Keskustelut Metsänhoito Jyrkkä EI tiheikkökasvatukselle!

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 225)
  • Jyrkkä EI tiheikkökasvatukselle!

    Jälleen on julkaistu huolestuttavia raportteja koskien ensiharvennusten ja energiapuukohteiden korjuujälkeä.

    Korjuuvauriot ovat selvässä kasvussa ja energiapuistikoissa
    tilanne on jo kestämätön.Raporteissa keskitytään valitettavasti vain toteamaan tapahtunut. Syyt korjuun epäonnistumiselle ovat jääneet liian vähälle huomiolle.

    Joidenkin piirien mainostama tiheä kasvatus (yli 2000 runkoa/ ha + muu vesakko) on tehnyt korjuuolosuhteet ylivoimaisiksi. Sinne ja tänne taipuneet riukupuut kiilaavat kaadettavia runkoja säilytettäviä puita vahingoittamaan . Puuston vaatimaton järeytyminen pakottaa jättämään metsikön tiheäksi , jolloin työ vaikeutuu merkittävästi tilanpuutteen vuoksi . Riukuuntunut metsä puolestaan jää pohjapinta-alaltaan harvaksi jo pelkästään elinkelvottomien runkojen poistamisen seurauksena. Joissakin tapauksissa alitiheys on todettavissa jo ennakkoraivauksen jälkeen. Mitä tapahtuukaan , kun hakkuukone on tehnyt oman osuutensa? Kun tähän vielä lisätään korjuuajankohdan jälkeiset luonnontuhot , ei palstalla enää montaa runkoa/ riukua huoju.

    Varsin usein kuulee ja näkee syytettävän konetta tai kuljettajaa heikosta korjuujäljestä . Todellisuudessa vahingot aiheutuvat liian haastavista olosuhteista .
    Olisikohan syytä tarkentaa metsien kasvatusohjeita siten , että ne mahdollistaisivat onnistuneen korjuutapahtuman ilman ylivoimaisia ponnisteluja.

    TAVOITTEEKSI : Kasvatettavia runkoja korkeintaan 2000 / ha , ja vesakko tantereeseen jo vuosia ennen hakkuuta. Energiapuun kasvatuksen nimissä tapahtuva metsän pilaaminen on lopetettava heti alkuunsa . Se aiheuttaa vain kuluja ja mielipahaa kaikille osapuolille. Viedään kone palstalle vasta , kun sieltä on korjattavissa vähintään yksi rekkakuorma puita hehtaarilta . Tämä rekkakuormallinen pitää saada katkottua ja karsittua yhden työvuoron (8 h) aikana …ja luonnollisesti ilman korjuuvaurioita.

  • jees h-valta

    Ja mielestäni nyt kasvatettava puusto ei kyllä ole kärsinyt mitenkään ”liian aikaisesta” hakkuusta mutta olisi alkanut kyllä kärsiä jos mitään ei olisi tehty. Työ tehtiin, voisi sanoa sillä kuviolla yhdeksännellä hetkellä.

    jees h-valta

    Vieläkin tuosta taimikon ajoissa hoidosta jota Gla väitti minun jopa kielteisesti suhtautuvan. Olen tämänkin ketjun ensimmäisellä sivulla painottanut nimenomaan oikea-aikaisen varhaisperkauksen tärkeyttä. Mihin asentoon siinä laittaa on jokaisen oma asia mutta mikään ei estä tuosta ensimmäiseen varsinaiseen harvennukseen-väliä kasvattamasta jopa 3500-4000/ha tiheydessä. On vain ajan kysymys milloin uudesti aletaan huomata mitä menetämme koko valtakunnassa jos ei e-puuasiaa laiteta kestävälle pitkäaikaissuoritus-ja suosituslinjalle. Mikään pelkkä latvusmassa ei riitä vaan lisää tullaan reilusti tarviimaan.

    Gla

    Jees: ”Tulos tyydytti erittäin hyvin ja yhdistelmä jossa käytin näiden jäämäpaikkojen harvennukseen omaa työtä jopa paransi merkittävästi myös sen kuvion rahallista tuottoa vaiheessa jossa Gla ei vielä olisi moneen vuoteen harventanut.”

    Toki hankintakaupasta saa enemmän rahaa kuin pystykaupasta, mutta kannattavuutta ei näe suoraan myyjän kirjoittamasta kuitista. Paljonko käytit aikaa parsimiseen ja paljonko siitä sait rahaa?

    Laskelmassani hakkuu viivästyi muistaakseni n. 5 vuotta, mutta korjattava puusto oli järeämpää ja kertymä suurempi kuin sinun toteutuma. Sinulla kertymäksi tuli yläharvennuksesta huolimatta vain 28 m3/ha. Tärkeää on myös huomata, että raivausvaiheessa valinta jäi tekemättä. Motokuski teki sen, mitä voi, mutta silti sinulle jäi hieskoivuvaltainen puusto, jonka tukkikertymä tulee olemaan vaatimaton.

