Keskustelut Metsänhoito Jyrkkä EI tiheikkökasvatukselle!

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 225)
  • Jyrkkä EI tiheikkökasvatukselle!

    Jälleen on julkaistu huolestuttavia raportteja koskien ensiharvennusten ja energiapuukohteiden korjuujälkeä.

    Korjuuvauriot ovat selvässä kasvussa ja energiapuistikoissa
    tilanne on jo kestämätön.Raporteissa keskitytään valitettavasti vain toteamaan tapahtunut. Syyt korjuun epäonnistumiselle ovat jääneet liian vähälle huomiolle.

    Joidenkin piirien mainostama tiheä kasvatus (yli 2000 runkoa/ ha + muu vesakko) on tehnyt korjuuolosuhteet ylivoimaisiksi. Sinne ja tänne taipuneet riukupuut kiilaavat kaadettavia runkoja säilytettäviä puita vahingoittamaan . Puuston vaatimaton järeytyminen pakottaa jättämään metsikön tiheäksi , jolloin työ vaikeutuu merkittävästi tilanpuutteen vuoksi . Riukuuntunut metsä puolestaan jää pohjapinta-alaltaan harvaksi jo pelkästään elinkelvottomien runkojen poistamisen seurauksena. Joissakin tapauksissa alitiheys on todettavissa jo ennakkoraivauksen jälkeen. Mitä tapahtuukaan , kun hakkuukone on tehnyt oman osuutensa? Kun tähän vielä lisätään korjuuajankohdan jälkeiset luonnontuhot , ei palstalla enää montaa runkoa/ riukua huoju.

    Varsin usein kuulee ja näkee syytettävän konetta tai kuljettajaa heikosta korjuujäljestä . Todellisuudessa vahingot aiheutuvat liian haastavista olosuhteista .
    Olisikohan syytä tarkentaa metsien kasvatusohjeita siten , että ne mahdollistaisivat onnistuneen korjuutapahtuman ilman ylivoimaisia ponnisteluja.

    TAVOITTEEKSI : Kasvatettavia runkoja korkeintaan 2000 / ha , ja vesakko tantereeseen jo vuosia ennen hakkuuta. Energiapuun kasvatuksen nimissä tapahtuva metsän pilaaminen on lopetettava heti alkuunsa . Se aiheuttaa vain kuluja ja mielipahaa kaikille osapuolille. Viedään kone palstalle vasta , kun sieltä on korjattavissa vähintään yksi rekkakuorma puita hehtaarilta . Tämä rekkakuormallinen pitää saada katkottua ja karsittua yhden työvuoron (8 h) aikana …ja luonnollisesti ilman korjuuvaurioita.

  • jees h-valta

    No ei se nyt täällä länsirannikolla ainakaan mikään monen sukupolven kasvatusoppi ole että männystä tukkia revitään.
    On vain se sujuvampi tie jos otetaan ne oksat ajoissa alas.
    Latvusta pitää aina seurata ja ensiharvennus tietysti myös ajallaan.

    Leevi Sytky

    Männyn kasvatus tiheässä taimikkovaiheessa tuottaa heiveröisen oksiston runkoon. Se tapahtuu rungon tilavuuskasvun kustannuksella, mutta siitä huolimatta se tietenkin kannattaa, koska päämääränä on laadukas sahapuu.
    Jossain vaiheessa on pakko suorittaa harvennusta, muuten tuloksena luonnontuhoille altis riukuuntunut metsä.
    Ei ole vaikea asia päätellä missä vaiheessa tämä on tehtävä.

    Nimetön

    No ei se nyt täällä länsirannikolla ainakaan mikään monen sukupolven kasvatusoppi ole että männystä tukkia revitään.

    Jos maatila/metsätila on keskimäärin saman isännän nimissä kekimäärin vaikka 25-30vuotta niin ei se täällä länsirannikolla ainakaan männyn siemen ehdi siinä ajassa laatutukiksi varttua.

    Gla

    Hyvä, että tiheikkökasvatuksen erot tuodaan esille kuten jees tässä tekee. Aina ei tarvitse olla kyse hoitamattomasta puskasta, vaan ihan säntillisestä metsästä. Ja itsestäänselvää on, että hyvään lopputulokseen pyrkivän omistajan on syytä huolehtia korjuuolosuhteista. Mutta ainahan on mahdollista, että muitakin syitä korjuujäljen heikkenemiseen löytyy kuin olosuhteet, joten asia olisi syytä selvittää. Sen verran isoista prosenteista nyt puhutaan.

    (kirjoitusvirhe korjattu)

    Gla

    Lasse: ”Mäntytukin kasvatus monen sukupolven aikanen rojekti niin aivan turhahuoli että männyissä ois liikaa oksia, varmasti männikkö jossain vaiheessa käy kummiskin liika tiheänä ja vihreän latvuksen osuus pääsee liika pieneksi ja sitä vahinkoa on vaikea korjata.”

