Keskustelut Metsänhoito Jättöpuut- uhka vai mahdollisuus

  • Tämä aihe sisältää 29 vastausta, 20 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 11 vuotta, sitten GlaGla toimesta.
Esillä 9 vastausta, 21 - 29 (kaikkiaan 29)
  • Jättöpuut- uhka vai mahdollisuus

    Nykyinen metsänhoito-ohjeet vaativat jättämään aukolle jättöpuita. Yleensä sinne jätetään ne kaikkein huonompikuntoiset.
    Nyt haluaisin pohdittavaksi onko tämä paras vaihtoehto tulevan metsän kannalta?
    Siis jätetään aukolle siementämään kaikkein sairaimmat ja elinvoimaltaan heikoimmat puut ja kaadetaan rahan takia pois kestävimmät Suomen ankaraa talvea kestävät puut, jotka selviytyvät tulevaisuudessakin.

  • vihreen koneen kuski

    Nim. Korpikuusi asian jo aika kattavasti kertoi
    Lisäyksenä, nykyään hyväksytään jo valmiiksi kaatuneetkin puut jättöpuiksi. Hakkuu alue kannattaa rajata niin että luonnollisesti kuvioon kuuluu kohta joista puuta on vaikea korjata tai on muuten sopiva kohde jättöpuille. Nykyään suositellaan jättämään yksi suurempi jättöpuu keskittymä. Myös aluskasvusto jätetään rauhaan. Tarkoitus on että kerran tehty säästöpuu ryhmä on paikoillaan ikuisesti eli aukolle jätetty ryhmä säästetään myös kun puusto ympärillä on kasvanut harvennus ikään. Ja toisin päin käännettynä, harvennuksiltakin pyritään jo tulevaisuutta varten katsomaan ja jättämään säästö puu kohde.

    raivuri

    En kyllä nyt oikein ymmärrä minkä takia harvennuksissa pitäisi jättää vanhat säästöpuut, jos ne edelleen ovat pystyssä? Turha tulon menetys sekin. Omissa metsissä aina harvennuksissa pois nuo, paitsi jos on jotenkin erityisen hieno. Näin siis TALOUSMETSISSÄ. Eiköhän meillä ole aivan tarpeeksi suojelualueita ja hoitamattomia talousmetsiä, joissa sitä lahopuuta syntyy enenevässä määrin.

    Sen verta vielä lisään että toki jos löytyy joku kivikasa tai kallio, jonka uudistaminen olisi hidasta tai hankalaa niin siihen tietysti jätetään.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Otsikon kysymykseen vastauksena, ettei ole kyllä minkäänlainen uhka mutta en näe niissä erityisempää mahdollisuuttakaan.
    Kunhan nyt on joku joutilas keksinyt. Onhan sinne ennenkin jätetty tukistustupsuja ja jotain erikoisen muotoisia puita. Nyt siitä vain on tehty oikein uskonto.

    Erityisesti ihmetyttää taas näin myrskyjen aikaan kun ne tuulenkaadot pitäisi nyhtää ihan sieltä yhdettömiin ja sitten aukolle pitää väkisellä jättää puuta.
    Pitäisi olla joku tilakohtainen jättöpuutili, jossa tuulenkaadot otettaisiin huomioon ja ne voisi ainakin osittain vähentää aukkojen jättöpuu määrää.

    Tässä on sellainen kummallinen ristiriita. Mutta koskas viherpiiperöt olisi järjellisiä olleet.

    Terveisin: korpituvan Taneli

    Gla Gla

    Taneli: ”Pitäisi olla joku tilakohtainen jättöpuutili, jossa tuulenkaadot otettaisiin huomioon ja ne voisi ainakin osittain vähentää aukkojen jättöpuu määrää.”

