Keskustelut Metsänhoito Juurikääpäisen kuusikon uudistaminen savimaalla

  • Tämä aihe sisältää 66 vastausta, 15 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 11 vuotta sitten GlaGla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 66)
  • Juurikääpäisen kuusikon uudistaminen savimaalla

    Jos on tällainen tilanne – lahovikaisen kuusikon päätehakkuu alavalla savikolla, kuten valitettavan usein on, miten toimitte?
    Metlan tutkijoiden mukaan rauduskoivu on huono vaihtoehto paitsi turpeelle myös hienojakoiselle kivennäismaalle.

    Oman jälkiviisaan näkemykseni mukaan hieskoivun jalostukselle olisi ollut jopa suurempi tarve kuin rauduksen kohdalla.

  • Kantona

    Kyllä kuusikot kannattaa pistää nurin, niin vaarallisia näyttävät tälläkin vitjalla olevan. Nurin vaan ja antaa maatua siihen.

    Metsäntutkimuslaitos antaa hyviä uutisia itäisestä naapuristamme. Kun ei tehdä mitään pitkään aikaan metsät muuttuvat lehtipuuvaltaisiksi ja pelätyt kuuset eivät enää aiheuta jännittämistä ja pelkkotiloja aroille metsänomistajille.

    Niin että ottakaa rennosti, alkakaa pelaamaan tikkiä tai pankkipokeria niinkuin menestyneimmät suomalaiset tekevät, metsässä ährääminen on tosi out nykyään.

    Timppa

    Kittos Gla. Nyt alkoi aueta linkit.

    Meikäläisen arvailut näyttivät olevan varsin samansuuntaiset Tuula Pirin käsitysten kanssa. TP:n mukaa juurikääpä säilyy maassa yli 40 vuotta. Hänenkin mukaansa kuusenkasvatus on mahdollista.

    Mielenkiintoista oli tutkimustulos, että luontaisesti syntyneet alikasvuskuuset olivat jo pieninä juurikäävän saastuttamia paljon suuremmassa määrin kuin istutuskuuset. Herättääkö kenties ajatuksia, kun harkitaan jatkuvaa kasvatusta!!!

    Olisiko mahdollista kehittää paremmin juurikääpää vastustavia kuusentaimia valitsemalla siemenainesta puista, joihin laho ei ole iskenyt?

    Kurki Kurki

    <<<Timppa: "Jos siellä juuristossa kaikkialla on sieniä, niin miksi sitten vain osa puista varioituu?"

    Kyse lienee ihan normaalista luonnon toiminnasta, jossa kaikilla eliöillä on vastustuskykyä tuholaisia vastaan. Ei kaikki meistäkään sairastu supermarketin jouluruuhkassa, vaikka taatusti siellä liikkuu jos jonkinlaista pöpöä.<<<

    Jos noin on, että kaikki kuuset eivät saa sienitartuntaa, niin miksi sitten ei ole jalostettu juurikääpää ketsävää kuusikloonia.

    Olen aina kritisoinut suomalaista metsänjalostusta.
    Mitään ei ole tehty esim hallakestävän tai suopursuruosteen kestävän kuusen jalostamiseksi.

    Itsekkö tuota pitää aloittaa hallankestävän kuusen jalostaminen?
    Täällä Länsi-Kainuussa ilman suojapuustoa on turha kuusta kasvattaa. Nytkin noilla minun kuusen istutuksilla jokaisena kolmena viime kesänä halla on vioittanut osaa taimista.
    Ja viime kesän halla oli niin ankara, että kaikki kuusentaimet menettivät kesän kasvut paikassa, jossa on 10m tiheä määnytaimikko ja 2–3m koivu-ja pajuvesakko vielä pohjalla.
    Puhumattakaan avoimemmista paikoista.
    Lisäksi on ollut supursuruoste-epidemia kesinä 2010 ja 2012.
    Eli kuusen taimilla menee nyt myös ensi ikesä mukaan lukien viisi vuotta juroessa ilman kasvua.
    Lisäksi suurella osalla isommistakin kuusentaimista latvatkin ja samalla tyvitukkikin on pilalla.
    Enää en kuusta istuta mihinkään.
    Nyt riitti.

    Viime kesän halla oli tietenkin hyvä kuusen jalostajalle eli jos löytyy hallan kestäneitä kuusentaimia, niin niitähän tietenkin pitää valita jalostukseen.
    Ja löytyihän niitä ja useita.
    Lukijoiden kuviin lähetin kuvan yhdestä avoimella paikalla yli metrisestä kuusen taimesta, jonka yksikään vuosikasvu ei vaurioitunut, mutta ympärillä olevat pitemmätkin kuuset menettivät kaikki vuosikasvut hallan panemana.

    http://www.metsalehti.fi/Metsalehti/Lukijoiden-kuvat/Kuva/?imageId=816&index=287

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Sen lisäksi, että ne luontaisesti syntyneet taimet ovat juurikäävän saastuttamia, ne ovat metlan myyrähutkijoiden mukaan:

    ”Sen sijaan luontaisesti syntyneet taimet eivät ole myyrien mieleen.”

    Tuo virke löytyy tämän palstan metsäuutisista (17.12.2013).

