Keskustelut Harrastukset Kaatoluvat 2013

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 69)
  • mehänpoika

    Kaksi kuoli hirvikolarissa Porin Ahlaisissa (Karjalainen 1.8.2013).

    Tällaiset uutiset panevat hirvipolitiikan arvostelijat äkäisiksi. Ihmisiä kuolee ja loukkaantuu jatkuvasti hirvikolareissa ja metsästäjät vain puolustelevat pyyntilupien leikkausten kaavailuja.

    On naurettavaa oikein anoa käytännössä itseltään pyyntilupia, kun koko ajan todellinen pommi tikittää maanteillä. Eikö tällaisista tarpeettomista pyyntiluvista pääse mitenkään eroon? Äly hoi, älä jätä!

    tamperelainen

    Hirvikolarit aiheuttavat ysteiskunnalle vuosittain 50-100 miljoonan euron kuluerän.Erityisesti nämä kuolonkolarit nostavat vuosittaisia kustannuksia.
    125 ihmistä on kuollut hirvikolareissa vv1993-2013.Eritasoisesti vammautuneiden määrä moninkertainen
    Näiden asioiden ääreen kannattaa makkaratulilla hiljentyä hetkeksi ja miettiä oman alueen hirvitiheyttä, puheenjohtajan;jahtipäällikön erityisesti

    tamperelainen

    Mainittakoon vielä että liikeneviraston tutkimuksien mukaan hirvikolarit ovat suorassa suhteessa paikallisen hirvitiheyteen.Vastuu on Riistahallinnolla ja metsästäjillä

    Gla

    ”Lupia ei suinkaan jää aina käyttämättä. Yli 40 vuotisen metsästäjäurani aikana viime syksy oli vasta toinen , jolloin kiintiötä ei saatu täyteen . Kaatoprosentti oli 66,6 .”

    On tämä ihmeellinen asia. Hirvi on ammuttu Suomesta liki sukupuuttoon, silti 75 000 yksilön kantaa ei saa alennettua edes vaikka yrittäisi. 90-luvun alkupuolella hiervien määrä on ollut samaa suuruusluokkaa kuin nyt, mutta tuolloin kaikki luvat saatiin jostain syystä käytettyä, vaikka kantaa alennettiin aina vuoteen -95 saakka. 70-luvun alusta eli suorittavan metsästyshistorian alusta aina 80-luvun loppuun saakka kanta on ollut pääosin alempi kuin nyt, mutta tuolloinkin luvat käytettin aina viimeistä myöten. Nyt kuitenkin hirviä on niin vähän, ettei lupia saa käytettyä, vaikka tavoitteena ei ole edes alentaa kantaa. Joku mättää. Joko metsästäjien halu käyttää luvat tai sitten arvio nykyisen hirvikannan suuruudesta.

    Jos homma on metsästäjien viitseliäisyydestä kiinni, minä olen vaikka valmis maksamaan siitä, että kanta puolitetaan nykyisestä. Tapporahat käyttöön, jos muu ei auta. Johan tulee lupien käyttöön vauhtia, kun niin on ennenkin lajeja saatu pidettyä kurissa. Tosin halvempaa tapporahan maksaminen olisi valtiolle, kuin kärsiä hirvien aiheuttamista vahingoista ja olla maksattavinaan ne metsästäjillä.

    suorittava porras

    Hirvien lukumäärä on ollut suuri jo 70-luvulta lähtien . Tämä ei vain ole tullut ilmi epätäydellisten laskentamenetelmien ja puutteellisen havaintojen kirjaamisen vuoksi . Vasta 90- luvun lopulla alettiin eläinmäärästä saada jotenkin tolkullisia tuloksia . Tämän seurauksena pyyntilupien määrää kasvatettiin nopeasti ja voimakkaasti.

    Ilmeisesti pitäjä , jossa asun , suoriutui hirvikannan leikkausoperaatiosta nopeammin , kuin monet muut. Tämä johtui siitä , että seurojen välinen yhteistyö oli tehokasta useita vuosia käytössä olleen koko pitäjän kattavan yhteislupamenettelyn ansiosta .

