Keskustelut Metsänomistus jatkuvan kasvatuksen apostolien kunnia palautettava

  • Tämä aihe sisältää 188 vastausta, 35 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 10 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 188)
  • jatkuvan kasvatuksen apostolien kunnia palautettava

    laitetaan patsaat maatalousministeriön edustalle

  • kepa

    Kyllähän minunkin mielestä on hyvä että ihmisillä on valinnan vapauksia tehdä metsässä erillaisia ratkaisuja.Eihän siitä ole kyse.
    Mutta eihän ihmisille pitäisi myydä olettamuksia.ehkä onnistuu ehkä ei ja voihan sitä sitten kumminkin lopuksi tehdä aukon jos epäonnistuu.Jollakin 10 ha alueella saatetaan puhua jo kymmenien tuhansien tulon menetyksestä jos epäonnistutaan ja odotellaan 20v .Eikö se Kärkkäinenkin jossakin kirjassa todennut että metsänviljely on toimi,joka seuraa epäonnistunutta luontaisen uudistamisen yritystä:Ja työ on sitä kalliimpaa,mitä kauemmin odotettiin.
    Eli jk:n ongelma on se että perustana on olettamukset, eivät faktat jotka perustuvat jaksolliseen kasvatukseen.
    Eihän tässäkään keskustelussa ole kun yksi ollut jolla on lyödä numerot pöytään ja se on Puuntakaa.Paljonko on tullut hakkuissa puuta ja myös siihen käytetyn tuotanto panoksen.Olikohan se nyt 10-15%.Korjaa Puuntakaa jos muistan väärin.Kun taas Reima huutelee pitkälle olettamuksista joilla ei ole fakta pohjaa.Jälleen puhutaan uskottavuudesta.

    suorittava porras

    Reima karistelee ne herneet nenustaan kaikessa rauhassa ja hiiltymättä : )

    Vaikka renki olenkin , mielipieeni perustuvat 20-vuotiseen kokemukseen omissa metsissä lisättynä 25 vuoden kokemukseella muiden metsänomistajien ja kahden eri yhtiön metsistä ja toimintatavoista niissä. Olen korjannut eri tavoin ja menetelmin kasvatettuja puita pinta-alassa mitattuna tuhansien hehtaareiden alalta eri maakunnissa keskisen Suomen alueella .

    Tämän vaatimattoman kokemukseni pohjalta pidän näitä nykyisiä yeisesti hyväksyttyjä kasvatusmalleja toimivimpina kokonaisuutta ajatellen . Edellyttäen tietysti , että on tehty asiat suositusten mukaan .

    Täällä perättiin kokemusperäistä tietoa . Mielipiteeni perustuvat nimenomaan kokemukseen . Kokemukset käyvät varsin hyvin yksiin hyväksyttyjen metsänhoitosuositusten kanssa . Teoria ja käytäntö tukevat toisiaan.

    Kysyn vielä Reimalta , että hyväksyykö hän mahdollisesti rengin ilmoittamana , että talo on tulessa , vai vaatiiko hän ilmoitusen arvovaltaisemmalta taholta ? Saattaa nimittäin käydä niin , että talo on palanut maan tasalle , jos rengin vinkki ei kelpaa. Metsän kohdalla tilanne voi olla pahmillaan taloudellisesti yhtä paha .

    Puun takaa

    Jotakin olen saanut nutulleni minäkin näiltä muutamilta veijareilta. Henkilöön menenevät jutut eivät paina puntarissa mitään, mutta aivan päivänselviä ja koettuja asioita vastaan väittäminen on jo aika outoa touhua.
    Joskus tuntuu, että päätarkoitus onkin vain purkaa pahaa mieltä.
    Ainakaan mistään ammattitaidosta siinä ei ole kysymys.

    Rane

    Keskustelussa unohtuu jälleen että jatkuvasta kasvatuksesta/harsinnasta on valtakunnan tasollakin pidempi käytännön kokemus kuin jaksollisesta kasvatuksesta.
    Harsinnasta luovuttiin koska hiipuva metsänkasvu ja kasvava metsäteollisuus oli mahdoton yhtälö.
    Jatkuva kasvatus ei toiminut vaikka siitä oli pitkäaikainen käytännön kokemus/tietotaito ja työmenetelmät manuhakkuineen ja hevoskuljetuksineen oli kuin tehty harsintaa varten.
    Rane ihmettelee miksi pyritään takaisin menetelmään joka on käytännössä todettu epäkelvoksi.
    Toki voidaan laskea että kun jaksollisen kasvatuksen metsiä hakataan/pilataan harsinnoilla niin sitä voidaan harrastaa meidän aikamme,hoitakoot tulevat sukupolvet rääseiköt kuntoon.

