Keskustelut Metsänhoito Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 662)
  • Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

    Ainakin Puukin kanssa on ollut kekustelua tuosta, että miten määritellään jatkuva kasvatus, erirakenteinen kasvatus ja peitteinen kasvatus. Myös kannattavuus on ollut puheena. Aihe on mielenkiintoinen, etenkin kannattavuus, ja tässä yksi näkökulma vielä asiaan:

    Vastikään oli Sauli valkosen innoittamana keskustelua männikön jatkuvasta kasvatuksesta. Kun tiedetään, että männikkö uudistuu luontaisesti siemenpuuhakkuulla, käytetään sitä myös jatkuvassa kasvatuksessa. Kun/ jos siemenpuut poistetaan, on jäljellä taimikko. Onko tämä peitteistä metsätaloutta tai jatkuvaa kasvatusta?

    Aika hyvän vastauksen antaa Timo Pukkala videolla, jossa hän esittelee omia metsiään. Männikkökangas on käsitelty määrämittahyläharvennuksella niin, että kaikki rk läimitalta alle 22cm puut on jätetty. Näin metsään on syntynyt siemenpuuhakkuuta muistuttavia alueita, suojuspuualoja ja tiheämpiä alueita, joissa puusto on pienempikokoista.

    Taimettuminen on käynnissä, varsinkin ajourilla ja jäävän puuston arvonkasvu on erittäin hyvä.

    Metsä on tasaikäinen, mutta muuttuu paikoin erirakenteiseksi ja paikoin kaksijaksoiseksi. Seuraavassa hakkuussa  taimien päältä tehdään ylispuiden poistoa ja tiheämmässä osassa taas yläharvennusta.

    Metsä siis pysyi peitteisenä ja metsästä kerättiin vain arvonkasvun ohittaneita runkoja. Jos olisi tehty alaharvennus, olisi käytännössä poistettu nuo arvonkasvultaan parhaat puut, lihotettu valtapuita vielä vähän ja tehty avohakkuu.

    Tässä vielä linkki:

    Aiheena jatkuvan kasvatuksen kannattavuus ja optimointi.

  • Timppa

    ”Ei silloin ennen vanhaan ole metsiä istuteltu, luontaisesti ne ovat syntyneet ja seuraavat sukupolvet ovat ihan hyviä tuloja saaneet aikaiseksi. Melkoinen yleistys sinulta.”

    Eipä ne seuraavat sukupolvet ole ihan hyviä tuloja saaneet.  Päinvastoin.  Esimerkiksi meillä oli metsät harsittu 1933 siihen tilaan, että kesti 30 vuotta saada merkittäviä hakkuutuloja.  Silloin ensimmäisestä avohakkuusta.  Nyt saa niin nykypolvet kuin tulevaisuudessa omistavat hyvät hakkuutulot.

    Totta on, että harvemmin metsien uudistamisesta huolehdittiin kunnolla.  Siksi siirryttiin jaksolliseen kasvatukseen, jotteivat Suomen metsät totaalisesti häviäisi.  Tätä päätöstä saa Suomi suurelta osin kiittää nykyisestä hyvinvoinnistaan.-

    Sekin on totta, että metsiä uudistettiin keinollisesti jo 1900-luvun alussa.   Minulla on Tapion vuosikirja vuodelta 1914, missä on täysin nykypäivään soveltuvat ohjeet taimikon perustamisesta ja hoidosta.

    Metsuri motokuski

    Tuossa Timpan kommentissa huomaa että ei se metsänkasvatus mitään ”ruudintekijän” hommaa ole . Toimivat menetelmät on kehitetty jo reilut sata vuotta sitten. Kuitenkin joka ikäpolvi haluaa laittaa oman ”lusikkansa keittoon” ja haluaa keksiä jotain uutta ja mullistavaa. Usein nämä kokeilut menevät vain enemmän tai vähemmään persiilleen. Tuo metsänkasvatus ei taida kuitenkaan olla mitään digitalisaatiota vaan vanhat ja perinteiset menetelmät toimivat sukupolvista toiseen.

    Näätä

    Timppa: ”Esimerkiksi meillä oli metsät harsittu 1933 siihen tilaan, että kesti 30 vuotta saada merkittäviä hakkuutuloja.  Silloin ensimmäisestä avohakkuusta.  Nyt saa niin nykypolvet kuin tulevaisuudessa omistavat hyvät hakkuutulot.”

    Siis 30 vuotta kesti saada tuloja? Jos tuolloin olisi tehty avohakkuu ja nykymallin mukainen istutus, ei niitä seuraavia hakkuutuloja olisi paljon aiemmin saatu.

    Helposti unohtuu se tosiasia, että uudistamiskuluissa säästetyt eurot voi myös sijoittaa eteenpäin. Halutessaan näitä sijoitustuottoja voi jakaa jälkipolville.

    Jos uudistamiskulut siirtyisivät suoraan metsätilan arvoon ja kasvaisivat korkoa korolle, niin en kävisi tätä keskustelua. Mutta koska tuolla markkinoilla on jatkuvasti myytävänä metsäpalstoja, joissa esim. 10-vuotiasta taimikkoa myydään alle maan arvon sekä taimikon perustamis- ja hoitokustannusten, on uudistaminen aina mietittävä tapauskohtaisesti. Siksi metsäsijoittajan on otettava se minkä luonto antaa ilmaiseksi.

    Jätkä

    Harsintahakkaajat pääsivät  50 – luvulta alkaen leivättömän pöydän ääreen, myyntitulot tuomittiin valtiolle ja he saivat arvonimen ”Metsänraiskaaja”.

