Keskustelut Metsänhoito Jättipalsamin torjunta

Esillä 7 vastausta, 21 - 27 (kaikkiaan 27)
  • Jättipalsamin torjunta

    Muutama vuosi sitten ostamani metsätilan mukana tuli pari hehtaaria vanhaa peltoa (niittyä), jolla on laajoja jättipalsamikasvustoja. Kasvi näyttäisi olevan leviämässä myös viereiseen jokin aika sitten ensiharvennettuun OMT kuusikkoon erityisesti ajouria pitkin.

    Onko palstalaisilla kokemuksia tämän viheliäisen vieraslajin torjunnasta? Kannattaako torjuntaan ryhtyä vai antaako kasvin rehottaa?

  • r.ritva r.ritva

    Jättiputkea en ole havainnut joenvarrella,mutta sitäkin runsaampana lisäänyvässä määrin tätäbalsamia.Sitä on valtavasti tämän sateisen kesän aikana levinnyt teiden vierille kuten lupiiniakin.Molemmat leviävät valtavasta siemenmääräärästä.Ehkä hiukan auttaisi torjuminen tavalla tai toisella ennen siemenien ilmaantumista alkavan kukinnan aikoina.

    Balsamia salaatiksi.Ole hyvä vaan ja pistele poskeesi.On jo käsiin joutuneena kirvelevää ja kitkerän hajuista.Juuristo sinänsä on melko pinnalla jopa haurasta.Mutta terhakasti juuririhmastoakin riittää.

    Onhan meillä näitä ..jotka voisivat paremman tekemisen puutteessa toimia kunnissa kitkijänä.Jospa tuotettaisi lisää bioenergiaa näistäkin.

    Jean S

    Glyfosaatilla läträäminen on sikäli turhaa, että jättipalsami on yksivuotinen rikkaruoho (kuten esimerkiksi vesiheinä), joten nyt kasvussa olevat yksilöt kuolevat talveksi kuitenkin. Ongelma on lähinnä kukinta ja sitä kautta maahan kertyvä siemenpankki, jota on kertynyt jo ihan iloisesti siihen mennessä kun torjunta huomataan. Yleensä kasvustossa on aina vähän eri aikaan kukkivia kasveja ja välillä 15 cm korkeatkin yksilöt onnistuvat vääntämään muutaman siemenen.

    Omakotitonteilla suosittelisin huolellista pintamaan vaihtoa, mutta metsässä se ei taida tulla kysymykseen. En ole kokeillut, miten syvältä siemenet lähtevät kasvuun, auttaako hautaaminen jonkun kankaan ja uuden maakerroksen alle?

    Jätkä

    Ei torjunta-aineiden käytön tarvitse olla läträämistä, vaan täsmäisku, joka kannattaa uusia niin kauan, kuin siemenet vielä itävät. Järkevä turjuja suihkuttaa aineet ennenkuin kukinto on valmis ja ruikkii siemenensä.

    Jättiukonputken kanssa on ihan sama homma. Siementen ei pitäisi ehtiä tuleentua ennenkuin annetaan Glyfoa. Joka lehden ei tarvitse kastua.

    Välineeksi pienemmillä savotoilla riittää pumppupullo, joka suihkauttaa millilitran kerrallaan tai jotain sitä liuokkaa.

    Timppa

    Meille oli jostain kummasta ilmestynyt pihaan jättiukonputki.  Puin päälleni kalastuksessa käyttämäni pelastuspuvun, muovivisiirin ja rukkaset.  Pätkin kasvin ja vein poltettavaksi kokossa.   Sitten katettiin kasvin kasvupaikka vanhoilla kovalevyillä, joita sattui olemaan.  Ei ollut minulla ongelmia eikä kasvikaan lähtenyt uudelleen kasvuun.

    Noihin palsameihin auttaa kyllä  pihassa muutaman vuoden tehokas poisto.

    Jätkä

    Jättiukonputken siemenet voivat pukata uuden kasvin jopa 7 vuoden kuluttua sen maahan putoamisen jälkeen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jättiukonputki: kaivamalla juurakko pois tai (helpommin) levittämällä lehtiin 5 % glyfosaattiliuosta.

    https://www.meillakotona.fi/kysymykset/jattiputki-on-pihan-suuri-kiusankappale-nain-havitat-sen

    Jättipalsami: kitkemällä ennen kukintaa tai siementen kypsymistä niin monena kesänä kuin uusia kasveja tulee siemenpankista.

    Rane2
Esillä 7 vastausta, 21 - 27 (kaikkiaan 27)