Keskustelut Puukauppa Joka kolmas metsänomistaja Metsäliiton jäsen …

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 64)
  • Joka kolmas metsänomistaja Metsäliiton jäsen …

    Merkitty: 

    Ja siten myös Metsäliiton jäsenet omistavat puolet Suomen metsistä. Aika huomattava suoritus ja tyytyväisyys lisääntynyt viime vuosina reilusti. Eli meistä kirjoittelijoista on aika moni osuuskuntafaneja vaikkei aina siltä vaikuta. Jäsenedut yksi painavimpia tyytyväisyyden aiheita. Mitenkään kehumatta enempää mutta parasta on osuustoiminta ja sen jäsenyys, vai mitä?

  • jees h-valta

    Pienenä vinkkinä, ei ole muunkaan kaupan korteilla keskitettyä hinnantarkastajaa joka päivä kauppaan lampssivalle perheenemännälle että sanoisi kaupan ovella että ei nyt tänään tuohon kauppaan vaan tuosta seuraavasta saat korttietua hiukan enemmän. Se S-kortin kova ydin on myös siinä että pitkässä juoksussa siitä saa eniten jäämään tilille sitä duunissa joka päivä työstettyä rahaa. Kun etu on kovin se myös on sitä. Se tosin vaatii keskittämistä saadakseen ne parhaat edut mutta vielä toistaiseksi se on sallittua sitouttaa.

    Nimetön

    Ei sitä mitään välityspalkiota tarvinnu viimeskään Mhy:lle maksaa,  yhistys teki leimikon ja pyysi tarjoukset ja minä tein viimesen tinkauksen ja kaupat ja valvoin hakkuun. Kauppa oli n.800 kiintoa ja lasku yhistykseltä vajaa 80 euroa.

    MG hakkas tuon  800 kiintoa viimetalvena ja paikallinen saha vähän myöhemmin viimmesen väljennyksen, ja SE keväällä osti hankinta puun. Kaikki ostajat tuntuvat olevan niin kaveri niin kaveria. Nyt on sitte kauppa UPM:n kans.

     

    Tolopainen

    Lasse maksaa yhdistykselle myös jäsenmaksun. Osaan pyytää itsekin puista tarjouksen joten säästyy tuo 80€.

    Jätkä

    Hintojen vertailu kannattaa aina. On ostaja mistä firmasta,- tai kauppa minkä kyltin alla tahansa. Jos sokeasti suosii yhtä ja ainoaa, niin saa tuntea nahoissaan sen, että jossain kohdassa onkin otettu tuo ”etu” takaisin.

    Hintoja pitäisi aina vertailla ja siinä on oiva apu esim puukaupassa MHY, jonka mahdollisuudet pysyä kärryillä hintatasoista lienevät parhaat.

    Kun MHY toimii koko kaupan välittäjänä, sen mahdollisuudet välittää kaikki eri puutavaralajit ostajalle, joka niistä parhaiten maksaa. Hakkuu ja ajo voidaan toki tehdä uhden ja saman urakoitsijan koneilla, onhan siinä mittalaitteet, värimerkkaus ja tietokoneohjelmissa muistit kaikille tavaralajeille.

    Joku väläytti seikan, jolla voidaan ”sumuttaa” myyjää, eli jokin tavaralaji hinnoitellaan hyvin korkealle, jolloin tarjous saadaan näyttämään parhaalta. Sellainenkaan ei vaikuta oikein tehdyssä savotassa pennin vertaa, koska jokin Pylväs-jobbari saa sen määrän pylväitä kuin tulee, eikä niiden määrällä kikkailla.

     

    Nimetön

    No pitkän lenkin yhistyksen mies kiersi leimikkoa tehdessä ja kaupantekijäisinä kävi vielä katsomasa hakkuuta. Oman arvion anto kans miten hakkuu keneltäkin onnistuu ja suosituksen mikä pohjapintala pitäs jättää.

    Hyvin poikkeuksellinen vuosi se oli mullekkin että neljän eri ostajan kans tuli kauppaa tehtyä. En kyllä huomannut että siitä ois ollut mitään haittaakaan, pitkästä aikaa kun uuden kauppakummpanin kans pääsi kaupohin niin kovasti tuntuvat olevan otettuja.

