Keskustelut Metsänomistus Jungner ja Rajamäki: Metsätietokannat avoimiksi

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
  • Jungner ja Rajamäki: Metsätietokannat avoimiksi

    Luin demaria vahingossa. Siellä tuli tämmönen uutinen vastaan.

    – Tietokantojen avaamiseen voitaisiin kannustaa esimerkiksi laittamalla avoimet tietokannat edellytykseksi metsätuen saamiselle. Kun muunlaiset omistajuustiedot ovat julkisia, miksi näin ei ole metsäomaisuudenkin kohdalla?” Jungner kysyy

    Ei kyllä ihan tarkkaan selviä tarkoitetaanko omistajuustietoja vai myös puuvaroja.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei se metsätuki nyt NIIN merkittävä ole, että sen saamiseksi viitsisi avata metsaan.fi tietonsa. Eiköhän jätetä se metsänomistajan päätettäväksi, kenelle hän haluaa jakaa tiedot ja keneltä hän haluaa tarjouksia metsäpalveluista tai puukaupasta. Verottajaa metsävaratieto kiinnostaisi silloin kun kiinteistö vaihtaa omistajaa, mutta sen voi antaa silloin tarvittaessa verottajalle, ei kaikelle kansalle.

    Eikä se metsätieto nyt NIIN salattua ole tälläkään hetkellä, googlen satelliittikuvista ja Maanmittauslaitos karttapalvelun ilmakuvista saa tiedot metsistä ja tilojen rekisterinumerot kaupan päälle.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Olen sitämieltä ,että tukiaistaloudesta pitäisi päästä eroon ,tai ainakin nykyistä vähenmäksi.Vääristää kilpailua,opettaa elämään ylivarojen ym kilpailuvääristymiä ja yhteiskunnan varaan jättäytymistä.Sama koskee kyllä metsätukiakin,suunittelu ja työnjohtokorvaukset vievät viidesosan.Palkitsee suhteessa huonosti metsiään hoitaneita ,risukko tureikkojen raivuuttajia.

    Vähemmän veroja,vähemmän holhoustukia.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    A.Jalkanen:
    ”Eikä se metsätieto nyt NIIN salattua ole tälläkään hetkellä, googlen satelliittikuvista ja Maanmittauslaitos karttapalvelun ilmakuvista saa tiedot metsistä ja tilojen rekisterinumerot kaupan päälle.”

    Mikään ei estä myöskään puufirmoja tai muita uteliaita tarkistamasta ja täydentämästä maastokäynnillä, noita Jalkanen mainitsemia tietoja.

    Oma suhtautumiseni niihin tietoihin ja niiden julkisuuteen on vähän kaksijakoinen.
    Miksi ne pitäisi olla julkisia, eihän sahankaan puutavaravarastojen tiedot ole dimensioittain julkisia?
    Toisaalta en kyllä näe tietojen julkisuudesta koituvan mitään erikoista haittaakaan metsänomistajalle. Joku tietysti nyt veistelee, että puuntuottajalle on haittaa, mutta millä tavalla, kysyn minä?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    putte

    Samaa mieltä Metsäkupsan kanssa. Pois koko Kemera, jonka varjolla ulkopuolisella teetetyt metsänhoitotyöt ovat älyttömän kalliita. Ok, seuraus voi olla, että puuntuotanto on kannattavaa enää niillä, joitka kykenevät askeltamaan raivurin kanssa. Lisäksi pimeä työ voi lisääntyä, mutta silti tuo nykyinen Kemera ei ole terve.

    Tietojen avaamiseen suhtaudun avoimesti, mutta aloittaisin kiinteistöjen omistustiedoista. Julkisiahan ne ovat nytkin, mutta jos yhteiskunnan rahaa laitetaan metsävaratiedon julkistamiseen niin luulisi sitä riittävän julkistamaan maksutta tieto, joka on olemassa, mutta sen päällä halutaan istua vain sen vuoksi, että saataisiin rahastaa sitä, joka on valmis olemassa olevan tiedon näkemisestä maksamaan.

