Keskustelut Metsänhoito Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

Esillä 10 vastausta, 611 - 620 (kaikkiaan 662)
  • Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

    Ainakin Puukin kanssa on ollut kekustelua tuosta, että miten määritellään jatkuva kasvatus, erirakenteinen kasvatus ja peitteinen kasvatus. Myös kannattavuus on ollut puheena. Aihe on mielenkiintoinen, etenkin kannattavuus, ja tässä yksi näkökulma vielä asiaan:

    Vastikään oli Sauli valkosen innoittamana keskustelua männikön jatkuvasta kasvatuksesta. Kun tiedetään, että männikkö uudistuu luontaisesti siemenpuuhakkuulla, käytetään sitä myös jatkuvassa kasvatuksessa. Kun/ jos siemenpuut poistetaan, on jäljellä taimikko. Onko tämä peitteistä metsätaloutta tai jatkuvaa kasvatusta?

    Aika hyvän vastauksen antaa Timo Pukkala videolla, jossa hän esittelee omia metsiään. Männikkökangas on käsitelty määrämittahyläharvennuksella niin, että kaikki rk läimitalta alle 22cm puut on jätetty. Näin metsään on syntynyt siemenpuuhakkuuta muistuttavia alueita, suojuspuualoja ja tiheämpiä alueita, joissa puusto on pienempikokoista.

    Taimettuminen on käynnissä, varsinkin ajourilla ja jäävän puuston arvonkasvu on erittäin hyvä.

    Metsä on tasaikäinen, mutta muuttuu paikoin erirakenteiseksi ja paikoin kaksijaksoiseksi. Seuraavassa hakkuussa  taimien päältä tehdään ylispuiden poistoa ja tiheämmässä osassa taas yläharvennusta.

    Metsä siis pysyi peitteisenä ja metsästä kerättiin vain arvonkasvun ohittaneita runkoja. Jos olisi tehty alaharvennus, olisi käytännössä poistettu nuo arvonkasvultaan parhaat puut, lihotettu valtapuita vielä vähän ja tehty avohakkuu.

    Tässä vielä linkki:

    Aiheena jatkuvan kasvatuksen kannattavuus ja optimointi.

  • Näätä

    Visakallo, rinnastetaan asia yritystoimintaan. Yrityksessä joku keksii idean kuinka yrityksen toimintaa saadaan tehostettua sekä kasvatettua yrityksen myyntiä. Yrityksessä kuitenkin analysoidaan tilannetta ja todetaan, että saatu hyöty ei ole riittävä huomioiden sen vaatima panostus ja/tai idea sisältää liian suuria riskejä. Idea hylätäänkin. Sinun logiikkasi mukaan yrityksen pitää jatkossa tehdä vuosittainen negatiivinen kirjaus saamatta jääneistä tuloista? Usko pois, ei tehdä.

    Kun on pitkään tehnyt asioita samalla tavalla, on vaikea nähdä enää metsää puilta.

     

    Puuki

    Jk-metsän yleensä huonompi tuotto tulee jäävän puuston pääomatappiosta , heikommasta kokonaiskasvusta ja kalliimmista korjuukuluista.  Sen tuottoa parantaa tai voi parantaa arvokasvun parempi hyödyntäminen ja pienemmät m-hoitokulut (ilman hoitokulujahan se ei onnistu).

    Tuo maan tuottokykyhän on oleellisin tekijä kustannusten ja tuottojen arvioinnissa laskipa kannattavuutta sitten miten tahansa.

    Kysymys Vk:lle : mistä metsämaasta on kysymys kohteessa 3. Jos 30 tuotto energiapuuhakkuussa on 0 € ja seuraavan 30v. tuotto samoin ?  Miksi energiapuuhakkuu on yleensä tehty ?

    mehtäukko

    Kevennyksenä toteaisin,että omaksumani laskennallisista kommervenkeista väljempi metsätalous taitaa olla sittenkin vähemmän tressaava??

    On pitemmässä juoksussa muovautuneet metsämaan ostohintatasot, työmenetelmät ja kaikki muu rekvisiitta jolla toiminta on mahdollista. Näitä alunperin kriittisesti tarkastellen ja käytäntöön soveltaen on muodostunut ”oma” toimintamalli. Se EI VOI olla kokonaisuutena niin paljoa hakoteillä ettei kannattaisi,koska esim. metsäfirmat toimivivat isoissa linjoissa samoin periaattein. Heillä on kuitenkin metsäekonomit laskeneet samat rätingit moneen kertaan.Loppu on tilakohtaista ekstraa TAI sitä riskiä joka vain kuuluu taudin kuvaan. Ja se on siinä.

    Setelit ja kolikot jotka kilahtavat, ovat realisoitunutta tulosta.

    Siksi metsätalous vapaallinen ,vähän enempi kuin hyvä harrastus.

    Tolopainen Tolopainen

    Metsätaloudessa kuluja ovat ne joihin menee rahaa. Saamatta jäänyt tulo ei ole mikään kulu. Aika paljon olisi kuluja syntynyt puunhinnan laskustakin jos saamatta jäänyt tulo olisi kulu. Visakallo on nyt lähtenyt asenteella liikkeelle eikä matematiikalla.         Kannattavaisuuksien erot on eri asia, joka riippuu miten metsiä hoidetaan ja minkälainen maaperä ja sijainti ja paljonko on sijoitettu pääoma.

