Keskustelut Tekniikka Juttuvinkki Metsälehdelle

Esillä 4 vastausta, 31 - 34 (kaikkiaan 34)
  • Juttuvinkki Metsälehdelle

    Kun on vuosia lukennut näitä metsänomistajille suunnattuja metsäalan lehtiä, niin on havainnut että tietyt juttutyypit toistuvat vuodesta toiseen. Nämä jutut käsittelevät taimikonhoitoa, istutuksia, moottori- ja raivaussahojen huoltoja ja terien teroituksia, no hyvä niin,  kokemattomat saavat arvokasta opastusta, tosin kokeneemmat metsänomistajat ehkä jättävät nämä jutut lukematta, kun asiat on niin tuttuja.

    On kuitenkin eräs aihe,  josta kaivattaisiin tietoa ja opastusta. Ja tästä aiheesta  juttuja ei  metsälehdissän ole ollut lainkaan. Nimittäin kun lähtee sahakauppaan ostamaan teräketjua tai laippaa, niin valikoimat näissä on nykyään valtavat, ja olen huomannut ettei edes myyjät kaupassa osaa aina neuvoa. Muutama vuosi sitten tilasin moottorisahan suomalaisesta alan verkkokaupasta, ja sahaa kootessa ihmettelin kun ketju ei asettunut millään ilveellä laipalle, no sahapakettiin oli laitettu mukaan vääränlainen laippa, onneksi puhelinsoitolla sain uuden laipan eikä väärää laippaa tarvinnut edes lähettää takaisin.

    Siis se juttuvinkki on se, että kun teräketjujen ja laippojen valikoima on valtava ja ketju- ja laippapakkauksissa on paljon numeroita ja mittoja, niin selvittäisitte jutussa näiden numeroiden ja mittojen salat, mitä mikäkin tarkoittaa, miten valita oikea ketju oikealle laipalle, sekä mitä eri hammastyypit tarkoittavat ja mikä hammastyyppi sopii mihinkin tarkoitukseen parhaiten, eli jonkinlainen ”teräketju- ja laippakoulu” olisi paikallaan, näiden iänikuisten istutus  ja taimikonhoitojuttujen rinnalle.

  • Gla Gla

    Nostokoukku: ”Tuossa hieman vihjailtiin, että pienessä sahassa ei saa olla hyvin leikkaava ketju koska voima loppuu, toisaalta taas, että isossa sahassa teho riittää tylsälläkin ketjulla. Olen sahannut kaiken kokoisilla sahoilla. Koskaan en ole saanut mitään aikaiseksi tylsällä ketjulla.”

    Sama juttu. Tehot riittää kyllä savun muodostamiseen, muttei leikkaamiseen tylsällä ketjulla. Ehkä lahoon kantoon pystyy tylsäkin.

    Stihlin 192 oli sellainen, jossa hyvin teroitetun ketjun kanssa piti malttaa, muuten herkästi voima alkoi loppua vähänkin isompien runkojen kanssa. Mutta kuten joskus totesin, ihan hyvä timpurisaha kakkosnelosten pätkimiseen.

    ”Mikko, tehkää juttu ketjujen teroituksesta ja terän kunnon vaikutuksesta työtulokseen. Vaikkapa klassinen kiekkojensahauskisa. Oikea teroitus on ratkaiseva tekijä työn tuottavuudessa, mutta myös sahan kestävyydessä.”

    Puhutaan tosiaan eri asioista, jos ketju viilataan tai teroitetaan. Noista toiseen pystyy jokainen, mutta toinen vaatii enemmän osaamista ja huolellisuutta.

    Pavekka

    Tuntuu nyt menevän viilaajilla otto ja teroitus sekaisin. Ei se viilaaminen vaikeata ole mutta se ja öljyprosentti tuntuu aina parranpärinää aiheuttavan. Eli ei se kettinki liian terävä voi olla mutta siinä voi olla liikaa ottoa jos meinaa hyytyä.

    Gla Gla

    Sitten uuden ketjun otto on liian iso.

     

    Nostokoukku

    Säätö- eli puruhammasta on laskettava ketjun leikkuuhampaan kulumisen mukaan suhteessa oikein. Jäisellä puulla vähemmän, sulan puun aikaan ronskimmin. Jos lasket liikaa, ketju alkaa ”haukkomaan”.

Esillä 4 vastausta, 31 - 34 (kaikkiaan 34)