Keskustelut Metsänhoito Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

Esillä 10 vastausta, 551 - 560 (kaikkiaan 662)
  • Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

    Ainakin Puukin kanssa on ollut kekustelua tuosta, että miten määritellään jatkuva kasvatus, erirakenteinen kasvatus ja peitteinen kasvatus. Myös kannattavuus on ollut puheena. Aihe on mielenkiintoinen, etenkin kannattavuus, ja tässä yksi näkökulma vielä asiaan:

    Vastikään oli Sauli valkosen innoittamana keskustelua männikön jatkuvasta kasvatuksesta. Kun tiedetään, että männikkö uudistuu luontaisesti siemenpuuhakkuulla, käytetään sitä myös jatkuvassa kasvatuksessa. Kun/ jos siemenpuut poistetaan, on jäljellä taimikko. Onko tämä peitteistä metsätaloutta tai jatkuvaa kasvatusta?

    Aika hyvän vastauksen antaa Timo Pukkala videolla, jossa hän esittelee omia metsiään. Männikkökangas on käsitelty määrämittahyläharvennuksella niin, että kaikki rk läimitalta alle 22cm puut on jätetty. Näin metsään on syntynyt siemenpuuhakkuuta muistuttavia alueita, suojuspuualoja ja tiheämpiä alueita, joissa puusto on pienempikokoista.

    Taimettuminen on käynnissä, varsinkin ajourilla ja jäävän puuston arvonkasvu on erittäin hyvä.

    Metsä on tasaikäinen, mutta muuttuu paikoin erirakenteiseksi ja paikoin kaksijaksoiseksi. Seuraavassa hakkuussa  taimien päältä tehdään ylispuiden poistoa ja tiheämmässä osassa taas yläharvennusta.

    Metsä siis pysyi peitteisenä ja metsästä kerättiin vain arvonkasvun ohittaneita runkoja. Jos olisi tehty alaharvennus, olisi käytännössä poistettu nuo arvonkasvultaan parhaat puut, lihotettu valtapuita vielä vähän ja tehty avohakkuu.

    Tässä vielä linkki:

    Aiheena jatkuvan kasvatuksen kannattavuus ja optimointi.

  • mehtäukko

    Jovain ”Metsänomistajilla on potentiaalia. Pystyvät kyllä puuta toimittamaan. On metsänhoitoyhdistykset, osuuskunnat, yhteenliittymät, yhteismetsät, on yksityiset toimijat, yrittäjät jne…”

    Se ”potentiaali” on kyllä olematon. Siinä loppuvat alkuunsa taito,teho ja lopulta rahat.

    Ja noitten muittenko toimijoiden puita metsänomistajat potentiaalisena reservinä pystyisivät metsistä korjaamaan??

    Yksityiset toimijat ja yrittäjät jne. Traktoreilla siis kun nykyiset metsäkoneet laitettaisiin sulattoon?

    Täysin utopistinen juttu.

    Visakallo Visakallo

    Jätkä: Ennustaminen 40 vuotta taaksepäin ei kuitenkaan liene ylivoimaista, jos on kirjattuna kaikki työ – ja materiaalikustannukset.

    Sitähän minä olen tehnyt koko ajan!

    kuusessa ollaan

    Eikös MG ole juurikin osuuskunta?

     

    Eihän noissa Jovainin listoissa ole mitään uutta, taloudelliset realiteetit vaan tekevät kannattamattomiksi niistä suuren osan, kaikille ei jää jaettavaa.

    Puuki

    Sehän on sitten helppo laskea tulos, kun on menot ja tulot kirjattu talteen. 30 vuotta sitten oli hinnatkin aika erilaiset . Vähiten on muuttuneet puun nimellishinnat.

    Tulevaisuuden tuloksien oikea ennustaminen on vaikeaa, voi vain yrittää arvioida talouden kehitystä valitsemalla todennäköisimmät muuttujien arvot. Pitkän aikavälin takia se on hankalampaa kuin monen muun sijoituksen kannattavuuslaskenta. Silti nykyarvolaskenta voi olla hyvä apuväline vertailtaessa kannattavuuksia vaikkapa toisenlaisiin kohteisiin.

    Minulla oli laskelmassa se 6% reaalikorko vain esimerkkinä erään  sijoituksen tuotosta, ei sitä korkoa tarvitse eikä kannata käyttää jos vertaa vaikka lainakorkoon tai johonkin muuhun.

