Keskustelut Metsänhoito Jatkuvaa taimikonhoitoa

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 32)
  • Jatkuvaa taimikonhoitoa

    Minä harrastan jatkuvaa taimikonhoitoa. Käyn kaikki taimikot läpi joka kesä, siis joka kesä, raivaussahalla + kolmioterä. Heinäisimmät paikat kahdesti. Ei vaivaa risut ja heinät. Hyvin kasvavat, ennenkaikkea paksuutta, mutta myös pituutta. Juuristo se vasta nauttii kasvustaan ja kerää laajasti ravinteita. Ensi kesänä parhaat on reilusti yli kolme metriä. Istutettu 2007 / 7.2 ha. Metsät Etelä-Savon ja Pohjois-Savon rajamailla. Ei lehtoja, vaan tavallista savolaista maapohjaa. Työllistävä vaikutus ja bensaa palaa. Nyt saanevat kasvaa rauhassa pari kesää ja sitten varsinainen taimikonhoito. Hyvä tulee!

  • tamperelainen

    Samoin raivurin kolmioterällä olen heiniä niitellyt useampana vuotena.Vähentää vesakointia,taimikonhoitotarvetta.Paarmat heinäkuussa riesana.
    Raivurilla heinäys käy ihan liikunnasta,7,5 hehtaaria heinää jo useamman päivän

    e-h

    Näinhän se on,kuten Potifar aloittaa,täällä Pohjois-Savossa töitä kyllä teettää taimikonhoito,sen verran reheviä ovat maapohjat,mutta työ tekijäänsä kiittää.

    metsänvartija

    Lopultakin löytyy todellisia metsänhoitajia.

    Metsiä vartijoidessani olen havainnut että 2 vuotta kestää ennenkuin taimikonhoito vaikuttaa kasvuun. Tästä tein sen päätelmän että ”oikea” metsänharvennus menetelmä on harventaa 2 vuoden välein.

    Metsäyhtiöt, mhy, metsäkeskus ym. instanssit tarjoavat samaa kaavaa metsänomistajille. Taimikonhoito-1.harvennus-2.harvennus-päätehakkuu.

    Järeytyminen on tärkeää puuston kannalta, varsinkin voimakas 1.harvennus jolla otetaan talteen luonnonpoistuma. Valitettavasti voimakkaan harvennuksen jälkeen mm. lumituhoriski kasvaa.

    Jatkuvasti taimikoita/nuorta metsää hoitaen ja pystykarsien puusto järeytyy optimitilassa. Lannoitus tehdään ns. pistelannoituksena, eli vain pystykarsitut männyt/järeät kuusi yksilöt lannoitetaan.R-koivu lannoittaa itse itsensä.

    Näin toimien metsiköstä löytyy vain läpimitaltaan järeää puuta joka voidaan kasvattaa päätehakkuussen ilman rasvaisten koneiden aiheuttamia korjuuvaurioita ja täystiheinä.

    Tämä malli soveltuu tietenkin vain kulunsa hallitseviin metsälöihin.

    Gla

    ”Metsiä vartijoidessani olen havainnut että 2 vuotta kestää ennenkuin taimikonhoito vaikuttaa kasvuun. Tästä tein sen päätelmän että ”oikea” metsänharvennus menetelmä on harventaa 2 vuoden välein.”

    Voi olla, että asia on noin tuon vaikutuksen kanssa. En kuitenkaan osaa sanoa, kun etenkin varhaisperkauksessa moni asia muuttuu nopeasti. Pienen taimen kasvaessa myös kasvuvauhti kiihtyy jne. Mutta kahden vuoden välein tehtävän harvennuksen ideaa en tajua, ellei sitten ole totaalisen pahasti laiminlyödyn puskan pelastamisesta kyse. Sinun jutuistasi päätellen ei ole.

    metsänvartija

    2 vuotta kuluu ”puskan” raivauksen jälkeen. Eli puusto on kitunut ylitiheydessä.

    Samoin roskapuun maahan lyömisen jälkeen nuoressa kasvatusmetsässä kestää se 2 vuotta ennekuin kasvu alkaa toden teolla. Metsä ikäänkuin ”hyppää” uudelle kasvu-uralle.

    Jos metsää hoitaa taimesta lähtien kunnolla, kasvu tietenkin pysyy optimitasolla koko ajan.

    paskolammi

    Taimisuojaksi joku laittaa päreitä:
    http://pareparoni.suntuubi.com/?cat=5&img=6

    Kyllä pitää olla matkassa useampi VARAPÄREKIN, jos tuhansia päreitä levittelee per hehtaari.

    Laitilan munapitäjässä joku laittoi munakennoja ”taimitassuiksi”.

    Aikamoista ahertamista on taimien kasvuun saatto!

    paskolammi
    Aukusti

    Täytyy tunnustaa, etten ole kyllä ehtinyt taimikoitani vuosittain hoitaa. On noita muitakin puuhia ja hehtaareitakin liikaa, että joutaisin noin täydelliseen työhön.

    Metsäkupsa

    Jatkuvaa taimikonhoitoa tehty joka vuosi,mutta työtä tekemätöntä itselläni rästissä.Heinäys revillä mailla turvaa tasaisen,hyvän taimikon ,kannattaa ehdottomasti ,sopii omatoimiselle.

    Pähkäilijä

    …jatkuu

    Toki työläämpää on taimikonhoito 10 vuoden ikäisessä taimikossa mutta alueet eivät ole yli parin hehtaarin kokoisia yksikään eikä yli 80 metrin päässä tiestä joten yksi pala kerrallaan on tarkoitus hoitaa taimikot rankametsinä käsityönä ja projekti on kannattava. Kolme kiloa kuivaa rankaa on arvoltaan euron – jos samalla rahalla ostaisin sähköä torppani lämmitykseen.

    Seuraavan avohakkuun jälkeen lahjoitan maapohjan kahden sukupolven päähän ja tehkööt mitä haluavat.

    Kuinka paljon häviän kasvutappioina metsän kiertoaikana kun ensiraivaus tapahtuu 10 vuoden ikäisessä metsässä?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 32)