    Aikoinaan monen mielestä arveluttavan suurien lupamäärien käyttäminen asetettiin yhteiseksi tavoitteeksi . Luotettiin siihen , että hallinnon kautta esitetyt riista-arviot ja tavoitteet kannan leikkaamiseksi ovat kohdallaan. Kaatoprosentit olivat tuolloin valtakunnan kärkeä , mutta nyt kaikkia lupia ei ole pystytty käyttämään . Laiskuudesta ei ole kyse , koska nyt metsästetään kuukautta pidempi aika , kun vielä vuosikymmen sitten oli mahdollista. Metsästyksessä välttämättömien koirien määräkin on kasvanut ja sähköiset metsästystä helpottavat apuvälineet ovat tulleet käyttöön, Havaintokortteihin on tästä huolimatta kertynyt varsin niukasti aineistoa.Nollaa nollan perään.

    Täällä itketään mielestäni aivan suotta vapaan metsästyksen ja pyyntiluvista vapaan toiminnan puolesta. Kuka laskisi tuolloin hirvien määrän ja metsästyksen tavoitteet ? Kuinka metsästys onnistuisi pienillä tilkuilla , joiden rajaa ei voi ylittää metsästystarkoituksessa. Tänä päivänä tuntuu tuo marjaämpärikin liian isolta ”aseelta” , kun liikutaan toisten mailla. Miten kävisi ampuma-aseen kanssa ?

    mehänpoika

    Ei selvän vahinkoelämen, kuten hirvi, laskennoilla ole mitään tarvetta. Vahinkoeläinten metsästykseltä pitäisi saada myös purettua turhat esteet. Varmaan myös jokainen tervejärkinen maanomistaja hyväksyisi vahinkoeläinten metsästyksen maillaan ilman vuokrasopimuksia.

    Nykyisin on työttömiä metsästäjiä riittävästi metsästämään hirvieläimiä metsästysaikaan myös arkipäivisin. Se varmaan takaisi hirvikannan laskevan suunnan helpottamaan edes tulevia sukupolvia.

    jees h-valta

    Suorittavakin on sortunut siihen uskoon että koiran kanssa kulkeva metsästäjä saa kaikki hirvet eteensä ja siten muka helpottaa jahtia. Koira on vain koira ja vainu on hyvä mutta toimii erittäin rajoitetusti maastossa. Muitakin hajuja on vähintään miljoona sekoittamaan. Kun noita liikenteessä vammautuneitakaan ei aina saada pois kun pimeys kerkiää väliin.
    Koirajahti on myös tuhonnut hirvijahdin mielekkyyden muilta kanssajahtaajilta. Moni on sanonut ettei kiinnosta kytätä jossain tienvarressa päivää vain kuullakseen kun se koiramies vihdoin monen tunnin komppaamisen jälkeen löysi sen hirven ja ampui. Tai sitten ei kuulu koko päivänä mitään. Mikä motivoi silloin tienposkessa makaamaan?
    Jahdin perusolemus on mielestäni mennyt harvain diktatuuriksi ja se diktaattori on yleisesti se jahtipäällikkö ja aika yleisesti se koiramies silloin myös. Tehokas jätkä saa hyvät duunit nk. Muut nielköön tomua tienposkessa ja pääsevät vetämään sentään raadon pois muutaman sadan metrin tai jopa kilsan päästä metsästä jostain hel…in puskasta. Siitä yhteishenkeä väliin 60-kuolema.

    Gla

    Suorittava: ”Laiskuudesta ei ole kyse , koska nyt metsästetään kuukautta pidempi aika , kun vielä vuosikymmen sitten oli mahdollista.”

    Sallitun ajanjakson pituus ei määrittele aktiivisuutta. Eihän läheskään kaikki porukat edes aloita metsästystä heti kauden alussa, vaan vasta pari viikkoa sen jälkeen. Ja kuten edellä meille on väitöskirjassa kerrottu, haluttomuuttakin kaikkien lupien käyttöön on esiintynyt.

    Suorittava: ”Metsästyksessä välttämättömien koirien määräkin on kasvanut ja sähköiset metsästystä helpottavat apuvälineet ovat tulleet käyttöön, Havaintokortteihin on tästä huolimatta kertynyt varsin niukasti aineistoa.Nollaa nollan perään.”