    Visakallo Visakallo

    Kyllä metsän uudistaminen maksoi ennen jopa enemmän kuin nyt. Oli isot avojuuritaimet joita kuokittiin raakaan maahan. Raivausahojen realihintakin oli ihan toista luokkaa kuin nyt. Uskokaa tai älkää, työkin maksoi myös ennen. Viljely- ja kone- ja laitekuluja ei voinut suoraan vähentää, kun oltiin pinta-alaverossa. Lisäksi joiduin maksamaan kiinteistöveroa edeltänyttä manttaalimaksuakin. Minun olisi laskelmien mukaan pitänyt jättää istutukset tekemättä, jotta metsätalouteni olisi ollut kannattavaa.

    Näätä

    Kertauksena kaikille, vaikka olenkin samat asiat jo moneen kertaan kirjoittanut. Suosittelen, että ainakin ne, jotka miettivät metsäsijoittamista, lukevat seuraavan tekstin, jospa siitä olisi heille hyötyä. Ja unohtakaa nyt herranen aika sen miettiminen mitä olette 80-luvulla maksaneet metsämaasta tai taimikon perustamisesta. Investointi on tehty, sitä ei voi muuttaa ja sillä ei ole mitään vaikutusta tulevien investointien kannattavuuksiin.

    Kaikki metsänomistajaa neuvovat tahot ajavat puuntuotannon nopeutta ja mottien määrää. Vähissä ovat ne toimijat, jotka miettivät metsänomistajan lompakkoa. Seuraavan kerran kun MHY, OTSO, metsäyritykset tms. auttavat teitä taimikon perustamisen vaihtoehtojen kanssa, pyytäkää heillä kannattavuuslaskelma teidän valitsemallanne laskentakorolla. Tulette todennäköisesti yllättymään, ettekä positiivisesti. Ensinnäkin ette taida saada sellaista laskelmaa ja toisekseen, jos saatte, sen tulos puhuu useimmissa tapauksissa sitä, että teidän kannattaa sijoittaa rahanne jonnekin muualle riippuen toki laskentakorostanne, kasvupaikasta ja lämpösummasta. Muistakaa myös se, että jos lähdette taimikon istuttamiseen, tulee teidän saada siitä vastaava tuotto kuin luontaisesti syntyneestä taimikosta sekä siitä vaihtoehtoisesta sijoituksesta mihin olette säästyneet rahat alun perin sijoittaneet. Edelleen korostan sitä, että kun joku teitä neuvoo, pysähtykää miettimään kenen intressejä hän ajaa.

    Useimmilla metsänomistajilla metsätalouden kannattavuus on ollut hyvä ainoastaan seuraavista syistä a) laskentakorko on mitätön b) tila on peritty tai saatu markkinahintaa halvemmalla esim. sukulaiselta c) metsänhoitotoimenpiteet on tehty itse ja ilmaiseksi. Omalle työllehän ei luontaisesti ole laskettu mitään arvoa vaan vedotaan harrastukseen. Jos raivaus on mielenkiintoista puuhaa ja haluatte sitä harrastuksena tehdä, ei siihen tarvita omaa metsää. Aina löytyy läheltänne metsänomistaja, joka mielellään antaa teidän raivata ja varmaan maksaa polttoaineetkin tms. Älkää sotkeko sijoittamista ja harrastusta. Lisäksi oman metsän hoito onnistuu jos metsää omistaa < 100 ha. Jos metsää on sitä enemmän ei aika enää riitä asioiden tekemiseen itse. Teen itsekin metsänhoitotoimenpiteitä, koska se opettaa metsäasioita, tekee maaston tutuksi ja on mukavaa vaihtelua toimistotyölle. Teen sitä kuitenkin ”tappiolla”, koska paremmin tienaisin leipätyössäni tai muiden sijoitustuotteiden etsinnässä.

    Metsäsijoituksen kannattavuutta on erityisesti nostanut metsätilojen hintojen nousu. Maanmittauslaitoksen tilastojen mukaan viimeisen 15 vuoden aikana metsätilojen nimellinen arvonnousu on ollut keskimäärin 4 % vuodessa! Se palstalaisten paljon puhuma omt-pohjalla oleva heinikkokin on tuottanut tämän! Metsätilojen hinnan nousun varaan ei kuitenkaan metsäsijoitusta voi perustaa. Yhtälö, jossa metsätilojen hinnat ja metsänhoitokustannukset jatkavat nousuaan, puun hinnan pysyessä samalla tasolla, ei voi pitkällä aikajänteellä jatkua. Puun kasvunopeudessakaan tai uusissa metsänhoitotavoissakaan ei niin radikaalia muutosta ole tapahtunut viimeisinä vuosikymmeninä, että se vaikuttaisi yhtälöön.

