Keskustelut Tekniikka Kaikki säästämään sähköä!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 244)
  • Kaikki säästämään sähköä!

    Haastan kaikki keskustelupalstalaiset talkoisiin pienentämään sähkökulutustaan ja siirtämään sitä kulutushuippujen ulkopuolelle. Euro on hyvä konsultti, joten ne jotka ovat joutuneet uusimaan kesällä sähkösopimuksen tai joutuvat sen tekemään syksyllä tai talvella ovat varmaan jo kääntäneet kaikki kivet löytääkseen säästöjä, vinkkejä saa jakaa muille.

    Helen ilmoitti, että sen pörssisähköasiakkaat ovat vähentäneet sähkönkulutustaan viime vuoteen verrattuna keskimäärin 15%, kolmannes jopa yli 25%. Säästöpotentiaalia siis on.

    On kuitenkin paljon niitä, joilla vanha sähkösopimus vielä jatkuu, eikä asia ole ajankohtainen. Itselläni edullinen 5 senttiä/kilovattitunti sopimus jatkuu talven yli, mutta olisi moraalisesti väärin ja itsekästä elää kuin siat pellossa ja tuhlata halpaa sähköä, sillä muut joutuisivat siitä kärsimään ehkä sähkökatkoina ja kalliimpina hintoina. Joten kaikki mukaan jakamaan ja toteuttamaan säästöideoita.

    Jos sähköä käyttää jossain muodossa lämittämiseen on huonelämpötilan lasku parilla asteella kaikille helppo tapa säästää. Villasukat, Reinot tai Ainot jalkaan, niin voi laskea asteella. Villapusero lisäksi päälle, niin voi laskea kahdella asteella. Jos harmittaa, niin kannattaa ajatella niitä Ukrainalaisia, jotka värjöttelevät kosteissa kellareissa, joissa ei ole lainkaan lämmitystä ja pommeja sataa niskaan. Parin asteen pudotus täällä ei ole mitään.

    Muita säästövinkkejä saa jakaa. Esitän aluksi oman projektini.

  • Planter

    Asun vanhassa omakotitalossa, jossa on suorasähkölämmitys, varaava takka ja ilmalämpöpumppu. Näillä on menty pitkään. Pelkkä ilmalämpöpumppu riittää lämmitykseen lämpötilan ollessa yli -5, kun pitää huoneiden ovat auki, että lämpö pääsee leviämään. Kylmemmillä aletaan polttaa takassa päivittäin, sen lämpö leviää olohuoneeseen ja keittiöön. Makuuhuoneissa ja pienemmissä kopeissa alkavat kuitenkin sähköpatterit napsahdella päälle. Sähkönkulutus on jakautunut aika tasaisesti vuorokauden tunneille painottuen päiväaikaan.

    kulutus2

    Talossa on aikanaan hyödynnetty yösähköä, kun se oli selvästi halvempaa kuin päiväsähkö. Sittemmin, kuten nykyisessä sähkösopimuksessa hinta on koko vuorokauden ajan sama, eikä yösähköä ole käytetty. Sähkömittarissa on kuitenkin vanhoja peruja yösähköohjaus.
    Sähkökaapissa on siis sähkömittari, johon on asennettu kuormanohjauskytkennät. Sähkönjakelija on Caruna, kun ottaa käyttöön yösähkönsiirtotuotteen ohjaa mittari kontaktoria, joka kytkee lämminvesivaraajan päälle vain yöaikaan. Otin sen nyt käyttöön, joten talon käyttövesi lämmitetään pelkästään yöllä.

    Periaatteessa samaa ohjausta voisi käyttää muuhunkin ohjaukseen, mutta ketjutettujen pistorasioiden ym ongelmien vuoksi kohdennettua ohjausta oli vaikea toteuttaa, joten päädyin tekemään muut ohjaukset paikalllisesti digitaalisilla ajastimilla.