    Jees: ”Ja mielestäni nyt kasvatettava puusto ei kyllä ole kärsinyt mitenkään ”liian aikaisesta” hakkuusta mutta olisi alkanut kyllä kärsiä jos mitään ei olisi tehty.”

    Kannattavuus kärsi. Lisäksi jouduit parsimaan erikseen kohdat, jotka moto jätti hakkaamatta.

    Jees: ”Vieläkin tuosta taimikon ajoissa hoidosta jota Gla väitti minun jopa kielteisesti suhtautuvan.”

    Varhaisperkauksen puolesta toki olet puhunut, mutta muut raivaukset eivät sinulta kannatusta saa, vaikka niissä saisi säädettyä puuston tiheyttä ja laatua edulliseen suuntaan.

    Jees: ”On vain ajan kysymys milloin uudesti aletaan huomata mitä menetämme koko valtakunnassa jos ei e-puuasiaa laiteta kestävälle pitkäaikaissuoritus-ja suosituslinjalle. Mikään pelkkä latvusmassa ei riitä vaan lisää tullaan reilusti tarviimaan. ”

    Olen samaa mieltä. Lisää tarvitaan huolimatta tämän hetken heikosta markkinatilanteesta (lämmin talvi?), mutta kustannuspaine ohjaa kiinnostusta pois pienikokoisen puun korjuusta. Vastaava trendi näkyy jokaisella elämän alalla, joten puukauppa ei ole poikkeus.

    jees h-valta

    Kyseisellä esim. kuusivaltaiset rehevät alat jäivät käytännössä täysin hakkuun ulkopuolelle joten periaatteessa ei voi puhua hiesvaltaisesta kun ensiharvennukseen lähdetään seuraavaksi. Ja kun tiedän että seuraavaksi Gla vetoaa niiden vähäisyyteen kokonaisalasta on tieto tänäpäivänä Metsään.fi:ssa esim. aivan liian alakanttiin. Todellisuudessa varmaan lähemmä fifty-fifty kuusen ja koivun ja vielä männynkin osuudet alasta. En tiedä oliko nämä koivuylispuustoisetkin sitten laskettu puhtaiksi koivun aloiksi. Nyt ne kuitenkin ovat kuusikoita. Seuraavat kuviot ovat kyllä ehkä enemmän koivuvoittoisia. Ja itse tehden rauduksetkin saavat oikean kasvatusarvonsa.

    jees h-valta

    Glan laskelmassa tilanne oli puhtaasti kasvullisuusosuudessa. Itse laskisin mukaan myös uudistuksen edullisuuden normitakomiseen nähden. Siinä luontaisen hyväksikäyttö antoi aika merkittävää lisäetua koko metsän alkuun saattamisprosessissa.
    Ei tuo korjuiden pelkkiin järeisiin suuntautuva voi olla ainoa tie. Ei täällä kaikki aja kuorma-autollakaan vaikka joskus tavaraa pitääkin saada kuljetettua. Kyllä nyt pitää kaluston sopeutus saada jo hyvään alkuun päässeestä jatkumoon joka johtaa oikeat kalut kohteen mukaan toteutumiseen.

    Puun takaa

    ”Olenhan systemaattisesti kasvattanut juuri e-puuhakkuu mielessäni ja jo alkulähtkohdan rahansäästö uudistuksessa on ollut todella merkittävä.”

    Huomaa kyllä, että Jesse on myyntialalla, sillä myyjän jos kenen on uskottava tuotteeseen jota myy.
    Jos oikein muistan, Jesse ei vielä kolme vuotta sitten pitänyt energiapuukauppaa ollenkaan järkevänä, mutta hyvin nopeasti hän myi ajatuksen itselleen.
    Joskus vain Jessen aikajana ei tunnu kovin uskottavalta.

    suorittava porras

    Tuohon uutiseen palatakseni…..Tilanne energialeimikoiden korjuuvaurioiden suhteen on edelleenkin lähes yhtä paha , kun pari vuotta sitten . Puolessa kohteista löytyy huomautettavaa .

    Myönteistäkin kehitystä on tapahtunut . Energialeimikotkin suositellaan raivattavaksi nykyään . Uutta ulottuvuutta kehitykseen luo myös artikkelin lopussa oleva tarkastajan kommentti , jonka mukaan taimikoiden asianmukainen hoito johtaa parempaan korjuujälkeen ja pienentää vaurioiden riskiä.Tämä on mieluisaa kuultavaa neuvojan suusta !

    Mitenkähän saisi karsittua joidenkin mielestä sen harhan , että tiheässä kasvattamalla puuston laatu paranee. Käytännössä ainakin 90 %:ssa tapauksista ei saavuteta riittävää elinkelpoisten puiden määrää , kun puut ovat kasvaneet liian tiheässä . Tiheikkökohtien runkotilavuudet ovat pahimmillaan vain 10 % normaali tiheydessä kasvaneiden runkojen tilavuudesta . Luonnontuhot ja liian kova kilpailu tilasta aiheuttavat merkittäviä kasvutappioita .

