Keskustelut Metsänhoito Juurikäävän vaivaaman kuvion käsittely

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 137)
  • Juurikäävän vaivaaman kuvion käsittely

    Metsälakikritiikkikeskustelussa Anneli ja Pete käyvät kiinnostavaa keskustelua. Otan tähän otteet parista viimeisestä kommentista, koska mielestäni ne ansaitsevat oman ketjunsa.

    Pete:

    Edelleen peräänkuulutan tutkimustietoa siitä millä päätehakkuun lahoasteella kuusen viljely ei ole järkevää. Onko sinulla Anneli selkeää ohjetta?

    Itselläni on esimerkkinä 20ha kuvio, josta puolet uudistettiin 70-luvun alussa alikasvoksesta ja toinen puoli raivattiin ja istutettiin kuuselle. Ensiharvennus tehtiin pari vuotta sitten tuloksena se, että viljelyltä alalta lähti reilu 100mottia puuta ja tukkia siitä noin 30 mottia. Alikasvoksesta uudistetulta alalta lähti 60 mottia ja lahokuitua noin kolmannes. Poistetut tukkirungot olivat lähes poikkeuksetta lahoja. Molemmille kuvioille jäi 200mottia päätehakkuuta odottamaan, mutta alikasvoskuvion lahoprosentti nousee valitettavan isoksi. Viljellyllä alalla lakiraja jo täyttyy, eli päätehakkuunkin voisi tehdä. Viljelystä aikaa siis 41 vuotta.

    Pitäisin siis alikasvosten käyttöä lahon leviämisen kannalta huomattavasti isompana riskinä kuin kuusen viljelyä.

    Meillä olisi aivan valmiina tekniikka siihen, että lahopesäkkeet tunnistettaisiin paremmin. Nimittäin jokainen kaadettava puu leimataan jo nykyisin hakkuukoneella ja olisi hyvin pieni lisätyö tuottaa metsänomistajalle ”lahokartta” leimikosta. Toisin sanoen lahon puun kohdalle voisi digitaaliselle kartalle piirtää pisteen ja pisteen koko voisi määräytyä kannon koon mukaan. Omankokemukseni mukaan laho kertyy tyypillisesti hyvin pienialaisista ”pesäkkeistä”. Jos selkeä kartta olisi saatavilla, niin pesäkkeet voisi uudistaa koivulla ja miksei männylläkin kun valtaosa kuviosta voidaan uudistaa kuusella. Myös kannonnoston voisi kohdistaa lahopesäkkeisiin

  • Nostokoukku

    Olet Visa pelannut pitkään kuusikoiden kanssa. Paljonko on arviolta mennyt tyveä raakkiin tyvilahon takia, prosentteina, pahimmilla kohteilla suhteessa terveimpiin?

    Visakallo

    Nostokoukulle: Olen onneksi päässyt näin Etelä-Suomen oloissa tosi vähällä, pahimmillaan on mennyt 5% tukkikertymästä energiapuuksi. Yleensä se on 0-1% välillä. Kaikki tyvilaho on ollut itse aiheutettua, kun aikoinaan tuli vinssailtua ja ajettua puita liian kapeilla ajourilla maataloustraktorilla kuusikoissa. Motoaikakaudella ei tyvi- ja juuristovaurioita ole tullut, mikä on nyt ollut selvästi nähtävillä korjuuseen tulleilla kohteilla.

    Nostokoukku

    Eli tyvilaho ei ole pelkästään ”korkeammas käres” , vaan korjuukalustolla ja oikealla korjuuajankohdalla on huomattava merkitys.

    Gla

    ”Jos alueella ei olisi paljoa kääpien tuottamaa itiölaskeumaa ilmassa, taimikonhoitoa voisi tehdä ympäri vuoden havutaimikoissa. Tarvittaisiin pikatesti, joka kertoisi onko tänään juuri tässä kohdassa turvallista kaataa puita.”

    Kunnes tuuli kääntyy ja itiöpilvi pölähtää paikalle.

    ”Toinen pikatesti maaperän tutkimiseen: onko taudinaiheuttaja vielä siellä vai joko kuusen voi sallia uudelleen?”

    Montako pistettä hehtaarille antaisi luotettavan tuloksen?

     

    Gla

    ”Nythän nämä lahokartta-ajatukset ovat jo toteutumassa tyvituho -hankkeen myötä. GPS paikkatieto saadaan jo moton kourasta ja GPS on myös muokkauskoneissa ja haluttaessa istutusporukankin käytössä.”

    Lahoa siellä täällä, joten ainoa järkevä ratkaisu on vaihtaa puulajia. Mikä hinku on tehdä metsänhoidosta noin monimutkaista, että tilkkutäkkinä pitää puita viljellä?

     

    A.Jalkanen

    Joo Gla on oikeassa, mikään konsti ei ole pomminvarma, mutta on hyvä pohtia mitä vaihtoehtoja meillä on. Suorittavan ehdotus että pidetään havutaimikko harvana oli hyvä ehdotus. Lisäksi voidaan ottaa lehtipuuta sekapuustoksi. Männyn tilanne on hankalampi kun sillä alusta lähtien harvassa kasvatus ei tee hyvää laadulle. Ehkä karuimmilla kasvupaikoilla voisi tiheyttä alentaa?

    Juha1234Nimon

    <p>Tai voisi olla mahdollista kehittää uudenlaista metsänhoitomenetelmää, joka vähentää tyvilahoa aiheuttavia riskejä.</p>

    Pete

    <p>Gla, lahoa siellä täällä tasaisesti tai selkeämmissä ryhmissä kuten omien kokemusteni mukaan useammin on. Ei tarkempi tieto juurikäävästä pakota ketään kasvattamaan metsää ”tilkkutäkkinä”. </p><p>Kuusta kannattaa mielestäni edelleen viljellä sille sopivilla pohjilla ja pitää matkassa koivu ja mänty sekapuuna. Nykyisellä taimimateriaalilla kuusi nousee mättäästä samaan tahtiin kylvömännyn ja osin luontaisen koivunkin kanssa. Ja raivaussahalla pystyy ojailemaan niin, että hakkuut saa sopimaan samaan aikatauluun. Ei muodostu siis mitään tilkkutäkkiä hakkuiden ajoituksen suhteen vaikka lahopesäkkeet jättää istuttamatta kuusella ja kylvää ne koivulla tai männyllä.</p>

    Gla

    Tietenkään ei pakota, mutta joku ajatus menetelmän toimivuudesta pitäisi olla.

    Tilkkutäkki tulee istutusvaiheessa ja seuraavan kerran raivausvaiheessa. Ei kukaan kulje kartan kanssa raivaamassa, tässä voi säästää kuuset ja tästä ne pitää ottaa pois. Viimeistään seuraavan omistajan kohdalla tietokin asiasta katkeaa. Et sinäkään myy kenellekään metsäpalstaa, jossa on juurikääpäistä taimikkoa.

    Metsuri motokuski

    Joppareita on myös metsätilakaupoissa. Eikä uskokkaan että kaikilla olisi niin hyvää moraalia etteikö juurikääpäisiä taimikoita menisi myyntiin ilman mainintaa siitä.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 137)