Keskustelut Metsänhoito Jatkuvaa taimikonhoitoa

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 32)
  • Jatkuvaa taimikonhoitoa

    Minä harrastan jatkuvaa taimikonhoitoa. Käyn kaikki taimikot läpi joka kesä, siis joka kesä, raivaussahalla + kolmioterä. Heinäisimmät paikat kahdesti. Ei vaivaa risut ja heinät. Hyvin kasvavat, ennenkaikkea paksuutta, mutta myös pituutta. Juuristo se vasta nauttii kasvustaan ja kerää laajasti ravinteita. Ensi kesänä parhaat on reilusti yli kolme metriä. Istutettu 2007 / 7.2 ha. Metsät Etelä-Savon ja Pohjois-Savon rajamailla. Ei lehtoja, vaan tavallista savolaista maapohjaa. Työllistävä vaikutus ja bensaa palaa. Nyt saanevat kasvaa rauhassa pari kesää ja sitten varsinainen taimikonhoito. Hyvä tulee!

  • tamperelainen

    Leevillä on ideaa ajatuksissa.Takavuosina itselläkin meni taimikon heinäämiset överiksi.Paras keskikesän aika kului paarmojen kanssa seurustellessä.Samallakin palstalla heinäongelma vaihtelee,en niittele systemaattisesti vaan pahimmat paikat kierrellen.Heinäkuun alussa tehty kertaniitto usein riittää

    metsänvartija

    youtube

    erste durchforstung fichte

    Valioharvennusta saksan tyyliin.

    vänkäri

    Ei oikein onnistu tämän yhden heinäämisen taktiikka monestikkaan omissa taimikoissa. Kokeiltu kyllä on, mutta rehevimmille paikoille on pakko mennä kahdesti. Muuten heinä ja muu ryönä on elokuulla miestä korkeata. Yhden tai hyvällä tuurilla kaksi kesää saattaa selvitä vähemmällä jos heti keväällä hakkuun jälkeen istuttaa. Sitten saa alkaa jo trimmeriä virittelemään. Koivua istuttamalla selviää vähemmällä, koivikoitten päätehakkuitten jälkeen olen hyödyntänyt luontaisesti tullutta kuusen taimikkoa.

    metsänvartija

    Lannoituksen hyvä tulos perustuu myös jatkuvaan lannoitukseen. 5 vuoden välein suoritetut (piste)lannoitukset pitävät huippukasvun yllä.
    (Metla, Viro, 1965)

    Myöskin hakkuutähteiden kasaaminen valiorunkojen juurelle antaa oman positiivisen vaikutuksen.

    Kurki

    Hakkutähteillä on parantava vaikutus myös puolukkasatoon puolukkatyypin kankailla. Monesti näkee kuinka puolukoita on runsaasti juuri lahonneen ja sammaleeseen painuneen ison oksan tai latvuksen kohdalla.

    Nimetön

    Aikalailla jatkuvaa on Lassenkin taimikonhoito. Oma taktiikka että käyn raivaussahaa ulkoiluttamassa vähän niin kuin oman liikuntatarpeen tyydyttämiseksi aina sillon tällön. Jossain vaiheessa pyrin kummiskin ottaan sen verta että kemera tuen saan ja yleensä vähän aikasemmin mitä virallinen keneratuki raja täytyy. Yleensä olen vielä kemeratuen jälkeenkin vähän parsinut.
    Nytkin on kaksi keskenerästä varhaisperkaus vaiheessa olevaa taimistoa.
    Yleensä jos taimisto näyttää siltä että tuleeko havupuuta riittävästi niin sen usemmin olen varhis perkannut jotta havupuut ei vesakkoon tupehtus.

    metsänvartija

    Saksalaistyylinen Z-Baum (tavoiterunko) harvennustyyli sopisi hyvin sovellettuna Suomen kustannuskriisissä painivaan metsätalouteen.

    Tavoiterungolle asetetaan tavoiteläpimitta (Saksassa kuusella 50 cm) ja tälläisiä tavoiterunkoja kuusikossa kasvatetaan 200 kpl hehtaarilla. Näin puiden välimatka on 7 metriä.

    Suomessa voisi kasvattaa 100-? runkoa/ha tällä menetelmällä päätehakkuuseen asti.

    Tavoiterungon tulee olla ehdottomasti päävaltapuu, omaa hyvän latvuksen ja on tyvitukin matkalta hyvälaatuinen.Mänty ja R-koivu pystykarsitaan.

    Ainoaksi toimenpiteeksi jää kasvutilan antaminen ja pystykarsinta.

    Metsiköstä saataisiin näin päätehakkuussa energiapuuta ja järeitä tukki runkoja.

    Teoreettisissa pystykarsinta ohjeissa tavoiterunkoluvuksi annetaan 400-600 runkoa/ha. Mutta käytännössä näin monta runkoa ei edes metsiköstä löydy, pl. huippumetsiköt.

    Itse olen löytänyt 130-250 valiorunkoa/ha. Kasvutilaa annetaan jatkuvasti, periaatteella että latvus pysyy vapaana. Puuston tulee olla nuorta ja reaktiokykyistä.

    Muiden puiden raivaaminen ja korjaaminen jäisi siis kokonaan pois. Kustannussäästöjä tulisi reilusti. Ja menetelmä on helppo toteuttaa, Sthillä vaan kasvutilaa.

    kisi

    Vinkki metsänvartijalle:
    Tee tästä Z-Baum-hommasta oma erillinen aloitus. Tässä yhteydessä kirjoituksesi kaikuvat kuuroille korville.

    metsänvartija

    Se on käyny mielessä.

    Minnekän senkin aloitteen lähettää?

    kisi

    metsänvartijalle:
    Tämä sama Metsänhoito-osio on mielestäni sopiva paikka. Teet siis uuden aloituksen vaikkapa otsikolla: ”Z-Baum Suomen oloissa”.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 32)