    Eikä tässä vielä kaikki: myyrätuhovastaava henttosen aina uskollinen apuri huitu on antanut 9.10.2008 savon sanomille virkavastuulla seuraavan lausunnon:
    ”…Myyriä on Kainuun eteläpuolella enemmän kuin koskaan aiemmin Metlan 30-vuotisen (alkaa siis vuodesta 1978) pyyntihistorian aikana… …Petoja on ollut nyt hyvin vähän maastossa, ja se on mahdollistanut myyräkannan nousun…”

    Myyrät eivät kajoa juurikäävän saastuttamiin taimiin.

    Gla Gla

    Timppa: ”Mielenkiintoista oli tutkimustulos, että luontaisesti syntyneet alikasvuskuuset olivat jo pieninä juurikäävän saastuttamia paljon suuremmassa määrin kuin istutuskuuset. Herättääkö kenties ajatuksia, kun harkitaan jatkuvaa kasvatusta!!!”

    Niin, kuka olikaan eräs artikkelien kirjoittajista?

    Timppa: ”Olisiko mahdollista kehittää paremmin juurikääpää vastustavia kuusentaimia valitsemalla siemenainesta puista, joihin laho ei ole iskenyt?”

    Luulisi olevan mahdollista ja muistaakseni jotain tuon suuntaista tutkimusta on vireillä. Tuore havainto juurikääpää torjuvista sienilajeista on ehkä vielä kiinnostavampi, koska siinä saattaa olla potentiaalia suojata jo olemassa olevaa puustoa.

    Linkki uutisen:

    http://www.metla.fi/uutiskirje
    /metpro/2013-6/uutinen-1.html

    jees h-valta

    Hiukan on ollut huomattavissa ”kuusiuskovien” horjuvaa uskoa tulevaisuuteen kuten Kantonakin tuossa hiukan kärjisti.
    Kyllä sitä puujalkaa pitää alkaa ”sorvaamaan” monipuolisemmista värkeistä tai alkaa metsätalouden tuotos alamäkeen. En itse joudu enää stressaamaan kuusituhojen kanssa kuin epäolennaiselta osuudeltaan. Vanhempia kuin 50v. uudistetaan sen kun keritään. Ja aina tilalle puhtaasti lehtipuuta. Kun pääpuulaji on lehtipuuta on helppo kasvatella siellä joukossa sopiva määrä havupuuta mutta ei määräävässä markkina-asemassa. Tuollaiset metsät ovat suht kestäviä mitä tulee myrskyihin ja itikkatuhoihin. Myös juurikääpä on silloin yhdentekevä kun markkina-arvo on lähinnä marginaalia.
    Lehtipuun tulevaisuus on taattu tai sitten ei ole mitään metsäteollisuutta. Mutta sitten tehdään energiaa eri ilmenemismuodoissaan.

    Kurki Kurki

    <<<Lisäksi on ollut supursuruoste-epidemia kesinä 2010 ja 2012.
    Eli kuusen taimilla menee nyt myös ensi ikesä mukaan lukien viisi vuotta juroessa ilman kasvua.
    Lisäksi suurella osalla isommistakin kuusentaimista latvatkin ja samalla tyvitukkikin on pilalla.
    Enää en kuusta istuta mihinkään.
    Nyt riitti.<<<

    Kohtalon ivaa on vielä tuo, että nämä kolme viimeistä kesää olisivat olleet lämpöolosuhteiltaan ja kosteudeltaan täällä kautta aikojen parhaat kasvulle, mutta pienempi kuusi ei ole päässyt kasvamaan yhtään tänä aikana.

    Timppa

    Kuule Jesse. Kyllä minä edelleen uskon kuusenkasvatukseen. Eikä meillä muuten ole ollutkaan mitään ongelmia.

    Sinänsä mielenkiintoista lukea esim Tuula Pirin kirjoitus. Kaipaisi kuitenkin kirjoittajan arviota ”osumatarkkuudestaan”. Siis ennusteen hajontaa, vrt myyräennusteet. Kun ollaan tekemisissä monimuotoisen luonnon kanssa, niin kyllä olisi hyvä haarukoida paras ja huonoin vaihtoehto.

    Paljon olisi vielä taimienjalostuksessa tehtävää. Tuntuisi, että sen pitäisi olla Metlan painopiste.

    Gla Gla

    Jees: ”Hiukan on ollut huomattavissa ”kuusiuskovien” horjuvaa uskoa tulevaisuuteen kuten Kantonakin tuossa hiukan kärjisti.”

    Toivottavasti juurikääpäkeskustelu ei mene kuusen ja koivun paremmuudesta kinaamiseen. Voidaan ihan hyvin aloittaa toinen keskustelu, jossa verrataan kuusen kasvattamiseen liittyviä riskejä koivun tukkiprosenttiin, mutta ei pilata tätä keskustelua.

    jees h-valta

    Niin, ei lainkaan huono verrata kokoajan nuorenevan ja huononevan kuusiaineksen tukkisaantoa normipäätehakkuuikäisen koivikon saantoon. Katselin tuossa naapurin myrskytuhon korjuita noin kuusikymppisessä kuusikossa. Suurin ja nopeimmin kasvanut hankintakasa oli lahokasa. Aina tyvitukin osalta ensimmäinen kolme metriä vähintään raakkikasaan ja välistä vielä vielä toinen samanmoinen.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 66)