Keskustelut Puukauppa Joukkokäsittely mäntykuitupuun teossa

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 83)
  • Joukkokäsittely mäntykuitupuun teossa

    Juttelin UPM erään ostajan kanssa asiasta. Hän kertoi, että hänen alueellaan männikköjen ensiharvennukset tehdään joukkokäsittelyllä ja puu mitataan ajokoneen vaaalla. Tätähän on tehty energiapuulle, mutta ei yleensä kuitupuulle.

    Näin hakattua mäntykuitua voidaan hänen mukaansa käyttää Suomessa vain Pietarsaaren sellutehtaassa. Saanto normaalitilanteeseen verrattuna on 15-20 % parempi. erityisesti siksi, että kuitua voidaan ottaa 4 senttiin. Miten tämä hyöty sitten jaetaan UPM:n, myyjän ja motoyrittäjän kesken on tietenkin arvoitus.

    Lähinnä minua tässä asiassa kiinnostaa se, että millaista jälkeä tulee tiheydessä 3000 runkoa/ha kasvatetussa mäntytaimikossa. Tätä tiheyttähän suositellaan käytettävän laatumännyn kasvatuksessa. Toinen tietenkin se, että ylestyykö menettely, jolloin seurauksena saattaisi olla pieni lisätulo metsänomistajallekin.

    Täällä on esitetty myös, että joukkokäsittelylaitteen hankinta on ollut motoyrittäjälle huonosti tuottavsa investointi.

    Tarkoitus on käydä katsomassa jotain työmaata. Olisi kuitenkin mielenkiintoista saada näkemyksiä asiasta.

  • kuusessa ollaan

    Viimeisimmässä Fixterissä, joka on toimitettu Pirkanmaalle, on karsiva koura, jolla pystyy tekemään tyvistä ainespuuta. Se on vasta tekemässä koneesta paremmin kaikkiin olosuhteisiin sopivan, metsäyhtiökin voi hakkuuttaa tyvet kuitupuuksi ja paalauttaa latvat.

    Rane

    Tanelilta oikeutettu huomautus.Pyydän anteeksi Suorittavalta.
    Tuota ettei joukkokäsittelyä käytetä voi tosiaan ihmetellä.Viime syksynä oli OK-yhtiöiden työnäytös jossa 901 Komatsu teki puhtaassa männikössä ensiharvennusta.Nappasi kolme runkoa ja karsi ne yhdessä.Sivustakin katsottuna huomattavasti tuottavampaa kuin yksin puin käsittely.Rane ei tunne Komatsun kouria sen kummemmin mutta ei tuo ominaisuus kuulema haitannut avohakkuidenkaan tekoa.
    Vaikuttaa siltä että kun noin tehokasta menetelmää ei saada käyttöön niin syy on muutosvastarinta sekä tehdas että metsäpäässä.

    suorittava porras

    Yksi ko laitteen yleistymisen esteistä meinasi unohtua. Käsiteltävien kuvioiden koko pyrkii olemaan alle 2ha , Mieluummin lähempänä yhtä.
    Kannattaako moista erikoiskonetta käyttää niin pienillä kuvioilla ? Sama työ on useinkin mahdollista tehdä edullisemmin yleiskoneella muuun hakkuutoiminnan yhteydessä , kun asiat osataan suunnitella oikein . Ainakin yksi turha siirto säästetään kokonaiskustannuksissa.
    Yhteistoiminta kyläläisten kesken voisi parantaa tilannetta , mutta pitkän kokemukseni perusteella en olisi kovinkaan toiveikas tässä asiassa . Vasta yhtiöiden ja harvalukuisten suurmaanomistajien mailta löytyy riittävän suuria yhtenäisiä käsittelykokonaisuuksia.

