Keskustelut Metsänhoito Juurikäävän riski

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)
  • Juurikäävän riski

    Nyt kohtapuoliin täälläpäin keskilämpö kymmenkunta päivää alle +5C.Onko edelleen kääpätautien tartuntariski olemassa ?.Kuinkas motohakkuussa,värjätäänkö kantoja edelleen?

  • valtteri
    Metsuri motokuski

    Ei enää täällä pohjoisessa keski-suomessa

    suorittava porras

    Ei ole kielletty…vielä , vaikka käyttöohjeiden mukaan torjuntaa ei tarvitse tehdä vuorokauden keskilämpötilan ollessa alle + 5 c

    tamperelainen

    En löytänyt niistä Metsäkeskuksen ohjeista kannanottoa tilanteeseen ;kun ei ole pakkasta eikä lumipeitettä ja terminen kasvukausi loppunut,elikkä vrk-kekskilämpö seikkailee 0 – +5C välillä.Pirkanmaalla on juuri nyt sellainen säätila,mutta mikä mahtanee olla sieni-itiöiden tilanne.??
    Olen asiaa joskus Metlastakin kysäissyt,mutta vastaukset ovat olleet enempi sellaista vaivautunutta vääntelehtimistä,josta erkkikään ei ottanut selvää

    jees h-valta

    Eikös nyt liikuta kuitenkin vielä aika riskirajoilla. Kun taas on luvattu heti perään useita lämpöasteita jo viikon loppupuoleen. Ei ennen isänpäivää. On sitten hiukan jo tasaisempaa tuo vilpoisuus.

    suorittava porras

    #”Eikös nyt liikuta kuitenkin vielä aika riskirajoilla. ”#
    Kyllä , mutta vähän eri syystä , kun Jesse tuumailee .
    Pikkuisen rapeampi yöpakkanen pamautta pumput jäähän ja
    lvi- henkilö tietää vallan hyvin , mitä sitten tapahtuu . Silloin loppui ruiskimiset ainakin minun kohdalla . Kantokäsittelyyn palataan vasta ensi keväänä .

    tamperelainen

    Olisi kansantaloudellista merkitystä,jos tiedettäisiin,että sieni,-itiöt eivät enää leviä,kun keskilämmöt alueella 0 -+5C.Hakkuut,ertyisesti hankintahakkaajat hyötyisivät tiedosta,samoin havutaimikoidenhoitajat,nytkin olisi sopevat taimikkokelit.Yksi tutkimisen arvoinen seikka olisi sieni-itiöseurannat,johon voisi hyvinkin pystyä ilmatieteenlaitos.Tekeehän se allergikoillekkin siitepölytiedotteita.Myös Suomen metsien terveys on tärkeä.Tulevaisuudessa tällä menolla suurin osa metsäpinta-alasta on saastunutta
    Erityisesti kummastuttaa Metlan toiminta.Takavuosina,kun vielä oli enemmän määrärahoja,tutkittiin kaikkea viherhömppää ja todellisia ongelmia ei pyritty selättämään

    pihkatappi

    Täällä oli 3 astetta pakkasta aamulla ja muutaman viikon pysytellyt +5 alapuolella ja pidellyt välillä yöpakkasia. Aloitin hankinnan teon männikössä jo pari päivää sitten. Olisi kyllä ihan mielekästä tietää tarkemmin noista itiöiden esiintyvyyksistä ja nouseeko itiömäärät enää, jos kasvukausi on kertakaikkiaan loppu ja sitten tuleekin lämmin kostea jakso, nyt mennään mutulla. On kyllä ollut hyvät kelit tehdä, ei ole vettä ripeksinyt, varvikko aamusta alkaen ihan kuivaa ja lämpötila tosiaan kohdillaan. Ei viitsisi hankintoja tehdä paksun lumen aikaan, siksi pienoisella riskillä aloitin hakkuut jo, vaikka toisaalta iät ajat on alettu syksyn hankinnat lokakuun alussa jo, eikä ole juurikääpää niissä metsissä vielä sattunut kohdalle.

    Metlalla pitäisi olla tietämystä ja tahtoa julkaista tietoa juurikääpä itiöiden esiintyvyyksistä.

    lintumies

    Ryhdyn tässä lähipäivinä avaamaan pääuraa erääseen ensiharvennusmännikköön. Teen ihan tarkoituksella näin aluksi vähän pitempää kantoa siinä ajouralla. Lyhentelen sitten kantoja pakkasten tultua ennen ajoa 10-15 cm. Tähän aikaan vuodesta sienirihmasto ei kannossa etene montaa senttiä pitemmälle, jos yleensä ollenkaan. Pätkittyyn osaan jää mahdollinen saastunta, ja se leikkokohta on täysin tervettä puuta.
    Ei tässä kantojen lyhentämisessä käytännössä juuri ylimääräistä työtäkään ole. Kun maataloustraktorilla yrittää puuta ajaa, kantoja on siistittävä ja lyhennettävä pääurilta yleensä muutenkin. Jokainen sen tietää, että kummasti ne kannot tahtovat vain pidentyä, mitä useammin päältä kulkee.

    Metät kunnossa!

    En ole itsekään varma miten asia toimii, mutta olen sahannut pelkkää lehtipuuta kuluneet viikot. Kotioppäin on sekin. Havupuihin paneudutaan kunhan lumi on maassa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)