Keskustelut Tekniikka Kaadonsuuntaaja tunkki

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 28)
  • Jätkä

    Onko kaatotunkki välttämätön?

    Kunnollisilla kaatokiiloilla saa pahemmat / raskaammat puut kumoon kuin kaadonsuuntaajalla. Käytännössä yhtä varmasti, mutta ne ovat kevyempiä kuljettaa ja huomattavan paljon halvempia. Jos joskus yksi kiila hajoaa, niin se ei päivää vielä pilaa.

    Kiiloja on alumiinista ja muovista, eikä niiden kestoa voi moittia.

    tamperelainen

    Ei ole Kellfrin kaadonsuuntaajasta kokemusta,mutta tämän merkin työkoneissa hinta/laatu ok.

    Pihapuidenkaatajilla näkyy aina olevan kaksinkappalein kaadonsuuntaajia.Eikö näissä ole vaikeuksia maavasteen kanssa(voi pettää),riittääkö voima  vaikeissa,suurissa puissa,kun työntöpiste näin lähellä tyveä?

    Oma suosikki vaikeisiin puihin on käsikäyttöinen vaijerivinssi.Heppoisillakin vehkeillä saadaan puu vedettyä tiettyyn suuntaan,kun ensin vaijeri viety puuhun muutaman metrin korkeuteen tikkailla tai heittämällä.Kääntöpyörää käyttämällä  puu ei tule vinssaajan päälle.Tukipisteitä tietty voi olla vaikea löytää avoimilla paikoilla

    Kiila on hyvä.Nuo alumiini ja muovikiilat kyllä pärsääntyy pahasti rautalekalla hakattaessa,pitäisi olla iso puu- tai muovinuija

    Jätkä

    Se onkin, jos vaijerin saa kuuteenkin metriin, on sen vetovoima mielettömän suuri. Taittopyörä puussa – siellä kuudessa metrissä kaksinkertaistaa vetotehon.

    Varppia niin pitkälti, että kiinnityspiste on kauempana kuin puun pituus.

    Kiilaa ei pidä hakata sahausrakoon, vaan koputella pikkuhiljaa, kun latva lähtee liikkeelle, sitä kannattaa tarkkailla.

    Planter

    Olen kaatanut kymmenittäin ongelmapuita talojen nurkilta ja käyttänyt ainoastaan vaijeritaljaa, mitään vahinkoja ei ole sattunut. Kyllä se tukeva kiinnistyspiste on aina löytynyt, yleensä toisen puun tyvi. Olen myös porannut kallioon tai isoon kiveen akku-iskuporakoneella reiän, lyönyt moskalla pultin pystyyn ja siihen vaijeri kiinni.

    Viimeisessä tapauksessa ajoin traktorin puutarhaan poikittain 30 metrin päähän ja vaijeri kiinni mahan alle ja puuhun niin ylös kuin pääsin. Lisävaijeria saa olla vaikka 50m, aina parempi mitä kauemmas kiinnityksen saa.

    Yksi tapaus oli hauska. Talon emäntä kauhisteli, kun kaikken kaunein käkkyrämänty oli kaatunut pihalta, kallion reunalta ja nostanut pystyyn valtavan juuripaakun. Kysyin, että nostanko pystyyn? Ihmetteli silmät pyöreänä, että ei kai niin voi tehdä. Kyllä se vaijeritaljalla nousi ja yhdellä haruksella pysyi pystyssä ja on edelleen pystyssä  ja ihan terveen näköinen.

    Työturvallisuudesta: Tuo tiukkaan kiristetty vaijeri on hirvittävä ruoska jos se irtoaa. Kiinnitys pitää tehdä huolella.

    Ammatti Raivooja

    Joo etsä tähän mitään vastausta saa(itse yritin myös aiemmin) sulle luetellaan kaikki vaihtoehtoiset tavat kaataa puu. Et tarvitse tätä, et osta tätä, unohda tämä ketju ja siirry seuraavaan.

    Visakallo

    Jonkun verran olen käyttänyt kaadonsuuntaajaa ja todennut sen ihan käteväksi peliksi. Hankalammissa puissa voi, ja pitääkin varmistamiseen käyttää myös kiiloja. Vaijerihan kaikkein varmin on, mutta aina ei löydy sitä paikkaa mihin toisen pään kiinnittäisi.

    tamperelainen

    Planterilta kysyn,oletko käyttänyt ns lompakkotaljaa vaiko halpaa vaijerivinssiä.Lompakkotalja 8mm vaijerilla on jo melko hyvä,sillä voi myös ”peruuttaa” .Noissa halvoissa vaijerivinsseissä ongelmana pieni vetomatka.Turvallisuus,aina pitää huomioida vaijereiden vetolujuus(maximikuorma) sekä kiinnitykset,ettei tule ruoskaniskua

    MaalaisSeppo

    Kaantosuustaajana olen käyttänyt vaijeritaljaa ja nylon liinoja. Pitkä vaijeri on painava. Nylon liina ei katketessaan sivalla takaisin.

    Kiilat on hommaamatta, mutta täytyypä hankkia. Kaatosuuntaaja on paikallaan, jos käyttöä on säännöllisesti.

    Planter

    Lompakkotaljaa käytän. Halvoillakin pärjää jos satunnaisesti käyttää, ongelmana on, että kun vaijerin kerran kiristää, sitä ei saa löysättyä tai vapautettua. Homman pitää mennä kerralla putkeen, ei pysty korjaamaan suunnitelmaa enää.

    Olen vaan kauhistellun noita talonmiespalvelujen kaatoja. Alla olevassa esimerkissäkin ylimääräisellä haruksella, johonkin paskahuussin taakse ja kunnon taljalla, eikä millään mittanauhalla, olisi puun kaatanut turvallisesti oikeaan suuntaan.

    https://www.youtube.com/watch?v=09R0oCubOkg

     

    rame

    Tämä nyt ei liity pihapuiden yms. kaatoon mitenkään mutta puuta kaatuu tässäkin, tuolla ensiharvennuksilla tulee käytettyä kun ei kaatokiiloja tai -rautaa kanna mukana.

    Tyvilenkojen kaataminen painopistesuuntaansa nähden sivulle onnistuu sopivan kaatokolon ja -sahauksen avulla, puu pyörähtää osittain kannollaan ja kaatuu haluttuun suuntaan. Näin siis jos kaadetaan tyveltä.

    Tyvilenkojen muotoja on yhtämonta kuin puitakin joten hereillä pitää olla niiden kanssa ja rajansa kaikella lenkouden suhteen.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 28)