    Kriteerit sanovat seuraavaa:

    ”Metsän uudistamisaloille jätettyjen säästö- ja lahopuiden lukumäärä alueella on yhteensä keskimäärin vähintään 5 – 10 kappaletta hehtaarilla. Säästöpuuston ja lahopuun merkityksestä luonnon monimuotoisuudelle tiedotetaan metsänomistajille ja metsäammattilaisille.
    Säästöpuiksi jätetään ensisijaisesti aiemman puusukupolven järeitä
    puuyksilöitä, muodoltaan poikkeuksellisia puuyksilöitä, jaloja lehtipuita, petolintujen pesäpuita, järeitä katajia, kookkaita haapoja, puumaisia raitoja ja puita, joissa on palokoro sekä lahopuita. Edellä lueteltujen puuttuessa jätetään säästöpuiksi rinnankorkeusläpimitaltaan vähintään 10 cm paksuja, biologisen monimuotoisuuden kannalta hyödyllisiä puita, joilla on hyvät edellytykset kehittyä vanhoiksi puiksi. Nämä puut ovat hakkuuhetkellä pystyssä ja elossa olevia, maamme luontaiseen lajistoon kuuluvia puita.
    Säästöpuut jätetään ensisijaisesti ryhmiin ja kriteerissä 10 lueteltujen arvokkaiden elinympäristöjen välittömään
    läheisyyteen sekä vesistöjen ja pienvesien suojakaistoille. Säästöpuuryhmissä maanpinta säilytetään rikkomattomana. Säästöpuita ei tule jättää tärkeiden rakenteiden, kuten
    liikenneväylien tai sähkö- ja puhelinlinjojen, välittömään läheisyyteen eikä muinaisjäännösten päälle. Osasta säästöpuita voidaan tehdä tekopökkelöitä. Säästöpuut jätetään hakkuualoille pysyvästi.

    Jatkuu…

    Gla Gla


    Kriteerissä 17 tarkoitetuille suojakaistoille uudistushakkuissa jätetyt elävät puut sisältyvät säästöpuuston määrään. Suojakaistalle jätetään monimuotoisuuden kannalta arvokasta puustoa, kuten aiemman puusukupolven järeitä puuyksilöitä, muodoltaan poikkeuksellisia puuyksilöitä, jaloja lehtipuita, kookkaita leppiä ja muuta lehtipuustoa.
    Lahopuulla tarkoitetaan läpimitaltaan yli 20 cm paksuja keloja ja muita kuolleita pystypuita, pökkelöitä ja maapuita. Lahopuulla ei tarkoiteta taloudellista käyttötarkoitusta varten pystyyn kuivatettuja keloja eikä kuollutta havupuustoa silloin, kun sen korjaamatta jättäminen olisi vastoin metsien sieni- ja hyönteistuhojen torjunnasta säädettyä lakia (263/1991).”

    Jos oikein ymmärsin, säästö- ja lahopuiden yhteenlaskettu määrä uudistamisaloilla on vähintään 5, joten tuulenkaadoilla saa vaatimuksen kuitattua helposti varsinkin, kun se ei ole tiukasti kuviokohtainen vaatimus, vaan keskimääräinen luku.

    Gla Gla

    Taneli: ”Onhan sinne ennenkin jätetty tukistustupsuja ja jotain erikoisen muotoisia puita. Nyt siitä vain on tehty oikein uskonto.”

    En muista aukkojen maisemia aikaa ennen suositusta jättöpuista, mutta veikkaan suositusten muuttaneen tilannetta siten, että nykyään jättöpuita on enemmän. Tällaisen käsityksen saa myös uusimmassa lehdessä olleesta Tiia Puukilan artikkelista. Samassa yhteydessä väitetään jättöpuilla olevan muutakin kuin uskonnollista merkitystä.

    Taneli: ”Erityisesti ihmetyttää taas näin myrskyjen aikaan kun ne tuulenkaadot pitäisi nyhtää ihan sieltä yhdettömiin ja sitten aukolle pitää väkisellä jättää puuta.”

