Keskustelut Metsänhoito Joutoalueiden metsitystuki

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 234)
  • Joutoalueiden metsitystuki

    Merkitty: 

    Mitä mielipiteitä? Itse ajattelen että tuki on varsin hyvää tasoa. Tosin tuo on mielestäni hiukan tulkinnanvarainen. Esim. pykälä 9§. Onko koko pykälässä mainittu metsittämisketju suoritettava?

  • Turvekangas

    AJ, monenlaista on tullut kokeiltua.

    Valtaosa on ollut istutettua mäntyä ilman muokkausta. Paikoitellen toiminut ihan hyvin ja taimet lähteneet kasvuun. Haasteita on tullut paikottaisesta märkyydestä. Sarka on n. 20 metriä leveä ja osa siitä voi olla märkä, vaikka ojat toimivat todella hyvin. Johtuneen pohjamaasta taikka vaikka kallion läheisyydestä jonka päällä turpeen koostumus on erilainen. Tällaiseen kohtaa levitetty tuhkakin häviää kuin kankkulan kaivoon ja olen toistanyt lannoituksen. Taimien kasvu on aluksi heikkoa ja rouste nostaa taimia herkästi. Ajan kanssa pinta sulkeutuu ja taimien kasvu paranee.

    Männyn siemenien osalta on myös suuria eroja. Paikoitellen itävät hyvin ja kasvu jatkuu seuraavina vuosina. Paikoitellen ei meinaa itää niin millään. Muokkauksena olen käyttänyt mönkijässä olevaa  6-lautasen muokkaria. Sillä saa kapean muokatun käytävän johon siemen on kylvetty, muuta osaa sarasta ei muokata. Samoin tuhkan voi aluksi valuttaa vain tälle muokatulle osalle ja sitten myöhemmin koko alalle. Kylvö on siis lopulta vain täydentämässä istutettujen taimien tiheyttä. Männyn sirkkataimi voi itää hyvin, mutta palaa kesän kuumuudessa ja kuivuu. Kun pintakasvillisuutta alkaa nousemaan, sirkka voi selviyä paremmin, jos ei sitten jää pimentoon.

    Sitten on on kokeilua kuusella. Tällaisia paikkoja on monesti sarkojen reunasat, jossa ojan penkalla ja pakalla kasvaa reilusti suurempaa koivua ja mäntyö ja jokunen kuusikin. Varjoisammassa osassa ne on lähteneet paikoitellen hyvin asvuun ja paikoitellen ei ollenkaan. Lannokkeena tuhka jossa boori mukana.

    Kokeiluja myös lehtikuusella. Näitä istutettu paikoittellen jotta maisemaan tulisi monimuotoisuutta sitten aikanaan. Kasvu heikompaa kuin kivennäismaalla, mutta kasvua kuitenkin. Lannokkeena samat kuin muuallakin.

    Luontainen hies- ja rauduskoivu täydentää sarkoja mikäli siihen tarvetta. Paikoitellen kuusia istutettu koivin sekaan jolloin koivu toimii verhopuustona kuusen suojana hallaa vastaan.

    Metsitystuetulle alueelle valitsin männyn istutuksen. Se on varmin, kun se pääpuulajin taimikko tulee sinne saada aikaiseksi. Tämän vuoden taimet olivat isoja ja kasvoivat kesällä reilusti.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos! Mielenkiintoisia kokemuksia eri puulajeista. Varmaan pohjamaan ominaisuudet vaikuttavat siihen mikä onnistuu, ja samoin jäljellä olevan turpeen laatu ja määrä. Ympäröivistä metsistäkin voi saada vinkkejä siihen, mikä puulaji saattaisi onnistua.

    Lehtipuista hieskoivun lisäksi kokeilun arvoisia voisivat olla esimerkiksi tervaleppä, saarni ja tammi.

    Turvekangas

    Turpeen ominaisuudet on mielenkiintoinen aihe. Pari reunasarkaa on metsittynyt luontaisesti ja on nyt n. 5 metristä, varhaisperattu vuosia sitten.

    Reunassa on reilunkokoinen eristysoja jonka penkasta näkee kuinka pohjamaa tulee aikoitellen lähemmäksi nykyistä maanpintaa. Vaikka pohjamaa olisi metrin syvyydessä, erottuu kasvavassa puustossa selvästi ravinteikkaampi kasvupaikka. Olen tätä miettinyt siten, että aikanaan kun turve on kehittynyt, pohjamaan kivennäisaineita on noussut (kasvien nostamana?) myös ylempiin kerroksiin. Tämä käsitys poikkeaa näkemyksestä, jossa pohjamaa pidetään omana kerroksena ja turve omanaan. Oletan siis, jotta  siinä välissä olevassa turvekerroksessa on myös kivennäisiä mukana – vähentyen toki mitä kauemmaksi kivennäismaasta mennään.

    Ympäröivä metsä kertoo myös omaa tarinaansa. Samoin vanhemmat ilmakuvat alueelta, niitähän on paikkatietoikkunassa katsottavissa.

