Keskustelut Metsänhoito Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

Esillä 10 vastausta, 651 - 660 (kaikkiaan 662)
  • Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

    Ainakin Puukin kanssa on ollut kekustelua tuosta, että miten määritellään jatkuva kasvatus, erirakenteinen kasvatus ja peitteinen kasvatus. Myös kannattavuus on ollut puheena. Aihe on mielenkiintoinen, etenkin kannattavuus, ja tässä yksi näkökulma vielä asiaan:

    Vastikään oli Sauli valkosen innoittamana keskustelua männikön jatkuvasta kasvatuksesta. Kun tiedetään, että männikkö uudistuu luontaisesti siemenpuuhakkuulla, käytetään sitä myös jatkuvassa kasvatuksessa. Kun/ jos siemenpuut poistetaan, on jäljellä taimikko. Onko tämä peitteistä metsätaloutta tai jatkuvaa kasvatusta?

    Aika hyvän vastauksen antaa Timo Pukkala videolla, jossa hän esittelee omia metsiään. Männikkökangas on käsitelty määrämittahyläharvennuksella niin, että kaikki rk läimitalta alle 22cm puut on jätetty. Näin metsään on syntynyt siemenpuuhakkuuta muistuttavia alueita, suojuspuualoja ja tiheämpiä alueita, joissa puusto on pienempikokoista.

    Taimettuminen on käynnissä, varsinkin ajourilla ja jäävän puuston arvonkasvu on erittäin hyvä.

    Metsä on tasaikäinen, mutta muuttuu paikoin erirakenteiseksi ja paikoin kaksijaksoiseksi. Seuraavassa hakkuussa  taimien päältä tehdään ylispuiden poistoa ja tiheämmässä osassa taas yläharvennusta.

    Metsä siis pysyi peitteisenä ja metsästä kerättiin vain arvonkasvun ohittaneita runkoja. Jos olisi tehty alaharvennus, olisi käytännössä poistettu nuo arvonkasvultaan parhaat puut, lihotettu valtapuita vielä vähän ja tehty avohakkuu.

    Tässä vielä linkki:

    Aiheena jatkuvan kasvatuksen kannattavuus ja optimointi.

  • Visakallo Visakallo

    Täällä on usein valitettu puun huonosta kysynnästä. Löytyisikö tähänkin epäsuora vastaus asuntopuolelta:

    Vuokralaiset ovat entistä laatutietoisempia, vuokra-asuntojen välitysketju OVV:n tuore kysely kertoo.
    Kyselyn mukaan vuokralaiset arvostavat hyvien kulkuyhteyksien lisäksi asunnon yksilöllisiä, laadullisia seikkoja, kuten tasokasta kylpyhuonetta ja tyylikkäitä pintamateriaaleja.
    Kyselyn mukaan ero haluttujen ja vähemmän haluttujen vuokrakohteiden vuokrissa on kasvamaan päin.
    Huippukohteiden vuokrat jatkavat yhä nousuaan. Toisaalta asteikon toisessa päässä vuosikorotuksista pidättäydytään.
    Kysely on tehty OVV:n 11 alueelliselle toimistolle eri puolilla maata ja se edustaa noin 50 vuokranvälittäjän näkemystä.
    Taloussanomat

    Jovain Jovain

    Visakallon kohteesta 3. Energiapuun tuotto menee korjuun kustannuksiin ja tulevaisuuden olettama lienee sama. Kohteella on energiapuutuotanto, jonka tuotto on jo korjuukustannusten perusteella nolla?

    Näätä: ”Metsänomistajat eivät saa senttiäkään puun jalostuksesta. Sen vuoksi metsänomistajien on optimoitava sitä omaa ydinliiketoimintaansa”.

    Kieltämättä metsänomistajien liikkumavara on ahdas ja tuotto on marginaalinen. Millä metsänomistajien tuottoa sitten voisi optimoida paremmaksi. En usko ainakaan lisääntyvillä kustannuksilla ja vaikea on uskoa myöskään tekniseen kehittämiseen, että sekään toisi ratkaisua. Kehittämistyö kuitenkin jatkuu, ei se ole jatkuvassa kasvatuksessakaan, mutta sanoisin että noudatettavassa puukaupan ja korjuun järjestelmässä se on. Sitä kehittämällä on mahdollista päästä eteen päin.

    mehtäukko

    Kuusessa ollaan: ”Kyllä metsänomistajakin voi vaikuttaa jaksollisen kasvatuksen lopputilin kokoon, tekemällä laatuharvennuksia ja oikein ajoitettuja hoitotoimenpiteitä.”