    Gla Gla

    Linkki Demari-lehden artikkeliin:

    http://www.demari.fi/
    politiikka/uutiset/10416
    -jungner-ja-rajamaki-
    metsatietokannat-avoimiksi

    ”Heidän mukaansa nykyisellään omistajatietojen hankkiminen on kohtuuttoman monimutkaista.”

    Artikkelissa todetaan, että auton omistajan selvittäminen on helpompaa kuin metsän omistajan selvittäminen. Toki näin, kun auton saa selville soittamalla yhden puhelun tai Trafin netissä olevasta asiointipalvelusta. Näistä kumpikaan ei ole ilmainen. Metsästä pitää nähdä vaivaa vähän enemmän. Pitää ihan itse mennä maanmittauslaitokselle ja pyytää virkailijalta tilan omistajatiedot. Hinnoittelukin on metsän kohdalla suorastaan sikamaista, 17,5 € / 6 kpl. Auton tiedot saa näköjään 3 eurolla/kpl…

    Kun tiedämme, että mitkään tietojärjestelmiin liittyvät muutokset eivät ole ilmaisia ja uusiakin järjestelmiä pitää säännöllisesti päivittää muutaman vuoden välein, kertyy näistä vähitellen iso lasku yhteiskunnalle. Ja kun ko. demareista poiketen metsän omistajatiedot on jo nyt minun mielestäni käytännössä yhtä helppo selvittää kuin auton omistajan tiedot, toivon muidenkin äänestäjien yhtyvän mielipiteeseeni demarien puhastelun tarpeellisuudesta ja etenkin tässä taloustilanteessa jopa vahingollisuudesta. Vähintään asioista pitäisi ottaa selvää ennen kuin alkaa laukoa ehdotuksia muutoksista.

    Metsuri motokuski

    Jos metsävaratiedot tulisivat julkiseksi olisi metsähoitotöiden tarjoaminen entistä helpompaa. Minusta hyvä ajatus. Nythän se on mhy:n ja puuyhtiöiden monopolia

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsaan.fi palvelussa olisi käsittääkseni tarkoitus mahdollistaa tulevaisuudessa se että metsänomistaja avaa haluamassaan määrin metsävaratietojaan, haluamilleen tahoille. Olisi ensin katsottava rauhassa tämän vaihtoehdon toimivuus, ennen kuin kokeillaan muita.

    Gla Gla

    Metsuri motokuski: ”Jos metsävaratiedot tulisivat julkiseksi olisi metsähoitotöiden tarjoaminen entistä helpompaa. Minusta hyvä ajatus. Nythän se on mhy:n ja puuyhtiöiden monopolia”

    Voisiko joku määritellä, kuinka julkisiksi niiden pitäisi tulla. Pitäisikö valtion, kuntien tai muiden tahojen rakentaa joku karttapalvelu, josta tilaa klikkaamalla saisi omistajan yhteystiedot esiin, ilmaiseksi tietysti? Vai voidaanko todeta tietojen olevan jo nyt julkisia, kun peruskartoissa, karttapaikalla ja paikkatietoikkunassa on rajat ja rekisterinumerot näkyvissä ja maanmittauslaitokselta saa pyydettäessä omistajan tiedot selville? Ammattilaisen karttapaikalta on tämä mahdollisuus jo olemassa omalla tietokoneella ilman välikäsiä.

    Ei autojen omistajien tietojakaan missään valmiina ole listattuna, eikä niitä ilmaiseksi saa selville. Ehkä tämä unohtuu, jos työnantajan kännykkää on totuttu käyttämään ilman, että tarvitsee litteroida puhelinlaskuja kustannusseurantaan.

    Minä saan mm. katsastusasemilta useita kirjeitä autoni katsastuksen lähestyessä. Tuskin nämäkään yrittäjät yhteystietojani Trafin rekisteristä ilmaiseksi ovat saaneet, joten sama koskee metsäalaa. Yrittäjät halutessaan voisivat aivan hyvin selvittää omistajat ja harjoittaa suoramarkkinointia. Ei tässä ole mielestäni kyse mistään muusta kuin tietämättömyydestä ja laiskuudesta.

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)