    Pesutiloissa ja apukeittiössä on sähköinen lattialämmitys, 7cm paksu betonilaatta jossa vastusmittauksen perusteella 800W sähkövastukset. Lattialämmitys on kytkimellä kytkettävissä päälle/pois. Korvasin kytkimen digitaalisella vuorokausi/ viikko ajastimella. Ohjelmoin sen niin, että se kytkeytyy päälle klo 3 yöllä ja pois päältä klo 6 aamulla. Aamulla lattia on miellyttävän lämmin ja vielä illallakin siedettävä, kylmimmillään alkuyöstä, jolloin siellä ei tassutella. Jos haluaa lisää lämpöä illalle voi lämmityksen ohjelmoida kytkeytymään päälle vähän aikaisemmin yöllä.

    Talossa on ollut vanhalta yösähköajoilta lähtien käyttämättömänä kaksi massavaraajaa. Nuukuus ja saamattomuus on hyvä yhdistelmä. En ole niitä ”rumia möhkäleitä” hävittänyt emännän patisteluista huolimatta. Massavaraajat painavat sadan kilon molemmin puolin. Niissä on sisällä lämpöeristettynä painavia erikoistiiliä. Ne kuumennetaan usean sadan asteen lämpötilaan ja varattua lämpöä puretaan ilmavirtausta säätävän luukun avulla. Kahteen massavaraajaan saa varattua kahdeksan yö-tunnin aikana yhteensä 30kWh energiaa, jonka voi päivän aikana purkaa lämmittämään taloa. Suurempi massavaraajista on talossa vastakkaisessa päädyssä kuin varaava takka.

    Laitoin kummallekin massavaraajalle oman digitaalisen vuorokausi/ viikko ajastimen, joilla päälläoloaikaa voi säätää mieleisekseen. Ajastimissa on akkuvarmennus, jos tulee kiertäviä sähkökatkoja, niin ajastimet pysyvät tolkuissaan.

    Näyttäisi, että tällä systeemillä talon lähes kaikki sähköllä toteutettu lämmitys voidaan siirtää yöaikaan. Ainoastaan tuulikaapin ja vessan pienet sähköpatterit ovat käytössä, koska niiden ovia ei voi pitää auki kuten muiden huoneiden. Tarvikebudjetti oli satasen luokkaa.

    Edelleen talvella leikataan takkaa lämmittämällä kulutushuippuja, vaikka ne on siirretty yöaikaan. Kaasukeittolevyllä voi lämmittää ruokaa, jos tulee sähkökatkoja tai leikata päiväkulutusta, jos maan sähkötilanne kriisiytyy. Kylmälaitteita varten on nurkan takana aggregaatti, jos tulee pidempiä sähkökatkoja. Sen johto on tuotu sisätiloihin valmiiksi niin, ettei tarvitse vetää ovenraosta. On testattu, että kylmälaitteet toimivat sillä ja muutakin voidaan kytkeä lisäksi. Kierrosluku säätyy kuorman mukaan ja bensaa näkyy kuluvan kylmälaitekuormalla alle litra tunnissa.

    Planter

    Projektin lopputuloksena kulutus siirtyi testivuorokauden perusteella mukavasti yötunneille asumismukavuuden pysyessä ihan hyvänä. Syyskuun sähkönkulutus on kolmen viikon säästökokeilujaksolla 32% pienempi verrattuna edellisen vuoden samaan ajankohtaan.

    kulutus

    Tolopainen

    Mitenkä käy näille lattiabetonilaatoille, joita lämmitellään ja jäähdytellään, tuleeko halkeamia. Sähkö vastauksien ikä voi myös lyhentyä.

    Jos lyhentää suihkuveden käytön puoleen minuuttiin, vuoden päivittäiset suihkutukset maksaa alle 10€, kun sähkön hinta on n.15 sent/kWh.

    Planter

    Onhan siinä lattialämmityksessä ennestään termostaatti, laatta on jo 40 vuoden ajan vuorotellen lämmennyt ja jäähtynyt, kyse on kuitenkin edelleen likimain samasta muutaman asteen lämpöhaarukasta, lämmitysjakso vaan siirretään yölle, on halkeillut minkä halkeilee. Hyvät vastukset, alkuperäiset, jos hajoaa niin tulee vielä halvemmaksi.

