Keskustelut Tekniikka Juttuvinkki Metsälehdelle

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 34)
  • Juttuvinkki Metsälehdelle

    Kun on vuosia lukennut näitä metsänomistajille suunnattuja metsäalan lehtiä, niin on havainnut että tietyt juttutyypit toistuvat vuodesta toiseen. Nämä jutut käsittelevät taimikonhoitoa, istutuksia, moottori- ja raivaussahojen huoltoja ja terien teroituksia, no hyvä niin,  kokemattomat saavat arvokasta opastusta, tosin kokeneemmat metsänomistajat ehkä jättävät nämä jutut lukematta, kun asiat on niin tuttuja.

    On kuitenkin eräs aihe,  josta kaivattaisiin tietoa ja opastusta. Ja tästä aiheesta  juttuja ei  metsälehdissän ole ollut lainkaan. Nimittäin kun lähtee sahakauppaan ostamaan teräketjua tai laippaa, niin valikoimat näissä on nykyään valtavat, ja olen huomannut ettei edes myyjät kaupassa osaa aina neuvoa. Muutama vuosi sitten tilasin moottorisahan suomalaisesta alan verkkokaupasta, ja sahaa kootessa ihmettelin kun ketju ei asettunut millään ilveellä laipalle, no sahapakettiin oli laitettu mukaan vääränlainen laippa, onneksi puhelinsoitolla sain uuden laipan eikä väärää laippaa tarvinnut edes lähettää takaisin.

    Siis se juttuvinkki on se, että kun teräketjujen ja laippojen valikoima on valtava ja ketju- ja laippapakkauksissa on paljon numeroita ja mittoja, niin selvittäisitte jutussa näiden numeroiden ja mittojen salat, mitä mikäkin tarkoittaa, miten valita oikea ketju oikealle laipalle, sekä mitä eri hammastyypit tarkoittavat ja mikä hammastyyppi sopii mihinkin tarkoitukseen parhaiten, eli jonkinlainen ”teräketju- ja laippakoulu” olisi paikallaan, näiden iänikuisten istutus  ja taimikonhoitojuttujen rinnalle.

  • .

    Eikös oregoniakin ole montaa eri cut versiota

    Mikä on 10 tankin kestävä malli oregonista

    Kokenut kaiken tietää

    Varmaan kyse siitä, että toisille vähemmän terävä riittää, muuten täytyy olla kovapala, tai tosi pieni tankki. Eihän kaikki raivurin terääkään teroita, kuin kerran viikossa. Ja viilakin kuluu. Toisethan laittaa uuden, kun tylsyy…

    Metät kunnossa!

    Isä-vainaa kuului tähän viimeiseen metsätyömiestyyppiin. Jäämistöä kun aikanaan siivottiin totesin ettei minun tarvitse enää koskaan ostaa 550 Huskuun uutta ketjua…..käytännössä viilaamattomia Oregonin ketjuja oli kymmeniä varaston hyllyllä. Olen niitä muutaman kerrallaan viilannut kuntoon ja laittanut sahapakkiin…

    Erilaisten ketjujen ja nykyaikaisten terämateriaalien viilausjuttu voisi olla tarpeen.

    jees h-valta

    Kone on Stihlin 201:en ja se kyllä heittää ihan rouheaa purua edelleen tuon kymmenkunnan tankillisen jälkeen. Tankillinen kestää noin kolme varttia, vähän sahattavasta riippuen. Nyt menee pääosin koivukuitua ja kun läpimitta on noin 10-12 senttiä pääosin niin kyllä se tulee kerralla poikki vedettyä ja sit vaan hiukka annetaan käsin suuntaa jos keritään. Eihän se niin nökönuukaa ole kun metsässä touhutaan. Tuntuma ainakin on ettei tylsältä tunnu. Nopeaa ja tehokasta. Aamupäivän valoisalla puoleen päivään kerkiää jo kymmeniä kaataa ja laittaa kuidun mittaan. Latvus menee e-puuksi ilman karsintaa. Tuolle sahalle on mielestäni eduksi kun ei terä ole liian ottava. Tuppaa olemaan teho senverran pieni että toiminta on juohevampaa kun saa ajaa ilman tukehtumisia. Saa painaa huoletta menemään!