    Tolopainen

    Niin ja  MG osti puut ja maksoi MHY:n ansiosta yli markkinahinnan. Ei kuulosta todelliselta. Miksi nämä hyvät kaupat eivät näy hintatilastoissa.

    pihkatappi

    Metsäteollisuus ry toimittaa aineiston hintatilastoihin ja heidän tavoite on maltillinen puunhinta. Paljon on historiassa paukkuja kulutettu puunhinnan manipulointiin ja tämä tilastojen tasoittaminen on tietysti tärkeä osa kokonaisuutta.

    Puukauppatilastoissa ei ole erikoispuutavara eriä, jolloin tilasto saadaan tasoittumaan maltilliselle tasolle, laatutyvet ei näy. Sama kait se on siinäkin tarkoituksena kun tarjotaan puukaupan yhteydessä ennakkoraivuut puoleen hintaan tai sorastetaan laanipaikka hyvin ja maksetaan sitten puusta listahinta, ostaja ja myyjä ovat tyytyväisiä ja puunhinta vakaa. Tilasto voisi olla järkevämpi, kun metsänomistajat ilmoittaisivat toteutuneet hinnat ja kytkykaupan hyöty tuloutettaisiin tilastoon tasaisesti kaupan puutavaralajeille. Ja sanomattakin selvä että jos leimikon puut halutaan, kuitupuun hintaa ei koroteta kuin 50 senttiä, erikoispuilla voidaan kilpailla ja kauppaan sisältyvillä palvelukytköksillä, kuten aiemmin kirjoitin.

    A.Jalkanen

    Hyvä kysymys Tolopainen, miksi hyvät kaupat ei näy hintatilastossa? Olisi tietenkin mahdollista julkaista myös kauppojen alin ja korkein hinta. Se mitä itse toivoisin, olisi että tilastoitaisiin erikseen mhy:n kilpailuttamien kauppojen hinnat. Tämäkään ei vielä kerro koko totuutta, koska puunmyyntitulo koostuu yksikköhintojen ja määrän (katkonnan) tulosta.

    Jätkälle: mitä tarkoitat mhy:n puun välitystoiminnalla? Puunkorjuun kilpailutuksen tuloksena leimikko päätyy yhdelle ostajalle. Olenko oikeassa käsityksessä, että vain korjuupalvelulle annetuissa leimikoissa voi mhy:llä olla useampia ostajia samassa leimikossa? Yleisempi tapaus lienee kuitenkin se että puun ostajat vaihtavat puueriä keskenään.

    Metsäkupsa

    Hyvät kaupat ei tosiaankaan näy hintatilastossa,siihen on omat syynsä.Kuka maksaa esim. järeyslisää mittatodistuksen allekirjoituksen yhteydessä useita euroja,tukkipuiden tilavuudella ei ole merkitystä.Joku toinen maksaa bonuksen esim. kolminkertaisena.Mursketta ja kaivinkonetyötä myös jossain määrin.Nämä asiat ovat omakohtaisia kokemuksia viime vuodelta.

    Mhy:lle taasen sopii,että yleinen hinta näyttää alhaisemmalta,kuin valtakirjalla myytyjen leimikoiden hinta.Totuus kyllä useimiten toinen,mutta niihän asia on miltä näyttää,paha siihen on vastaan väittää.

    Jätkä

    MHY:n välitystoiminta on ollut meillä sellaista, että yhdistys kokoaa myyntihalukkaiden metsänomistajien leimikkotiedot ja kauppaa niitä hankintaerinä  tavaralajeittain. Kauppatapa on kuin perinteinen yhteismyynti. Myyjä tekee kaupan omista puistaan ostajan kanssa. Paikalliset urakoitsijat suorittavat korjuun ja ajavat kaikki lajit omiin kasoihinsa.

    Jokainen ostaja kuljettaa omat puunsa omilla sopimusautoillaan tehtaalle. Näin esim paikalliset pikkusahat tai parruveistämöt pääsevät ostamaan suoraan vain haluamansa lajikkeet, samoin sellufirrma saa ostaa vain selluvärkkiä, eikä sen tarvitse taistella kuusikuidun, eikä koivutukkien kanssa.

    Puunmyyjä saa osan paremmasta hinnasta, MHY saa pikkupalkkion järjestelystä ja metsäfirma säästää jonkin verran, kun saa isomman erä ostettua käytännössä yhdellä kaupalla.

    Oikein järjestettynä tuossa kauppatavassa ei ole muita kuin voittajia.

    Kerrankin olin tarkastuskäynnillä erään kurssilaisen metsässä, kun siellä pyöri koneet: Viisi eri firmaa oli ostanut niitä puita, kukin vain sitä laatua, mitä tarvitsee!

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 64)