Keskustelut Tekniikka Kaikki säästämään sähköä!

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 244)
  • Kaikki säästämään sähköä!

    Haastan kaikki keskustelupalstalaiset talkoisiin pienentämään sähkökulutustaan ja siirtämään sitä kulutushuippujen ulkopuolelle. Euro on hyvä konsultti, joten ne jotka ovat joutuneet uusimaan kesällä sähkösopimuksen tai joutuvat sen tekemään syksyllä tai talvella ovat varmaan jo kääntäneet kaikki kivet löytääkseen säästöjä, vinkkejä saa jakaa muille.

    Helen ilmoitti, että sen pörssisähköasiakkaat ovat vähentäneet sähkönkulutustaan viime vuoteen verrattuna keskimäärin 15%, kolmannes jopa yli 25%. Säästöpotentiaalia siis on.

    On kuitenkin paljon niitä, joilla vanha sähkösopimus vielä jatkuu, eikä asia ole ajankohtainen. Itselläni edullinen 5 senttiä/kilovattitunti sopimus jatkuu talven yli, mutta olisi moraalisesti väärin ja itsekästä elää kuin siat pellossa ja tuhlata halpaa sähköä, sillä muut joutuisivat siitä kärsimään ehkä sähkökatkoina ja kalliimpina hintoina. Joten kaikki mukaan jakamaan ja toteuttamaan säästöideoita.

    Jos sähköä käyttää jossain muodossa lämittämiseen on huonelämpötilan lasku parilla asteella kaikille helppo tapa säästää. Villasukat, Reinot tai Ainot jalkaan, niin voi laskea asteella. Villapusero lisäksi päälle, niin voi laskea kahdella asteella. Jos harmittaa, niin kannattaa ajatella niitä Ukrainalaisia, jotka värjöttelevät kosteissa kellareissa, joissa ei ole lainkaan lämmitystä ja pommeja sataa niskaan. Parin asteen pudotus täällä ei ole mitään.

    Muita säästövinkkejä saa jakaa. Esitän aluksi oman projektini.

  • Planter

    ”…ensimmäiset tulet uuniin tänä syksynä, kun sisällä alkoi tuntua vähän kostean nihkeältä. PILP jakaa lämmön tasaisesti joka huoneeseen ja pumppu enimmäkseen huilailee muutaman päivän.”

    En nyt ihan ymmärrä. Kun laitoit tulet takkaan tuli taloon lisälämpöä. PILP:n lämpöpumpun kuuluisi ottaa nyt lämpöpumpulla talteen tämä lisälämpö poistoilmasta ja käydä melko ahkerasti. Nyt kuitenkin pumppu huilailee muutaman päivän? Eli esimerkiksi käyttövesi lämmitetään nyt vastuksilla, eikä pumpulla, kun poltit takassa tulta? Ennen takan käyttöä pumppu toimi ja lämmittti käyttövettä hyvällä hyötysuhteella.

    ps. Ilmalämpöpumpussa (ILP) on kosteudenpoistotoiminta. Painat kauko-ojaimesta pisaran kuvaa, niin sisäyksikön kenno kylmenee siksi aikaa, kun toiminto on päällä, kosteus tiivistyy kennoon ja vesi johdetaan ulos.

    Tolopainen

    Vaikka sähkönhintani kolminkertaistui uudessa sopimuksessa, syyskuun lasku on vajaan 100€ isompi kuin viime vuonna, kulutus on pienentynyt lähes 28%. On se hyvä, että on tuhlannut sähköä, nyt on helppo säästää.

    Suomessa alkuvuoden sähkönkulutus oli laskenut 5% eli n.500 MWh. Tulee olemaan yllätys miten paljon sähkönkulutus tulee vähenemään. Paljon turhia investointeja tehdään tuotantoon. Halvinta on vähentää kulutusta.

    arto

    Meillä sähkölasku vajaa 80e  siirtoineen. Ollut jo kauan eikä nouse. Eletty ihan normielämää eli ei säästetty yhtään. Kaukolämpö hoitaa lämmön.

    Tolopainen

    Ei kai kaukolämpö ilmaista ole.

    Visakallo

    Vastailen Planterille:

    Ensinnäkin tunnustan, että tein EU:n linjauksien vastaisesti, kun käytin talossani syksyisen kosteuden poistoon metsästäni kaadettua puuta, enkä sähköä. Aiheutin näin metsäkatoa, hiilinielujen romahtamista ja melkoisen pienhiukkaspäästönkin. Olen kuitenkin toiveissa selvitä pienemmällä tuomiolla, kun heti julkisesti tunnustin syntini.