    Ei vihreät ainakaan halua tuulenkaatoja poistettavaksi. Hehän olivat metsätuholakityöryhmässäkin oikein eriävän mielipiteen verran sitä mieltä, että tuulenkaatoja vaaditaan poistettavaksi liian tarkasti. Hassua on se, että nimenomaan ympäristösyistä minä ja varmaan moni muu ajattelee kuusen osalta tässä kohdassa eri tavoin. Lehtipuut ovat eri asia. Viimeisellä raivauksella katsoin, että 15-vuotiaan koivikon ja 10-15 vuoden kuluttua päätehakattavan kuusikon rajalla on nuoren metsän päälle kallistuneita haapoja ja leppiä, jotka voisi kaataa kuusikon puolelle lahopuiksi ja kirjanpainajien vihollisten auttamiseksi. Viimeksi jäi kaatamatta, kun raivurin kanssa ei kannattanut aikaa noihin käyttää.

    Tuskin näillä asioilla yksittäisinä toimenpiteinä valtavaa merkitystä on, mutta ehkä jotain kuitenkin. Koska haittaa ei ole, eikä paljon vaivaakaan, mitään syytä tällaisen pienimuotoisen luonnonhoidon tekemättä jättämiselle ei ole.

    Suden jälki

    Aloitukseni sai aikaan keskustelua, mikä on ainoastaan positiivinen asia. Olen Hemputtajan ja Koukun kanssa samaa mieltä. Risuparta taas ei oikein kolahtanut. No sitten asiaan. Ymmärrän ja toivon että hyvännäköisiä pihlajia,raitoja ja leppiä jätettäisiin aina aukoille. Kuten monikin sanoi niin haapojen jättäminen elävänä männyntaimikkoon täyttää mielenvikaisuuden kriteerit. Raivaamaan joutuvana kaikkein kauhein asia esim. 5 ha aukossa on kun on jätetty 20 huonokuntoista hieskoivua tasaisesti siementämään muokattuun maahan. Aukon reunalla kasvaa kunnon rauduksiakin, mutta miksi juuri ne hiton hiekset piti jättää. Puu siementää aina tehokkaimmin, potentiaalisesti runkoon nähden, joten voi raivaajaparkaa kun joutuu etsimään sadan hieksen seasta sitä yhtä raudusta, niin siinä tulee kaikki voimasanat sanottunaja useaan kertaan. Olisivat edes jättäneet huonoimmat raudukset, jos rahapulassa ei voineet jättää parhaimpia.
    Hehtaarin komeimman puun jättäminen olisi jokaisen kunnia-asia.
    Siinä olisi jälkipolvillekin joskus ihailtavaa ja halailtavaa. Metsägrynderit tietysti kaatavat kaikki pois.

    Gla Gla

    Lukaisin kirjan Haapa – monimuotoisuutta metsään ja metsätalouteen, Metsäntutkimuslaitoksen tiedonantoja 725, 1999. Tiesin kyllä haavan merkittäväksi monimuotoisuuden kannalta, mutta silti vaikuttava oli maininta haavan merkityksestä. Kun siinä elää yhtä paljon lajeja kuin muissa puulajeissa yhteensä, on aika hankala vähätellä järeiden haapojen merkitystä jättöpuina. Lisäksi emäksisyyttä lisäävä vaikutus maaperään on kiinnostava piirre.

    Gla Gla

    Haavan esiintymien suojelualueilla ja talousmetsissä

    – VMI 9: tietojen mukaan järeitä (> 30 cm dbh) haapoja oli Suomessa metsä- ja kitumaalla keskimäärin 0,54 kpl/ha
    – Itä-Suomessa suojelualueilla havaittiin (Kouki ym.), että nuoret haavat 5-15 cm rinnankorkeus läpimitta puuttuivat tai olivat hyvin
    harvinaisia, syynä hirven laidunnuspaine.
    – Haavan huono uusiutuminen suojelualueilla muodostaa vakavan pullonkaulan lajistolle seuraavien vuosikymmenten aikana. Haavan lajit voivat hävitä suojelualueilta, jos laidunnuspaine säilyy samana eikä häiriöitä ilmene.

    http://www.metsavastaa.net
    /files/metsavastaa/Uhanalais
    seminaarin%20aineistot
    /haavan_lajisto.pdf

Esillä 9 vastausta, 21 - 29 (kaikkiaan 29)