    Viime aikoina parhaat sijoitustuotot metsästä onkin saatu seuraavalla kaavalla. Ostetaan hyväpuustoinen palsta, josta hakataan isolla kädellä puuta. Jäljelle jätetään sen verran isompaa metsää, että se saadaan taimikoiden ja aukkojen kanssa myytyä eteenpäin hyvällä hinnalla markkinoitua tulevaisuuden metsänä, joka sisältää välittömiä hakkuumahdollisuuksia. (Olkaa varovaisia jos joku myy teille tällä lauseella metsää). Tuloa parantaa se, että jos alkuperäisesti ostamanne tila on sen verran iso, että sen voi pilkkoa 5-30 ha osiin ja myydä määräaloina eteenpäin. Markkinoilla on paljon ostajia, jotka eivät hallitse kannattavuuslaskentaa tai heidän oletuksensa tuloista/menoista ovat paljon sinua optimistisemmat. Tai sitten he eivät osta metsää taloudellisin intressein.

    Kyllähän metsäsijoittamisella voi saada hyviä tuottoja, mutta sitä tekee tällä hetkellä hyvin pieni osa metsänomistajista. Kenellekään en voi suositella sijoittaa kaikkea varallisuutta metsään, mutta metsä on hyvä hajautusmuoto arvopapereille ja sijoitusasunnoille.

    Jos joku kehuu metsäsijoittamisen kannattavuudella, kysy häneltä seuraavat kysymykset. Jos johonkin vastaus on ”ei”, kyseenalaista kannattavuus.

    – Onko metsä ostettu markkinahintaan
    – Onko metsänhoitotoimenpiteet teetätetty ulkopuolisella ja niistä maksettu markkinahinta
    – Onko metsänomistajan laskentakorko suurempi kuin ns. riskittömän sijoituksen tuotto

     

    Visakallo, ennen kuin vaivut epätoivoon, laita nyt ennusteesi esimerkkisi eri vaihtoehtojen tulevista menoista/tuloista sekä niiden aiheutumisvuodesta niin vien laskelman loppuun. Lupasin jo aiemmin päivittää laskelman niiden pohjalta.

    Olen miettinyt kirjoittavani laajamuotoisen katsauksen metsäsijoittamisesta, mutta täytyy hieman sitä valmistella ja miettiä minne sen kirjoitan. Viime aikaiset fiilikset tältä palstalta ei ole oikein positiiviset.

    Näätä

    suorittava porras: ”Onkos niissä laskelmissa otettu huomioon puunkysynnän laimeneminen tai loppuminen kokonaan , jos suuremmassa määrin siirrytään luontaiseen uudistamiseen ja jatkuvaan kasvatukseen ? Avohakkuu on kuitenkin ehdoton edellytys nykyisen teollisuuden säilymiselle maassamme . Muuallakin osataan kasvattaa puuta . Teollisuus suuntaa sinne , mistä raaka-aine irtoaa kivuttomimmin ja kohtuullisilla kustannuksilla . Laskelmilta on pohja pois , jos kysyntä putoaa nollaan .”

    Yleensähän pelotellaan puuston laadulla juurikääpineen mutta että metsäteollisuuden joukkopaollakin on siirrytty pelottelemaan…Jos (siis erittäin iso jos) kuvaamasi skenaario toteutuu, kumpaan joukkoon haluat kuulua a) siihen joka on investoinut suurella rahalla metsänperustamiseen b) siihen joka on säästänyt nekin rahat ja sijoittanut jonnekin muualle?

     

    Puuki

    Työ maksoi 80-luvulla puun hintaan verrattuna vähän. Euroiksi muutettuna keskimääräistä hankalamman taimikon ha-kokonaiskustannus oli n. 170 € – tuet .Samoin esim. taimet maksoi n. 1/3 -osan nykyhinnoista. Puun hinta oli ~ sama kuin nykyään.

    Silloin oli aivan eri tilanne.  Siksi kannattaa laskea ja miettiä vilj. kustannuksiakin huolella.

    kuusessa ollaan

    http://metsakoneet.fi/keskustelu.php?lan=fi&cat=&showmsg=714866

     

    Ihan aiheesta keskustelua toisella palstalla…ihan mielenkiintoisia mielipiteitä.

    Jovain Jovain

    Mikähän se on Jätkän lähes täysimääräinen korvaus, kun hankintatukin ja JK- tukin hintaa verrataan pystykauppatukin hintaan, jonka hinta on jopa korkeampi, vaikka siitä on jo korjuun kustannukset vähennetty ja hankintatukista ne on vielä vähennettävä. Ei ole lähelläkään Jätkän täysimääräistä, vaan jää huomattava hintahaarukka metsänomistajan tappioksi. Se siitä maksajanpaikasta ja loput pystykaupoilta, jota tarkoitettiin.

Esillä 10 vastausta, 551 - 560 (kaikkiaan 662)