Keskustelut Metsänhoito Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 662)
  • Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

    Ainakin Puukin kanssa on ollut kekustelua tuosta, että miten määritellään jatkuva kasvatus, erirakenteinen kasvatus ja peitteinen kasvatus. Myös kannattavuus on ollut puheena. Aihe on mielenkiintoinen, etenkin kannattavuus, ja tässä yksi näkökulma vielä asiaan:

    Vastikään oli Sauli valkosen innoittamana keskustelua männikön jatkuvasta kasvatuksesta. Kun tiedetään, että männikkö uudistuu luontaisesti siemenpuuhakkuulla, käytetään sitä myös jatkuvassa kasvatuksessa. Kun/ jos siemenpuut poistetaan, on jäljellä taimikko. Onko tämä peitteistä metsätaloutta tai jatkuvaa kasvatusta?

    Aika hyvän vastauksen antaa Timo Pukkala videolla, jossa hän esittelee omia metsiään. Männikkökangas on käsitelty määrämittahyläharvennuksella niin, että kaikki rk läimitalta alle 22cm puut on jätetty. Näin metsään on syntynyt siemenpuuhakkuuta muistuttavia alueita, suojuspuualoja ja tiheämpiä alueita, joissa puusto on pienempikokoista.

    Taimettuminen on käynnissä, varsinkin ajourilla ja jäävän puuston arvonkasvu on erittäin hyvä.

    Metsä on tasaikäinen, mutta muuttuu paikoin erirakenteiseksi ja paikoin kaksijaksoiseksi. Seuraavassa hakkuussa  taimien päältä tehdään ylispuiden poistoa ja tiheämmässä osassa taas yläharvennusta.

    Metsä siis pysyi peitteisenä ja metsästä kerättiin vain arvonkasvun ohittaneita runkoja. Jos olisi tehty alaharvennus, olisi käytännössä poistettu nuo arvonkasvultaan parhaat puut, lihotettu valtapuita vielä vähän ja tehty avohakkuu.

    Tässä vielä linkki:

    Aiheena jatkuvan kasvatuksen kannattavuus ja optimointi.

  • Näätä

    Metsuri motokuski: ”…Usein nämä kokeilut menevät vain enemmän tai vähemmään persiilleen. Tuo metsänkasvatus ei taida kuitenkaan olla mitään digitalisaatiota vaan vanhat ja perinteiset menetelmät toimivat sukupolvista toiseen.”

    Jos uskot, että puuntuotanto ja sen korjuu on nyt hiottu niin tehokkaaksi, että tehostamista ei ole, olet erittäin optimistinen. Digitalisaatio ja robotiikka tulevat muuttamaan maailmaa eivätkä ne ohita metsäteollisuutta. Me ihmettelemme nyt miksi 50 vuotta sitten metsää hoidettiin vesurilla ja puuta korjattiin pokasahoilla ja hevosilla. 50 vuoden päästä ihmetellään, että miksi siellä moton hytissä istui tai raivaussahaa kantoi ihminen. Muutos on jo käynnissä ja tulee kiihtymään. Nyt jo saadaan metsän puustoisuudesta, hoitotarpeista jne. tietoa ilman, että paikalle lähetetään ihminen.

     

    Timppa

    ”Jotta metsänomistajan tuotto ennen verotusta paranisi, tulee tapahtua joko puun kantohintojen nousu tai kustannustason lasku. Sisäinen tai fiskaalinen devalvaatio tuskin toteutuu Suomessa kovin laajamuotoisesti yhteiskunnan hyväksymänä, joten ainoaksi keinoksi jää metsänhoitokustannusten optimointi”

    Näilläkin palstoilla on kyllä esimerkkejä muistakin kuin Näädän esittämistä tavoista parantaa metsänhoidon kannattavuutta.

    William Munny

    Jatkuva kasvatus on jonniin joutavaa vouhkamista.

    Teoriassa vaikuttaa vallan mainiolta tavalta kasvattaa tukkipuuta,mutta käytännössä ei taida onnistua,vaikka tekis mitä.

    Visakallo

    Näätä: ”Helposti unohtuu se tosiasia, että uudistamiskuluissa säästetyt eurot voi myös sijoittaa eteenpäin. Halutessaan näitä sijoitustuottoja voi jakaa jälkipolville.”

    Yleistetään nyt hieman lisää: Eiköhän ne säästetyt uudistamiseurot mene useimmiten sijoituksina Alko Oy:n järjestämään jatkuvaan antiin.

    MaalaisSeppo

    Helposti myös unohtuu, että uudistuskulujen säästöistä on ensin maksettava verot ja lopun vasta voi laskea sijoitettavaksi pääomaksi.

    Visakallo

    Tämä jatkuvan kasvatuksen rummutus alkoi pitkän hiljaisen kauden jälkeen uudelleen Vihreiden Tarja Cronbergin 2000-luvun alkupuolen  hakkuista, kun kaikki rahat olisi pitänyt saada itselle, eikä uudistamiseen haluttu käyttää euroakaan.

    Timppa

    Mitenkähän Laaksosen satuilu täyttää Ylelle annetut laatuvaatimukset?  Järkyttävää aivopesua, jossa yksi toimittaja lyttää koko metsäsektorin puolitoistasatavuotiaan kokemuksen ja tiedon.

