Keskustelut Metsänomistus Kaikki mulle ja mieluummin heti.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 123)
  • Kaikki mulle ja mieluummin heti.

    Kemeraan tuli muutoksia joku hetki sitten.Ja niin kuin on”nähty”, niin rahkeet loppu kesken.Nyt kauhea ”huuto kun minä en saakkaan” ko tukea.Meitä pohjoisen asukkeja on pidetty tukien varassa elätettävinä.Ompa tuo otsikon lause tarttunut aika hyvin myöskin napapiirin alapuolelle.

  • MaalaisSeppo

    Mistä on tullut käsitys, että KEMER-työt ovat kannattamattomia? Eihän se nyt niin ole. Kannattavuus ilman tukia lienee heikko tai epävarma, mutta tuskin täysin olematon.

    Kannattamatonta työtä lienee esim. sellainen, jossa kakai kaveria tekee kaivuu hommia. Toinen ensin kaivaa kuopan ja toinen täyttää saman ja taas uudestaan.

    Metsuri motokuski

    Ajatus varmaan lähtee siitä että jos metsästä ei saa vastinetta työsuoritukselle on se silloin kannattamatonta. Jos näin ajatellaan niin onhan metsänhoito kannattamatonta aina ensiharvennukseen saakka.

    Mutta metsänhoito ei olekkaan nyt ja heti toimintaa vaan tuotos otetaan sitten myöhemmässä vaiheessa. Jos ajatusta jatketaan niin myöhästyneellä taimikonhoidolla vaikutetaan siihen tulevaan rahapottiin ja sen ajankohtaan. Senhän jokaine meistä tietää.

    Kemralla pyritään minusta siihen että taimikonhoidot ja muutkin tuetut metsänhoitotoimet hoidettaisiin ajallaan ja siten nopeutettaisiin kiertoa ja saavutettaisiin rahallista tuottoa minimiajalla. En ole nähnyt asiaa niin että se olisi jokin yhtiöiden lobbauskeino halvan puun saannista,

    Jovain

    Näinhän se hölmöläisten automaatti toimii. Kierrätetään ja kierrätetään (tuetaan ja tuetaan) ja pian saadaan kannattavasta työstäkin kannattamatonta. Onhan sitä työtä tuettu ja sen hintaa nostettu, mutta pitäisi saada myös puulle hintaa. Siinähän se metsätalouden ongelma onkin.
    Kemera tuet eivät ole kannattamattomia, mutta ne työt, joita kemeralla tuetaan ja joilla metsänomistajat yrittävät saada puulle hintaa, ovat kannattamattomia. Eli metsänkasvatuksen alkuvaiheen kustannukset ovat sietämättömät.
    Jos ajatellaan kemeraa sitten kierrätyksenä, niin kemeralla voidaan jatkaa tätä hölmöläisten hommaa loputtomiin? Saadaanhan kuitenkin työn kustannukset katettua, mutta ei sille puulle edelleenkään juurikaan hintaa jää.

    Jovain

    Kemera ei ole lobbauskeino. Metsäyhtiöt tuottavat ihan itsessään edullista puuta ja vielä tavalla, josta metsäomistajia maksatetaan.
    Minkähän lainen älämölö nousisi, jos motoyrittäjä, metsänhoidon, tai muu puuhuollon yrittäjä, saisivat palkkansa vasta myöhemmässä vaiheessa? Kenties vuosikymmenien, tai siinä vaiheessa, kun metsä on muodostunut tuottavaksi?
    Yrittäjät tänä päivänä voivat pitää itseään etuoikeutetussa asemassa. Sanoisin, että yrittäjien saama palkka, korvaus palveluista on riittävä, maksu tulee ajallaan ja maksaja on ehdottoman luotettava. Jos vaikka metsänomistajat eivät saa siitä itse päättää ja palvelujen kustannukset peritään etukäteen puun hinnasta.

    Metsuri motokuski

    Eikös sama logiikka toimi vaikka telakkatuissakin ? Yhteiskunta tukee toimintaa jottei aluksen hinta nousisi liian korkeaksi. Ilman tukea alus ei menisi kaupaksi.

    En tiedä onko tämä nyt hölmöläisten hommaa. Jokaisessa maassa käytetään yritystukia ja ilmeisesti on laskettu niin että jossain vaiheessa tuet saadaan takaisin työntekijöiden verotuloina. Ilmeisesti näin on käynytkin koska varoja tukien maksuun on löytynyt vuosikymmeniä.

    Tärkeintä minusta on se että tuet maksetaan , jos niitä maksetaan, oikeassa kohtaa toimintaa eikä yhteiskunnan varoilla pidetä yllä kannattamatonta toimintaa. Jotenkin tuntuu että nämä Suomen laivateollisuus Ruotsin ja Viron välillä toimii tällä tavalla kun uhkaavat alusten ulosliputuksella jos tuet vähenevät.

