Keskustelut Metsänhoito Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 662)
  • Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

    Ainakin Puukin kanssa on ollut kekustelua tuosta, että miten määritellään jatkuva kasvatus, erirakenteinen kasvatus ja peitteinen kasvatus. Myös kannattavuus on ollut puheena. Aihe on mielenkiintoinen, etenkin kannattavuus, ja tässä yksi näkökulma vielä asiaan:

    Vastikään oli Sauli valkosen innoittamana keskustelua männikön jatkuvasta kasvatuksesta. Kun tiedetään, että männikkö uudistuu luontaisesti siemenpuuhakkuulla, käytetään sitä myös jatkuvassa kasvatuksessa. Kun/ jos siemenpuut poistetaan, on jäljellä taimikko. Onko tämä peitteistä metsätaloutta tai jatkuvaa kasvatusta?

    Aika hyvän vastauksen antaa Timo Pukkala videolla, jossa hän esittelee omia metsiään. Männikkökangas on käsitelty määrämittahyläharvennuksella niin, että kaikki rk läimitalta alle 22cm puut on jätetty. Näin metsään on syntynyt siemenpuuhakkuuta muistuttavia alueita, suojuspuualoja ja tiheämpiä alueita, joissa puusto on pienempikokoista.

    Taimettuminen on käynnissä, varsinkin ajourilla ja jäävän puuston arvonkasvu on erittäin hyvä.

    Metsä on tasaikäinen, mutta muuttuu paikoin erirakenteiseksi ja paikoin kaksijaksoiseksi. Seuraavassa hakkuussa  taimien päältä tehdään ylispuiden poistoa ja tiheämmässä osassa taas yläharvennusta.

    Metsä siis pysyi peitteisenä ja metsästä kerättiin vain arvonkasvun ohittaneita runkoja. Jos olisi tehty alaharvennus, olisi käytännössä poistettu nuo arvonkasvultaan parhaat puut, lihotettu valtapuita vielä vähän ja tehty avohakkuu.

    Tässä vielä linkki:

    Aiheena jatkuvan kasvatuksen kannattavuus ja optimointi.

  • Puuki

     

    ”Jk:ssa jäävä puusto on sijoitus tulevaisuuteen, kuten uudistamiskustannukset jaksollisessa kasvatuksessa. Kun jäävä puisto on esim. Se 150 alle 22cm runkoa hehtaarilla, tämän sijoituksen arvo moninkertaistuu lähivuosina. Tätä samaa arvon kasvua hyödynnetään kaikissa hakkuissa.

    Kun siemenpuiksi jätetään pienikokoisia puita, on niiden menettäminen tuulenkaatoina tai pystyynkuivuneina pieni taloudellinen tappio, kun ne olisi normaalisti muutenkin poistettu. Jk; ssa poistetaan juuri taloudellisesti arvokkaat puut, joita on riskialtista seisottaa pystyssä.

    Vaikea on saada jaksollinen kasvatus kannattavammaksi karummalla kasvupaikoilla. ”

     

    Arvokasvu % on suurimmillaan tietysti kun kuitupuukokoista puuta siirtyy tukkipuukokoon se on itsestään selvää, mutta sitä arvokasvun lisääntymisen vaikutusta pitää verrata (kuten edellä koetin jo  selvittää) suuremman pääoman pidemmän ajan tuottoon, jos puhutaan pelkästään taloudellisesta kannattavuudesta, maisema ym. arvot on erikseen.

    Vähän mietityttää, kuten monia muitakin täällä, se uudistuminen alikasvoksena. Sama asia kuin pienaukoissakin joissa taimien kasvu heikkenee reunametsien vaikutuksesta.   Jos metsä taimettuu ilman maanmuokkausta, se korvaa tosin osan siitä, mutta luont. uudistaminen onnistuu kuivilla/karukko kankailla usein siten kasvatustavasta riippumatta. Muistaakseni kasvu hiipuu keskimäärin n. 1 /3-osan, kun reunametsä on 2 – 15 m päässä taimista.

