Keskustelut Metsänhoito Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

Esillä 10 vastausta, 481 - 490 (kaikkiaan 662)
  • Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

    Ainakin Puukin kanssa on ollut kekustelua tuosta, että miten määritellään jatkuva kasvatus, erirakenteinen kasvatus ja peitteinen kasvatus. Myös kannattavuus on ollut puheena. Aihe on mielenkiintoinen, etenkin kannattavuus, ja tässä yksi näkökulma vielä asiaan:

    Vastikään oli Sauli valkosen innoittamana keskustelua männikön jatkuvasta kasvatuksesta. Kun tiedetään, että männikkö uudistuu luontaisesti siemenpuuhakkuulla, käytetään sitä myös jatkuvassa kasvatuksessa. Kun/ jos siemenpuut poistetaan, on jäljellä taimikko. Onko tämä peitteistä metsätaloutta tai jatkuvaa kasvatusta?

    Aika hyvän vastauksen antaa Timo Pukkala videolla, jossa hän esittelee omia metsiään. Männikkökangas on käsitelty määrämittahyläharvennuksella niin, että kaikki rk läimitalta alle 22cm puut on jätetty. Näin metsään on syntynyt siemenpuuhakkuuta muistuttavia alueita, suojuspuualoja ja tiheämpiä alueita, joissa puusto on pienempikokoista.

    Taimettuminen on käynnissä, varsinkin ajourilla ja jäävän puuston arvonkasvu on erittäin hyvä.

    Metsä on tasaikäinen, mutta muuttuu paikoin erirakenteiseksi ja paikoin kaksijaksoiseksi. Seuraavassa hakkuussa  taimien päältä tehdään ylispuiden poistoa ja tiheämmässä osassa taas yläharvennusta.

    Metsä siis pysyi peitteisenä ja metsästä kerättiin vain arvonkasvun ohittaneita runkoja. Jos olisi tehty alaharvennus, olisi käytännössä poistettu nuo arvonkasvultaan parhaat puut, lihotettu valtapuita vielä vähän ja tehty avohakkuu.

    Tässä vielä linkki:

    Aiheena jatkuvan kasvatuksen kannattavuus ja optimointi.

  • Timppa

    ”Aiemmin oli puhetta riskeistä ja käsityksestä, että luontainen uudistaminen on riskialttiimpaa. Palstalaisille pohdittavaksi, että mitä jos jokaista edellä olleen esimerkin aluetta kohtaa tuho (oli se sitten hirvi, myyrä, sieni, myrsky, lumi, halla, nimeä itse..), mikä aiheuttaa viivästymistä tulevissa hakkuissa ja aiheuttaa pienempää hakkuukertymää, miten se näkyy laskelmassa”

    Selvää, että metsissä tapahtuu kaikenlaista.  Meillä on metsävakuutus, joka kattaa omavastuuta lukuun ottamatta tuhot.  Näin ollen ei tarvitse ottaa huomioon.  Toki joskus sitten tulee ongelmia, jotka viivästyttävät, mutta ne ovat yli 50 kestäneen jaksollisen kasvatuksen ajalta saatujen kokemusten perusteella niin vähäisiä, ettei tämän tason tarkasteluissa kannata ottaa huomioon, jos metsäpinta-ala on vähänkin suurempi.  Jos ei ole vakuutusta, niin jatkuvan kasvatuksen metsät ovat totaalisen myrskytuhon (Asta, Veera) kannalta tarkasteltuna vaarallisempia kuin jaksollisen metsät.  Nimittäin jaksollisessa taimikot säästyvät varmasti, mutta jatkuvassa kaikki on yhtä silppua.

    Tolopainen

    Ei kai ne jaksollisen kasvatuksen metsät kokoajan ole taimikkona, kun myrsky iskee, myrskytuhojen riski on lähes yhtä suuri sama miten metsiä kasvattaa,  syöksyvirtaus kaataa kaikenlaiset metsät. Jokin alta 10v taimikko voi säästyä.

    Taimikot ovat tietenkin alttiimpia tuhohyönteisille ja myyrille kuin jk:n metsät. Sanoisin, että jk:n metsissä riskit ovat hiukan pienemmät tuhoille.

