Keskustelut Tekniikka Juontaminen (vinssaaminen)

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 189)
  • Juontaminen (vinssaaminen)

    Olen kysellyt saaripalstan hankintahakkuuseen vinkkejä ja jatkan samalla linjalla. Tarkoitus olisi vinssata puuta jäälle ja jäällä kuormata kuljetukseen mantereelle. Vinssimatkaa enimmillään 20 m. Siis latvasta mitattuna kun rungon kaataa niin lähelle jäätä kuin mahdollista. Ilmeisesti runkoja kuitenkin yleensä vinssataan tyvi vinssiin päin? Onnistuuko toisin päin? Onko järkevää vinssata kokonaisia runkoja? Oksineen vai ilman? Periaatteessa oksathan voivat esim estää vinssattavaa puuta kaivautumasta lumeen? Tässä kohteessa ei tarvitse sääliä jäljelle jääviä puita ja niiden ”naarmuuntumista”. Millainen vinssi? Ymmärrän sen, että voima ja nopeus ovat vastinpareja. Esim. Farman pienen hydraulivinssin vetoteho on ”vain” 600 kg, mutta nopeus melkoinen. Tässä tapauksessa nopeus ei niin kriittinen, mutta jopa parin kuution runkoja pitäisi saada vinssattua. Entäs vinssauksen vetokohdan korkeuden merkitys? Jonkinlainen vinssipyörä rantapuihin korkeammalle kiinnitettynä? Juontokartiot?

  • arto

    Sikarille  Voihan siinä mönkijän vinsissä käyttää väkipyörää tai jopa kahta. jos mönkärin vinssi vetää 1700 kg 1 väkipyörä tuplaa tehon ja 2 lisää yhden. Olen vinssannut oman jammun suosta oli upoksissa sarvia myöten sieltä se nousi väkipyörä jutuilla.

    jees h-valta

    Neljänsadan kilon mönkijä tai kelkka ei pehmeästä vedettynä paljon vaijerin nokassa paina. Kyllä puunrunko jonkun juurakon niskan takana ottaa paljon kovemmalle. Jos ei älyä tosiaan vetää ensin sivuttain. Senverran on tullut traktorivinssiä joskus käytettyä omallakin palstalla syystä ettei uskaltanut rourattomaan turvepohjaan traktoria silloin ajaa. Velimiehen tappovehkeitä, hytitön fergu ja ikiaikainen juontovinssi.

    Jätkä

    Ensimmäiset vinssauskeikat tein Evolla, kun vinssattiin pahoissa maastoissa erillisvintturilla tukeiksi hakattuja puita. Vinssin kelalla oli noin 400 metriä juontovarppia ja Tuplamäärä palautusvarppia. palautusvarppi kiersi aukon reunalla perälle ja juontovarppi meni suoraan. Aloitus perältä, kaksi MIESTÄ! Meillä oli radiot, joilla kommunikoitiin. Hidasta, mutta niillä kalustoilla lähes ainoa menetelmä.

    Toinen työmaa oli kilometrin päässä ja siellä oli maataloustraktori samoissa hommissa. Vinssi oli radio-ohjattava, eli kaukosäädöllä.

    Kolmas olikin se Terra. Sillä me Veksin kanssa ajettiin toista tuuria lähes joka arki-ilta.

    Myöhemmin vinssailtiin opetuslasten kanssa Hakin automaattivinssillä, jossa ohjaus tapahtui kauko-ohjauksella, mutta ohuella nyörillä. Se oli ovela peli, kun sillä ei käytännössä saanut traktoria kaatumaan, vaikka se ei ollut voimasta kiinni.

    Lisäksi on ollut hydraylisessa kuormaimessa puomiin kiinnitettynä ninssi, jolla sai pieniä vedeltyä ojien takaa jne.

    akkli

    JP:lle poimi keskusteluista ”hedelmät” ja toteuta hommasi.Näyttää historia kultaavan suurmiehiä tällekin keskustelulle muistojen ahdingossa.

    Rane

    Ehkä olisi hyvä kaataa ensin vain pari runkoa ja kokeilla liikkuvatko mönkijällä.Jos on kaatanut vaikkapa 50 runkoa ja huomaakin että mönkijä jää heppoiseksi niin stressitaso voi nousta.

    sikari

    Artolle. Näinhän se on, mutta silloin kun laitellaan väkipyöriä on oltava jotain kiinteää mihin sitoa mönkijä. Olen vetänyt useita kertoja mönkijän suosta ja jäistä. Aina on ylös tultu.

    Jätkä

    arto. Oletko aivan varma tuosta väkipyörien tehonlisäämisestä?

    Jos olet, niin selosta se niinkuin se tapahtuu EDIT.

    aegolius

    Väkipyörä laitetaan taakkaan kiinni ja vaijerin/köyden pää tuodaan takaisin vinssin luo ja ankkuroidaan johonkin. Vinssi vetää näin ”väkipyörää itseään kohti”. Vauhti puolittuu, mutta voima tuplaantuu. Huomion arvoista on, että vaijeriin ei kohdistu yhtään kovempaa rasitusta.

    Kahdella väkipyörällä vaijeri/köysi kulkee taakan ja vinssin välillä kolmesti, eli taakan päässä vaijeri kiertää ensin väkipyörässä ja palaa vielä takaisin taakkaan kiinni. Tuolla JP:n vinssillä olettaisin, että ainakin yhtä väkipyörää joudutaan käyttämään, jos halutaan isompia kokeilla kokorunkona. Alamäki tietysti auttelee.

    Tolopainen

    Jätkä on käyttänyt vain väkijuomaa, mutta voimaa tulee silläkin.

    aegolius

    Omissa 3×1800 kg köysikokeiluissa tuollaiset 15 cm koivut eivät meinanneet aivan tyvestäkään olla riittäviä ankkureita, vaan halusivat nousta maasta. Mönkkäri on siis jäällä aivan takuulla ankkuroitava.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 189)