     

     

    Tolopainen Tolopainen

    Tulevaisuuden ennustaminen on aina vaikeaa, mutta ennustan tukkipuulle Suomessa hinnan laskua. Perusteluna aika pieni otanta sahojen tuloksia ja omavaraisuuksia. Toiminta kannattaa huonosti, jos yhtöt toimivat lainarahalla ja korot jossain vaihessa nousevat, sahojen maksukyly heikkenee. Tuotteiden hintoja ei kuitenkaan pystytä nostamaan kun kilpailu on kireää.

    Kaikki keinot kustannusten alentamiseen joudutaan ottamaan käyttöön ja uudistamiskulut ovat yksi iso menoerä. Jatkuvassa kasvatuksessa pienenevät tulot enemmän kuin uudistamisessa säästyy, se nyt on aivan varma asia.

    Klapikone

    Luontaisessa uudistamisessa on luontaisen uudistamisen riskit. Myös taimien kasvu on alussa hitaampaa jäävän puuston vaikutuksesta. Jäävä puusto käyttää näitä kasvu resursseja järeytymiseen, ja alikasvos odottaa vapautumistaan.

    Uudistuskypsän metsän uudistaminen pienaukoilla aiheuttaa valtavasti kasvutappioita. Jos reunametsä on parhaassa arvon kasvun iässä, tuleeko silloin kasvutappioita?

     

    metsä-masa metsä-masa

    Mielenkiintoinen video !

    Äänen puolesta vähän puutteita, mutta ammattilaisia oli asialla, eikä jk. kasvatusta tuotu liian kiihkeästi esille.

    Pari asiaa jäi mietityttämään, kun hakkuu oli lajittuneella kangasmaalla ( VT :llä ), etteikö taimistonhoitoa tarvitsisi tehdä paljonkaan, siitä  pienet kulut ! Tulopuolella taas tukkiprosentti oli hyvä 77 %, mutta 50 € / m3  on hieman liian hyvä hinta tänä päivänä pystykauppana.

    Ei taida olla järkevää 15 vuoden päästä poistaa pelkästään 300 rungoa päävaltapuista ? Minäkin olisin toisella käynnillä poistamassa jo kaikki mittaan yltävät kuidutkin ja hoitaisin  taimikot kasvukuntoon !

    Timppa

    ”Tämä seuraava asia on fakta, joka on hyvä tiedostaa: Ensin keksittiin talouden sanelemana aukkohakkuu, sitten piti keksiä sitä puolustamaan tieteellistä faktaa. Ja nämä metsäpalofaktat tietenkin olivat K.Kuuselan, Lihtosen ja muiden metsäteollisuuden vaikuttajien faktoja.”

    Ehkäpä Kaller ei tiedä, että avohakkuita harjoitettiin jo 1700-luvulla Preussissa.  Käytännössä sama lopputulos oli myös 1800-luvun loppupuolen määrämittahakkuilla, joiden ”häntiä” esimerkiksi meidän metsissä vielä hakataan.  Kyllä avohakkuut on siis keksitty jo kauan sitten.  Minulla on Tapion taskukirja vuodelta 1914, jossa on täysin nykypäivään soveltuvat taimikon perustamisohjeet.  Kyllä Kuusela ja kumppanit vain sovelsivat vuosisataista kokemusta.

    Aika outo väite muuten, että metsäpalo rajoittuisi hehtaariin.  Nythän se on mahdollista, kun on valvontalentoja ja runsas metsätieverkosto.  Aiemmin oli toisin.  Esimerkiksi meidän mailla Keski-Suomessa paloi 1911 elokuussa yli 100 ha.

    Paljonko puita jää henkiin riippuu ymmärtääkseni mm. metsän tiheydestä.   Siis tiheässä metsässä palokuorma on suuri, jolloin tuho on totaalisempi.

    Kannattasikohan Kallerin tarkistaa vähän faktoja???

     

     

    Jätkä

    Täällä on aika lähellä toisiaan sijaitsevat kaksi Suurpaloa, jotka syttyivät 30 – luvulla. Toinen syttyi varomattomasta kantojenpoltosta peltoraiviolla, toinen veturin savun mukana sinkoutuneista kipinöistä. yhteensä taisi palaa reilu 10 000 hehtaaria, en muista tarkkaa määrää, mutta Gooklaamalla ne löytyy.