    Harsintahakkuu määriteltiin hävityshakkuuksi ja yksityismetsälaissa luki: Metsää älköön hävitettäkö.Tuo laki, joka ensimmäisen kerran julistettiin jo venäjän vallan aikana, on edesauttanut suomen metsien puuvarat nykyiseen malliin, joka näyttää joillekin olevan ihan kauhistus.

    Näätä

    Jätkä: ”Tuo laki, joka ensimmäisen kerran julistettiin jo venäjän vallan aikana, on edesauttanut suomen metsien puuvarat nykyiseen malliin, joka näyttää joillekin olevan ihan kauhistus.”

    Päästään jälleen siihen mottien vertailuun. Olen samaa mieltä, Suomessa ei viime vuosisatojen aikana ole ikinä ollut puuvaroja niin paljon kuin nykyisellään ja hakkuita pystytään täten kasvattamaan entisestään. Mutta miten on käynyt sen metsänomistajan? Saako hän nykyään sijoitukselleen kaikkien aikojen parhainta tuottoa? Itsellä on näkemystä vasta 80-luvun lopulta, joten en ole oikea henkilö vastaamaan kokemusperäiseen tietoon.

    Jätkä

    Taitaa tilanne olla metsänomistajien suhteen se, että: ONNELLISIN ON ENTINEN METSÄNOMISTAJA, joka on myynyt tai myymässä metsänsä pois ja pistää rahansa vaikka ihan viihteeseen ja villeihin naisiin.

    Timppa

    ”Helposti unohtuu se tosiasia, että uudistamiskuluissa säästetyt eurot voi myös sijoittaa eteenpäin. Halutessaan näitä sijoitustuottoja voi jakaa jälkipolville.”

    Helposti tuntuu Näädältä unohtuvan se, että jaksollisen kasvatuksen päätehakkuun kantohinnat ovat sen verran korkeammat, että sillä erotuksella saan perustettua taimikon ja hoidettua sen.  Kasvua tulee jaksollisessa vähintään 50 % enemmän kuin jatkuvassa.

    Jätkä

    Kun jatkuvassa kasvatuksessa käytännössä koko metsäpinta-ala on harsittu vajaatuottoiseksi ja jaksollisessa tehdään uudistuskypsiin kuvioihin keinollinen uudistaminen vaikkapa sitten ”jalostetulla alkuperällä”, niin ottaen huomioon paremman kantohinnan avohakkuussa ja rodunjalostuksen myötä paranevan metsän, ei liene epäilystä siitä, kumpi on edullisempaa.

    Kun lisäksi pystytään puulajia vaihtamalla tervehdyttämään metsä ja metsämaa, niin edut ovat moninaiset.

    Jos arvioidaan vaatimattomasti päätehakkuusta irtoavan 300 kiintoa / ha ja kantohinnan olevan kympin enemmän kuin harsintasavotasta, niin kyllä sillä summalla jo uudisteleekin.

    Näätä

    Timppa: ”Helposti tuntuu Näädältä unohtuvan se, että jaksollisen kasvatuksen päätehakkuun kantohinnat ovat sen verran korkeammat, että sillä erotuksella saan perustettua taimikon ja hoidettua sen.  Kasvua tulee jaksollisessa vähintään 50 % enemmän kuin jatkuvassa.”

    Ei unohdu. Teoriassa jatkuva kasvatus on taloudellisesti kannattavampi, mutta käytännössä kaksi asiaa estää sen toteutumisen. Ensimmäinen on se, että jatkuvassa kasvatuksessa puusta ei saa vastaavaa hintaa kuin päätehakkuussa. Toinen syy on se, että tasaikärakenteisen metsän muuttaminen jatkuvan kasvatuksen metsäksi, josta saisi tasaista tulovirtaa, kestää aivan liian kauan. Tämän vuoksi en suosi jatkuvaa kasvatusta. Ehkä kolmas syy on se, että osaamista ja tahtoa toimintatavan muutokselle ei ole.

    Sen sijaan taimettumisessa kannattaa hyödyntää luontaista uusiutumista. Sitä helpottaa yläharvennuksen käyttö vähintään viimeisessä hakkuussa. Ensinnäkin yläharvennuksen käyttö parantaa kannattavuutta ja riittävän voimakkaana se mahdollistaa luontaisen uusiutumisen ja alikasvoksen hyödyntämisen myöhemmin avohakkuun jälkeen.

     

    Näätä

    Jätkä: ”Taitaa tilanne olla metsänomistajien suhteen se, että: ONNELLISIN ON ENTINEN METSÄNOMISTAJA, joka on myynyt tai myymässä metsänsä pois ja pistää rahansa vaikka ihan viihteeseen ja villeihin naisiin.”

    Tältä vaikuttaa. Markkinoilla toki tapahtuu hinnoitteluvirheitä, mutta suurin osa julkisesti myydyistä metsätiloista myydään ainakin Etelä-Suomessa siihen hintaan, että merkittävää ylituottoa ei synny ns. riskittömään sijoitusinstrumenttiin verrattuna.

    Jotta metsänomistajan tuotto ennen verotusta paranisi, tulee tapahtua joko puun kantohintojen nousu tai kustannustason lasku. Sisäinen tai fiskaalinen devalvaatio tuskin toteutuu Suomessa kovin laajamuotoisesti yhteiskunnan hyväksymänä, joten ainoaksi keinoksi jää metsänhoitokustannusten optimointi.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 662)