    70-luvulla istutetut männiköt ovat usein oksaisuudeltaan niin synkkää katseltavaa, etten usko niistä saatavan kelvollista laatua, vaikka toinen tai kolmas harvennus (tai päätehakkuu) menisikin pitkäksi. Kun paksuja oksia on suuri määrä vielä tässä vaiheessa olemassa, ei ne tukista mihinkään häviä. Ainakaan tässä vaiheessa ylitiheänä kasvaminen ei niitä hävitä, kun ei paksuutta runkoon tule. Kuivat oksan pätkät ei sellaisessa metsässä edes karsiudu.

    ensolainen evakko

    Olen täsmälleen samaa mieltä.
    Kasvatettakoon puuta, ei risuja. Kyllä puunkin voi polttaa ja sen lisäksi on paljon muita vaihtoehtoja.

    ensolainen evakko

    n-merkki

    Näyttää vähän siltä kuin suorittavan portaan mielestä metsää tulisi käsitellä koneyrittäjän työskentelyn tehokkuuden maksimoimiseksi.
    Metsänomistajasta niin väliä …

    jees h-valta

    Gla erittäin oikeassa tuossa 70-luvun istutusmänniköiden huonolaatuisuudessa. Pohjois-Satakunnan palstallani on neljän hehtaarin ala jossa mustaa kovaa oksatappia vielä törkeän paljon.
    Ei suoruudessakaan niin kehumista. Se on nyt oman aikani ensimmäinen harvennus siellä ja vaikka se tehtiin tosimyöhässä ei se tappimännikkö kaunis ole eikä taida koskaan tullakkaan.
    Sitä oli kyllä hiukan aviteltu ennenkin mutta varsinaista ensiharvennusta siinä ei oltu tehty. Oletan että lähistön mökkiläinen oli uinut ex-isännän suosioon ja saanut harvennella hiukan omin päin. (Oletus siitä kun helpot tien lähipaikat olivat harvempia.)

    suorittava porras

    Metsien oikea käsittely sataa lopulta kaikkien laariin . Esimerkki jälleen tuoreelta hakkuutyömaalta. Samanikäinen tiheikkö palstan vierellä tuottaa tällä hetkellä pelkkää toukan ruokaa hoidon laiminlyöntien takia . Katkenneita ja heikkovoimaisia runkoja on runsaasti . Jopa niin runsasti , että ötökkälain sanktioraja on hyvin lähellä .
    Hoidetulta ja jo kerran harvennetulta alueelta tipahtelee kasoihin tasaiseen tahtiin tukkia ja pikkutukkia . Heikolle hoidolle jääneen palstan puut täyttävät tukin mitat vasta vuosikymmenen kuluttua edellyttäen , että harvennus tai energiapuuhakkuu tehdään viivyttelemättä.
    Selvyyden vuoksi on myös todettava , että korjuun kohteena olevin puiden kasvatukseen ei ole uhrattu senttiäkään/markkaakaan Kemera-varoja . On ainoastaan toimittu oikein menetelmin oikeaan aikaan.

    Mitä tehokkuusvaatimukseen tulee , tuntuu kummalliselta , että koneiden kehitystyö ja työntekijöiden koulutus valuvat täysin hukkaan , kun korjuuolosuhteet vaikeutuvat metsänomistajien vähät välittäessä omaisuutensa tilasta . Ajanmenekki korjattua puukuutiota kohden kasvaa koko ajan , vaikka laitteet ovat kehittyneempiä ja koulutukseen on uhrattu runsaasti voimavaroja. Osasyy kantohintojen maltilliseen kehitykseen löytyy varmasti työmäärän kasvun mukanaan tuomasta kustannuspaineesta.

    PS. Yllä mainittu harvennuskohde on tulevaisuudessa mitä mainioin ulkoilualue .Näkymät ovat avarat , maastossa on helppo likkua ajouria hyväksi käyttäen , ja mikä parasta , hyviä sieni- ja marjapaikkoja on runsaasti . Parhaat marjasaaliit olen saanut vuosien ajan mutama vuosi aikaisemmin harvennnetusta ja päätehakkuuta vuosikymmenen kuluttua odottavasta metsästä.

    jees h-valta

    Suorittava porras sekoittaa ehkä nyt tarkoitushakuisesti hoito-ja eihoitokohteita. En pidä mitään muuta tärkeämpänä kuin taimikon varhaisperkausta ja silloin se metsän vahvuus ja metsä luodaan.
    Siitä eteenpäin on mahdollisuus valita ja pitääkin olla mahdollisuus valita lakaiseeko raivurilla energian maahan vai ottaako siitäkin vielä varsin kelpo tilin. Minä olen valinnut sen että otan sen tilin ja kasvatan sen jälkeen kelpometsän jälkipolvelle. Mutta katson oikeudekseni tehdä päätöksen juuri itse enkä hae siihen konemiehen mielipidettä.
    Minulle riittää ostomiehen todella intoa puhkuva asenne jolla hän alaa katseli. Ja se tietää sitä jota metsästä haen. Euroja, en tyytyväistä moton kuljettajaa. Suorittava porras muuten olisi voinut ottaa Metsälehden esimerkistäkin vaarin jossa motomieskin oli tyytyväinen energiahakkuun tulokseen. Kaksi ja puolisataa kuutiota hehtaarilta puitua energiaa oli sillä kohteella ja voin kyllä arvata että tyydytti lähimain joka kauppaosapuolta.
    Siinä kyse oli täysin hoitamattomasta mutta silti järkyn tuottavasta kohteesta.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 225)