paikkansa Suomen luonnossa. Joskus ajatellut, että sitähän voisi siirtoistuttaa johonkin Rokuan seutuville. Siellähän olisi valtavasti hyviä jäkäläkankaita.

  • 6 m3 6 m3

    Metsapeura alueelle Kainuussa on esitetty samanlaista statusta kuin poronhoito alueelle. Susivapaata. Kannan leviaminen on jostain syysta pysahtynyt Sotkamoon. Vasomisalueet jaavat edelleen petokeskittymien sisalle. Varmin keino nahda metsapeura livena, on ajaa muutama kilometri Sotkamosta itaanpain. Laiskimmat voivat seurata niita autosta.

    Aukusti

    Mitenkäs ne Suomenselän alueelle aikoinaan sirretyt peurat voivat nykyisin?

    Silloin ensimmäisen siirron jälkeen kävi ilmi, etteivät kaikki siirretyt olleetkaan puhtaita metsäpeuroja vaan joukossa olikin osittain poron perimää.

    Poro ja peura voivat risteytyä ja siksi ilmeisesti Hossan paliskunnan porot ovat isokokoisia. Niitä onkin ostettu siitoseläimiksi pohjoisten palkisten alueille.

    jees h-valta

    MTK.n, paikallisen kantaan yhtyen siellä voi vain todeta että sudet eivät ole siellä riesa vaan liikaa lisääntyneet peurat, vaiko sitten porot, ota niistä sitten selvää.

    6 m3 6 m3

    Vai risteytymähirvaita siitokseen.
    Taitaapi olla jo toistakymmentä vuotta siitä Kun Kuhmon ja Suomussalmen rajalta länteen päin rakennettiin n.100 km aitaa estämään porojen ja peurojen sekaantuminen.
    Olikohan RKTL:n johtamana jahti, jossa risteymät poistettiin.
    Silloin sai nimensä jonotuslistalle jos halusi ”peuran pyllyä ihanaa”.
    Ne kaadetut risteymät myytiin jonotus järjestyksessä.

    Silloin kun metsäpeura alkoi länteen vaeltamaan, oli aikamoista polemiikkia siitä että sotkivat viljelyksiä. Kaivelullaan aiheuittivat jääpoltetta ja ulosteillaan suolistoloisia naudoille.
    Viljelyksiä aidattiinkin aika paljon.
    Murheet taisivat olla yhteneväisiä poronhoitoalueen kanssa.
    Taimikoitten syönnistä ei ole kuulunut mitään.

    Aukusti

    Poromiesten kertoman mukaan kyseisen Hossan paliskunnan porot olivat muita poroja suurempikokoisia. Sekoittuminen peurojen kanssa on tietysti tapahtunut jo hyvin kauan sitten, ennenkuin sotien jälkeen peuroja alkoi vaeltaa itärajan takaa takaisin entisille laidunmailleen.

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)