Keskustelut Metsänhoito Jyrkkä EI tiheikkökasvatukselle!

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 225)
  • Jyrkkä EI tiheikkökasvatukselle!

    Jälleen on julkaistu huolestuttavia raportteja koskien ensiharvennusten ja energiapuukohteiden korjuujälkeä.

    Korjuuvauriot ovat selvässä kasvussa ja energiapuistikoissa
    tilanne on jo kestämätön.Raporteissa keskitytään valitettavasti vain toteamaan tapahtunut. Syyt korjuun epäonnistumiselle ovat jääneet liian vähälle huomiolle.

    Joidenkin piirien mainostama tiheä kasvatus (yli 2000 runkoa/ ha + muu vesakko) on tehnyt korjuuolosuhteet ylivoimaisiksi. Sinne ja tänne taipuneet riukupuut kiilaavat kaadettavia runkoja säilytettäviä puita vahingoittamaan . Puuston vaatimaton järeytyminen pakottaa jättämään metsikön tiheäksi , jolloin työ vaikeutuu merkittävästi tilanpuutteen vuoksi . Riukuuntunut metsä puolestaan jää pohjapinta-alaltaan harvaksi jo pelkästään elinkelvottomien runkojen poistamisen seurauksena. Joissakin tapauksissa alitiheys on todettavissa jo ennakkoraivauksen jälkeen. Mitä tapahtuukaan , kun hakkuukone on tehnyt oman osuutensa? Kun tähän vielä lisätään korjuuajankohdan jälkeiset luonnontuhot , ei palstalla enää montaa runkoa/ riukua huoju.

    Varsin usein kuulee ja näkee syytettävän konetta tai kuljettajaa heikosta korjuujäljestä . Todellisuudessa vahingot aiheutuvat liian haastavista olosuhteista .
    Olisikohan syytä tarkentaa metsien kasvatusohjeita siten , että ne mahdollistaisivat onnistuneen korjuutapahtuman ilman ylivoimaisia ponnisteluja.

    TAVOITTEEKSI : Kasvatettavia runkoja korkeintaan 2000 / ha , ja vesakko tantereeseen jo vuosia ennen hakkuuta. Energiapuun kasvatuksen nimissä tapahtuva metsän pilaaminen on lopetettava heti alkuunsa . Se aiheuttaa vain kuluja ja mielipahaa kaikille osapuolille. Viedään kone palstalle vasta , kun sieltä on korjattavissa vähintään yksi rekkakuorma puita hehtaarilta . Tämä rekkakuormallinen pitää saada katkottua ja karsittua yhden työvuoron (8 h) aikana …ja luonnollisesti ilman korjuuvaurioita.

  • H-vallan kriitikko

    ”””Miten puutili voi mennä muualle kuin itselleni jos teen pystykaupan jonkin firman ostomiehen kanssa energiahakkuusta?”””

    Silloin kun korjuuyrittäjät lopettavat osittaiset talkootyöt, se mukava ostomies tarjoaa hoitamattomasta ”rääseikötä” 0 euroa kantohintaa nykysen 3-4 euron sijaan!
    (Muuten, niistä valtakirjalla luovutetuista ”kemeroista” tulee lisäksi lasku verojen osuudesta myyjälle.)

    jees h-valta

    Onpas H-vallan kriitikolla kriittisen huonoa hintatasoa.
    Noin 13-15 euroa on viimeksi puhuttu kyseisen ostomiehen hintana.
    Ja hän mainitsi sen eräässä tilaisuudessa aika isollekkin salilliselle yleisöä. Tosi kyllä että kemera menee firmalle mutta jos ajatellaan kokonaispottia vaikka vain sadankin motin hehtaarille mukaan niin…. Otettuna huomioon ettei se sentään vielä mikään lopullisen asennon harvennus ole. Vielä jopa toiveita asennon suhteen hakkuulla saa esittää. Nyt ei todella ollutkaan kyse mhy-ryöstöpolittikasta.

    H-vallan kriitikko

    Se ”lupaaminen” ja maksaminen tahtoo joskus olla vähän eri asioita…..

    jees h-valta

    Tähän asti on paperille saatu sovitettua kaikki puhutut.
    Ja kun on käynyt paikanpäällä ja vielä kehunut erinomaiseksi energiakohteeksi. Meinasi vielä lipsauttaa että tässähän suorastaan palkitaan huonosta hoidosta. Mutta sai sentään hiukan kaunisteltua viime tingassa. Mutta tarkoitus ei jäänyt kyllä epäselväksi. Sovimme 2-3 vuoden lisäajasta jonka allakasvavat kuuset kyllä vielä sietää. Koivua lähtee päältä paljon.
    Männikköosuudet ovatkin järeytyneet paremmin ja sieltä saakin koivun ottaa väleistä melko vähiin.

    H-vallan kriitikko

    Jos jees H-valta olet tyytyväinen kauppoihisi ja ”asikkaaseesi” niin ei siinä sivullisilla ole ”nokan koputtamista”
    Yli neljäkymmentävuotta metsissä ”tuhtaamisen” tuomalla kokemuksella kuitenkin neuvoisin,että suhtaudu kaikissa muiden maksamissa seminaareissa ja ”motivoiti” palaveressa kuulemaasi ERITTÄIN kriittisesti!!

