Keskustelut Tekniikka Kaadon suuntaus

  • Tämä aihe sisältää 42 vastausta, 14 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 5 vuotta, sitten Remie toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 42)
  • Kaadon suuntaus

    Merkitty: 

    Jos tarkasti täytyy. Sama mitta linjasta kaatoloven molemmin puolin.Vähemmän huteja.

     

     

     

     

  • Mottimasa

    Pitopuun määrähän se lopulta ratkaisee mihin puu kaatuu, saranahan saa olla ”alamäen” puolelta poikki asti jos ”poikki rinteeseen” halutaan kaataa. Jos siis ajatellaan että puu on hieman kallellaan alamäkeen.

    Jätkä

    Mottimasa. Käytännössä pelkkää teoriaa.

    Suomen parhaiden katajien  ( Joukkoon mahtuu myön ”Maailman perhaita”) – vat kaataneet silmieni edessä Satoja tarkkuuskaatoja.  Suurin osa on kaadettu vielä oikeilla – elävillä puilla.

    Aika monella on käynyt pikkuvahinko, eikä puu ole osunut haluttuun maaliseipääseen. Kaatopoikkeama on jopa 50 cm kymmenen metrin päässä. No nämä sankarit ovat tehneet valituksen että ruskea täplä puun sisällä (laho) – taikka ihan yllättävä tuulenpuuska on aiheuttanut täysin arvaamattoman sivuliikkeen.

    Käytännössä – Kun mitataan kaatokolon mukainen suunta, niin puu on ollut prikulleen siinä. (Ellei esim kanto ole pompauttanut runkoa sivuun.)

    SIIS AINA !

    Pitopuuta ei pidä sahata poikki toisesta reunastaan ennenkuin puu on lähtenyt selkeästi liikkeelle. Ei ole suositeltavaa juuri milloinkaan. Pitopuun voi sahata surutta keskeltä poikki, kunhan ehjää puuta jää riittävästi reunoille.

    Mottimasa

    Totta jätkä jos noin tarkkaa kaatoa haluaa, mutta metsätöissä usein riittää vähän karkeampikin arviointi, ei siellä aleta sihtaamaan ja mittailemaan milloin suuntaus on hyvä, riitä että puu saadaan kaatumaan maahan eikä konkeloon.

    sikari

    Metsänmies:”Varmaa on kuitenkin, että kaato suuntautuu lopulta maata kohti.” Väite ei pidä paikkaansa. Rantapuita kaadelleena on mahdollista mennä vettä kohti.

    Metsänmies

    sikari on kumonnut väitteeni kiistatta. On myönnettävä, että itsekin olen saanut suunnattua puun joskus veteen. Kannattaisi näköjään olla varovaisempi mielipiteissään.

    tamperelainen

    Oletteko kokeilleet puukiiloja alumiinin tai muovin korvaajana?.Jotkut tykästyneet, kun ei tule ketjuvaur1oita.Toimiikohan käytännössä?

    Nimetön

    Ujuttanu varmistukseksi rakoon pystysyistä puukiilaa vastatuuleen puuta tunkatessa ettei kallis nostokoukku/tunkki hajooo.pitkittäissyinen kiila menisi lyömällä mutta painuu kasaan.

    Jätkä

    Tamperelainen:”-Oletteko kokeilleet puukiiloja alumiinin tai muovin korvaajana?.Jotkut tykästyneet, kun ei tule ketjuvaur1oita.Toimiikohan käytännössä?”

    – Puukiilojen pitäisi olla kuivaa puuta ja kovaa. Vähintään koivua, jos sitä lyödään. Muovi/ nylonkiilaa voi vaikka sahailla, se ei ketjua vaurioita. Toisekseen kysyisin: Mikä halvatun pakko on sahata siihen kiilaan / vänkäriin tms? Onko pakko nylkyttää samaa rakoa koko ajan? Kun sahaa edes sentin verran eri korkeutta, välttyy varmasti hipaisemasta terällä apuvälinettä.

    Neuvoksi voin teille mielikuvituksettomille antaa, että esim eritasosahausta kannattaa / pitää myös harjoitella! Harjoitus tekee mestarin ja mestarit harjoittelevat aina!

    Muutaman kerran minulla on käynyt niin, että ”Avulias-Aatu” on tullut tyrkkäämään vänkrin sahausrakoon, kun sahaus on vasta vaiheessaa. Silloin teräs rämähtää! Tarkoitus oli toki hyvä, mutta toteutus päin p***että. Siksi olen ottanut käytännön, että kun seurailija on ottanut vänkärin käteensä, olen lakannut sahaamasta ja ottanut vänkärin pois.  Joskus laitoin sen huulille ja sekunnin kuluttua ”Aatu” tökkäsi sen terään.

    Siinä vaiheessa kahden kepin kanssa kulkeva yksijalkainen yhdeksänkymppinen patu on todella nopea ja kätevä.

    Neuvo: Kaatovaiheessa ”ei tartte auttaa”.

    Metsänmies

    Kävin tänään ylityökseni omalla palstalla suuntaamassa noin 30 kpl yli 15 senttiä paksuja oksaisia leppiä kuusikossa, joka on tulossa ensiharvennukseen. Pahus vie, suuntaus meni suurimmaksi osaksi pieleen. Kaatokolot olivat oikeaoppiset, kaatosahaus suora, pitopuu kiinni molemmista reunoista, pitopuun paksuus oikea, myötätuuli, puu ei ”istunut”laipan päälle kertaakaan. Mikään ei kuitenkaan toiminut.  Lopulta jouduin sahaamaan pitopuut poikki ja vetämään puut kannoltaan, minkä minnekin suuntaan. Mistähän moinen oikein johtui.

    Nimetön

    Se ainakin jos jätit pitopuun varaan jonkun puun ja yritit seruraavaa.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 42)