    Toiseksi Planter oli myös rehellinen, kun tunnusti ettei oikein ymmärtänyt minun ja PILP:n toimintaa.

    Aloitetaanpa alusta: PILP koostuu ilmalämpöpumpusta, jossa on aivan samat ominaisuudet kosteudenpoistoineen yms. kuin ILP:ssä. Toinen komponentti on ilmanvaihtokone, kolmas lämmön talteenottokennosto, ja neljäs on käyttövesivaraaja. Lisäksi tulevat tietysti käyttöveden sekoittaja, ohjauskeskus, yms. Kun tein eilen syksyn ensitulet, ei sitä ennen oltu käyty suihkussa eikä muutenkaan oltu käytetty lämmintä käyttövettä, eli kuumavesivaraaja oli täynnä. Kun uuni alkoi luovuttaa lämpöä, pumppu pysähtyi, koska lämpöä ei tarvittu käyttövesipuolella eikä sisätiloissa. Ainostaan ilmanvaihto ja lämmön talteenotto toimii silloin. Kun illalla saunomisen jälkeen suihkuteltiin, pumppu ja automaattinen kosteudenpoisto käynnistyivät. Ylimääräin kosteus poistui putkea pitkin laitteen alla olevaan lattiakaivoon ja ylimääräinen lämpö siirtyi vesivaraajaan. Tämän jälkeen pumppu taas pysähtyi ja vain ilmanvaihto jäi toimintaan. Kun uuni tuosta jäähtyy, termostaatti pyytää lisälämpöä sisälle ja silloin pumppu käynnistyy. Laitteessa on myös ulkotermostaatti, joka käskyttää ilman tulopuolta toimimaan kulloiseenkin ulkolämpötilaan sopivalla tavalla. Sinällään aika yksinkertainen, mutta monipuolinen laite jääkaappipakastimen kokoisessa paketissa. Hellepäivinä se on taas aivan verraton viilentäjä. Etenkin Tanskassa, Ruotsissa, Norjassa ja Saksassakin PILP on taloissa erittäin yleinen kapistus.

    Planter

    Kiitos Visalle erittäin seikkaperäisestä PILPin toimintaselostuksesta, lähtöarvoina hikiset kainalot ja täyteen varattu käyttämätön lämminvesivaraaja. Olet jo osittain oikeilla jäljillä toimintaperiaatteesta. Vasta tänä syksynä itse jouduin perehtymään laitteeseen. Kuten aiemmin mainitsin, eräs leskirouva pyysi apua, kun hänen sähkösopimuksensa hinta moninkertaistui. Kysyi, miten talvipakkasilla toimia, ettei tule konkurssia.

    Talossa oli PILP, rouva ei sen toimintaperiaatteesta tiennyt mitään. Hänellä PILP lämmitti käyttöveden lisäksi vesikiertoista lattialämmitystä. Kauhistuin kun huomasin, että hänen toimintatavoillaan, ne 7kW vastukset kytkeytyvät päälle talvipakkasella ja lämmityksen tuntihinta tulisi olemaan hänellä pahimmillaan 5€ luokkaa. Siksi sanoin aiemmin PILPia viheliäiseksi härveliksi, oikeammin syy on LVI-suunnitelijan. Arvasin, että joku PILPin omistava palstalainen nousee takajaloilleen, sillä lämmitysjärjestelmän arvostelu on verrattavissa vastaavaan loukkaukseen, kuin auton arvostelu. Osui tällä kertaa Visaan, sorry.

    On se ihan kelvollinen laite osana järjestelmää, jos oikein mitoitettu, ettei se ala toimia niillä vastuksilla. Käytettävissä talvipakkasilla on syytä olla jokin suorasähköä edullisempi lämmönlähde. Visalla se homma hansikkaassa, mutta älä polta vielä sitä 1,5 mottia puuta, säästä se keskitalveen.

    Visan PILPia ja sen käyttöä en ymmärrä vieläkään. Kuten mainitsin, niin minulla on ILPssa napinpainalluksen takana kosteuden poisto.

    Visa halusi myös poistaa kosteutta:

    ”…ensimmäiset tulet uuniin tänä syksynä, kun sisällä alkoi tuntua vähän kostean nihkeältä. PILP jakaa lämmön tasaisesti joka huoneeseen ja pumppu enimmäkseen huilailee muutaman päivän.”

    Hänen systeemissään tarvittiin sylillinen puita ja takan sytytys, että saatiin käynnistettyä PILPin monivaiheinen erikoinen prosessi kosteuden poistamiseksi. Vilu ei ollut syynä puiden polttoon vaan kosteus.