    Olen täysin samaa mieltä. Vain oikein ajoitetut hoitotoimenpiteet jos mitkä lyhentävät kierto-ajan mahdollistaen tukkileimikon 100:n vuoden sijasta alle 60:een (siis omt,mt ).

    Tai vanerikoivikon alle 50 vuoteen.

    Toinenhan on erikoispuun seulonta. Kun kuk/mäk kantohinta tuplaantuu parrun tarkalla talteenotolla tai järeä kot on viilutyvenä 110€/m3.

    Talvileimikoita kelirikko-ja kesäleimikoiksi ja yleensäkin suurempi kauppa kerralla,

    Mysteeri

    Tuli ketju silmäiltyä alusta loppuun.

    Käyttäjälle Näätä esittäisin kiitokset asiallisista kommenteista ja hyvistä perusteluista. Mukava huomata, että palstalla kirjoitellaan euro edellä. On tosiaan kaksi täysin eri asiaa kasvattaa metsässä puita ja rahaa. Nettonykyarvolaskenta kannattaa jokaisen perehtyä.

    Olen täysin samaa mieltä, että esim. MHY:n luukulta ei metsänomistajan suhteellista kannattavuutte optimoivaa neuvontaa tule ihan hetkeen saamaan eikä osaamista joka konttorilta edes löydy. Peruskoulussa ei opeteta korolle korkoa laskua eikä metsäalan ammattikorkeakouluissa diskonttaamista tai investoinnin sisäisen korkokannan optimointia.

    Visakallo Visakallo

    Mysteerikin toistelee noita iänkaikkisen samoja toisia aliarvioivia jargoneita. Luulisi edes juskus jonkun teistä pystyvän vähän parempaan!

    Puuki

    Amk:ssa opetettiin kyllä, ja opetetetaan varmaan nykyäänkin mm. diskonttaamista ja optimointia. Tod.näköisyyslaskentaakin . Voi sitten laskea millä todennäköisyydellä onnistuu korkolaskelmien periaatteiden siirto ymmärrettävällä tavalla keskivertometsänomistajalle vaikka keskustelupalstalla.  Todennäköisyys sille vaikuttaa olevan 1 / 2 eli  joko onnistuu tai sitten ei.

    Näätä

    Kiitos teille muutamille positiivisesta palautteesta. Kiitos myös keskustelusta. Viimeisimmät sivut alkoivat olla mallia ”Näätä sitä ja Näätä tätä”. Kun keskustelu ajautuu tilanteeseen, missä ei enää yritetäkään ymmärtää viestin sisältöä vaan tartutaan yksittäisiin sanoihin, ei keskustelu johda mihinkään ja on parempi vetää henkeä.

    pihkatappi pihkatappi

    Selkeästi on Näätä asiat selvittänyt. Ja olihan tuolla mti koulutuksessa korkolaskennat ja muut ja niitä on mietitty töissäkin. Eli siinä mielessä hieman virheellistäkin tietoa, väittää ettei osaamista ole. Esimerkiksi ojituksen kannattavuutta pyöriteltiin 3% korkokannoilla. Vaarmaan MHY:llä on tilanne, että omia palveluja myydään agressiivisesti ja siellä ei laskentakorkoa pähkäillä?

    mehtäukko

    Aiheesta: metsä-ammattimiesten ohjeet käytännön metsätaloudessa, – olisikin naposteltavaa…?!

    MaalaisSeppo

    Metsämmattilaisille lienee opetettu jaksollisen kasvatuksen kannattavuuslaskelmia. Jatkuvan kasvatuksen osalta jokut peräänkuuluttavat mm. Mhy:n osalta parempaa ammattitaitoa. Ko kasvatusmenetelmän kannattavuuden tietoa mhy:llä ei voi olla, kun sitä ei ole edes niillä, jotka metsäasiantuntijoita kouluttavat. Vielä ei ole ko. aiheen tutkimustietoa riittävästi olemassa. On pitkän sitkeää ja vaatii paljon tutkimusrahaa. Nykyään tutkimusrahojen jaossa otetaan huomioon tutkimusaiheen taloudelliset tulosnäkymät. Helppo on löytää aiheita, joissa tuotos/panos on selvemmin nähtävissä lähitulevaisuudessa. Eli jatkuva kasvatus jäänee juupas-eipäs keskustelujen loputtomaksi aiheeksi ja hyvä niin.

Esillä 10 vastausta, 651 - 660 (kaikkiaan 662)