Keskustelut Metsänhoito Kääväntorjunta-aineen menekki taimikonharvennuksessa

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
  • Kääväntorjunta-aineen menekki taimikonharvennuksessa

    2 hehtaaria mäntytaimikkoa pitäisi harvennella. Koetin haeskella täältä kokemusperäistä tietoa siitä, että paljonko kantoainetta pitäisi kanniskella palstalle. Pieniä käsiteltäviä kantoja on siis paljon, mutta ainetta ei mene kantoa kohden kuin liraus. Reppuruiskulla oli ajatus ruiskutella ureat tantereelle.

    Mutta, kysymys kuuluu: paljonko ainetta hehtaarille? 10 litraa? Sata litraa? Jokin muu määrä?

  • Tolopainen

    Ei tulisi mieleenkään alkaa pieniä kantoja käsitellä, eihän siitä mitään tule, kaikki pitäisi merkitä väriaineella samalla kun ruiskuttaa. Ainetta ei tarvitse ostaa koko alueelle kerralla, voi katsoa mihin 10l riittää ja sitten ostaa lisää. Kukaan ei tiedä paljonko on riittävä ainemäärä että kääpää ei tule. Vai tuleeko sittenkin.

    Metsäkupsa

    Taitaa olla harvassa ne metsänomistajat, jotka kanniskelisi kantoaineita sahan perässä. Itse en ole litraakaan käyttänyt, vaan olen lämpötilan laskiessa nollan kieppeille mennyt männiköiden kimppuun . Nykyisin olen kylläkin tyytynyt raivaussaha sahauksiin. Silloin käsittääkseni luonto hoitaa torjunnan.

    Pete

    Olen kantanut paineruiskua raivausahan kahvoissa. Pysyy siinä hyvin kahvasta roikkumassa. Kannattaa laittaa narunpätkällä kiinni, niin ruisku ei huku jos(kun) pääsee tippumaan. Mesto Bugsi 360 on hyvä malli, toimii kaikissa asennoissa. Taimikonharvennuksessa olen käyttänyt lähinnä +5cm havupuun kantoihin kun niitä on harvakseltaan. Kylvömännikön taimikoharvennuksilla kun poistumaa on paljon, niin sahaus täytyy tehdä sitten kun yöpakkaset ovat alkaneet. Yksi Rotstop annos riittää 50 litraan nestettä. Ei tarvitse tehdä kerralla, avattu pullo säilyy jääkaapissa muutaman kuukauden. Olisiko mennyt reilu 10 litraa kun tein taimikonharvennuksen 1,8ha kuviolle tänä kesänä. Kulutus riippuu paljon siitä miten sihtaaminen onnistuu. Kuviota oli aiemmin kahteen kertaan raivattu, mänty/kuusi sekametsää jäi kasvamaan. Kuviolla oli parissa kohtaa männyn tyvitervatautia ja siihen kuivahtaneita nuoria mäntyjä. Siksi käytin rotstopia. Olisi hyvä saada ruiskusta sellainen  sovellus, että suutin olisi lähempänä terää ja ”liipaisin” raivaussahan kahvoissa. Nopeuttaisi melkoisesti tekemistä kun otetta ei tarvitse irrottaa ja suihkun saisi osumaan tarkemmin vain kannolle.

     

    Ei tästä urakointiin sopivaa ratkaisua taida kuitenkaan tulla. Havupuuvaltaiset taimikonharvennukset täytyy tehdä kylmään aikaan.

    mehtäukko

    Kun Mk ohjeisti ohuiden kantojen töläyksen tarpeettomuudesta, se saattoi perustua sen nopeaan kuivahtamiseen. Samoin kuivahtaneeseen kantoon on siten jälkeenpäin turha tähtäillä myrkkyä. Hakkuissa määrä on lähes kannon peitto.

    Pete

    Tieto on tarkentunut, tarttumisen riski on olemassa jo muutaman sentin läpimitasta lähtien. Pitkään kantoon sahaaminenkaan ei auta. Jos taimikossa jo on etenkin männyntyvitervastautia, niin Rotstopilla pystyy ainakin jossain määrin rajaamaan leviämistä kun harmaaorvakka valtaa käsitellyt kannot ja edelleen juuret.

    Izuzuuppinen

    Kiitokset vastaajille.

    Tähän raivauskohteeseen saattaa olla mahdollisuus saada urearuiskuttajatar, joka seurailee varsinaisen raivaushenkilön jälkiä ja suitsuttelee kääpälitkut hellävaraisesti pienempienkin kannontynkien suojaksi.

    Toisaalta, mikäli tätä itseohjautuvaa ruiskutusyksikköä ei onnistuta saamaan palstalle tepastelemaan, niin sitten taitaa homma siirtyä osaksi talven riemuja.

    Itse litkun määrä jää edelleen hiukan mysteeriksi, mutta jos 10 litralla aloittaa, niin tuskin sitä ainakaan liikaa tulee hankittua. Jos jotain jää, niin pottumaa saa ylimääräisen ravinneannoksen.

     

     

    mehtäukko

    Lannoitukseen 1:10 …

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)