Keskustelut Metsänhoito Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

Esillä 10 vastausta, 391 - 400 (kaikkiaan 662)
  • Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

    Ainakin Puukin kanssa on ollut kekustelua tuosta, että miten määritellään jatkuva kasvatus, erirakenteinen kasvatus ja peitteinen kasvatus. Myös kannattavuus on ollut puheena. Aihe on mielenkiintoinen, etenkin kannattavuus, ja tässä yksi näkökulma vielä asiaan:

    Vastikään oli Sauli valkosen innoittamana keskustelua männikön jatkuvasta kasvatuksesta. Kun tiedetään, että männikkö uudistuu luontaisesti siemenpuuhakkuulla, käytetään sitä myös jatkuvassa kasvatuksessa. Kun/ jos siemenpuut poistetaan, on jäljellä taimikko. Onko tämä peitteistä metsätaloutta tai jatkuvaa kasvatusta?

    Aika hyvän vastauksen antaa Timo Pukkala videolla, jossa hän esittelee omia metsiään. Männikkökangas on käsitelty määrämittahyläharvennuksella niin, että kaikki rk läimitalta alle 22cm puut on jätetty. Näin metsään on syntynyt siemenpuuhakkuuta muistuttavia alueita, suojuspuualoja ja tiheämpiä alueita, joissa puusto on pienempikokoista.

    Taimettuminen on käynnissä, varsinkin ajourilla ja jäävän puuston arvonkasvu on erittäin hyvä.

    Metsä on tasaikäinen, mutta muuttuu paikoin erirakenteiseksi ja paikoin kaksijaksoiseksi. Seuraavassa hakkuussa  taimien päältä tehdään ylispuiden poistoa ja tiheämmässä osassa taas yläharvennusta.

    Metsä siis pysyi peitteisenä ja metsästä kerättiin vain arvonkasvun ohittaneita runkoja. Jos olisi tehty alaharvennus, olisi käytännössä poistettu nuo arvonkasvultaan parhaat puut, lihotettu valtapuita vielä vähän ja tehty avohakkuu.

    Tässä vielä linkki:

    Aiheena jatkuvan kasvatuksen kannattavuus ja optimointi.

  • MaalaisSeppo

    Näätä voi tarkistaa sivulta 19, olenko maininnut jotakin paljaan maan arvosta.

    Tässä ketjussahan keskustellaan jatkuvasta kasvatuksesta tasaikäisessä metsässä ja ko kasvatustavan kannattavuudesta. Kannattavuuden osalta luonnollinen vertailukohta on jaksollisen kasvatuksen metsä vastaavalla maapohjalla. Tällaisessa vertailussa ei kannata ottaa huomioon maapohjan arvoa, koska se on molemmilla kasvatustavoilla sama.

    Sivulla 19 esitin näillä oletuksilla tehdyn laskelman. Odotan mielenkiinnolla jonkun jatkuvan kasvatuksen asiantuntijan esittävän laskelman ko. kasvatustavan tuotoista 4% korolla 70 vuoden tarkastelujaksolla vastaavalla maapohjalla (omt). Pelkät suusanalliset pähkäilyt eivät ole uskottavia, ellei esitetä myös kylmiä faktoja.

    Tolopainen

    Mutta jos korko onkin 6% summa on 16k€ 60v päästä. Paljonko metsänlannoitukselle saatu korkotuotto on, siis todellinen sellainen, jonka joku on saanut tilille.

    suorittava porras

    ”…voisiko OMT-pohjan uudistaa jollakin halvemmalla keinolla kuin mätästys, istutus, jumalaton heiniminen ja raivaus. Ja sitten tuon keinon pitäisi tuottaa enemmän tuottoa +30 vuotta uudistamisesta.”

    Ilman maapohjan käsittelyä ei uudistaminen onnistu . Sopivalla muokkauksella ja päätehakkuun ennakkovalmisteluilla heinäämistä ei tarvita lainkaan ja raivaustarvekin vähenee .