    Liikenneonnettomuustilastoissakin on paljon nollia. Ykkösen perässä. Maa- ja metsätaloudelle maksettujen vahinkojen korvaussummassakin on paljon nollia.

    Suorittava: ”Täällä itketään mielestäni aivan suotta vapaan metsästyksen ja pyyntiluvista vapaan toiminnan puolesta.”

    Minulle on samantekevää, vaikka nykyistä systeemiä jatkettaisiin. Onhan siinä paljon hyviäkin puolia. Pääasia on, että kannan tavoitetason määrittelyssä metsänomistajien mielipiteellä ja valtioneuvoston päätöksen mukaisella liikenneturvallisuustavoitteella olisi niille kuuluva painoarvo eli käytännössä tavoitekanta olisi selvästi nykyistä alempi.

    Gla

    Suorittava: ”Hirvien lukumäärä on ollut suuri jo 70-luvulta lähtien . Tämä ei vain ole tullut ilmi epätäydellisten laskentamenetelmien ja puutteellisen havaintojen kirjaamisen vuoksi .”

    /0-luvulle mahtuu monenlaista tilannetta. Alussa kanta oli pieni, mutta kasvoi räjähdysmäisesti vuosikymmenen kuluessa. Samoin vahingot niin liikenteessä kuin maa- ja metsätaloudessakin. Asia ei jäänyt tuolloin huomiotta, mutta metsästäjät eivät olleet valmiita kaatamaan niin paljon, kuin viranomaiset lupia myönsivät.

    Suorittava: ”Vasta 90- luvun lopulla alettiin eläinmäärästä saada jotenkin tolkullisia tuloksia . Tämän seurauksena pyyntilupien määrää kasvatettiin nopeasti ja voimakkaasti.”

    Nygrenin väitöskirja vuodelta 2009 antaa ihan toisenlaisen kuvan tapahtumista. Sen mukaan vuonna -73 otettiin kannan arvioinnissa käyttöön useita eri menetelmiä samanaikaisesti ja näiden pohjalta saatiin ensimmäiset luotettavat arviot hirvikannan koosta. 80-luvulla hirvikannan seuranta ja säätely onnistui paremmin kuin koskaan ennen ja sen jälkeen. 90-luvun alkupuolella vastuujakoa muutettiin, tuloksena oli hallitsematon hirvikannan kasvu. Tuon munauksen tuloksia on korjattu näihin vuosiin saakka.

    Suorittava: ”Aikoinaan monen mielestä arveluttavan suurien lupamäärien käyttäminen asetettiin yhteiseksi tavoitteeksi .”

    Metsästäjien käyttämänä termi ”yhteinen tavoite” on huono vitsi. On ollut ainakin vuodesta 1914 saakka. Eikä edes rivimetsästäjät ole tuohon sitoutuneet, kun ovat halunneet alleviivata omaa itsemääräämisoikeuttaan lupapolitiikalla.

    Gla

    Suorittava: ”Ennustan , että lupien käyttöaste laskee tänäkin syksynä. Lupia on anottu ja myönnetty enemmän , kun todellinen hirvien määrä edellyttää , varmuuden vuoksi.”

    Tuire Nygrenin väitöskirjan sivulla 44 kuvassa 8 on taulukko, josta ilmenee kaatoluvat ja kaadettujen hirvien määrä 1942-2007. Yleensä lupia on jäänyt käyttämättä, jopa 70-luvun huikeassa kannan kasvuvaiheessa, ja monenlaista käytäntöä mahtuu mukaan. Tekstissä mainitaan mm. seuraavaa:

    ”Joissakin osissa maata alhaiset kaatoprosentit/lupien käyttöasteet olivat kuitenkin metsästäjäkunnan tapa alleviivata itsemääräämisoikeuttaan. Ministeriö ja/tai riistanhoitopiiri saattoivat kehottaa anomaan enemmän lupia kuin paikallisesti harkittiin hyväksi. Luvat anottiin, mutta niistä käytettiin vain sen verran kuin tarpeelliseksi katsottiin. Kaatoprosentit jäivät näin alhaisiksi ja kanta usein tiheämmäksi kuin riistanhoitopiirikohtainen tiheystavoite olisi edellyttänyt.”

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 69)