Keskustelut Metsänhoito Juurikäävän riski kuusen taimikonhoidossa

Esillä 8 vastausta, 41 - 48 (kaikkiaan 48)
  • Juurikäävän riski kuusen taimikonhoidossa

    Teen varhaisperkausta kuusen taimikossa, pääasiassa se tietysti on lehtipuiden poistoa. Mutta jonkin verran on luontaisesti syntyneitä kuusen taimia, jotka kasvavat kiinni toisissaan. Näistä olen poistanut liiat taimet. Taimien pituus on jo 1,5-2,5 m.

    Täytyisikö juurikääpäriski ottaa huomioon kesällä tehtäessä? Jos riski on realistinen, pitänee nyt kaataa pelkästään lehtipuut ja käydä loppusyksyllä perkaamassa liiat kuusentaimet.

  • Panu Panu

    Tässä lainausta Metlalta:

    ”on tiheissä metsissä leviäminen mahdollista jopa 2-5cm läpimittaisista kannoista”

    Eli juuri kuten Gla aiemmin kirjoitti, tiheys vaikuttaa. Pienillä taimilla on pienet juuret mutta jos ne ovat tiheässä niin leviämistä tapahtuu sitäkin kautta.

    Sivu 142: http://goo.gl/y750LS

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Tuokin on metlassa analysoitu ja silti tuota suositusta ei ole muutettu. Aliskasvos kuuset metsässä on erilaisessa ympäristössä kuin taimikossa mihin paistaa aurinko ja tuuli käy. Tuossa ei sanota tuleeko se niihin kantoihin ilmasta vai isojen lahojen puiden juuria pitkin. Taimikossa, että pystypuihin siirtyisi lahoa 2-5centin kannoista ei ole edelläänkään kenenkään vahvistamaa tietoa. Ja jos taimikoista ei löydy alle 5n kannoista lahoa ja vaikka löytyisi niin vielä pitäisi osoittaa, että se siirtyisi varsinaisiin taimiin. Aloittajan kysymykseen vastaisin edelleen hysteerittömästi, että luota metlaan.

    Gla Gla

    AR: ”Mutuilun takia minä en tiputa hanskoja maahan ja lopeta käytäntöä mitä ei ole todistettu vääräksi muuta kuin mutuilulla.”

    Ei myöskään ole todistettu riskittömäksi, joten varovaisuusperiaatetta minä noudatan En mutuile, että pienten taimien raivaaminen olisi suuri riski.

    Panu Panu

    @Ammatti Raivooja Olisi mukava lukea tuo viittaamasi Metlan suositus jostain. Missä se on?

    Tuossa linkkaamassani artikkelissa sanotaan myös, että tartunta pystypuihin kasvaa jyrkästi vasta yli 15cm kannoilta. Joten ei todellakaan ole kenelläkään aihetta hysteriaan. Niiden alle 15cm kantojen juurissa vaan saattaa olla juurikääpä tallella vielä kun seuraavan sukupolven taimia lähdetään istuttamaan ja noiden kantojen lähellä taimet voivat saada tartunnan. Minusta on selvää, että mitä vähemmän juurikääpää on maassa sen parempi. Jokainen voi itse päättää kuinka isoja riskejä juurikäävän kanssa ottaa. Pääasia, että oikeaa tietoa on tarjolla.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Raivoojan mutuiluille vastauksena:
    Se on ainakin todettu että juurikäävät ovat sekä männyllä että kuusella yleistyneet. Tälle täytyy olla joku syy. Tietysti nämä luonnonvastaiset kesähakkuut, mutta onhan tämä kesäraivauskin kohtuullisen nuori ilmiö. Kyllä 70 luvulla ainakin havupuu raivaukset tehtiin kylmänä aikana vuodesta.

    Se ei todellakaan vähennä riskiä että näin mä oon aina tehny.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Jos edellisen sukupolven aliskuusissa on jo lahoa niin eikait ne enempää tartuntaa voi saa leikkupinnalta. Kysymys on siis tuleeko terveisiin 2-5centin kantoihin ilmasta tarttunta ja leviää siitä juuria myöten varsinaisiin taimiin. Asiahan ei ole edes vaikea tutkia, sellaset kannot kuolee nopeasti joten pitää olla nopea. Taimet nurin, näyte, maljaviljely. Jos niistä ei löydetty Kääpää niin sitten ei ole, tuskin metla on vaan arvannut tuota 5 centtiä.

    jhn6610

    Harvennuksen voinee toteuttaa repimällä juurineen irti kuten pihlaja+tuomi jos ehtii/jaksaa/pystyy. Mistä sieni-itiöt tulevat? Miten ne kuusen juuristosta vapautuu ilmaan? Jos kaadettu puu onkin laho niin pitäisikö kanto ’liimata’ umpeen. 30%urea-liuos, paljonko per kanto ½dl? Jos sotkisi 30% teräketjuöljyyn valmiiksi ureaa jääkö kantoon tarpeeksi. Kirjanpainajan takiakin ei kantteis enää kuusia kaadella. On kuusihalkoa 4kiintoa, peitto päällä. On ötökkää muttei kirjanpainajaa.

    jees h-valta

    Älkää ny ainakaan öljyä enempää luontoon tuhriko. Kyllä kaikkein helpoin ja luontoystävällisin on vaihtaa puulajia jos juurikääpää alkaa palstalla esiintyä. Pitäisi olla aivan yksinkertainen asia. Älkää tehkö noista litkuistanne pakkomiellettä sentään.

Esillä 8 vastausta, 41 - 48 (kaikkiaan 48)