Keskustelut Metsänhoito Juurikäävän torjunta omatoimi metsänhoidossa

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 26)
  • Juurikäävän torjunta omatoimi metsänhoidossa

    Kiinnostaisi tietää palstalaisen näkemyksiä ja toimintatapoja juurikäävän torjunnasta omien metsien hoidon yhteydessä.

    Oletteko välttäneet havupuuvaltaisten taimikoiden raivuuta lämpimien kelien aikana?

    Tai oletteko käyttäneet ureaa vain suuremmille kannoille? Vaiko ollenkaan?

    Vai oletteko kenties samanlaisen pienen epätietoisuuden vallassa miten asian suhteen tulisi toimia. Minusta asiaan liittyvä tiedotus on osin ristiriitaista ja joissakin yhteyksissä asia tuodaan esille vakavampana kuin toisissa.  Itse olen moottorisaha hommissa käyttänyt ureaa yli 10cm kannoille jos olen hakkuuta kesäkelissä tehnyt. Tätä olen harrastanut nyt ehkä kolmisen vuotta.

    Havupuutaimikoiden osalta en oikein tiedä mitä tehdä, pitäisikö niiden hoito jättää marraskuun jälkeiselle ajalle? Ja kuinka vakavaa mahtaa olla jos koivua taimikosta peratessa eteen sattuu tiivis kuusi tihentymä josta tulisi kaataa isotyvisiäkin puita raivurilla nurin. Urea pullo kun ei aina ole edes mukana. Tällä kertaa lykkäsin nurin..

    Jossakin mediassa olisiko ollut MT oli juttu metsänomistajasta joka raivasi taimikoitaan moottorisahalla ja suihkutteli ureaa aina noin kymmenen katkaisun jälkeen… No joo, kukin tyylillään mutta kyllä vuosittaiset hehtaarit jäisi tuolla mallilla vähiin.

  • Scientist

    Vähän ristiriitaista tieto/käsitykset ovat, Joka tapauksessa en ainakaan suurempia puita raivaisi ennen pakkasia.

    Panu

    – Hankintahakkuussa ureaa joka kannolle juurikäävän riskiaikaan

    – Taimikonharvennusta ei tehdä eikä ennakkoraivausta juurikäävän riskiaikaan

    – Varhaisperkaukseen olen ostopalveluna suostunut kesäaikaan, suosituksetkin toistaiseksi sanovat, että varhaisperkaus OK kesällä. Itse teen senkin kylmillä keleillä.

    Ja koska on riskiaika?

    – Lämpötila plussa puolella lumettomassa maassa (olen toistaiseksi tyytynyt alle +5C:een joka ainakin joskus oli suositus)

    – Jos maassa on lumipeite niin kääpäitiöt eivät pääse sen läpi juurista ilmoille

    Oman kokemukseni mukaan metsäammattilaisia juurikäävän torjunta ei kiinnosta ollenkaan vaan tehdään vain sen verran kuin laki vaatii. Esim. taimikonharvennuksia ja ennakkoraivauksia tehdään läpi vuoden. Jotenkin se kantokäsittely pitäisi saada toimimaan myös raivaussahoissa.

    Moreeni

    Tutun kuuloisia ajatuksia ja dilemmoja.

    Olen pyrkinyt tekemään lehtipuun perkaamista kesä/syksy aikaan juurikin tuo juurikääpäpeikko ajatuksissani. Hankintahakkuut moottorisahan kanssa isänpäivän jälkeiseen aikaan. Viime vuosina on ollut silti kelien puolesta vähän arveluttavaa. Työn tuottavuus on todella huono jos joutuu joka kannon erillisenä työvaiheena sutimaan/suihkimaan urealla. Havupuutaimikoiden harvennukset ja ennakkoraivauksien havupuut pakkasten tultua. Helvetisti jos lykkää lunta alkutalvesta niin jää sitten kyllä tällä tyylillä aika paljon tekemättä. Toteutusta on takana vasta jokunen vuosi joten ehtii vielä menetelmät kehittyä omalta osaltani.

    rompe

    KesäHAKKUUT koneella tehtynä pahimmasta päästä, mitäpä näkymättömät juuristovauriot hetkauttaa  konemiehiä ja yrittäjiä ja teollisuutta ja viranomaisia kun puuta pitää saada. Metsänomistajat on vedätettävissä.