     

    Puuki

    Jokainen voi tietysti valita oman tapansa ihan vapaasti. Ei metsänkasvatuksessa ehkä kannatakaan laskea kaikkia kustannuksia liian tarkkaan ettei ala harmittamaan ; kun esim.perintöverojen maksu tapahtuu useamman kerran metsän kiertoajassa ja osasta puita on maksettu ylimääräiset toiset verotkin jo ennakkoon paremman puun hinnan aikaan. Sillähän ne metsäfirmatkin myy metsiään pois, kun ei kannata pienellä tuotto%:lla kasvattaa.  Mutta näillä mennään…

    harrastelija harrastelija

    Suomi on nyt 100 v. Eli tällä korkeudella se on yksi puun kasvatuskierto. Lieköhän kukaan tutkija ottanut Suomen itsenäistyessä vertailupalstoja joissa on jk-metsää ja tasak-metsää? Jos tällainen löytyy, niin siitä voisi verrata tulosta puhtaasti metsätaloudellisesti.

    Osaran aukeita tehdessä ”puhdistettiin” jk-menetelmällä ”hoidettuja” metsiä ja uudistettiin voimakkaasti mm syväaurauksen avulla. Ha-tulos jk-metsän jäljiltä oli jotain 20 m3/ha + kova raivaus joutopuusta. Nyt 50-70 vuoden jälkeen alueella on tehty jopa päätehakkuuta ja tuottavia harvennuksia. Ha-puusto on näin uudistetulla ja käsitellyllä metsällä kasvamassa yli 100 m3!

    harrastelija harrastelija

    Asiaa tuntemattomien toimittajien hehkuttama Joroislaisen jk-metsänomistajan ratkaisua taas ymmärrän täysin. Nainen halusi nauttia omasta 100 ha:n tilastaan. Hän aikoi pitää metsän monimuotoisena, poimia marjoja, sieniä ja kuljeskella peitteisessä metsässään. Hänelle metsä näkyi olevan olopaikka ja maisema-arvona kohdallaan – hyvä niin.

    Veikkaan, että elintulo oli muualta kuin omasta metsäpalstalta. Jos itsellä olisi näin hyvä tilanne, niin aivan hyvin voisin tehdä samalla tavalla! Metsässä voisi olla näpäkkä laavu+nuotiopaikka ja ympärillä hyvät hirvimaastot koiran haukuttavaksi. Hirvikoiran haukku on musiikkia korvalle.

    Näätä

    Visakallo: ”Jos tämä on vaikea ymmärtää, niin otetaan esimerkki asuntopuolelta: Vuokrattavaa asuntoa ja taloyhtiötä on hoidettu niin, että ne ovat pysyneet kunnossa. Asunnosta saa parhaan paikkakuntakohtaisen neliövuokran ja siitä saa myydessä myös parhaan myyntihinnan. Jos hoito on  ollut vähäistä, vuokrataso jää pieneksi tai jopa olemattomaksi. Samoin käy asunnon myyntihinnalle.”

    Esimerkki: Asuntosijoittajalla on mahdollisuus tehdä 7000 euroa maksava remontti, jolla hän saa kuukausittain perittyä vuokraa kasvatettua 20 eurolla. Oletetaan vuokrausasteen olevan 100 %, joten vuodessa vuokraa kertyy 240 euroa enemmän. Asuntosijoittaja myy sijoitusasunnon 10 vuoden päästä ja oletetaan, että saa siitä 7000 euroa paremman myyntihinnan verrattuna asuntoon jossa vastaava remontti on jätetty tekemättä. Oliko remontointi kannattava investointi?

    Pointti on se, että ei sijoittaja voi tuijottaa ainoastaan vuokran suuruutta, kasvatettujen mottien määrää tai kohteen jälleenmyyntiarvoa. Kokonaisuus ratkaisee.

     

    Näätä

    mehtäukko, en ainakaan itse koe omaa toimintatapaani stressaavaksi. Joku saa onnistumisen tunteen itse raivaamansa taimikon lopputuloksesta ja joku puolestaan siitä, että on saanut ylituottoa metsästä keskimääräiseen tuottoon nähden. On niitäkin, jotka saavat onnistumisen tunnetta molemmista. Jokainen painottaa sitten omia näkökulmia, mutta jos puhutaan metsätalouden kannattavuudesta, emme yksinkertaisesti pysty unohtamaan metsäekonomian perusteita.

    Muista myös, että metsäyhtiöillä on aivan erilainen intressi omien metsien kasvatukselle kuin mitä yksityisellä metsäsijoittajalla on. Heidän kannattaa panostaa puuntuotantoon, koska myöhempi puun jalostusarvo kuittaa metsänhoitokulut. Ymmärrän hyvin, miksi he myyvät metsiään pois. He saavat paremman tuoton muualta ja Suomessa riittää metsänomistajia, jotka koko metsäklusterin opastamana optimoivat kiertoaikaa ja puuntuotantoa.

    kuusessa ollaan

    Mehtäukko heitti hyvän kommentin, eli jos JK on kannattavampaa, miksi erittäin taloustietoiset metsäyhtiöt eivät käytä sitä omissa metsissään, ei edes Ruotsissa?

Esillä 10 vastausta, 611 - 620 (kaikkiaan 662)