    .

    Kysymys oli et mikä Oregonin ketjumalli Jessellä käytössä.

    Pavekka

    Mulla on 201:ssä talttaketju ja se syö hyvin mutta on herkkä huteille. Eli pitää viilailla usein ellei välitä tylsällä nyhjätä. Taidan seuraavaksi koittaa vakiota.  Tossa 550:ssä on sen verran voimaa että epäilen niitä ajettavan enemmänkin tylsänä eli madalletaan purupiikkiä niin siinä menee huonompikin hammas voimalla. Tietysti sitten tärisee ja aikaa myöten joku hajoaa.

    Mikko Riikilä Mikko Riikilä

    Kiitoksia vinkistä

    Olemme aina silloin tällöin tehneet juttuja teräketjuista, lähinnä uusista ketjumalleista – ovat ne sitten x- tai ähäkutti-mallia, mutta koetamme lähiaikoina tehdä tarkastelun, jossa ketjujen tunnusluvut ja sopivuudet erilaisiin sahoihin selvitetään…

    riikilän mikko

    Nostokoukku

    Tuossa hieman vihjailtiin, että pienessä sahassa ei saa olla hyvin leikkaava ketju koska voima loppuu, toisaalta taas, että isossa sahassa teho riittää tylsälläkin ketjulla. Olen sahannut kaiken kokoisilla sahoilla. Koskaan en ole saanut mitään aikaiseksi tylsällä ketjulla. Pienelläkin voima loppuu ennemmin tylsällä kuin terävällä ketjulla. Mikko, tehkää juttu ketjujen teroituksesta ja terän kunnon vaikutuksesta työtulokseen. Vaikkapa klassinen kiekkojensahauskisa. Oikea teroitus on ratkaiseva tekijä työn tuottavuudessa, mutta myös sahan kestävyydessä. Uusi ketju tehtaan koneistuksen jäljiltä ei pärjää uudelle ketjulle joka on viimeistelty muutamalla viilan pyyhkäisyllä.

    140ärrä

    Huikein kokemus oli Metsuri-merkillä myydystä ketju-laippa-paketista. Ei 20-senttistä koivua meinannut poikki saada, kun saha halusi tehdä U-käännöksen. Ei viilailut auttanut mitään, aina julmettu kampeaminen. Pistin varaston seinälle odottelemaan kantojen lyhentelyä ja muuta p**kahommaa. Jossain vaiheessa isäukko naureskeli hankintaansa. Saman paketin oli hankkinut, ja tasan samalla lopputuloksella.

    Archerin ketjuja on muuten tainnut tulla hankittua, uusia laippoja ei tuon yhden tapauksen jälkeen ole tullut, senkin korvasi Ryobin hajonneesta sähkösahasta otettu alkuperäislaippa ja ketju, jotka hoiti hommansa. Muuten ollut sahojen alkuperäislaipat käytössä, sen verran vähäistä ollut omat sahailut, ettei laipat ole kerenneet loppuun kulumaan.

    Nostokoukku

    Tehtiin riistapelto vanhalle kytöheitolle. Siellä oli vanha heinälatokin, josta saatiin oivallinen kyttäyskoppi. Kaveri yritti sahata jollain mökkiminillä ja mökkiläisten kuntoisella ketjulla seinästä pari hirttä poikki ampuma-aukoksi. Saha puolsi niin, että ensimmäisen leikkauksen jälkeen luovutti. Totesi vain, että ei tällä saanut hirttä poikki, mutta tulipahan hyvä pulloteline. Hirteen oli tullut u:n muotoinen reikä, mutta poikki se ei mennyt.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 34)