    Puutavaran korjuukin on ongelmallista . Vaurioiden määrä kipuaa helposti yli sanktiorajan huolellisenkin toiminnan tuloksena. Korjuu on kaiken lisäksi kallista ja aiheuttaa huomattavasti suuremman hiilijalanjäljen verrattuna suositusten mukaisesti hoidetun metsän korjuussa syntyvään .

    Ongelmia syntyy harvoin , jos käsiteltävän kuvion runkoluku on alle 2000/ ha ja poistettavien puiden keskitilavuus yli 70 litraa . Tähän kannattaa pyrkiä.

    Puun takaa

    ”Ongelmia syntyy harvoin , jos käsiteltävän kuvion runkoluku on alle 2000/ ha ja poistettavien puiden keskitilavuus yli 70 litraa . Tähän kannattaa pyrkiä.”

    Suorittava kiteytti asian erittäin hyvin.
    Urakoitsijan ja puuntuottajan etu on tässä yhteneväinen.
    Sakeampi metsä antaa kummallekin huonomman tuloksen.
    Tuntuu hyvin erikoiselta, ettei näin selvää asiaa voisi käsittää.

    mehänpoika

    Suorittava porras:
    ””Tuohon uutiseen palatakseni…..Tilanne energialeimikoiden korjuuvaurioiden suhteen on edelleenkin melkein yhtä paha , kuin pari vuotta sitten . Puolessa kohteista löytyy huomautettavaa .””

    – Suorittava porras kiinnittää huomiota jo alkuaan epäonnistuneiden metsitysten jäljitä tai muuten hoitamattomiksi jääneiden nuorien metsien motolla tehtävällä energiapuuhakkuulla kunnostamisen vaikeuteen. Korjuujälki kun ei aina oleTapion ohjeiden mukainen.

    Avauksessaan hän esittää mm: ””Olisikohan syytä tarkentaa metsien kasvatusohjeita siten , että ne mahdollistaisivat onnistuneen korjuutapahtuman ilman ylivoimaisia ponnisteluja .””

    – Suorittavalta muuten järkeen käypää tekstiä, mutta hän ilmeisesti tarkoituksella sivuuttaa metsänomistajien ”ylivoimaiset ponnistelut” metsiensä uudistamisessa, kun liian tiheä hirvikanta jo yli 40 vuotta on haitannut kasvatettavan puulajin valintaa, männyn, koivun sekä haavan alkukehitystä. Mielestäni ei ole ollenkaan ihme, että monen metsänomistajan kiinnostus metsien uudistamiseen ja varsinkin hirvien vaurioittaman taimikon hoitoon on sammunut, jos varhaishoidon jälkeen valtaosa istutetuista taimista on jalostunut hirvenlihaksi.

    Näin syntyneitä hieskoivuvaltaisia ”tiheiköitä” on varmaan nykyisin tarjolla energiapuun ostajille. Nuoreikon historiasta ei monesti tiedetä varmaa, ainakin jos tila on vaihtanut omistajaa. Valtakunnan metsien inventoinnit (VMI) antavat tietoa hirvien vaurioittamien taimikoiden määristä. Niitä on enemmän kuin vuosittain taimikoita ehditään hoitaa. Nykyisin ilmeisesti ei vanhoja hirvituhoja oteta inventointiin mukaan.

    Avaus, ””Jyrkkä EI tiheikkökasvatukselle””, ei oikein sovellu hirvimafian edustajalle, koska tiheiköt voivat olla suurelta osin hänen tukeman hirvipolitiikan tulosta.

    Gla

    Jees: ”Glan laskelmassa tilanne oli puhtaasti kasvullisuusosuudessa. Itse laskisin mukaan myös uudistuksen edullisuuden normitakomiseen nähden. Siinä luontaisen hyväksikäyttö antoi aika merkittävää lisäetua koko metsän alkuun saattamisprosessissa.”

    Pyrin laskelmallani vertailemaan erilaisten hoitoketjujen eroja. Lähtötilanne laskelmassa oli sama, joten se ei tietenkään vaikuta tulokseen. Erot syntyivät siitä, että vaihtoehdossa puusto olisi raivattu harvemmaksi, jolloin ensimmäinen kaupallinen harvennus olisi siirtynyt joitain vuosia myöhäisempään vaiheeseen.

    Onnistuessaan luontainen uudistaminen parantaa kannattavuutta merkittävästi, mutta kuten taloudellisessa toiminnassa yleensäkin, tuotto-odotusten kasvaessa yleensä myös riskit kasvaa.

    Myöhemmin kesällä, jos tulokset alkaa näkyä, laitan palstalle kuvan pienaukon hoidosta. Viime kesänä tilanne oli tämä:

    Metsalehti/Lukijoiden-kuva
    t/Kuva/?imageId=938&index=5

    Luonto ei ole korjannut hoitamattomuuden puutteita. Jokunen kuusen taimi heinikosta löytyi, mutta niistä puolet oli heinikon puristuksessa pahasti vääntyneitä hentoja näreitä, joita tuskin edes heinäämisellä voi enää pelastaa.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 225)