    Pete

    Rane kirjoitteli laatupuun kasvatuksesta ja viittasi Kärkkäisen menetelmiin. En tiedä mitä Rane tarkoitti, mutta laatumännyn kasvatus ei edellytä kasvattamista +3000kpl/ha tiheydessä ensiharvennukseen. Se edellyttää taimikkovaiheessa riittävää mäntyvaltaista ”tungosta” ja useampaa raivaussahatyöstöä. Kylvömännikkö pitää harventaa viimeistään 2m pituudessa max 5000kpl/ha asentoon ja taimikonharvennus sitten riukuvaiheessa. Siinä voi aivan hyvin pudottaa runkoluvun 2500kpl/ha tienoille. Ensiharvennus sitten yksinpuin ja kunnon kertymällä. Yksinkertaista. Ellei hirvet tee tuhojaan.

    suorittava porras

    Ranelle vastaan , että en muistele pahalla . Kentälle on vain luotu liian suuret odotukset tiettyjen menetelmien markkinointivaiheessa . Myönnän , että itsekin puhkuin intoa täynnä kun ilmapallo ensimmäisillä enrgiapuutyömailla runsas 10 vuotta siiten . Pian kävi kuitenkin ilmi , että oltiin käytännössä hakemassa raivaussahaa korvaavaa työkalua metsään ja muu oli vain kemeratuilla kikkailua .Oli autuaasti unohdettu se seikka , että samaa työvaihetta on mahdollista tehdä keskim 400 kertaa halvemmalla työvälineellä ja vaatimukset ammattitaidon suuhteenkin olisivat vaatimattomammat..

    ..muutta siihen joukkokäsittelyyn ja sen tuloksena valmistettuun puutavaraan. Yksi syy ,mikä on pysäyttänyt toisen asiakkaan joukkokäsittelytouhut , voi olla puutavara-autojen koknaispainojen korortus . Pieniläpimittaisesta puusta ei saada täysiä kuormia .Mainitsemallani kohteella ollaan ilmeisesti siirtymävaiheessa ja on tehty raivaukset joukkokäsittelyä silmälläpitäen tietämättä painorajojen muutosten vaikutusta . Ennakkoraivaus olisi pitänyt nykyisessä tilanteessa tehdä huomattavasti raskaammalla kädellä Tämä painoasia tuli mieleen siksi , että korjuuesimies oli soitellut hätääntyneenä latvaläpimitaltaan minimin lähellä olevien pöllien suuresta määrästä. Tämä tarkoittaa käytännössä painoltaan pieniä rekkakuormia.
    Energiapuolen pattitilanne puolestaan on tullut yllätyksenä ja tilanne ratkeaa lopulisesti vasta EU-päätösten jälkeen . Ainoa asia , mikä on varmaa , on ,että nykymuotoinen tuki loppuu ensi keväänä.

    Korpituvan Taneli

    Kun Suorittava puhuu kuvion koosta niin kyllähän alle 2 ha on pieni mille tahansa koneelle, runsaspuustoinen aukko vielä kai menettelee tuon kokoisena. Ei kuitenkaan tarvita mitään suurmaanomistajaa ja kyläyhteistyötä, että leimikon koko nousee yli 5 hehtaarin. Pitää vain käyttää maalaisjärkeä.
    Kaippa niitä hehtaarinkin leimikkoja tarjoillaan, mutta silloin vika on MO:n hatun alla, ellei kokonaispinta-ala ole sitten alle 10 ha. Tuhokohteissa pieniäkin pinta-aloja voi tulla, mutta kyllähän niihinkin aina jotain voi yhdistää.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Tuntuu omakohtaisen kokemuksen perusteella aika kornilta kun me metsänomistajat haemme isoja hakattavia aloja. Kun kolme viimeistä kauppaa on jäänyt keskentekoiseksi nimenomaan koneurakoinnin lopetettua työt kesken. Nytkin viimeisessä kuten aiemminkin olen kertonut männikön kakkosharvennusta ei toteutettu vaan lähdettiin ojan toiselta puolen kesälomille. Ajokonekkin makasi muutaman viikon minun maillani ja sopivasti juuri oman kulkemiseni esteenä tietysti.
    Sitä ennen tielinjan avaaminen myös kesken. Nyt jouduin kaivurimiehen edestä kesälomallani painamaan kovalla kiireellä tukkimäntyä nurin sahalla kovassa helteessä. Osa sotkettiin pohjiin ja osa on nyt röykkiönä tien laidassa. Ja yksi kohde oli tämä e-puuhakkuu josta myös hilppastiin kiireen vuoksi eteenpäin. Eikä mikään näistä kohteista edes varmaan ollut kokonaisalaltaan viittäkään hehtaaria.

