Keskustelut Metsänhoito Juurikääpä

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 48)
  • Juurikääpä

    Merkitty: 

    Kun havupuiden osalta raakapuupintaa ei pitäisi sienitartunnan uhalla paljastaa touko-marraskuun välisenä aikana, niin mitä mieltä palstalaiset ovat alle ainespuumitassa olevien havupuiden raivaamisesta kesäaikaan? Tai entäpä maanmuokkaus isolla telakaivurilla kesäaikaan? Uudistusalalla olevat kannot väkisinkin ottavat teloista osumaa ja paljasta (vielä melko tuoretta) puupintaa tulee näkyviin.

  • Jätkä

    Siinäpä pulma. Havupuun kantokäsittelystä on ohjeet kesäikana raivatessa, mutta maanmuokkausta liekö tutkittu?

    Siinä voisi varmuuden maksimoimiseksi kulottaa uudistusalan, joka perimätiedon mukaan on varmin keino torjua maannousema.

    mehtäukko

    Konehakkuusakaan kun ei alle 10cm kantoja huomioida torjunnassa, miksi raivatessa? Maanmuokkauksessa tulee teloista osumaa ja puolikkaita kantoja rusahtelee irti. Tuntuisi, että jos hakkuun jälkeen kuivatellaan kantoja, kuppa ei niihin sitten iske? Mutta sitten on se heinittymisen riesa…

    jpjulku jpjulku

    Pyrkimys kun on laittaa uudistamisketju käyntiin mahdollisimman pian hakkuun jälkeen. Pienen puuston osalta ydinkysymys on, onko tartuntariski olemassa ja jos ei, niin mihin se perustuu. Sillä ei ole väliä miten konekorjuussa toimitaan. Joskus olen kuullut, että paljaan puun pinta-alan pitäisi olla tietyn suuruinen tartunnan mahdollistamiseksi. Toisaalta kuitenkin yleisesti tiedetään, että kuusen karsiminen kesällä aiheuttaa lahovikaa. Siinähän paljas pinta-ala on kuitenkin pieni (per karsittu oksakohta). Sitä en kyllä osaa sanoa, onko karsintalahossa kyseessä joku muu lahonaiheuttaja kuin juurikääpä.

    Itse en kuuseen kajoa kesällä oli se miten pieni tahansa.

    mehtäukko

    Taisi jpjulku itse jo vastata kysymykseensä…

    Gla Gla

    5 cm on tämän hetken suositus. Tuota isommat pitäisi käsitellä tai raivata talvella. Ajatus perustuu kai siihen, että tuota pienemmän riski saada tartunta on pieni tai tartunnan saanut kanto lahoaa nopeasti pois.

    Kun itsellä on mahdollisuus valita, raivaan kuusia niiden koosta riippumatta vain talvella. Turha ottaa riskiä siitä, että aiheuttaa vuosikymmenien mittaisen vahingon.

    Muokkauksen merkitykseen en osaa ottaa kantaa. Kun puut on hakattu ja kantokäsitelty, milloin tartuntariski alkaa olla muokkauksen osalta ohi? Hyvä kysymys.

    jees h-valta

    Ite en kyllä ala saivarrella noin pienillä tekijöillä. Kyllä on tullut tänäkin syksynä raivattua tienvarsia ja niiden ”räjähtäneitä” kuusia pois rivastamasta maisemaa. Myöskin tie kaivettiin muotoonsa jo sulalla ja aika lämpimälläkin aikaa. Niiden kantoja ei käsitelty lainkaan vaan ne kipattiin nurinniskoin tiepohjaan. Toki mitään varsinaisia uudistuksia ei ole tulossa vaan lähinnä ylispuuston poistoa talvella.

    mehtäukko

    Päättelen itse niin, kun kaatotuoreet yli 10 cm havupuun kannot on käsiteltävä. Kun hakataan lumien aikaan keväällä, torjuntaakaan ei tehdä. Kuivahtanut kanto ei siten ota itiöitä.

    Gla Gla

    Jessen tapauksessa tuskin vaaraa vahingon aiheutumisesta onkaan. Kukapa nyt tiellä ainespuuta kasvattaisi. Tilanne muuttuu, kun mennään reunaojasta metsän puolelle. Mutta selväksi kävi jo aiemmin, ettei sinua pikkujutut kiinnosta. Avohakkuussakaan et kantokäsittelyä pidä tarpeellisena, koska aiot istuttaa koivua. Toivottavasti ei käy niin, että alle kasvaa luontainen kuusikko, josta jälkeläisesi kuittaa lahoprosentiksi 50.

     

    Kumikettu

    Onkohan kenelläkään kertoa,  millä keinoin urea toimii kannon päällä suojana käävän itiöitä vastaan? Onko väliä pitoisuudella,  30 vai 40%? Imeytymiskysymys? Ovatko pitempään palstoja ratsastelleet jo keskustelleet juurta jaksain aiheesta?

    Sienitorjunnan ymmärrän, mutta tuo soveltuu huonosti hankintoihin,  koska latinki laukeaa niin joutuin.

    Oman tuotannon lisäksi valmistin raeureasta liuosta ja läträsin elintarvikeväriä pullon joukkoon. On hienosti sinistä nestettä.

    Ja ei kun hankintakäävältä välttymään..

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Aikaisemmin välttelin havupuiden kesäraivausta,mutta nyt olen kaadellut.Alle kymmenen sentin hyväkasvuinen kanto lahoaa muutamassa vuodessa ja en sen silloin usko suuremmin levittävän juurikääpää.Lumiseen taimikkoon en enään raivaamaan milellään mene,joten teen paremmalla ja kuivemmalla ilmalla.Toistatsataa hehtaaria odottaa raivaajaa,eli raivausta on.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 48)