Keskustelut Metsänomistus Joko on klapit tehty?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Joko on klapit tehty?

    Itsellä klapit on jo tehty ja pinottu lavoille, jotka saa olla taivasalla kuivumassa heinä-elokuun vaihteen tienoille saakka, sitten kuormaajalla siirrän lavat katon alle suojaan syyskosteudelta.

    Itse sirkkelöin klapit maaliskuun loppupuolella, jolloin tulee käytettyä hyväksi huhti-toukokuun kuivat ja tuuliset ilmat. Mielestäni tämä on parempi ajankohta klapisavotalle, toukokuukin vielä menettelee, mutta kyllä kesäkuussa klapien teko on jo liian myöhäistä, ei ehdi kuivua riittävästi, tietysti jos klapeilla on aikaa kuivua useampi vuosi, niin siinä tapauksessa ei ole haittaa, vaikka polttopuusavotta jäisikin kesään.

    Tein jopa viime syksynä muutaman kuution klapeja, kun kaatelin pihakoivuja, ja laitoin niistä tehdyt klapit lavoille kuivumaan ja lavat heti katon alle, hiukan hometta ja sinistymistä tuli klapien päihin talven aikana, mutta kyllä ne kuivuvat ajan kanssa, ja niitä ei nyt ole tarviskaan polttaa vielä muutamaan vuoteen.

  • Itäsuomen Antti

    Ens talveks taitaa melkein olla jo liiterissä. Tammikuussa kaatelin muutaman pihakoivun jotka on ulkosalla pinossa, ne saakin kuivaa kesän ulkosalla. Viimevuotisia pinoja jäi jokunen myös ulkoruokintaan, mutta tulevia talvia taitaa riittää joten tänäkin kesänä on luvassa halkosavottaa. Yritän kovasti päästä siihen tilanteeseen, ettei tartteis murehtia sitä, milloin kaataa puut jotta ehtivät kuivua.

    Työpaikalla tilanne on vähän huonompi. Siellä on pinossa vasta reilu neljännes ens vuoden tarpeesta, juhannukseen mennessä pitäis murjoa vielä satakunta mottia kattilapuita. Niin pääsis sielläkin talvesta etiäpäin.

    Salonpoika

    Valtaosin on tämänvuotiset tehty. Pari pientä kasaa on vielä tarkoitus tehdä, kun noita tarpeita on nyt niin tolkuttomasti myrskyjen jäljiltä. Puolet tehtiin suoraan katon alle. Se kasa ”kaadetaan” keskikesällä varaston perälle ja etuosa täytetään pihalla kuivuneilla. Olen pyrkinyt tekemään pilkkeet kevättalvella; se mikä vie lumet vie myös hyvin kosteutta puista. Nyt on vain nuo ”vanhan miehen vaivat” sotkeneet hommia ja kaikki omat aikataulut sekaisin.

    Puuhastelija

    Eipä ole vielä. Ehkäpä joku kuudesosa on tehtynä, mutta muutama kymmenen kiintoa odottelee tuossa pinossa. Ensitalven puut on kyllä jo tehty viime vuonna ja on tuolla varastossa.
    Varmaan tulee kaikkiaan tehtyä jotain 150heittomottia. Oma tarve lienee parikymmentä heittokuutiota vuodessa.

    Pähkäilijä

    Viikonloppuna tuli jatkojalostettua parikymmentä kiintoa puuta pienemmäksi. Ei tosin ensi talvelle vaan jonnekin 5-6 vuoden päähän.

    Täällä oli pikkunen aukko pystykaupalla talvella ja jätin itselleni sellut/lahot/lehtipuut. Mielenkiinnosta tuli karsittua vesurilla muutama kuusenoksakasakin ja ajattelin kesällä pätkiä ne. Katsotaan talvella löytyykö kattilasta sopivat säädöt pienpuun poltolle.

    Nykyisellä lämmitysöljyn hinnalla saa omalle työlle ja raaka-aineelle puunpoltossa laskea 50 snt/kg verrattuna ostoenergiaan.

    aatu

    Viime keväästä asti ollut klapit häkeissä, ja nyt viikonloppuna aloin latomaan liiteriin, että saa uuden satsin tehtyä häkkeihin. Taas vaan näyttää siltä että hellapuut loppuu kesken ja leivinuunipuut riittää pariksi talveksi.

    Pähkäilijä
    6 m3

    Halkosavotta jatkuu aina sopivilla keleillä.

    Joku epäili mananmajoille menneessä polttopuu ketjussa syksyllä tehtyjen halkojen homehtuvan ja sinistyvän talven aikana.
    Tein loka- marraskuun vaihteessa metristä koivuhalkoa noin 5 pinokuutiota. ”Peittelin” heti teon jälkeen pressukatoksen alle, väljä A-mallinen katos jonka alta tuuli pääsee läpi puhaltelemaan.
    Halot kuin eilen tehtyjä, ei hometta, ei sinistymää.
    Valmista tavaraa kattilaan kunhan vaan ajelen mönkkärillä metsästä tienvarteen.

    Paitsi että koivun säästän talvipakkasille, käyttöveden lämmitän kesällä rankapuulla.

    Gla

    Kuten 6m3 totesi, homma on jatkuvaa, eikä sillä ole alkua tai loppua. 25 kiintoa (muutaman vuoden tarve) on kuivumassa, mutta aina silloin tällöin tulee syystä tai toisesta tehtyä lisää.

    6 m3

    Löytyhän tää kun aikansa etsi.

    Alkoi taas ”pätkätyöt” tälle talvelle. Sopiva työilma, -16 ja tyyntä.
    Ei haittaa hirvikärpäset eikä hyttyset. Eikä lumikaan.
    Sahurin kierrokset vaan oli alkuun hakusalla.

    Keväällä tehdyt ja ilman ilmavaa pressukatosta tehdyt halot olis kylläkin saanut suolata. Viimeks taisi olla -98 kesä näin surkea polttopuitten kuivaamiselle ilman katosta.
    Ilman katosta metsässä ristikolle kuivumaan ladotut halot lykkää sientä, hometta ja muuta epämääräistä kasvustoa.
    Pressukatoksen alla olleet kuin ”eilen” tehtyjä, jonkun verran sinistäjää pinnassa siellä minne sateet on päässeet pressun alle.

    jees h-valta

    Jep, nuoren metsän siivous alkoi ja tuulenkaadot samaan syssyyn.
    Kuusipuhdas kipale mutta menee pannun pesään kuin häkä.
    Krouvimpi tietysti myydään. Neljä tuulenkaatoa heti ensreissun saldoa (joista kyllä yksi puolikuiva ja paskalaho).
    Mäkimaastoa ja kuuselle huono mutta kasvatellaan nyt pienen aikaa vielä. Kun hiukan tukkia alkaa irrota enemmän irtoaa koko mäellinen samaan kauppaan. 15-20 v. korkeintaan niin uudistus.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)