Keskustelut Metsänhoito Joutoalueiden metsitystuki

Esillä 10 vastausta, 221 - 230 (kaikkiaan 234)
  • Joutoalueiden metsitystuki

    Merkitty: 

    Mitä mielipiteitä? Itse ajattelen että tuki on varsin hyvää tasoa. Tosin tuo on mielestäni hiukan tulkinnanvarainen. Esim. pykälä 9§. Onko koko pykälässä mainittu metsittämisketju suoritettava?

  • Hämis

    Oho, on se uskottava, tuki pamahti tilille syyskuussa.

    Metsänkävijä

    Kyllä, sama täällä. Maksu tuli toteutusilmoituksen mukaisesti. Metsitystuessa on vain kolme maksatuspäivää vuodessa. Itsekin tein toteutusilmoituksen jo kesäkuussa heti istutusten jälkeen. Minullakin ala pieneni hakemuksen käsittelyvaiheessa luontaisen taimettumisen ja edellisten omistajien EU-tukien takia. Metsitystukea tuli kuitenkin kaksinumeroiselle hehtaarimäärälle. Metsitystuki oli hyvä porkkana saattaa metsää alkuun ja luontaisesti taimettuneet ovat myös jo hyvässä kasvussa. Metsälehden verkkolehdessä oli juttua, että suuri määrä hakemuksista on hylätty.

    Mehtämiäs

    Ensimmäinen hoitopalkkio pitäisi tulla tilille syyskuussa. On kyllä ollut itsellä ainakin työllistävä vaikutus  vajaa 3 ha vuosittainen metsitysalan heinääminen. Tällaiseen urakkaan en enää koskaan lähde enkä tutuille suosittele jos hyvän haluaa tehdä. Boorin levityksen jälkeen tuntui seuraavana vuonna heinäkin ottavan kasvupyrähdyksen. Voineeko se asiaan sitten vaikuttaa. Taimet on lähtenyt hyvin kasvuun ja vain yksittäisiä kuoli ja boori teki tehtävänsä. 2022 istutetut 2 vuotiaat kuusen taimet ovat parhaat jopa metrin mittaisia. Osa kyllä juroo kovasti kasvavassa heinikossa. Se missä vuohenputki ja vattu kasvaa niin taimetkin kasvavat paremmin ja helpompi etsiä aina tässä loppukesästä. 2000 kpl/ha oli ehkä liioittelua vaatimuksissa särkymävaran takia, mutta onpahan mistä valita kun ensimmäinen taimikonhoito raivaussahalla koittaa. Vahvasti kasvavat pajupuskatkin pitää tänä vuonna niittää välivuoden jälkeen nurin kun on jo yli 2 metristä. Miten muilla on projektit onnistuneet. Metsaan.fi ei ainakaan ole vielä metsäkuvioksi ala päivittynyt.

    Puuki

    Istutin omalla kustannuksella kuuset , kun alue ei kelvannut metsitystukialueeksi, jonkin nippeliasian takia. Ei tarvinnut raivata yhtään etukäteen.

    Erään kuvion aion täydennysistuttaa vakuutusyhtiön laskuun. Vakuutus kun kattaa epäonnistuneen istutusalan uusimisen.

    Pete

    Vakuutusyhtiö ei käsittääkseni maksa ”epäonnistuneen” istutusalan uudelleenistutusta vaan korvaa ehtojen mukaan esimerkiksi myyrätuhosta johtuvan vajaatuottoisuuden. Ja vieläpä niin, että istutustaimien vahingoittumisella ei sinällään ole merkitystä vaan sillä onko kuvio vajaatuottoinen luonnontaimet huomioiden. Mikään vakuutusyhtiö ei korvaa istutusvirheestä, virheellisestä taimien varastoinnista, virheellisestä istutustyöstä JA kuivuudesta johtuvia taimikuolemia. Toki en tiedä mistä Puukin epäonnistuminen johtuu.

    Pete

    Itse olen metsittänyt muutamia entisiä peltoja. Osalla kasvoi hyvinkin vahvasti leppärankaa. Resepti on aina ollut sama:

    1. vuosi – vesakon raivaus loppukesällä

    2. vuosi heinäkuun alku – nousseen vesakon ja heinän yms. ruiskutus glyfosaatilla 4-6litraa/ha + bortrac 15litraa/ha + 200litraa vettä . Syksyllä mätästys, mieluiten naveromätästys

    3. vuosi toukokuu/kesäkuu – 2 vuotiaiden kuusten istutus

    4.-10. vuosi – ei mitään toimenpiteitä, yksittäisiä leppiä ja pajuja raivannut kulkiessa. Ei heinäystä, ei varhaisperkausta. Kuuset nousevat hienosti vahvankin heinän/horsman/mesiangervon keskeltä