    Niiden lisäksi on monia satojen hehtaarien paloja. mutta höyryveturien sytyttämät palot on yleensä saatu rajoitettua suhteellisen nopeasti. Muistan, että meidän lapsuusmaisemissa syttyi joka kesä pieniä paloja radan varressa.

     

    Metsuri motokuski

    Katsoin itsekkin tuo videon ja moni asioita jäi askaruttamaan. Varmaankin on että helpoin tapa perustaa jk-metsä tasaikäiseen metsään silloinhan perusta on valmiiksi kunnossa.  Metsän vuotuinen kasvu jäi mietityttämään koska nythän periaatteessa poistatetaan se paras kasvava puu, joka on päässyt jo valtapuun asemaan. En usko että kasvu jatkaa samaa linjaa koska puun laatu on heikentynyt latvuston ja muidenkin osalta. Myöskään kuitukoon tihentymiä ei poisteta vaan jätetään ennalleen.  Videossa todettiin että hyvä taimettuminen edellyttää maapohjanrikkomista, joka tapahtuu vain ajourilla. Isänän ajatuksena on että tarvittavia raivauksia ei tehdä vaan luonto hoitaa taimikon harventamisen luontaisesti. Pyhä-häkissä on hyvä paloalue jossa taimettuminen on tapahtunut luontaisena eikä hoitoja ole tehty. Siellä voi käydä vilkaisemassa kuinka metsä kasvaa villinä.

    Mielenkiintoinen toteamus oli myös se että metsä tuottaa aina kunhan metsänhoitoa ei tarvitse tehdä(istutuksia, raivauksia). Näinhän se on mutta mikä on jatkossa tuotos. Jos tuotoksen suuruudelle ei anneta paljon painoa-arvoa niin tuottaahan se jotain. Isännän ajatuksena oli että seuraava harvennus tehdään sitten nykyisten urien väliin ja niihin tulee taas sitten uusi taimikko. Voi olla aika mielenkiintoinen kun eri-ikäistä taimikkoa on 20 m välein ja ajourien välissä taimia miten sattuu.

    Ennustan että tuonkin isännän perikunta tulee jossain vaiheessa korjaaman isännän tuotoksen ja laittamaan maapohjan kunnon kasvuun, tai sitten se myydään tonteiksi kun tuntuu asuntoalueen vieressä olevan.

    Klapikone

    Kyllähän siihen on varmaan ihan tervettä suhtautua epäilevästi, kun melko ” uusi menetelmä on käytössä.” Tosin tästä on vuosikymmenten aikana kertynyt tutkimustietoa paljon enemmän, kuin esimerkiksi kantojen noston vaikutuksista. Se otettiin käyttöön ilman sen kummempaa tutkimusta.

    Tuo männikön tasaikäisenä kasvattaminen ja uudistaminen ensin väljennyshakkuuna ja sitten siemenpuuhakkuuna ei ole mikään uusi juttu ja toimii ihan hyvin. Jk;ssa tätä on ”optimoitu” ja koetettu entisestään parantaa kannattavuutta.

    Jos ei tähän luota, voi pysyä vanhassa mallissa, joka sekin on hyvä. Joka tapauksessa metsänomistajan kannattaa tähdätä puuston laatuun laatuharventamalla, joka on usein ainakin osittain yläharvennusta.

    Kun metsän hoito töitä ei ole, mutta metsä tuottaa silti puuta, on metsätalous kannattavaa. Ei liene epäselvää, että karukkokankailla ja pohjoisimmassa Suomessa ei muunlaista metsän kasvatusta kannata tehdä, kuin jatkuvaa kasvatusta.

    Itse kyllä tilanteen salliessa jätän uudistusalalle kuitupuita ja käytän luontaista uudistamista. On mukava tehdä ensiharvennukselta jo tukkia. Ensiharvennusta voi myös aikaistaa, jos ylispuuston poistosta saadaan tuloja. Näin kaikki hakkuut ovat taloudellisesti mielekkäitä.