    Pähkäilijä

    Ostopuoli lienee saanut ohjeistusta mitä ostaa ettei hakkuut jää kesken. Etkös kertonut aikaisemmin ettei ne enää soittelekaan vaikka aikaisemmin viikottain kyselivät onko mitään myymistä?

    jees h-valta

    On aika raukkamaista edes yrittää vierittää syy metsänomistajan kontolle jos kauppa on sovittu ja työn paikanpäällä osto nähnyt.
    Eikä vaatimuksia. Nyt viimeinen työ keskeytettiin vain kesäloman vuoksi. Yrittäjä oli itse motoa pois hakemassa ja kertoi tämän syyn minulle. Eli ei taida kauhean huonosti mennä heillä nykypäivänä. Jos noin tarkka on lomanaloituksen mitoitus että koneet kesken työn pois.
    Edellisen syyksi taas ilmoitettiin ettei ehkä ole routaa ja siten kantavuutta koneille. Kaivurimies kyllä totesi ettei ainakaan hänen mielestään olisi ollut este vaikka kesällä tehdä.

    suorittava porras

    #” Nyt viimeinen työ keskeytettiin vain kesäloman vuoksi. Yrittäjä oli itse motoa pois hakemassa ja kertoi tämän syyn minulle. Eli ei taida kauhean huonosti mennä heillä nykypäivänä. Jos noin tarkka on lomanaloituksen mitoitus että koneet kesken työn pois.”#

    Ettei totuus hämärtyisi vähän taustoja kevään tapahtumista.
    Huhtikuun lopussa samana päivänä , kun ilouutinen Metsägroupin investoinnista Äänekoskelle kerrottiin , lähestyttiin yrittäjiä viestillä . Viestissä käskettiin lopettamaan hakkuut välittömästi ja työt jatkuisivat vasta kesäkuun puolella . Pieniä lievennyksiä tilanteeseen lopulta tuli .Tämä on varmasti vaikuttanut alueellisesti hakkuuaikatauluihin.
    Toinen seikka , joka puolestaan lopetti hakkuut(ainakin paikallisesti) kesäkuussa , oli mäntytukin vastaanoton päättyminen 10.6 , johon mennessä tavaran oli oltava sahalla . Käytännössä hakkuut loppuivat jo tätä ennen. Tukkia ei jätetty tien varteen sinistymään . Siis lomille.

    Jessen talvinen savottakin olisi mahdollisesti ollut kerralla selvä , jos raivaukset olisi tehty riittävällä voimakkuudella ajallaan . Jos hakkuualueella on runsaati alamittaista tavaraa tukkipuiden joukossa , ei hakkuun keskeyttämiseen tarvita suurempia perusteluja , varsinkaan , kun energiapuuta on firman mukaan paikat täynnä eikä tulevista tarpeista ole tietoa .Siltä osin hakkuut ovat pysähdyksissä ainakin syyskauden.

    ..ja se kolmas tapaus johtui liian pienistä puista , ei yrityksen puutteesta. Se loppu kahdeksan hehtaariakin on syytä ottaa työlistalle by manu .

    Sopii muuten miettiä , paljonko kannattaa nojata metsätaloudessa energiapuun varaan. Voi puskea hikeä vastakin.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 83)