    ”Ei vanha v….le, vanha neuvoo”……..

    jees h-valta

    Kiitos vain varoittelusta mutta niinhän siellä viimeksi tulikin kritisoitua tätä uuden metsänhoitopäällikön puhetta josta tuolla muualla mainitsinkin. Ja kyllähän tässä myös kauppaa on tullut ”pieni ikä” tehtyä ettei sekään vierasta.
    Mutta vastaavasti voisin ehkä kriitikkoakin kritisoida ettet vain olisi sen neljäkymmentä vuotta ollut kovin yksipuolisessa ”aivopesussa” eli mhy-talutusnuorassa?
    Sieltähän voisi jopa kummuta tuollainen ylikammoinen metsäfirmojen ”pahis”-leima.
    Pidän ne kuitenkin enemmän kuin välttämättömänä pahana vaikka kansa metsissä muuta manaakin. Minun ajatuspiirissäni (kartellisotkuista huolimatta) nuo puuta ostavat isot firmat edustavat turvallista metsätuloa ja yhteistyökumppanuutta jollaista ei mhy eikä pienet sahurit pysty tarjoamaan. Kuten juuri noita ”pahis”-seminaarejakin. Minulle ne yleensä ovat mielen virkistystä ja hyötyliikuntaa vähällä vapaa-ajallani. Lähden niihin aina mielelläni avoimin mielin. Jopa pidemmällekkin.

    H-vallan kriitikko

    Jees H-vallalle sen verran, että ne ”pahis seminaarit” kuten muutkin ”motivointi palaverit” on suunnattu niiden hyödyksi, jotka homman maksaa. Eiköhän kaikki myyntialan ammattilaiset markkinoinnista sen verran ymmärrä?
    Otsikon aiheeseen liittyen kuitenkin , että nykyisillä toimintamamalleilla se ”rääseiköiden” kasvattaminen ei ole järkevää!
    Tulevaisuuden ennustaminen on melko vaikeaa, joten kasvattakoon jokainen metsänsä oman ymmärryksensä mukaan!

    ””Itsellälläni oli kansakoulun päästötodistuksessa laskento ja mittausoppi kiitettävä…10!!
    Tosin, uskontokin oli… tyydyttävä 8″”

    jees h-valta

    Kriitikko ehkä voi olla huoleti. On nimittäin myös myynnin-ja markkinoinnin ammattitutkinto tullut suoritettua tuolla K-ryhmän instituutissa Espoossa. Ehkä osaan poimia ne minulle tarpeelliset jyväset sieltä heidän oman itseismainostuksensa joukosta. Jota on kyllä jopa yllättävän vähän jonka voisi jokainen epäilijä käydä joskus itsekkin toteamassa. Kyllä homma keskittyy aika pitkälle metsätoiminnan opastuspuolelle. Siitä juuri tuolla toisaalla kerroin kun puolitoistatuntiakin joku paahtaa kuusikon perustamisesta oikein. +jatkuvaa kasvatusta- opetus kritisoimatta itse ajatusta juuri ollenkaan. Sitäkin tunnin verran.

    pihkaniska

    Timppa kyseli 30% sexta osuudesta. En puhunyt yksittäisen leimikon sexta osuudesta, vaan kyseisen sahan ostomies kertoi heidän sahan tuotannosta ja siellä tulevasta sextan määrästä. Eli yleisesti ottaen sextan osuus on pikkuhiljaa lisääntynyt vuosikymmenten saatossa ja se tarkoittaa sitä että metsien yleinen (tukkien osalta) puun laatu ei ole nykymenetelmien ansiosta parantunut, vaan päin vastoin huonontunut. Samoin on tukkien keskimääräinen järeys pienentynytl.

    Puun takaa

    ”Puun takaa nyt kummia kuuluu. Vai ei muka kuulu Metsälehden palstoille tiheäkasvatuksen avulla haettava laatupuun kasvatus?
    Kyllä nyt onkin sitten mafia hiottu huippuunsa jos ruvetaan sääntelemään tutkimatta mikä on oikeaa ja mikä väärää kasvatusta. Ja siltikin niistä vääristäkin kuuluu puhua.
    Jos ei muuta niin otsikolla: Varoittava esimerkki.
    Maailmansivuhan puuta on taajassa enemmän kasvatettu kuin harvassa. Lähetetty: kesä 25 2012”

    Olen eri mieltä siitä, että puuta olisi maailmansivu kasvatettu taajassa. Vanhaan aikaan, jolla ilmeisesti tarkoitamme hakkuukypsän nykypuuston syntyvaiheita n.100-vuotta sitten, taimikoita ja nuoria metsiä hoidettiin lähes samalla tavalla kuin nytkin, tosin hieman eri syistä. Tarvittiin valtava määrä polttopuuta nykymittapuun mukaan energiatehottomiin rakennuksiin ja tarvepuuta karja-aitoihin, sillä piikkilankaa ei ollut. Lampaille ja lehmille korjattiin myös valtava määrä lehtipuuvesaikkoa rehuksi ja kuivikkeiksi. Tiheiköt ovat tulleet nykymetsiin metsänomistajarakenteen muutoksen ja pienpuun käytön loppumisen takia, eikä asialla ole tekemistä laatupuun kasvatuksen kanssa. Olen itsekin laatupuun kasvattaja jo toisessa ja kolmannessa omistajasukupolvessa, joten uskon asiasta jotain ymmärtäväni.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 225)