    Puuki

    Turvetta on monenlaista . Riippuu sitä mistä turve on muodostunut ja mikä on maatumisaste.  Puusta tulee puuturvetta ja sammalista ja muista suokasveista erilaista.     Saraturvesuot esim. päästää metaania vaikka suota olisi kuivattukin.  Korret toimii putkistoina  anaerobiselle metaanin haitumiselle  syvemmältä  suosta.  Muistaakseni siniheinä (tjkvast. niminen)  suolla  kertoo suon huonosta metsäkasvatuskelpoisuudesta , ravinne-epätasapainosta.

    Turvekangas

    Turvetuotantoalue metsitysmielessä on tosiaankin monimuotoinen. Ojan penkan näkymä erilaisine muinaisine kasvikerroksineen avaa näkymää menneistä ajoista. Sieltä erottuvan muinasten koivujen tuohet valkoisena, kuusien kävyt, liekopuut ja puiden juuristot omina kerroksinaan. Ja tosiaan suokasvillisuuden kerrokset eriasteisina maatumina.

    Ojanpenkoilla kasvaa myös kasveja, jotka ovat voineet saada alkunsa siemenpankeista. Esim. jokin takiaianen, jollaiseen en ole muualla törmännyt. Ameriikanhorsma on myös yksi kasvi, jota ojanpenkalla voi paikottelen tavata. Se olenee 1900-luvun alkupuolen tulokaskasvi. Suokukka ja sen kukinta keväällä on todella kaunis kuten myös kihokki, joka kertoo niukasta typestä.

    Turvepinnan kasvuolosuhteet olenevat samansuuntaisia kuten luonnontilaisenkin suon. Ylhäältä katsoen suon kasvillisuus on laikuttaista, pieniä  ja suurempia laikkuja sekä niiden välisiä pintoja. Tämä huomioiden puunkasvatuksen varmistamiseksi puuntuhkalla lannoittaminen varmistaa ravinteiden saanin koko pinnalla.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Suon ominaisuuksiin vaikuttaa pohjamaan lisäksi vielä kallioperäkin. Juha Kauppinen kirjoittaa aiheesta kiehtovasti kirjassaan Monimuotoisuus. Esimerkiksi Sodankylän Viiankiaavan alla oleva vihreäkivivyöhyke näkyy suon kasvillisuudessa, koska pohjavesi on kosketuksissa kallioperän kanssa. Kirjassa mietittiin miten mahdollinen Sakatin kaivoshanke Viiankiaavan alle toteutuessaan vaikuttaisi suon ekologiaan.

    Tolopainen Tolopainen

    On siinä pahasti arvot sekasin, kun arvokkaan kaivoksen tuloa yritetään estää puhumalla pehmoisia jänkhän pintakasvillisuudesta. Se ei elätä ketään. Ei edes Asalakan poroja, jotka ovat pahimpia tuholaisia luonnolle.

    Metsänkävijä

    Mukava kuulla, että sieltä löytyi yksi nopeasti edennyt metsitystukipäätös ja männyt ovat maassa kasvamassa. Eli nopeasti hakemus maaliskuun alussa liikkeelle kannatti! Oliko alue selkeä tapaus, johon ei ELYn tai Metsäkeskuksen tarvinnut kovasti lausua? Taisi ELY mennä näistä keväällä nopeiten ruuhkaan. On mielenkiintoista kuulla tuleeko uudistettuun kakkoshakemukseen vastaus vielä tämän vuoden puolella. Ja erityiskiitos uudistuskokemusten jakamisesta. Hieno homma, että olet saanut uutta metsää alkuun. Vahvistaa omaakin tuntemusta, että kyllä tuollaisille alueille tulee komea männikkö!

    Turvekangas

    Itse ELYn lausumaa ei näy, ellei se sitten lyhykäisyydessä ole ”ELYllä ei ole huomautettavaa” kommentti.

    Omin silmin katsottuna kohde oli selkeä ja ojitukselle ei ollut tarv tehdä mitään. Ojitukset oli jo aikanaan tehty toimiviksi, kun VAPO poistui alueelta. Alue oli heillä 35 vuotta vuokralla ja lopuksi se palautui metsitykseen kelpaavana. KAivatin silloin vetoojat kuntoon ja niiden varsille penkkatiet. Alueen läpi kun virtaa metsäpuolen vedet, niin näin sain varmistettua veden poistumisen sekä metsäojituksilta että myös turvesuolta.  Turpeen nosto jäi alueella hiukan kesken, kun Vapo päätti lopettaa kaikki tuotantoalueet jonne olisi pitänyt uusia vedenpuhdistusjärjestelyt.

    Jos parannusksia tähän metsitystuki-toteutukseen hakee ilmastotalkoiden näkökulmasta niin olisi ollut paikallaan ottaa nämä turvetuotantoalueet erilleen muista metsityskohteista.  Ne kun olisi ensin katsottu läpi ja tehty nopeita päätöksiä niin toteutuksia olisi saatu alulle ihan eri malliin ja olisimme jo pidemmällä kohti sitä lopullista tavoitetta eli hiilen sitomista.

    Teufelin Zumi

    Vuokrat kelpaa mutta niillä ei pysty metsitystä tekemään. Miksi se sitten on yhteiskunnan velvollisuus?
    Mielenkiinto metsitykseen paranee huomattavasti kun on mahdollinen uhkasakko olemassa.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 234)