    Kaikki pihkapuun kannot tulee käsiteltyä jotka tehtynnä moottorisahalla.  Urea on halpaa ja omatyö laadukkain.

    Metsuri motokuski

    Onko asia noin rompe ? Eikös kuitenkin suostumuksen hakkuuseen anna aina metsänomistaja. Toisaalta kyllä nykyinen puuhuolto tarvii ympärivuotisen korjuun ja myös senkin vuoksi että työtä on vain alan toimijoille löydyttävä jatkuvasti jos meinaa että yleensäkkin puuta korjataan. Väitän edelleen että kuusikon harvennus kuivalla kesäsäällä on turvaillisempi vaihtoehto kuin joulukuussa lumisateessa maan ollessa sula. Routaahan ei muodostu  nykyään juurikaan etelä ja keski-suomeen.

    Tuo panun toteamus kantokäsittelystä korjuusektorilla on vahvasti oijottu tulkinta. Kyllä korjuuketju sen tekee niin kuin muutkin työt kunhan maksaja sille löytyy. Maksaako sen yhtiö tai metsänomistaja on ihan sama. Nykyään kantokäsittelyn peittävyyttä valvotaan ainakin suurempien metsäyhtiöiden toimesta joten laitteet on oltava kunnossa.

    Toivottavasti metsuri ei joudu koskaan metsässä vettä kantamaan. On se työ sen verran raskasta muutenkin. Jos isäntä haluaa suihkutella niin siitä vaan. Sille tuskin estettä on.

    Metsäkupsa

    Omatoimisesti en ole kantokäsittelyä tehnyt, kuin joskus siemenpuiden kantoihin. Raivaussahahommia teen lämmillä keleillä lehtipuuvaltaisiin kohteisiin, havupuuvaltaisia viileämmillä kelillä. Havupuuharvennukset tekee firma, itse hiukan koivikoista  nykyisin käteispuita kapistelen. Lumiseen metsään en raivaussahalla nykyisin mene, joten joutuu sitä ennen isänpäivää raivaamaan havupuutaimikoita, mieluusti kylmän yön jälkeen. Muuten jää kyllä tekemättä, kiireelistäkin olisi lähes 150 ha. odottamassa. Näkyy firmat ym. raivaavan pitkin kesää, eikä taida kantojen käsittelyä tapahtua.

    Tiina Lietzén

    Ilmoittaudun Kunttakerroksen ”kukin tyylillään” kyselemäksi raivaajaksi. En todellakaan pääse kerskumaan vuosittaisilla raivausmäärilläni, ja se MT:n jutussa esitetty urean levitys oli vähän näytösluonteista. Kun ottaa tavoitteekseen sen, että ei raivaa yhtään havupuun kantoja juurikäävän leviämisaikaan, niin saa metsänsä säilymään terveenä. Eikä tarvitse raahata metsään suihkupulloa.

    Ruotsalaisten tutkimusten mukaan jo 1 – 2 senttinen kanto voi männyn juurikääpää levittää. Metsäpohjani ovat osin niin karut, että jos mänty ei siellä menesty, niin ei siellä kasva mikään muukaan puulaji.

    Panu tuolla toisena vastaajana antoi oivat vinkit, allekirjoitan ne täysin.

    Panu

    @Metsuri motokuski: viittasin raivauksiin. Suhtautumisesi juurikääpäriskiin raivauksissa on samanlainen kuin muillakin metsäammattilaisilla.

    Panu

    Mikäs muuten lumessa pelottaa raivaajia? Yhtiökin vetosi lumeen kun vaadin raivausta kylmällä kelillä. Itse olen raivannut lumessa paljonkin enkä vielä ole edes lumikenkiä hankkinut. Parhaimmillaan on ollut hankikanto.

    Miikkam

    Kyllähän puolikin metriä lunta jo kummasti hidastaa. Itse joutuu tekemään silloin kun ehtii, ei voi aina olosuhteita valita.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 26)