    Ja monia haittaa tuo, ettei tule tasaista taimikkoa. Ei sen vaihtelevassa tiheydessä kasvavan ylispuuston alla tarvi olla samanlainen, kuin avoalalla.

    Lisävaltapuiden ja muiden toipumiskykyisten puiden kasvu palautuu yhtä hyväksi, kuin valtapuiden.

    Jätkä

    Männikössä jatkuva kasvatus on minun kokemukseni mukaan vikaliike, ainakin näillä kokoprosenteilla. Meillä oli silloin – korkeiden korkojen aikaan työn alla kolme koealaa. joista yksi oli harsittu pahasti, toinen oli taidolla alaharvennettu ja kolmas oli luonnontilassa Mittaus – ja myyntitulot olivat tiedossa. Me hakkasimme ne samoilla eväillä uudestaan ja kolmas koeala mitattiin millintarkkuudella.

    Laskelmat osoittivat harsinnan voittaneen taloudellisessa mielessä kaikki. Hakkaamattomasta olisi saanut kaikkein huonoimman tuloksen ja oikein hienosti käsitellystä alasta tuli tulos siitä väliltä.

    Kuten sanottu korot olivat korkeat ja puutavaran reaalihinta oli laskenut selkeästi.

    Me pidimme kurssia kaukana kotoa ja laatuharvennus kohtasi vankkaa vastustusta isännissä. He eivät hyväksyneet sitä lainkaan. En olisi uskonut, että vielä löytyi harjoituspalstaksi kuvio, joka oli niin epätasainen, että ihme oli, ettei siitä oltu pantu isäntää metsänhävittämisestä aikoinaan linnaan.

    Äijät pani hanttiin, kun selitin heille laatuharvennusta ja kun esitin, että tuo isoin puu kaadetaan ensimmäiseksi, niin vastarinta oli kova. No se tietenkin kaadettiin ja ukot sanoi: ”-Tapahtui kuin kissanpojalle, kun sen silmät aukeaa, tämä selvä”. Kyllä me tehtiin siihen kaunis nuori männikkö – Laatuharvennuksella. Ja puusto oli varsin tasainen, vaikka ukot olivat näkevinään siellä aukkoja ennen hakkuuta.

    Metsä täytyy näkyä puiden seasta ja takaakin.

    Puuki

    Kyllä se jk toimii varmaan talouden kannaltakin sille sopivilla kohteilla, varsinkin rämemänniköillä, joissa on jo valmiiksi erirakenteinen metsä.

    Mutta aika ristiriitaisia on ne Kk:n mainitsemat vuosikymmenten aikaiset tutkimukset.Esim. Norjassa ja Ruotsissa on ollut jo  Suomea aiemmin jk-koealoja ; 30 – 70 vuotta kasvatettuja . Norjan koealoista (16 kpl) 9 oli jouduttu keskeyttämään erisyistä, jäljelle jääneillä koealoilla 3:lla koealalla oli runkolukusarja säilynyt laskevana (= uudistuminen on onnistunut suunnitelmien mukaisesti), 4 :.llä ei. Ruotsissa 11 koealalla laskeva runkolukusarja oli säilynyt 6:lla , 5:llä ei.   Laskeva rlk-sarja oli saaatu säilymään siten, että käyrän muoto säilyi mutta puuston tilavuus pieneni.  Suomessa on se ongelma, että varsinaisia varjopuulajeja ei ole ollenkaan ja hyviä uudistumisvuosia on harvoin. Valopuulajit ei uudistu tarpeeksi hyvin alikasvoksina. Mutta silti voi onnistuakin ; menetelmä ei vaan ole yhtään niin yksinkertainen ja helppo kuin jotkut antavat ymmärtää vaan se on useimmiten melko  työläs ja ammattitaitoa ja hyviä olosuhteita vaativa.

    Männiköissä lisävaltapuut elpyvät kyllä hyvin kasvuun, se on totta. Mutta metsän pitää olla hoidettu hyvin, jotta niitä kasvukykyisiä hyvälatvuksisia lisävaltapuita on olemassa.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 662)