    Suihkulla kyllä säästää, veden lämmitys on monella se suurin sähkönkuluttaja. Kastaminen, suihku kiinni, saippuointi, huuhtelu.

    Tukka pois ja pipo päähän ja taas säästyy pesuajassa tai pesuvati tukan pesuun ja huuhtelu suihkussa. Entä peruukki, on aina viimesen päälle, säästyy kampaamokulut, peruukki pestään harvemmin ja lavuaarissa. Uimahallin vesikin lämmitetään jollain, toivottavasti ei fossiileilla.

    Nostokoukku

    Valtakunnan tasolla säästäminen saattaa olla kaksiteräinen miekka, mitä enemmän säästät, sen kalliimmaksi käy. Sähköyhtiöt ja siirtäjät ovat niin isoja vaikuttajia, että niille on taattu tietty tulos, eikä aivan vähäinen.

    kim1

    Tuskin se kokonaiskulutus merkittävästi pienenee,mutta jos merkittävästi sähkön kulutus siirtyy yö tunneille,niin voisi olettaa että yö aikaisen sähkön hinta nousee suhteessa päivä aikaiseen…,mikä ei näin pitkään yösähköä hyödyntäneen mieltä lämmitä..

    A.Jalkanen

    Sähkön tasaisemmasta kulutuksesta ympäri vuorokauden hyötyvät kaikki: hintavaihtelut tasaantuvat ja myös sähkökatkojen todennäköisyys pienenee kun huippukulutukset jäävät alemmalle tasolle.

    Sähkön säästäminen on järkevää nyt kriisitilanteessa. Pitemmällä aikavälillä sähköön tukeutuminen jatkunee vahvana suuntana, joten eiköpähän ne yhtiöt saa riittävät tuotot jatkossakin. Energiamaksut ovat markkinaehtoisia ja siirtomaksut tuoton suhteen säänneltyjä, eikö niin?

    Naiset leikkaavat hiuksiaan ympäri maailman, ei kylläkään sähkön säästämiseksi, vaan vastalauseena iranilaisen tytön Mahsa Aminin kuolemalle siveyspoliisin kynsissä. (Iltalehti)

    rööri roope

    Kyllä totuus on kun kulutus laskee niin hinta nousee.Kunnat haluaa vähintään saman tuoton kun2021.Mielummin paremman.Siirtohinnankin korottivat etukäteen 2022 talvella.

    Pohjois-Karjalan sähkön osakkaana kunnat ja edustajina politikot (enemmistö SDP,kepu edustajat)

    Elikkä itäsuomessa sähkön hinnassa maksamme  piiloveroa kunnille ja valtiollekin alvin muodossa.

    Pohjois-Karjalan sähköllä on Suomen kalleimpia siirtomaksut.Enerkiaakin olen usein kilpailuttanut mutta ei oo em yhtiö pärjännyt.Vaasaan maksan energian toistaiseksi.

     

    Reima Muristo

    Sipilä tarinoi Alfa-TV:lla että olisi myynyt koko Fortumin. Olisi sitten järjestänyt sähkönhintaan lisää korotusta, myyntihinta kun on tapana kerätä välittömästi takaisin asiakkailta. Sama tapahtuu myös terveyspalveluiden myynnissä yksityisille yrityksille, myyntihinta otetaan samantien takaisin asiakkailta. Sotessa sitten valtio ostaa kunnilta takaisin kerran maksamiaan palveluita, kyseessä on valtiontuki velkaisille kääpiökunnille.

    Jätkä

    Se, että Pohjois-karjalassa on korkeimmat siirtohinnat, on hyvinperusteltavissa sillä, että siellä asiakasta kohti on varmasti aika pitkälti sähkölinjaa ylläpidettävänä.

    Sähkön tukkuhinta lienee siellä sama kuin muuallakin, eli kallis sähkön hinta kertoo vain sähköyhtiön ahneudesta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 244)