    Ammatti Raivooja

    Aika moni on varmaan kuullut ihmisiltä kiroamista kun on peritty harsittuja metsiä ja miten katkeria niistä ollaan. Sitten kun jatkuva kasvattaja heittä lusikan nurkkaan niin perikunta laittaa metät sileäksi. Niinse vaan menee, että pari kertaa voit sitä yrittää harsia ja lopulta se on siinä kunnossa, että pakko aloittaa alusta.

    Itse olen luonnonsuojelualueilla käyntyt katsomassa rankasti eriraakenteista metsää ja tehny ainakin sen havainnon, että koivuista tulee käkkäröitä tai kasvunsa lopettaneita seipäitä ja havupuissa kuolleita latvoja/latvanvaihtoja. Lopputulema, että kaksivaihekasvatusta ainoastaan ja hyvin tiheällä seulalla. Yksi 50- vuotias kuvio löytyy iteltä, aluskasvus kuuset männikön alta ovat kasvaneet nimettömästi vaikka vieressä kasvaa kunnonkuusia ja mäntyä ja aukkopaikat tietysti hieskoivua. Ei siinä housut paljoa kohene.

    Anton Chigurh

    Nimenomaan hieskoivua, rauduskoivut SYÖTETÄÄN hirville.

    Ammatti Raivooja

    Jos tulisit Anton joskus katsomaan miten paljon etelä-savossa kasvaa rauduskoivua niin pitäisit tuota itsekkin tuota huonona vitsinä.

    Anton Chigurh

    Kasvaa niitä täälläkin aivan asutuksen liepeillä ja teiden varsilla.

    jees h-valta

    Tämä nyt on vain NIIN tyypillistä mitä tuosta edeltä luin tuoreita. Vain MEIDÄN AMMATTILAISTEN kokemuspohja on se ainoa oikea ja harrastelijat älkööt vaivautuko mitään esittämään. En vain nähnyt suorittavaltakaan minkäänlaista vastausta miksi se kokenut ammattilaiskuljettaja ei sitten osaa tai kykene haasteellisempaa kohdetta tekemään?
    Kun metsänomistaja kuitenkin puunhinnassakin hyväksyy että saa hasteellisesta huonomman liksan. Ei tuo kauhean ammattiosaajan kommentilta kuullosta jos suorastaan kammottaa moinen kohde. Miksi kun siitähän sinulle maksetaan?
    Ja onko väliä sen jos perikunta joutuu pistämään sileäksi nk.harsitun metsän. Mitä pahaa siinä on?
    KUitenkin ne sen sileäksi pistäisivät. Jos se hiukankin rahaa antaa.
    Kyllä näissä vain vahvasti on vanhakantainen-ja kansainen hurskastelija taas vauhdissa. Menkää vielä pyytämään alttarilta armoa ettei vain TEIDÄN tarvitse seota tähän millään kohteella.
    Niille löytyy kyllä tekijänsä ja kasvattajansa.

    jees h-valta

    Jatkan vielä senverran kun aina minunkin kohdalla verrataan esim. LVI-alan töihin. Tässä muutama vuosi sitten suorastaan ”räjähti” pumppubuumi eli maalämpö-ja ilmalämpö/ilmavesilämpöpumput tulivat kohinalla vanhaan öljy/”ehkä joku”puulämmityskulttuuriin.
    Eipä meillä alettu yrittää uuden aallon vakuuttamia asiakkaita vanhalle perinteiselle lämmitysmuodolle vaan alettiin myydä sitä mitä asiakas halusi. Ja esim. meillä palkattiin nopeasti alan tekijä joka hallitsi alipaineistus yms. työt. Ja oli valtuutettu myös koulutukseltaan. Nythän niitä on jo neljäkin pystyvää tekijää. Kun vertaan metsalaa työsarkana en voi kyllä millään päätellä muuta kuin että muutos on kauhistus ja vastarinta sen mukainen. Ja sitten ollaan niin ammattilaisia että. (Ne ”pumppugurut” tekee muuten aivan normiputkitöitä silloin kun ei ole pumppukytkyjä).
    Miettikääpä verrokkina omaa roolianne. Niille ei muuten makseta niille ”pumppuguruille” euroakaan parempaa liksaa vaan aivan normipalkalla tekevät. Meillä ei myös rankaista asiakasta valinnan ”erikoisuudesta” erilaisella tunti/tai urakkaveloituksella.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 188)