Keskustelut Puukauppa Joko olette FSC-sertifikaatissa?

  • Tämä aihe sisältää 66 vastausta, 20 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten mehtäukko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 66)
  • Joko olette FSC-sertifikaatissa?

    Merkitty: 

    Metsien FSC-sertifiointi yleistyy nyt Suomessakin.
    Onko palstalaisilla kokemuksia omien metsiensä liittämisestä FSC-sertifikaattiin?
    Minkälaisia ovat olleet kustannukset, haitat ja hyödyt?
    Toivoisin vastauksia erityisesti niiltä, jotka jo ovat tämän sertifioinnin piirissä.

  • Arnold Layne

    Euron per hehtaari per vuosi kun varaat niin anemaksujen summa ei pääse yllättämään. Jonkinlainen lmoitusmenettely sisältynee näihin hömppäsertifiointeihin taholle x.

    Pete

    isoin ongelma FSC:ssä saattaa olla se, että kemiallisella torjunta-aineella (tukkimiehentäi) käsiteltyjä taimia ei saa käyttää uudistamisessa. Näin on ainakin Ruotsissa, mutta onko jo Suomessakin. Taimia koitetaan sitten vahata ja päällystää hiekalla. Tulokset ovat olleet hyvin vaihtelevia ja taimikustannus joka tapauksessa korkeampi.

    tietysti myös glyfosaatin käyttö on varmaan kiellettyä. No viisi vuotta on lyhyt aika.

    Visakallo

    UPM:n omat metsät ja osa sopimuasiasikkaiden metsistä ovat FSC-sertifioituja. Niissä käytetään UPM:n oman taimitarhan taimia. Ainakin tähän asti UPM:n taimet ovat olleet käsiteltyjä tukkimiehentäitä vastaan, vai onko tälle keväälle tullut muutos?

    lpjk

    Liityin puukaupan yhteydessä FSC:hen kokeilumielessä ja nyt hakkuiden ollessa menossa alkaa tuntua, että saattaa jäädä lyhyeksi kokeiluksi.

     

    Melkoinen määrä puutuloa jää metsään, kun otetaan huomioon nuo 20 puuta hehtaarille ja leveät suojakaistaleet. En ollut tiedostanut myöskään sitä, että säästöpuuryhmiä jätetään jokaisella hakkuukerralla samoille kuvioille. Siis pahimmillaan ensiharvennus, pari harvennusta ja päätehakkuu. 80 puuta per hehtaari, jos nyt edes tämän olen käsittänyt oikein. Tämän päälle riistatiheiköt ja muut. On tuossa mielestäni loogisesti ajateltuna ainakin tuplamäärä jättöä, mikä olisi metsätulon maksimoinnin ja metsän hyvinvoinnin kannalta tarpeen.

     

    En tiedä mitä laki tai esim. PEFC määrää, mutta myös luonnontilaisille (tai kaltaisille) soille jää satoja motteja puuta, jotka ennen vanhaan on voinut harventaa pois.

     

    En ole mitenkään kokenut metsänomistaja, joten pitää perehtyä jonkun paremmin tietävän kanssa, että onko tässä mitään järkeä. Onneksi irtisanomisaika on vuosi. 2e per motti FSC-lisää on lähinnä vitsi.

    Makarov

    Varovasti suhtautuisin näihin FSC:see ynm. muihin sertfikaatteihin. Enkä missään nimessä niihin lähde. Niillä metsäfirmat ostavat yhteiskunnan hyväksyntää, samoin ihmiset. Toki joukkoon mahtuu muutamia joille asia on todellisuudessa tärkeää. Euron parin lisähinta ei korvaa menetyksi mitä FSC:hen liittyminen maksaa, korvaus pitäisi vastata tulonmenetyksiä.

    Minulle riittää PEFC. Juurihan siinäkin lisättiin säästöpuidenmääriä ja olihan siinä muutakin. Kaikki nekin maksaa metsänomistaja.

     

    A.Jalkanen

    Säästöpuuryhmä on pysyvä eikä ainakaan PEFC:ssä määrää lisätä jokaisessa hakkuussa. En oikein usko että FSC:ssäkään, korjatkaa jos olen väärässä. Suojakaistat levenivät myös  PEFC:ssä mutta ovatko ne eri järjestelmissä nyt samat?

    Tätä pitäisi pitää enemmän esillä, eli mitä metsänomistaja tekee vapaaehtoisesti. Kaistoissa on kyllä ihan järkeä vesien suojelun ja monimuotoisuuden kannalta. Tämä vaikutus tulee myös tunnistaa ja tunnustaa, koska se vähentää muun suojelun tarvetta.

    Puuki

    <p>Säästöpuuryhmä on sama eikä lisäänny jollekin kuviolle hakkuiden edistyessä ellei ole sovittu jätettäväksi säästöpuita esim. vain yhdelle kuviolle kolmesta hakkuukuviosta. Sillonhan niitä jääviä puita voi olla jossain tapauksessa yhteensä 4 ha:n hakkuulla 80 kpl/ha FSC-sertissä.</p><p>PEFC;ssä suojakaistojen min leveys kasvoi 5 m:stä 10 m :iin. Yläharvennusta voi niillä kuitenkin tehdä jos on tarpeen  (1/3-osa puista pois).    Vesien suojelun kannalta olisi kuitenkin parempi esim. 5 m metsäkaista + 5 metrin muokkaamaton kaista ennen metsäkaistaa.</p>

    Metsuri motokuski

    Kummassakin setrtifioinnissa jätetään säästöpuuryhmät jo harvennusvaiheessa. Ne merkitään myös karttaan. Samat säästöpuut säilyvät siten koko kierron ajan. Onhan nuo fsc säästöpuumäärät aika suuret. Kun vielä vesistön suoja-alueen säästöpuita ei voi siihen liittää. Toisaalta vesistön suoja-alueet ovat myös fsc:ssä suuremmat. Ne sisältävät niin koskemattoman suoja-alueen sekä peitteisen metsäkasvatuksen suoja-alueen. Alueen leveydet riippuvat vesistössä. Mm luonnontilaisessa purossa suoja-alue on muistaakseni yhteensä 23 m puron kummaltakin puolelta.

    Uutena kumpaankin sertifikaatin tuli ruopattujen ja suoristettujen ojien syojavyöhykkeet. Enne ne katsottiin kaivetuiksi ojiksi ilman suojavyöhykettä. Nyt niille tuli uudet metrimäärät jotka vaihtelevat eri sertifikaatin mukaan.

    Kyllä jos tilalla on paljon vesistöjä niin minä ainakin harkitsisin vakavasti liittyäkkö fsc sertifikaatin.

    Visakallo

    Jos säästöpuut muuttuvat tuulenkaadoiksi, kuten nyt on monin paikoin tapahtunut, tarvitseeko myöhemmin jättää uusia, vai mennäänkö niillä kaatuneilla puilla seuraavatkin hakkuut?

    Timppa

    Ei olla eikä mennä ellei ole pakko.  Mafiajärjestöön, jonka päätöksentekoon metsänomistaja ei saa osallistua, ei haluta kuulua.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 66)