    Timppa

    ”Taimikot ovat tietenkin alttiimpia tuhohyönteisille ja myyrille kuin jk:n metsät. ”

    Eiväthän ne jk-taimikot voi ollakaan kovin alttiita hyönteis- ja myyrätuhoille, koska niitä syntyy niin vähän.  JK-mäntytaimet ovat havaintojeni mukaan alttiimpia hirvituhoille kuin aukoissa kasvavat.  Mutta entäpä heinä, saniainen, vattu, angervo ja erilaiset puskat.  Mitä mieltä Tolopainen on?  Eivätkö ne mitenkään vaikuta jk-taimien kasvuun?

    Kuten tuolla edellä totesin, niin yli 50 vuoden kokemuksella voi todeta, että tuhot ovat keskimäärin varsin merkityksettömiä jaksollisessa kasvatuksessa. Tietysti yksittäistapauksia on, mutta niiden merkitys on kokonaisuuden kannalta vähäinen.

    sitolkka

    Aika moni voi vajaan sadan vuoden kokemuksella todeta, että riskit realisoituivat täydellisesti, kun sotkat jyristelivät metsien läpi.

    Timppa

    ”Aika moni voi vajaan sadan vuoden kokemuksella todeta, että riskit realisoituivat täydellisesti, kun sotkat jyristelivät metsien läpi.”

    Eihän se noin mennyt.  Muu Suomi (paitsi ruotsinkieliset maanomistajat) kuittasivat suuren osan menetyksistä evakoille luovutettuina maina.  Voi sanoa, että heillä oli tosiasiassa aika hyvä vakuutusturva toisin kuin monella nykypäivän metsänomistajalla..

    MaalaisSeppo

    Yrittäjävähennys parantaa hieman puunkasvatuksen kannattavuutta. Vaikea sanoa, suosiiko enemmän jatkuvaa kuin jaksollista.

    Kun demarit ja vihreät pääsee valtaan, niin vähennys poistunee.

    sitolkka

    Luuleeko Timppa tosiaan, että maata annettiin evakoille manttaalien mukaan. Moni suuren tilan isäntä sai pienen suopalstan jostain pohjoisen korvesta. Siinä sitä oli vakuutusturva kohdillaan! Ja ihan hyvin sotkat olisivat voineet seuraavana kesänä jatkaa sinne timpankin seutuville kun suuremmilta kiireiltä kerkesivät saksanmaalta.

    Timppa

    ”Luuleeko Timppa tosiaan, että maata annettiin evakoille manttaalien mukaan. Moni suuren tilan isäntä sai pienen suopalstan jostain pohjoisen korvesta.”

    Ainakin meikäläisen puuhamaan maista sai muutama evakko aivan kunnolliset peltoja ja metsää käsittävät tilat osin jopa rakennuksineen.  Ei mitään suopalstoja.  En toki tiedä oliko heillä Karjalassa millaiset manttaalit.   Jäihän sinne Karjalaan entiseltä kaveriltakin mylly ja saha.  Nimittäin kahvimylly ja pokasaha.

    Tuskin ne sotkien ajajat enempää olisivat kasvatustapaan kiinnittäneet huomiota.  Lankomies oli Tali-Ihantalassa tykeillä pysäyttämässä hyökkäystä.   Hyvin näyttivät osuneen.

    Näätä

    Noin 15 vuotta on pitänyt kirjoitella eri keskusteluforumeille ennen kuin Metsälehden keskusteluforumilla osui ja upposi, tekstiäni moderoitiin tai itse asiassa se poistettiin! Koska näinkin monta vuotta ehdin kirjoitella asiallisesti ja en näe itse syytä miksi kyseinen kirjoitukseni poistettiin, rankaisen itseäni kirjoituskiellolla, jotta pystyn pohdiskelemaan missä meni pieleen.

    Arvon moderaattori, tässä kehitysidea. Jos kirjoittamani teksti on mielestäsi asiaton tai ei muuten täytä keskusteluforumin sääntöjä, olisi luettavuuden ja jopa hyvien käytäntöjen mukaista tekstiä muuttaessa tai sitä poistettaessa kertoa kirjoittajalle ja muille lukijoille, että näin on tehty. Eli esimerkiksi näin <”poistettu asiaton sisältö”> tai <”poistettu sääntöjen vastainen sisältö”>.

     

    sitolkka

    No siinäpähän realisoituivat teidänkin puuhamaan kohdalla metsään liittyvät riskit, kun jouduitte vähän luovuttamaan maata kaikkensa menettäneille. Jos olisitte omistaneet jotain muuta, niin ei olisi tullut sellaisia menetyksiä.

Esillä 10 vastausta, 481 - 490 (kaikkiaan 662)