Keskustelut Metsänomistus jatkuvan kasvatuksen apostolien kunnia palautettava

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 188)
  • jatkuvan kasvatuksen apostolien kunnia palautettava

    laitetaan patsaat maatalousministeriön edustalle

  • Puun takaa

    Jos ihan rehellisiä ollaan, niin suomalaisen haapatukin kauppa on lähes kuollutta.
    Haapajalosteet tuodaan lähes kokonaan Balttiasta ja Venäjältä.

    jees h-valta

    Puuntakusen resepti Suomen nousuun siis että tuodaan Balttiasta kun on aina ennenkin tuotu?
    Minulle on sentään annettu ihan kotimaan ostajalta ymmärtää että asiaa selvitetään ja kehitetään kun aikaa vielä on. Eikä täälläpäin aivan hukassa sekään kysyntä ole. Joka vuosi kysytään ostaa haapa-ja koivutukkia paikallislehden ilmoituksella. Otan siihen puuhaan välikäden aivan mielelläni että avaa hiukan pitempijaksoisen toimintasopimuksen. Muista nyt puuntakunen että nökköskauppa on eri kauppaa ja vuosisoppareilla päästään varmuudella eteenpäin. Kunhan puhutaan määristä eikä kalikoista.

    jees h-valta

    Ja nyt ne on pikkutukkeja Ammatti Raivooja. Sitten kun ne kaadetaan ne on tukkia eikä mitään pikkutukkia. Ikä nyt ensimmäisillä kolmetoista kasvuvuotta.

    Reima Ranta

    Ei kai teistä kukaan aikuisen oikeasti ole sitä mieltä, että kaikki Suomen talousmetsät pitäisi istuttaa yhden puulajin jalostetuilla taimilla tasavälein – Hangosta Utsjoelle.

    Kukaan ei ilmeisesti kiistä myöskään sitä, että puu saadaan kasvamaan paremmin, kun sille järjestetään optimaaliset olosuhteet. Käytetään jalostettua ainesta, huolehditaan vesitalous, järjestetää optimaaliset valo-olosuhteet, ravinnetasapaino jne.

    Valitettavasti kuitenkin jo hyvinkin matalilla reaalikoroilla istutusinvestointia ei saada meillä koskaan takaisin. Etelä-Suomessa krittinen korko on n. 4 % ja Utsjoella 0,? %. Tilanne on kokonaan toinen Etelä-Amerikassa, jossa aksvu on vähintään kymmenkertainen. Meillä täällä kylmässä, kaukana kaikesta ja kalliin kustannustason maassa ei ole minkäänlaisia edellytyksiä tällaisessa kansainvälisessä kisassa.

    Pitäisikö meidän sitten sallia puun takana krittiseksi koroksi 5 % – no se tarkoittaisi sitä, että 70 v:n kieroajalla pitää saada jo 100 % enemmän hakattavaa kuin 4 % korolla. 6 % korolla jo vastaavasti 300 % enemmän hakattavaa jne.

    Jos siis jo muutaman prosentin korolla istutusinvestointia ei saada koskaan takaisin, niin mikä hyvänsä muu tapa on kannattavampi. Sekin, vaikka hehtaarille uudistisi kiertoaikana vain yksi puu luontaisesti.

    Metsäyhtiöt maksavat kaiketi puunmyyntituloille n. 5 % korkoa, eikä se taida riskiltään suuresti poiketa istutusinvestoinnista.

    Metsänhoitotapojen vapauttaminen on metsänomistajan näkökulmasta erittäin perusteltua. Vaihtoehtoisten menetelmien mollaaminen osoittaa suurta ymmärtämättömyyttä ja olosuhteetkin vaihtelevat tavattomasti.

    Puun takaa

    Jatkuvan kasvatuksen laskelmissa ei ole huomioitu kaikkia kuluja eikä eteen tulevia käytännön ongelmia.
    Siitä tässä on kysymys.
    Jos näiden asioiden esille tuontia pidetään mollaamisena, osoittaa se vain ammattitaidon puutetta.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Ne on pieniä haapatukeiksi ja niissä on mitättömän vähän oksatonta juustoa, joten ainut kai on hirsiaihiot mihin ne voi kelvata. Vai onko joku nähny kaupassa myytävän oksaista tai värivikaista haapapanelia tai laudetta?

    Metät kunnossa!

    Aika pitkä aika on 4 % markkinakorosta.

    Gla Gla

    Jees: ”Tukin kasvatus pari metriä turvetta nokan päällä vasta turhauttavaa onkin.”

    Mistä nyt tuulee? Jatkuvan kasvatuksen laskelmat perustuvat nimenomaan siihen, että hakataan pääosin tukkia. Rungot ei kuitenkaan tukkivaiheeseen kasva yhtään nopeammin kuin jaksollisessakaan vaan päinvastoin. Jatkuvan kasvatuksen harjoittaja kaipaa apua edelliseltä sukupolvelta siinä missä jaksollinen kasvattajakin. Sinä voit tietysti katkaista tuon ketjun omalta kohdaltasi jos haluat, mutta silloin seuraava polvi ei voi toimia yhtä itsekkäällä ajattelutavalla kuin sinä, joka kuittaat edellisen polven työn tuloksen.

    Yleensä hautausmaat sijaitsevat muuten kivennäismailla.

    Gla Gla

    Hyvää nimipäivää, Reima!

    ”Jos siis jo muutaman prosentin korolla istutusinvestointia ei saada koskaan takaisin, niin mikä hyvänsä muu tapa on kannattavampi. Sekin, vaikka hehtaarille uudistisi kiertoaikana vain yksi puu luontaisesti.”

    Tuo on selvä asia. Mutta kuten Puun takaa totesi, olennaista onkin se, millaisilla lähtöarvoilla laskelmat tekee. Posion korkeudella n. 1,5% on raja kannattavuudelle vt. tai mt- kankaan keinollisessaa uudistamisessa, kun laskelmat tehdään tämän hetken kasvatusmalleilla. Mihin sinä perustat laskelmasi? Samoihin malleihin, jotka on tuotettu laitoksesta, joka ilmoittaa jk:n sisältävän suuria riskejä ja jonka ennustettavuus on siksi todettu heikoksi? Tuo sama laitos on myös todennut, että kasvatusmallit aliarvioivat reippaasti hyvin hoidetun jaksollisen metsän kasvua.

    Isoissa yrityksissä on mahdollisuus sijoittaa rahat sinne, missä niiden tuotto-odotus on paras vastaavalla riskillä. Yksittäisen puuntuottajan osaamien tai resurssit ei kuitenkaan tähän riitä, joten keinovalikoima on varsin rajallinen. Itse olen esim. arvopaperimarkkinoiden sijaan päättänyt opetella mm. metsätaloutta, joten sillä mennään. Kommenttini kirjaviisaudesta herätti joissakin hilpeyttä, mutta teoria ei kumoa resurssien merkitystä, päinvastoin.

    jees h-valta

    Kirjaviisastelija Gla ei varmaan sitten illan opuksia mietiskellessään muistanut että minun päätuotantosuuntani on erikoisjalostettu lehtipuu ja nimenomaan kuidunkasvatus. Tulevaisuudessa. Siinä ohella sivussa sitten kaadellaan sekä jk-että jaksollisen metsiä. En ole aikonutkaan hirttäytyä yhteen ja vierastan nimenomaan turhaa hegemoniaa kun puhutaan arkipäiväisestä metsätaloudesta. Kohteet mennään kohteen ehdoilla ja kaikkiin ei sama kaava sovi. Sekoita ja hallitse sopii metsätalouteen hyvin.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 188)