    Gla

    Näätä: ”Mutta koska tuolla markkinoilla on jatkuvasti myytävänä metsäpalstoja, joissa esim. 10-vuotiasta taimikkoa myydään alle maan arvon sekä taimikon perustamis- ja hoitokustannusten, on uudistaminen aina mietittävä tapauskohtaisesti.”

    Seuraan vain täällä etelässä lähistön myytäviä palstoja ja hyvin harvoin on tarjolla tiloja, jotka ovat kuvioiltaan niin yhtenäisiä, että tietynlaiselle puustolle voi tuolla tarkkudella laskea markkinahinnan. Siksi kovasti ihmettelen käsitystä taimikoiden hinnoittelusta. Etenkin taimikon hinnassa laskentakorko vaikuttaa ratkaisevasti hintaan, emmekä tiedä, miten kauppoihin johtaneissa tarjouksissa eri ikäiset kuviot on hinnoiteltu.

    Toinen asia on oman tilan yhden kuvion käsittely. Itse en jätä sitä heinittymään, vaikka myytävänä olisikin uudistamiskuluja halvempaa taimikkoa. Ensinnäkin tuo taimikko pitäisi saada ostettua ja sehän ei tarjouskilpailussa ole ollenkaan varmaa. Toisekseen useista kuvioista muodostuvan tilan yhden kuvion käsittelystä tinkiminen johtaa herkästi tilan rapistumiseen ja jatkossa kauppahintojen laskuun sekä hoitokulujen kasvuun.

    Kirjaviisaus ei siis metsäekonomiassa välttämättä päde. Kuten ei sekään, että kyseenalaistaisi nykyisen suuren mottimäärän ja pienen tuoton suhteen takia tietyn menetelmän. Mottien määrä ei ole ainoa muuttuja entisiin aikoihin verrattuna. Sen sijaan mottimäärän lasku aiheuttaisi kovia haasteita tuottavuudelle.

     

    Puuki

    Metsänhoidon kustannuksissa säästämistä voi tehdä monellakin eri tavalla. Ei välttämättä tarvita jatkuvankasvatuksen käyttöä siihen. Ylioptimistiselta kuulostaa jos luullaan sen vapauttavan taimikonhoidon ja taimikon tiheyden paikkailun tarpeesta, ellei ole jo lähtötilanteessa tarpeeksi kehityskelpoisia taimia olemassa. Varsinkin kuusikoissa on vaikea saada syntymään kunnollista taimikkoa ilman maanmuokkausta muualla kuin rahkaturvemailla taimettumiseen tarpeeksi kosteilla kohteilla ; ne alueet on yleensä sopivampia männylle kuin kuuselle.

    Jatkuvakasvatus sopii tiettyihin kohteisiin, mutta miten esim. rehevällä pohjalla kuusta kasvava metsikkö saadaan taimettumaan kunnolla ? Kuusikko vaatii melko harvaa asentoa että luontainen uudistuminen pääsisi alkuun. Kaksivaiheinen suojuspuuhakkuu on yksi mahdollisuus. Taimikon syntymiseen tarvittavaan harvuuteen kuusikoita ei voi kerralla harventaa, koska siitä seuraava vaihe on tuulenkaatojen kerääminen.

    Metsänkasvatuksen kannattavuutta voi optimoida vaikka laskemalla nykyarvolaskennalla kannattavuusrajoja kasvupaikkojen puuntuotoskyvyn mukaan, mutta kannattaa pitää mielessä luonnon asettamat rajat kasvatusmenetelmien onnistumista arvioitaessa.

     

    Timppa

    Siteeraan taas vuodelta 1914 Tapion aikakauskirjan Emil Vesterisen artikkelia ”Taimimetsien hoidosta” .  Siinä todetaan mm., että kun  taimikko  on saatu joko luontaista tai keinollista tietä, istutusta ja kylvöä käyttäen syntymään, on usein tarpeen suorittaa taimiston täydennys istuttamalla.  Lihavalla maalla kuusta laihalla maalla mäntyä käyttäen.

    Todettiin myös, että joskus taas taimia synty niin runsaasti, että on tarpeen suorittaa yksi tai useampia perkauksia.  Näitä tarvitaan myös lehtipuuvesakkojen kurissa pitämiseksi.  Mielenkiintoinen ohje oli, että kannattaisi kiskoa pienet poistettavat taimet juurineen, kun maa on sateiden jälkeen pehmeää.  Erityisesti lehtipuuvesojen poistamiseen tätä suositeltiin.  Tähän nyhtämiseenhän perustuvat nykyiset perkauskoneet.

    Vesterinen taisi tuntea monenlaisia metsänomistajia.  Jutun loppukaneetti oli aika profeetallinen, kun näitäkin keskusteluja lukee:

    Näin ollen ja koska lisäksi kustannukset vastaiseen hyötyyn nähden ovat verrattain pienet ja taimiston perkauksen edullinen vaikutus tuntuu kauan ja on tuotantoajan lopussa huomattavan suuri, kannattaa jokaisen metsänomistajan muutama päivä vuodessa uhrata. Sen 5-10 markan kustannuksen, jolla hehtaarin suuruinen ala katsotaan voitavan tyydyttävään kuntoon saattaa, ei pitäisi ketään ajattelevaa metsänomistajaa pelästyttää niin, että hän kustannusten pelossa jättäisi perkauksen toimittamatta.

    Biologialle emme voi mitään.  Se on aina sama vaikka Juha Laaksonen ja muut ”vaihtoehtoisen totuuden”  julistajat muuta satuilevat.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 662)