    Kun kuviolla on päätehakkuuvaiheessa niukasti tai ei lainkaan lehtipuuta , uudistusalan taimikkovaiheen raivaustarve on kohtuullisen vähäinen . Sopiva muokkaus(ei liian voimakas) puolestaan takaa sen  , että heinä ei ehdi muodostua ongelmaksi istutettaville taimille , mikäli istutus tehdään välittömästi hakkuun jälkeen . Maan pinnan mahdollisimman vähäinen rikkominen puolestan vähentää siemensyntyisten lehtipuuvesakon ilmestymistä uudistusalueelle  ja tämän myötä raivaustarvetta .

    Kun edellä mainitun lisäksi tehdään oikea-aikainen taimikon varhaisperkaus  ja tarvittaessa vielä toinen käsittely , on tasaisen ja elinvoimaisen uuden metsän syntyminen kohtuullisen varma . Päätehakkuulle päästään 50-60 vuoden kuluessa .

    Lipsumien hoitotoimien toteutuksessa aiheuttaa aina lisäkustannuksia myöhemmässä vaiheessa ja varsin pian myös tavoitellun puuaineksen(tukki) laadun ja määrän alenemisen. Taimikonhoidon viivästyminen vuodella optimaalisesta aiheuttaa vähintään 10% lisäkustannuksen . Hoitotoimien työmäärä ja kustannukset tuplaantuvat alle kymmenessä vuodessa . Lisäksi tuona aikana kasvatettavien taimien kasvu hidastuu ja laatukin alkaa kärsiä varjostuksen takia .

    Valitettavasti lopullista verailua tuloksesta on harva uudistusmenetelmän tietylle kohteelle valinnut tekemässä . Itse olen näitä tuloksia päässyt mittaamaan useilta ”koealoilta” vuosien mittaan…. ensimmäisenä . Jatkuvan kasvatuksen omaisesti hoidetuilta lohkoilta kertyy koneen mittariin harvoin yli 100 kuutiota hehtaarilta/ käsittelykerta.

    Onnistuneilta jaksollisen kasvatuksen  kohteilta puolestaan se 100 kiintoa voi tulla jo ensiharvennuksesta , toisesta harvennuksesta vähän yli 100 ja päätehakkuusta 400-500 kuutiota hehtaarilta . Mikäli puuston laatu on kohdallaan on tukkiosuus päätehakkuussa 90%:n tietämillä .

    Tällä kokemuksella ,40 vuotta metsän parissa työskennelleenä ja 20 vuotta omistajana , en suosittelisi jatkuvaa kasvatusta muuanne , kuin pienialaisiin erikoiskohteisiin . Luontaisen uudistamisen kortti on käytössä siellä , missä onnistumisen edellytykset on selvästi havaittavissa . Ei OMT:llä , mikäli halutaan onnistumisia ja tuottavuutta .

    Timppa

    Kyllä vanhan pellon tai niityn taimettuminen voi vaihdella.  Meidän alueen sisällä on aika lähekkäin kolme entisten torppareiden niittypalstaa, joilla eri omistajat.

    Yhteen syntyi hieskoivikko ja sen alle hyvä luontainen kuusentaimikko.   Omistaja perkasi kuvion ja sitten hakkautti myöhemmin koivut energiapuuksi.  Syntyy hyvä kuusikko.

    Toisessa ojanvarret kasvavat pusikkoa ja jonkun verran koivuja.  Suurin osa on edelleen puuttomana niittynä ja ollut sitä ties kuinka monta vuosikymmentä.  Omistaja on jättänyt oman onnensa varaan.