    11.-15.  vuosi – taimikonharvennus, pajujen ja leppien sahaus, usein koivusekoitusta voi jättää

    95% kokonaismetsitysalastani (vajaa 10ha, 5 eri kohdetta) on nyt erittäin kovakasvuista kuusikkoa. Minkäänlaista heinäystä en ole tehnyt. Aivan olennaista on glyfosaattiruiskutuksen ajoitus, se pitää tehdä edellisenä kesänä kaadetusta puustosta nousseeseen vesakkoon (ja tietysti kasvillisuus) ja nimenomaan heinäkuun alussa. Näin saa hyvän tehon. Ruskutusajankohtaa on tutkittukin ja glyfosaatilla paras aika on heinäkuun alku. Mikäli ruiskutusta ei saa ajoitettua heikuun alkuun (ja uudelleen nouseeseen vesakkoon), niin kannattaa suosiolla siirtää koko projektia vuodella. Tai sitten hyväksyä se, että heinäämistä joutuu toistamaan useita kertoja.

    Ihan oikeasti kannattaa tähän ruiskutukseen panostaa. Usein se onnistuu maataloustraktorilla kunhan vesakko on vain niitetty niin että puomit pystyy levittämään. Jos kohteella on epätasaisuutta ja ojien ylitys (tietysti) vain rumpujen kohdalta, niin suunnittelua ja ennakointia tarvitaan. Jos kasvusto on erityisen korkeaa ja tiheää niin pohjan muotoa on vaikea traktorinkopista hahmottaa. Mikäli ajonopeus hidastuu suunnitellusta niin vettä ja glyfosaattia täytyy olla varattuna riittävästi ettei lopu kesken.

    Sumuruiskulla on jonkun pienen kuvion ruiskuttanut. Onnistuu sekin, mutta jos pinta-alaa on useampi hehtaari, niin alkaa olla tekemätön paikka.

    Metsänkävijä

    Kohta on tosiaan ensimmäisen hoitopalkkion vastaanottamisen aika. Maksupäivä on 15.9. Itse olen päässyt varsin helpolla. Pienen alan olen heinännyt pariin otteeseen. Alue on vanhaa turvetuotantoaluetta. Alueelle alkuun boorilla terästetty tuhka, mätästys heinäisempään osaan, kuu maisemaan vain männyn istutus sotilaallisiin riveihin. Hyvin on taimet kasvaneet, parhaat ovat jo metristä. Alue on metsämaata metsään.fi palvelussa.

    Jean S

    Aika lailla tuskaista on, mutta kyllä siellä jotain kasvaa (eri alueille laitettu siis lehtikuusta, mäntyä, rauduskoivua ja kuusta, osaan tukea ja osaan ei). Rauduskoivut näyttävät voivan parhaiten eli nousevat voimakkaimmin röhnästä yli. Laajamittainen myrkytys näyttää olevan hyvin tarpeellista näissä; ehkä heinän kanssa puuntaimet vielä jotenkuten voivat pärjätä, mutta yhdistelmä koiranputki-horsma-mesiangervo on jo aika hurja.

    Jälkikäteen tehtyjen myrkytysten ajankohdasta Pete voisi lausua asiantuntijana jotain, myös lehtipuiden osalta. Havupuut kai kestävät glyfosaattia paremmin.

    Metsämaaksi eivät ole toistaiseksi muuttuneet, pitäisi varmaan tehdä niihin metsänkäyttöilmoitus 😀

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Entisten maatalousmaiden metsitys tunnetaan työläänä ja niissä on ollut myös paljon eläintuhoja (hirvi, myyrä ja jänikset). Olisiko joillakin kohteilla mahdollista liikkua maatalousttaktorin ja niittokoneen kanssa? Tämä edellyttäisi että riviväli olisi etukäteen suunniteltu sopivaksi.

    Visakallo Visakallo

    Maatalousmaiden metsitys tarjosi aikoinaan yllätyksiä. Silloin 1980-90 lukujen vaihteessa oli vielä tarjolla myös maavaikutteisia myrkkyjä. Niitä kun ruiskutti traktorilla entiseen heinäpeltoon, niin parin viikon päästä maanpinta oli kuin Marsissa, eli ei yhtään vihreää kortta missään! Yllätys odottikin sitten seuraavana kesänä, kun istutusalueen valtasikin aivan eksoottisen näköiset  kasvit! Maaperän siemenpankissa oli sellaisia lajikkeita, jotka saivat elintilaa, kun kilpailevia lajikkeita ei ollut.

Esillä 10 vastausta, 221 - 230 (kaikkiaan 234)