Keskustelut Metsänhoito Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

Esillä 10 vastausta, 401 - 410 (kaikkiaan 662)
  • Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

    Ainakin Puukin kanssa on ollut kekustelua tuosta, että miten määritellään jatkuva kasvatus, erirakenteinen kasvatus ja peitteinen kasvatus. Myös kannattavuus on ollut puheena. Aihe on mielenkiintoinen, etenkin kannattavuus, ja tässä yksi näkökulma vielä asiaan:

    Vastikään oli Sauli valkosen innoittamana keskustelua männikön jatkuvasta kasvatuksesta. Kun tiedetään, että männikkö uudistuu luontaisesti siemenpuuhakkuulla, käytetään sitä myös jatkuvassa kasvatuksessa. Kun/ jos siemenpuut poistetaan, on jäljellä taimikko. Onko tämä peitteistä metsätaloutta tai jatkuvaa kasvatusta?

    Aika hyvän vastauksen antaa Timo Pukkala videolla, jossa hän esittelee omia metsiään. Männikkökangas on käsitelty määrämittahyläharvennuksella niin, että kaikki rk läimitalta alle 22cm puut on jätetty. Näin metsään on syntynyt siemenpuuhakkuuta muistuttavia alueita, suojuspuualoja ja tiheämpiä alueita, joissa puusto on pienempikokoista.

    Taimettuminen on käynnissä, varsinkin ajourilla ja jäävän puuston arvonkasvu on erittäin hyvä.

    Metsä on tasaikäinen, mutta muuttuu paikoin erirakenteiseksi ja paikoin kaksijaksoiseksi. Seuraavassa hakkuussa  taimien päältä tehdään ylispuiden poistoa ja tiheämmässä osassa taas yläharvennusta.

    Metsä siis pysyi peitteisenä ja metsästä kerättiin vain arvonkasvun ohittaneita runkoja. Jos olisi tehty alaharvennus, olisi käytännössä poistettu nuo arvonkasvultaan parhaat puut, lihotettu valtapuita vielä vähän ja tehty avohakkuu.

    Tässä vielä linkki:

    Aiheena jatkuvan kasvatuksen kannattavuus ja optimointi.

  • Visakallo

    Monenko meistä nykyisistä liki 700.000  metsänomistajasta Jovain olettaa olevan kykeneväisiä ja/tai hakukkaita esittämäänsä toimituskauppaan?

    Tolopainen

    Minusta verovapaa hankintakauppa on metsänomistajalle edullisempi. Jokainen metsänomistaja voi alkaa urakoimaan puita metsästä, mikään ei estä, mutta se vaatii aivan samanlaisen kaluston kuin urakoitsijoillakin on, ei sinne kannata traktorilla ja moottorisahalla lähteä kilpailemaan. Ei ole mitään oikotietä onneen eikä suuriin tuottoihin. Metsäkalustoon ei metsänomistajan kannata sijoittaa euroakaan, rahat kannattaa sijoittaa parempiin kohteisiin.

    mehtäukko

    Ennen kuin juttu luisuu Jatkuvasta kasvatuksesta Jatkuvaan kurjuuteen, olisi syytä löytyä perustellut faktat missäkohdin pyörä on keksitty uudelleen????

    Tolopainen

    Tuota Jovainin pointtia kannataisi kyllä fundeerata ilman, että ottaa mukaan mitään liiketoiminnallista näkökulmaa, että olemmeko sitten sokeita muille näkemyksille kuin vallitsevalle.

    A.Jalkanen

    Tämä juupas-eipäs keskustelu ei kuulu tähän ketjuun ja aihe on muutenkin käsitelty tyhjentävästi. 🙁

    Tolopainen

    Olimme juuri siirtymässä jatkuvaan kasvatukseen, jossa omatoimisella korjulla tulee olemaan huomattavasti tärkeämpi rooli kuin jaksollisessa kasvatuksessa. Vai oletko samaa mieltä.

    mehtäukko

    No niin,- siitäs näittä!

    Ellei pyörään löydy vakuuttavasti uusia pinnoja tai päällyskumi, keskustelu on aloitettava eri näkökulmasta!!?

    Vatvatus ei tuota hedelmiä.

    kuusessa ollaan

    Juu, jatkuva kasvatus sopii hyvin omatoimiselle metsänomistajille. Mutta, mistä löytyy ne tuhansien ja tuhansien hehtaarien puunkorjaajat?

    Maaseudun rakennemuutos kiihtyy todella hurjaa tahtia ja tilat suurenevat. Ei ole aikaa muuhun. Ja metsänomistajan pitäisi olla kokolailla päätoiminen, hoitaakseen hakkuut elinkelpoisen kokolailla metsätiloilla. Joita ei juurikaan ole, tilojen pirstoutumisen vuoksi.

    Eli muutamien aktiivisten metsänomistajien varassa ei tämän maan metsätalous pyöri, todellisuus on melko karu. Tämä tuntuu monilta unohtuvan.

    Näätä

    MaalaisSeppo: ”Näätä voi tarkistaa sivulta 19, olenko maininnut jotakin paljaan maan arvosta.”

    Toistan kysymyksen, mitä laskit ja mitä se luku kertoo?

    Näätä

    Yhtäkkiä palstalaisten mielipide onkin se, että omt-pohja uudistuu, mutta hitaammin ja lehtipuulle. On tämä edistystä siihen nähden, kun äsken vielä omt-pohja kasvaa pelkkää heinää.

Esillä 10 vastausta, 401 - 410 (kaikkiaan 662)