    ”Kun uuni alkoi luovuttaa lämpöä, pumppu pysähtyi, koska lämpöä ei tarvittu käyttövesipuolella eikä sisätiloissa. Ainostaan ilmanvaihto ja lämmön talteenotto toimii silloin.”
    Miten se lämmön talteenotto toimi, kun pumppu pysähtyi uunin lämmetessä?
    Lämpöpumpun pitää käydä, että lämmöntalteenotto toimii!

    Jos talteenotto olisi kuitenkin toiminut, mihin se lämpö laitettiin talteen, kun ei sitä tarvittu sisätiloissa eikä käyttövesipuolella? Takan lämpö meni siis ilmavaihdon kautta harakoille.

    PILP ja sen hyötysuhde on juuri tällaisilla keleillä parhaimmillaan, lisälämpöä ei tarvita, poistoilmaan tulee aivan riittävästi lämpöä kodin laitteista ja ihmisten toiminnasta. Suomen kovassa talvessa PILP ei kuitenkaan ainoana lämmönlähteenä riitä ilman lisävastusten käyttöä ja silloin nousee tukka pystyyn näillä sähkön hinnoilla.

    Oma ILP näkyy nyt ottavan keskimäärin 0,2-0,3 kW tehoa verkosta pitääkseen ainoana lämmityslaitteena tällä hetkellä talon lämpimänä. Hyötysuhteen ollessa ehkä noin neljä se puhaltaa lämpöä 0,8-1,2 kW:n teholla. Lämmitys maksaa alle euron vuorokausi, joten en viitsi vielä puilla lämmittää. Edullisempaa olisi myydä osa klapeista ja lämmittää pelkästään sähköllä, kunnes tulee selvät pakkaskelit.

    Ulkoilman kylmetessä ILPn hyötysuhde heikkenee ja sähköverkosta otettu teho kasvaa. Oman ILPn sähköverkosta ottama teho ei kuitenkaan missään tilanteessa nouse yli 1 kW:n, vilu voi vähitellen hiipiä asuntoon ja lisälämpöä tarvitaan.

    PILPn 7 kW vastusten päälle kytkeytyminen sensijaan voi tulla monelle yllätyksenä, kun huonelämpötila pysyy vakaana ja vastusten käytön huomaa vasta sähkölaskussa.

    Visakallo

    Kuten jo Planterille kerroin, meikäläisen PILP:ssa on se kosteudenpoistonappi aivan samoin kuin kaikissa ILP:ssänikin, mutta en halunnut sitä nyt käyttää, kun  halusimme tehdä sateisena päivänä ne syksyn ensitulet ja lämmittää tuvan keskellä jököttävän, puoli vuotta joutilaana olleen kivikasan lämpimäksi.  Kun pesutiloissa kosteutta tulee enemmän, kosteudenpoisto käynnistyy automaattisesti. Kyllä se lämmön talteenotto toimii lämmönvaihtajassa aivan normaalisti ilmanvaihdon toimiessa, eli lämmittää sisään otettavaa kylmempää ulkoilmaa, ettei huusholli ala jäähtyä. Mikä vaikeus siinä nyt on ymmärtää? Jos vuotuisesta sähkönkulutuksesta puhutaan, niin saamme sen aivan varmasti putoamaan huomattavasti, jos kylpisimme sähkösaunassa vain joka toinen päivä, polttaisimme puita lämmityskautena kolme mottia, ja vähentäisimme huushollin viilentämistä kesällä.

    Tolopainen

    Mistä ilmastoituun taloon tulisi kosteutta, joka pitäisi poistaa. Yleensä huoneilma on liiankin kuivaa. Suhteellinen kosteus laskee heti kun nostaa sisälämpötilaa. Savupiipussa tietenkin on kosteutta kesän  jälkeen.

    Visakallo

    Ynnäilin, että niitä kylpypäiviä on tähän asti ollut vuodessa n. 300, ja 8 kw:n kiuas on tunnin päällä kerrallaan, niin siitä 2400 kwh vuodessa. Viilennyspäiviä tulee kolmisenkymmentä kesässä, kyllä siinäkin jokunen kilowatti kuluu. Joku viisaampi voi laskea, paljonko 1,5 polttopuu-lisämotin avulla säästyisi sähköä.

    Visakallo

    No, eipä meillä Tolopainen sentään ikkunat olleet huurussa, mutta eiköhän ihan jokainen tiedä sen tunteen, kun syksyllä tulee ensimmäinen kylmä sadepäivä, niin tulee se olo, että nyt voisi laittaa tulet uuniin. Siinä taitaa olla enemmänkin kysymys siitä tunteesta eikä niinkään ilmankosteudesta.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 244)