    Jätkä

    En kyllä kannata suria telakkatukiakaan, enkä vastaavia järjestelmiä. Niissä suurimmat kulut taitavat monesti olla järjestelmän pyörimisen aiheuttamia, hieman niin kuin monissa hyväntekeväisyyskeräyksissäkin, hyöty jää muutamaan prosenttiin.
    Yhteiskunta tukee kaikkia tuotannonaloja jo lapilisien ja koulutuksen muodossa.
    Joku 25 vuotias henkilö, joka on valmistunut yhteiskunnan järjestämän koulutuksen avulla vaikkapa sitten metsätalousinsinööriksi, on valmistumispäivänään maksanut yhteiskunnalla kymmeniätuhansia. Jos teollisuus joutuisi itse kustantamaan kyseisen paketin, olisi se mielestäni oikeus ja kohtuus, mutta niin vain on, että verunmaksajat ovat maksumiehen paikalla.
    Tukien maksaminen suoraan tuottajille menee kyllä pieleen, mutta olemme itse siihen pisteeseen ajaneet tämän tukipolitiikan.
    Metsäkonekuskien koulutusta on mainittu kalliiksi, mutta siinä laskelmassa ei ole otettu huomioon, että vain kolmasosa koulutetuista jää alalle, eli todellinen kustannus on kolminkertainen.

    Jovain

    Teollisuuden pitäisi osallistua kustannuksiin edes sen verran, että maksaisivat metsänomistajille tukea metsänkasvatuksesta. Ja aivan siitä syystä, että teollisuudelle pääasiallinen hyöty tuen maksatuksesta menee. Toisaalta ei siitäkään mitään hyötyä olisi, sillä puunhinnasta tuet joka tapauksessa maksatetaan ulos.
    Konemiehet ovat hyvinkin avain asemassa tässä, sillä jos puuhuolto ajatellaan tulevaisuudessa heidän järjestettäväkseen, on siinä pidättelemistä. Ruokahalu kasvaa syödessä ja kai se on niin ajateltava, pörssiin ovat seuraavaksi listautumassa.

    Metsuri motokuski

    No minä en kokonaisvastuuta konekuskeille määrittäisi. Eikös kuitenkin myyjä ole se taho joka viime kädessä sanoo mitä hakataan, milloin hakataan ja mistä hakataan ? Loppujen lopuksi vielä hakataanko ollenkaan jos hinta ei ole sopiva.

    Toisaalta jos myyjä myy puunsa niin ilman muuta hänen tulee pohtia puun hinnassa sitä että saako hän kustannukset takaisin joita hän on metsäänsä mättänyt. Jos hinta ei ole kohdallaan niin ei kai sitä kauppaa kannata tehdä. Tai sitten käy kuin meille urakoitsijoille että jos ei osaa töitään hinnoitella niin syyllistä voi katsoa peilistä.

    Korpituvan Taneli

    Metsuri Motokuski:
    ”Toisaalta jos myyjä myy puunsa niin ilman muuta hänen tulee pohtia puun hinnassa sitä että saako hän kustannukset takaisin joita hän on metsäänsä mättänyt. Jos hinta ei ole kohdallaan niin ei kai sitä kauppaa kannata tehdä. Tai sitten käy kuin meille urakoitsijoille että jos ei osaa töitään hinnoitella niin syyllistä voi katsoa peilistä.”

    Tuo konemiesten homma menee tosiaan noin, jos kulut ei tule peittoon, nioin ei käy koneetkaan.

    Metsänomistajalla homma on kyllä kinkkisempi.
    Jos on tehnyt uhrauksia metsänkasvatukseen kovasti ja sitten kakkosharvennus tai päätehakkuuvaiheessa toteaa ettei millään tule kaikki kustannukset katettua.
    Ei voi tosiaankaan vain todeta ettei kannattanut jätetäämpä kaupat ja hakkuut tekemättä. Tietysti jos on selvänäkijä että tietää hinnan nousevan niin sitten voi siirtää kauppaa. Kokonaan ei voi jättää hakkaamatta, koska silloin tapio olisi 100%, kun hakataan niin saadaan edes jotain katettua.
    Se on niin kivan pitkäjänteistä tuo metsätalous, ettei sitä sitten ihan kesken voi lopettaakkaan. Onneksi kukaan ei vielä ole pystynyt osoittaamaan että metsätalous olisi pitkällä aikavälillä tappiollista. Tuotto kyllä saattaa jäädä hyvin lähelle nollaa, mutta yleensä plussan puolelle.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    Tuon tappion osoittaminen on verrattain helppoa. Puuntuottamisesta on menoja, jotka avohakkuun jälkeen ovat melko korkeat / ha. Kun sijoitetulle pääomalle on kuitenkinlaskettava korkoa ja korolle myös, kaikki hoitotoimenpiteet nostavat kulumomenttia.
    Puutavaran hinta kaikissa muodoissaan on pysynyt annallaan, tai jopa laskenut huolimatta siitä, että rahan arvo on myös heikentynyt.
    Ainoa, joka puukaupoissa todella ”nettoaa, on hän, joka perii hakkuukypsää metsää, josta ei ole maksamattomia velkoja ja parturoi metsän sileäksi.
    Tämäkin laskentakaava perustuu vain metsän pitkään kiertoikään.
    Inflaatio on nykyvaluutoissa lähes nolla, joten sekään ei ole antanut puun hinnalle nostetta.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 123)