    Kolmas on jotenkin edellisten välimaastossa.  Syntyi harvahko koivikko mutta aika vähän kuusta.  Tämänkin omistaja on jättänyt oman onnensa varaan.  Osan koivuista kaatoi myrsky ja puut jäivät edistämään monimuotoisuutta.  Loputkin ovat alkaneet lahota.  Omistajaa ei kiinnostanut myydä meille.

    mehtäukko

    Voi vain nyökytellä Suorittavan tiivistetystä ”oppikirjasta”…

    Jovain

    Nykyään kehityskelpoisia taimistoja jo säästetään, eivät ole enää korjuun ja viljelyn tiellä kustannuserinä?

    Tuolla aiemmin Timpan 80 % liikevoitosta. Ilmeisesti pystykaupassa Timpan laskelmissa korjuun kustannukset (keskimäärin) yli 50 % puunhinnasta, ei katsota kuuluvan puunmyyjän menoeräksi, vaan miinustetaan lopputuotteen hinnasta. On vaikea uskoa muuten mahdolliseksi ja tuskin vielä senkään jälkeen.

    Timpan mukaan valtaisa määrä metsäomistajia puuhastelee. Minusta niitä metsänomistaja puuhastelijoita ei ole yhtään enempää, kuin ne, jotka puukauppaa käyvät. Ja se, että (Timppa) valtaisa määrä metsänomistajia alkaisi puuhastella asiassa (tark. korjuuta). Hänen mukaansa kustannukset nousisivat, kantorahatulo vähenisi, mentäisiin kustannuskriisiin ja jopa metsäteollisuutta ulosliputettaisiin. Minusta tässäkään tapauksessa ei ole puuhastelemassa yhtään enempää metsänomistajia, kuin ne jotka puukauppaa käyvät. Mutta se, että korjuusta maksettaisiin metsänomistajalle, ei se nosta päälukua, eikä toteutus vaikeutuisi, päinvastoin, kustannukset alenisivat. Mutta tällä kohtaa mennäänkin sitten ongelman ytimeen. Mennään sossujen reviirille. Etuuksille, jota varjelevat kuin valtiosalaisuutta, ettei vaan metsäomistaja pääse apajille.

    Onhan se uskomatonta, että itseään sivistysvaltioksi kutsuvassa maassa korruptio on niin syvää, että metsänomistajaa ei hyväksytä elinkeinon harjoittajaksi omassa metsässään?

     

     

    suorittava porras

    ”Onhan se uskomatonta, että itseään sivistysvaltioksi kutsuvassa maassa korruptio on niin syvää, että metsänomistajaa ei hyväksytä elinkeinon harjoittajaksi omassa metsässään?”

     

    Jos pystyt toimittamaan tarvittavaa tavaraa oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan sovitussa aikataulussa muita halvemmalla , ei elinkeinon harjoittamsieen ole mitään esteitä . Jos ei osaaminen ja into riitä , on turha kitistä .

    mehtäukko

    Tuo ” muita halvemmalla”- on yksi tekijä, jota on aika vaikeaa tehdä tyhjäksi jollain uudella oivalluksella..??!

    Jätkä

    Joovaan:”- Mutta se, että korjuusta maksettaisiin metsänomistajalle, ei se nosta päälukua, eikä toteutus vaikeutuisi, päinvastoin, kustannukset alenisivat.”

    – Joovaan haluaisi metsänomistajat raatamaan lähes ilmaiseksi ja särkemään kalustonsa ja itsensä hankintatöissä, joissa ainoa tulos on ”Väärin harvennettu” metsä ja valtavat korjuuvauriot.

    Jovain

    Kysymys oli pystykaupasta, metsänomistajia ei ole hyväksytty puuntoimittajina pystykaupassa, että metsäosasto maksaisi korjuusta metsänomistajalle, antaa katkontaohjeet, hyväksyy metsänomistajan oman koneen käytön, hyväksyy mitan ja luottaa laadun, aikataulut jne. että metsänomistaja voisi toimittaa puuta samoilla ehdoilla metsäosaston muiden toimijoiden kanssa?

Esillä 10 vastausta, 391 - 400 (kaikkiaan 662)